Készítette: Pálffy Lívia

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Drog és a Kábítószer fogalma
Advertisements

A DROGOKRÓL HáziPatika.com
ladagab.uw.hu.
Pitagorasz csésze PET palackból
Rezgések kölcsönhatása
A testvériskolai pályázatba bevont gyerekek számára
ÉN IS EPILEPSZIÁS VAGYOK.
A regeneráció kulcsa MAKROFÁG NEOURONSZÍVIZOM BŐR.
Sportolás hatása szervezetünkre
Szenvedélybetegségek ellátása, aspektusai – A drog témakörére vonatkozóan… Alapellátás Szabó János dr. Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszék Országos.
Az idegrendszer vegetatív működése
A vitaminok és ásványi sók
MORFIN ÉS SZÁRMAZÉKAI.
Tantárgy: Energia gazdálkodás Készítette: Bratu Gréta
A vizeletürítés gyógyszertana
Természetes kábítószerek
A foszfor egy nemfémes, szilárd kémiai elem.
A mellékvese.
A Tüdő Légzés nélkül nincs élet.
Napjaink háttértárolói Készítette: Asztalos Péter Felkészítő tanár: Ing. Mezei Adrianna Iskola: Stredná priemyselná škola - Ipari Szakközépiskola Komárno.
A MEGÚJULÓ ENERGIAFORRÁSOK
megújuló ENERGIÁK Iskola: Vak Bottyán János Általános Iskola
Hagyományos energiaforrások és az atomenergia
Hypoglükaemiák Post-prandiális h. étkezést követően ’-en belül
Magasabbrendű idegtevékenység
Az Alzheimer-kór filozófiája
A Cannabis sativa Onhaus Krisztina
Alkoholfogyasztás-Tünettan
ANATÓMIA-ÉLETTAN.
XHTML 1. óra. Miért térjünk át HTML-ről XHTML- re? HTML-szabványban tartalom és forma összemosódott HTML 4.0 szabványban stíluslapok használatát javasolták.
Keszitette:Szilagyi Emese
Biopeszticidek Készítette: Pásztor András március 22.
Az életfolyamatok szabályozása
Nano Silver.
Honlap készítés 3. óra.
Az ember külső élősködői Bevezető. Human ectoparasites Introduction.
DROGOK Kszitette: Készitette: Bagladi Bence,Strommer Daniel s Liebel Bence Bagladi Bence,Strommer Daniel és Liebel Bence.
Gazdasági állataink vízforgalma A víz létfontosságú építőanyaga az állat és az ember szervezetének: –10%-os hiánya már anyagforgalmi zavart okoz, 15%-os.
„Ez velünk nem fordulhat elő!”
Magasabb rendű idegtevékenység
Készítette: Győrik Viktor
KARNYÚJTÁSNYIRA A DROGOKTÓL, AVAGY MÁSKÉPPEN A PSZICHOAKTÍV szerekről
Alexander Stepanovich Popov
Illés Zoltán ELTE Informatikai Kar
Készítette:Haller Gabriella 10.d ;)
A változó éghajlattal összefüggő változások, problémák bemutatása (energiagazdálkodás) Erdély Szilvia Földtudomány BSc.
A morfin C17H19NO3 Készítette: Ráduly Tímea.
A fiatalok és a drogok dr. Bobkó Éva.
Foszfor phosphorum = “fényhordozó”. Az elemet először Henning Brandt alkimista állította elő 1669-ben, úgy hogy először napokig vizeletet desztillált,
Mákalkaloidok Pécs1 A mákalkaloidok szerepe a gyógyszerkutatásban Berényi Sándor Debreceni Egyetem Szerves Kémiai Tanszék Pécs, április 14.
Káros szenvedélyek.
Káros szenvedélyek A drogok.
Káros szenvedélyek.
Réti gyógynövények.
Káros szenvedélyek Az extasy.
Káros szenvedélyek Drogok.
Magasabbrendű idegtevékenység
Magasabb rendű idegtevékenység
AGY 1350 gramm 100 milliárd neuron 100 md X10 ezer szinapszis
Készítette: Mayer Vivien
Nyugtató hatású drogok
Kétszikűek Fontosabb családok.
Kétszikűek Fontosabb családok.
Magvas gondolatok a FruitCafé-ról
Előadás másolata:

Készítette: Pálffy Lívia OP, M, hercsi, hernyó nyalcsi, barna, tea maki, csája, kompót Ópiátok Készítette: Pálffy Lívia

Története i.e. 3500 körül, Alsó-Mezopotámia (mai Irak) A sumérok termesztik az öröm növényének (Hul Gil) nevezett mákot. i.e. 3200-2600, Európa: A magok magas tápértéke (45% olaj) miatt termesztették a növényt, de kábító hatását is ismerik.

Az ópium Az ópium a máknövény (papaver somniferum) tejnedve. A fehér színű, folyékony tejnedv a levegő hatására megbarnul. A máknövény két típusa: ópummák étkezési mák Mindkét típusnak magas az ópiumtartalma.

