Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Készítette:Haller Gabriella 10.d ;)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Készítette:Haller Gabriella 10.d ;)"— Előadás másolata:

1 Készítette:Haller Gabriella 10.d ;)
A vírusok Készítette:Haller Gabriella 10.d ;)

2 Tartalom jegyzék A vírus Elnevezésének eredete Herpesz AIDS
Bárányhimlő Nátha Források

3 A vírus Vírusoknak nevezzük a legkisebb ismert mikroorganizmusokat1, méretük körülbelül 20 és 400 nanométer közötti. Felfedezésük Dmitrij Ivanovszkij, orosz kutatóbiológus 1892-ben végzett kísérleteihez köthető. Kísérleteiben megbetegedett dohánylevelek nedvét baktériumszűrőn átszűrte, majd ezzel a szűrlettel egészséges növényeket tudott megfertőzni. Így jött rá, hogy a baktériumoknál kisebb kórokozók is léteznek, amelyeket még az akkori fénymikroszkóppal sem lehet látni. 1mikroorganizmusok:szabad szemmel nem látható élőlények

4 Elnevezésének eredete
Nevük a latin virus, azaz „méreg” szóból ered, mivel felfedezésük előtt egyes vírusos fertőzések baktérium-kórokozóit a kutatók nem találva, feltételezték, hogy e betegségeket nem sejtek, hanem csupán mérgező, élettelen, de valamiképp mégis bioaktív (fertőző) anyagok okozzák.

5 Herpesz A herpesz tünete a nyálkahártyákon csoportosan megjelenő hólyagok, amelyek égetőviszkető érzéssel járnak. A HS1 a száj, a HS2 a nemi szervek nyálkahártyáját támadja meg. Többnyire ártalmatlan, leginkább kellemetlen megbetegedés. A kiváltó vírusok minden egészséges ember bőrén megtalálhatóak de tüneteket leginkább az immunrendszer legyengült állapotának hatására produkálnak.

6 AIDS Főképpen testnedvekkel (nemi úton, vér átömlesztéssel, többször használt és nem sterilizált fecskendővel) terjedő, vírusos betegség. Vírusa a szervezet belső védekezési rendszerét támadja meg, és fokozatosan terjedve a belső védekezés teljes összeomlását okozza. A fertőzéstől a betegség kialakulásáig több év telhet el. A még nem beteg, de a vírusokat már hordozó egyén is fertőz! A HIV csak testnedvek útján fertőz és a vírusnak a vérbe kell bejutnia. Ez jelentősen behatárolja a fertőzés lehetőségeit. A fertőzött személy a vírust testfolyadékaiban (vér, ondó, hüvelyváladék, nyál, verejték, könny) hordozza.

7 Bárányhimlő A bárányhimlő viszonylag ártatlan gyermekbetegség, melynek vírusa napos lappangási idővel fertőz és hólyagos kiütéseket okoz. Cseppfertőzéssel és a hólyagok váladékával terjed. A felnőttkori fertőzést övsömört okoz, életveszélyes is lehet. Először az érintett bőrterületen, a látható tünet vagyis a hólyagok megjelenése előtt néhány nappal fájdalom jelentkezik amely lehet enyhe, de rendkívül erős is.

8 Nátha A leggyakoribb vírusos megbetegedés a nátha, amelynek a vírusai cseppfertőzéssel terjednek, a lappangási ideje mindössze 1-2 nap és a legfontosabb tünete a légutak begyulladása. Enyhe esetben (a gyógyítás) fölösleges. Súlyosabb esetben sok pihenés, a rendszeres folyadékbevitel, és a sós vizes gargalizálás.

9 Források http://hu.wikipedia.org/wiki/V%C3%ADrus

10 Köszönöm a figyelmet  <3


Letölteni ppt "Készítette:Haller Gabriella 10.d ;)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések