Az államigazgatási eljárás Az államigazgatási szervek tevékenységét a következőképpen lehet csoportosítani: - külső eljárás vagy hatósági eljárás, -

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szerkesztők és a törvény A források védelme és a hatóság eljárása.
Advertisements

(Kérvény, kérelem, fellebbezés, panasz, javaslat)
Gyermekvédelmi igazgatás – gyámügyi ismeretek
Felkészülés a évi országgyűlési képviselő-választásra
ORSZÁGOS ATOMENERGIA HIVATAL Tervezett üzemidő lejártát követő üzemeltetés engedélyezése Dr. Rónaky József főigazgató.
oldalon elérhető, letölthető. Jelen előadás feltételezi, hogy az oktatáson résztvevő elolvasta és elsajátította az ÉTDR ún. „bevezető előadás”anyagát.
Közigazgatási ügyvitel
Rehabilitációs igazgatási ismeretek
Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal
Szociális igazgatási-szociális szolgáltatási ismeretek
AZ ÜGYFÉLSZOLGÁLATI ÜGYINTÉZÉSHEZ
A felelős műszaki vezetőkre vonatkozó szabályok változása A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban konferencia Visegrád november.
Elektronikus kérelem benyújtás
A közigazgatási eljárás alapszabályai
A közigazgatási eljárás alapszabályai
Adókártya igénylés Nyomtatványa: 08T34
6. téma: A hatóság döntései
Szabálysértési méltányossági kérelem
Büntetőeljárás-jog.
Közigazgatási eljárás
A közigazgatási hatósági eljárás
Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alapból (EMVA) támogatott kérelmekhez kapcsolódó adatszolgáltatási kötelezettség oktatása február 2.-5.
A közigazgatási hatósági eljárás
Készítette: Susuk Judit Boroznaki Zita
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Ügykezelői alapvizsga A közigazgatási hatósági eljárás szabályai
Dr. Hegedűs Annamária Belügyminisztérium február 9.
Dr. Hegedűs Annamária Belügyminisztérium február 9.
A Ket. tervezett módosítása
A MÓDOSÍTÁS (T/4855. számú törvényjavaslat a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény (Ket.)
Polgári védelmi feladatok a nem rendszeres hulladékszállítás során
MINŐSÉGELLENŐRZÉS A GYAKORLATBAN
A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény (Ket.) Papp Kornél irodavezető.
Levelezési alapismeretek
Kereskedelmi levelezés
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyes nem horizontális intézkedéseinek és a IV. tengelyes intézkedéseinek végrehajtási folyamata.
Borsod – Abaúj – Zemplén Megyei Kormányhivatal
Hivatalos levél szerkesztése
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
Nyugdíjbiztosítási igazgatási ismeretek
Egyszerű ügyiratok.
„Jogszerű? Legyen!- JOGSEGÉLY+ Mini Szakmai Konferencia”
A bíróság határozatai Dr. Nyilas Anna.
Jogorvoslatok a Ket-ben
A felek és más perbeli személyek
A köztisztviselők jogállásáról Bevezető rendelkezések.
KÉPVISELET A POLGÁRI PEREKBEN
1 Vállalkozói adminisztratív tehercsökkentés Előadó: Dr. Nagy Ádám Főosztályvezető-helyettes Ipari és Építésgazdasági Főosztály.
1 Az elsőfokú eljárás Az eljárás szakaszai, az eljárás megindítása A kérelem vizsgálata A határidők A jegyzőkönyv és a hivatalos feljegyzés A képviselet.
Egészségbiztosítási Szakmai Fórum ZM Kereskedelmi és Iparkamara, február 05. Dr. Árok Krisztina igazgató Zala Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási.
1 3. Az elsőfokú eljárás 3.1. Az eljárás szakaszai, az eljárás megindítása 3.2. A kérelem vizsgálata 3.3. A határidők 3.4. A jegyzőkönyv és a hivatalos.
Győr-moson-sopron megyei kormányhivatal
A közigazgatási hatósági eljárás. A közigazgatás fogalma  A közigazgatás a közérdek érvényesítése céljából, a közhatalom birtokában végzett tevékenység.
Dr. Polner Eörs Főigazgató Járási Hivatalok létrehozására kötendő megállapodások, ingatlanok helyzete.
A közigazgatási bíráskodás - A közigazgatási bíráskodás - Az eljáró bíróságok Polgári eljárásjog Polgári eljárásjogelőadás Dr. Pribula László egyetemi.
Önkormányzat és állam.
Közigazgatási eljárás III.
A közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló évi CXL. törvény változásai, valamint az adózással összefüggő jogszabályi.
Újratervezés a hazai közigazgatási eljárásjogban
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
A közigazgatási perek április 3..
A közigazgatási bíráskodás alapjai
KÉPVISELET A POLGÁRI PEREKBEN
A polgári eljárás szakaszai
2016. február-március Dr. Máté Zsolt főosztályvezető
Megjelent a végrehajtási rendelet!
Ket. A kamarai hatósági eljárások tükrében
A Közbeszerzési Hatóság szerződésellenőrzési tapasztalatai
KÖFOP VEKOP A közszolgáltatás komplex kompetencia, életpálya-program és oktatás technológiai fejlesztése Az Ákr. a helyi önkormányzatok.
Előadás másolata:

Az államigazgatási eljárás Az államigazgatási szervek tevékenységét a következőképpen lehet csoportosítani: - külső eljárás vagy hatósági eljárás, - az államigazgatási szervek egymás közötti belső eljárása - ügyvitel A külső vagy hatósági eljárás az államigazgatási eljárás. Az államigazgatási szerv mint hatóság intézi az ügyfelek ügyeit, az ügyfelekkel államigazgatási jogviszonyban van. Az egyes államigazgatási szervek az ügyek intézése során egymással is kapcsolatba kerülnek. Ez szintén írásbeliséget kíván meg. Ezt a tevékenységet belső eljárás névvel foglaljuk össze. Az állampolgárokra nincs közvetlen hatással.

Az ügyvitel az iratok kezelésével foglalkozik Az ügyvitel az iratok kezelésével foglalkozik. Nem tárgya az üzleti adminisztrációnak. Az államigazgatási külső eljárásnak három, egymással összefüggő és egymásra épülő szakasza van. - az első fokú eljárás - a jogorvoslati eljárás - a végrehajtási eljárás Az első fokú eljárás indulhat: - az ügyfél kezdeményezésére (pl. valamilyen engedély kérése, igazolás kérés stb.) - hivatalból (pl. közérdekből) - megkeresésre más szerv kezdeményezése alapján (pl. jogsérelem)

Az elsőfokú eljárás magában foglalja: - az eljárás megindítását - a tényállás tisztázását és - a határozat meghozatalát. A kérelem Az államigazgatási eljárás leggyakrabban az ügyfél kérelmére kezdődik. A kérelmet be lehet nyújtani szóban vagy írásban, illetve az előírt esetekben az erre a célra rendszeresített nyomtatványon.

Az írásbeli kérelem vázlata: 1. címzés 2 Az írásbeli kérelem vázlata: 1. címzés 2. a kérelem előterjesztése (előzmény esetén ügyiratszámra vagy előadóra hivatkozunk) 3. a kérelem indoklása 4. bizonyítékok ismertetése (írásbeli bizonyíték csatolása, tanúk megnevezése) 5. keltezés, aláírás A kérelmet úgy kell megfogalmazni, hogy az érthető és rövid legyen. Az adatok pontos megjelölésével segítjük a hatóságok munkáját. Ha az ügyfél a kérelmét szóban adja elő, erről az illetékes ügyintéző jegyzőkönyvet vesz fel.

Az ügyfél általában személyesen jár el az ügyben, de törvényes képviselőt vagy meghatalmazottat is igénybe vehet. Meghatalmazott lehet hozzátartozó, ügyvéd vagy a szakszervezet jogsegély-szolgálati munkatársa. Az élet nagyon sok formáját produkálja a kérelmeknek. Ügyünk témája szerint fordulhatunk az igazgatási, ipari, kereskedelmi, pénzügyi, műszaki, művelődési intézményekhez, osztályokhoz, bizottságokhoz, gyámhatósághoz, anyakönyvi hivatalhoz és más szakigazgatási szervhez is.