A mákban található alkaloidok * Morfin * * Noszkapin Papaverin Kodein * * Thebain Narcein * Az alkaloidok nitrogén tartalmú bázisos jellegű természetes ill. szintetikusan előállított vegyületek. * * A drogozás tekintetében a morfin és a kodein a számottevő.

A morfin Első izolálása Sertürner német gyógyszerésznek sikerült 1805- ben. Nevét Morpheusrol az álom görög istenéről kapta. A nyers ópium 5-15% -át teszi ki. Hatásának fő támadáspontjai a kp.-i idegrendszer egyes tartományai, a fájdalom- és a légzésközpont.

A morfin hatásai Pszichikai: az érzések tompulása kezdetben eufória,később álmosság, letargia csökkent koncentráló képesség egyfajta relaxált állapot jön létre Fizikai: csökkent légzésszám összeszűkült pupillák elhomályosult látás izzadás sebekkel teli bőr a fogak tönkremennek légúti megbetegedések csökkent nemi vágy

A kodein Köhögéscsillapító hatása tette ismertté. Neve a görög „kodeia” = „mákgubó” szóból származik A nyers ópium 0.3-3% -át teszi ki. A kodein morfinná alakulva hat a központi idegrendszerre. Csökkenti a légzés intenzitását, a köhögési ingert és a bélmozgásokat. Oldja a különféle görcsöket. Hatása a morfin-hoz viszonyítva 1/8-ad 1/12-ed rész.

A heroin Neve hősnőt jelent: Kezdetben úgy tűnt sikerül megmenteni segítségével a morfin függőket. Diacetil-morfin : Félszintetikus morfinszármazék. Jóval könnyebben hatol a vérből az agyba, hatását hamarabb és erőteljesebben fejti ki, mint a morfin. Intravénásan adva azonnal hat. Kevésbé befolyásolja a tudatállapotot , mint a morfin.

A metadon Szintetikus ópiát. Hatása a hagyományos ópiátokhoz hasonló viszont hosszabb ideig tart. Eredetileg görcsoldó kifejlesztésén dolgoztak.(1937) Fő terápiás hatása a fájdalomcsillapítás, de nyugtató is. Elvonókúrák során alkalmazzák: A pácienseket először metadonra állítják át, majd fokozatosan csökkentve az adagot teljesen megszüntetik a kábítószer adását.

Ópiátok az idegrendszerben Az ópiátok (az ördögi "testvér„) nagy hasonlóságot mutatnak az agyban termelődő endorfinokkal *. Az emberi agy idegsejtjei (neuronok) felszínükön rendelkeznek olyan molekulákkal (receptorok), amelyek képesek megkötni az endorfinokat és az ópiát drogokat. Az ópiátok legismertebb hatása a fájdalomcsillapítás: Amennyiben ópiátokkal gátoljuk a fájdalomközpontot a fájdalom elmarad. A kép azt mutatja, hogy az ópiát hogyan aktiválja a jutalmazó központot elősegítve szorongásmentes tanulást. * Az endorfinok a szervezet örömmolekulái. Ezek termelődnek amikor fájdalommal találkozik a szervezet. Az idegsejtekhez kapcsolódva tompítják azok működését. Kisebb mennyiségben izgatólag is hatnak a neuronokra. Ezért az örömérzést is növelik, ami hozzásegíti a szervezetet a stresszes állapot leküzdéséhez.

Ópiátreceptorok az agyban Fájdalomközpont A fájdalom elmarad. Légzőközpont Csökken a légzésszám. Szívizmok aktivitása csökken. Idegsejtek halódni kezdenek. Halál. Hányásért felelős központ Hányást okoz.

Gyorstesztek Kimutatása: vizelet, verejték, nyál, vér, haj- és szőrszálak, köröm A kodeintartalmú köhögés- csillapítót is kimutatják. 5 gramm mák tölteléket tartalmazó sütemény esetén: 820 - 11 571 ng morfin/ml koncentráció mérhető a vizeletben. A drog fogyasztása akár két év szabadságvesztéssel is büntethető.

Források Szöveg Képek http://anti-drog.uv.ro/html/opiat.html http://fu.web.elte.hu/drogeria/cikk/0172bsz20000201.html http://www.abstinentia.hu/index.php?oldal=r_h_elet http://hu.wikipedia.org/wiki/Kodein Képek http://imgkid.com/opium-poppy-flower.shtml http://www.druginformationdatabase.com/opium-20563852 http://www.viralnova.com/before-after-drug-photos/ http://www.uyusturucu.info.tr/eroin_nasil_anlasilir.asp http://www.pointernet.pds.hu/ujsagok/agraragazat/2012/01/20120223110403744000000617.html http://webfronter.com/se/HX10KemBio/menu1/Bebe_Randi/Morfin_p_virkning_af_nervesystemet.html http://uncyclopedia.wikia.com/wiki/Codeine http://www.yurtopic.com/society/legal/illegal-drugs.html http://listsalad.com/lifestyle/top-5-scariest-meth-before-and-after/ http://www.drugabuse.gov/publications/teaching-packets/brain-actions-cocaine-opiates-marijuana/section-iii-introduction-to-drugs-abuse-cocaine-opia-11 http://cookiedistrict.blogspot.hu/2012_10_01_archive.html