Karneválok.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A Széchenyi István Általános Iskola Készítette: Nagy Melinda 8. c
Advertisements

Mondások férfiaktól, nem csak férfiaknak.
ÖRÖK ÉRTÉKEK Életünk döntések sorozata: Mózes példája; Zsid.11,24-26; „Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó leánya fiának mondják.
Isten célja a gyülekezettel 2: Közösség
Alkudozás.
A tél elűzése, a tavasz várása
Készítette:Tóth Nikolett
Köszönöm Neked Szebenyi Judit.
SZÁMÍTÓGÉP- HÁLÓZAT.
Savaria Dance Festival (Szombathely). Mi is a Savaria Nemzetközi táncverseny?  A Savaria Nemzetközi Táncverseny az ország legkiemelkedőbb versenytáncos.
Folyamodjatok az Úrhoz,
A Rio de Janeiró-i Megváltó Krisztus szobra ma egész Brazília jelképe
A legszebb Szív.
Németországi beszámoló  Fontos információkról  Érdekes kirándulásokról  Színvonalas képzőhelyekről  Kedves emberekről  Szokatlan dolgokról  Precíz.
Ezennel bemutatjuk a Bunkósági Rt. legújabb találmányát……
Farsang Farsang és busójárás.
The future A jövő.
Széchenyi István Általános Iskola Készítette: Galacz Adri
Mintacím szerkesztése Mintaszöveg szerkesztése –Második szint Harmadik szint –Negyedik szint »Ötödik szint 1 ENERGETIKAI SZAKKÖZÉPISKOLA ÉS KOLLÉGIUM „ESZI”
Albert Einstein idézetek.
A szabadítás öröm-e? (az idősebb tékozló fiú) Lukács 15,25-32
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt.
1 perc Isten jelenlétében / 1 perc Istennel
Itt csak és kizárólag profi, sokat edzett és gyakorolt mozdulatok jelennek, meg melyeket kíváló harcosaink mutatnak be. Ezeket a mozdulatokat csak sok-sok.
Vízkereszt és farsang.
Albert Einstein idézetek.
Velencei karnevál.
 2 egér  Sorozat feladatok: 80 pénz érme 4 mérés  Egymásután következő számok és csak a szembelévőét látja 5-ször mondják, hogy nem tudom utána tudom.
KELL OTT FENN EGY ORSZÁG...
Élt egyszer egy dombtetőn három fa
Világunk egyik globális környezeti problémája a levegőszennyezésből adódó üvegházhatás és felmelegedés. A személygépkocsikból áradó gázok is felelősek.
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
Nem az a kurva, aki a placcon áll, hanem akinek megveszed a bundát meg a kocsit, aztán este fáj a feje...
Ukrajna. Hatalmi távolság (PDI ~70) -Korrupció elfojthatatlan, ezáltal: -Mindenkinek minden megfelel, -Mindenhol megvannak a kiskapuk -A rétegbeli és.
Akkor meg mi az oka,hogy a mai napig is vannak rabszolgák? Ne felejtsük el, hogy a kábítószer és a fegyverkereskedelem után az emberkereskedelem a harmadik.
Olvasd lassan és csendben!.
Írta: Szöllősi Veronika 9.a
1 A CSOPORT NEHÉZSÉGEK KEZELÉSE A csoportmegbeszélés alatt, figyelj fel hogy mikor kezdenek a tagok eltávolodni a kijelölt témától. Egy csoport tag elkezd.
Mosolyod nem kerül pénzbe, mégis sokat ér testvéred szemében.
ÁRVA BÚS ÉJSZAKÁN (Are You Lonesome Tonight)
Folyamodjatok az Úrhoz,
Mosolyod nem kerül pénzbe, mégis sokat ér testvéred szemében.
Olyan furcsán alakult minden, a nagy terv nem ez volt,
Későre jár, Elég volt már a napnak terhét hordani,
Egy hűvös reggelen a washingtoni metró egyik állomásán megállt egy ifjú és hegedülni kezdett. 45 perc alatt 6 szerzeményt játszott, mindet Bachtól. Becslések.
Fehér Patrik 6.A Húsvét.
AZ ÉLET NAPOS OLDALA.
FARSANG 8.c.
Széchenyi István Általános Iskola Készítette: Szarka Zsuzsi
Rocket team Hajdúszoboszló Engedjék meg, hogy néhány percben bemutassuk a Hajdúszoboszlói Bárdos Lajos Általános Iskolát.
A rómaiak nyomában.
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt. Mózes első könyve 1:1 A Biblia legelső mondata ez: Kezdetben teremtette Isten a mennyet és a.
MÁTRA MÚZEUM.  Projektünk következő állomása a gyöngyösi Mátra Múzeum volt. Az iskolánkból gyalog érkeztünk meg.  Nagy izgalommal vártuk a mai foglalkozást,
Még kicsi ovis voltam amikor az óvónénikkel részt vettünk a szüreti felvonuláson. A nővérem már akkor a néptánc csoport tagja volt és természetesen.
Gyuri Úgy várom jössz e már.... Elmegyek, elmegyek.... "Egy ember akinek a zene jelentette az élet összes örömét" Budapest 1947 február szeptember.
A történet egy gimnazista lányról szól, akinek nem olyan átlagosak a napjai, mint a korabeli lányoké. Daiana nem a Földön született, hanem egy másik világban.
Olvasd lassan és csendben!
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
FENG SHUI Tudod miért hordják a jegygyűrűt a negyedik ujjon?
Hát én lennék, és Botond!! 
Karácsony Dicsőség mennyben az Istennek és
Tehetséggondozás színesen
Milyen szép a világ Készítette: Süni.
Sásdi Faodu Egyesület 2001 – től napjainkig. A kezdetektől vállaljuk a sásdi térségben élő hátrányos helyzetű fiatalok összefogását és támogatását, a.
ELKÉPESZTŐ! Vajon nem kellene ezt a nyolcadik világcsodának tekinteni? ELKÉPESZTŐ! Vajon nem kellene ezt a nyolcadik világcsodának tekinteni?
A mohácsi busójárás.
A Pun-Római háborúk.
„Mi így csináltuk, Ti hogy folytatjátok ?”
Ez a titokban épült földalatti templom, a világ nyolcadik csodája. 12
Télbúcsúztató programot szervezett irodánk a salgótarjáni járás települései lakói számára meghirdetve. Az éves munkatervnek megfelelően idén február.
Előadás másolata:

Karneválok

A KARNEVÁL A carnevale szó a „carne” (portugál)„hús” szóból is levezethető: „búcsúzás a hústól”. A karnevál vagy hagyományos magyar nevén „a farsang farka” a farsangi időszaknak a farsangvasárnaptól húshagyó keddig tartó utolsó három napja, ami nagy mulatságok közepette zajlik. A karnevál valójában ősi télbúcsúztató, tavaszköszöntő jelmezes, táncos népünnepély, amelyet beiktattak a vallási ünnepek közé. A farsang hagyományosan január 6-ától (vízkereszttől) hamvazószerdáig tart.

HÍRES KARNEVÁLOK Velencei karnevál: A velencei karnevál világszerte ismert, ősi hagyományokra épül, a gondolák és a lagúnák városában. Kevésbé látványos, mint a riói karnevál. Azt mondják a riói kellemes, a velencei szép! Hatalmas színjátékhoz volt hasonló, ahol az utcák alkották a színteret, a városlakók voltak a színészek, s egyben a nézők is. Az utolsó napon búcsúznak el a Karnevál Hercegétől hogy elűzzék a tél rossz szellemét.

Riói karnevál: Az első Riói karnevált, amelyet feljegyeztek, 1723-ban tartották a portugál bevándorlók. Az emberek három napon keresztül maszkokban rohangáltak az utcákon. Ezután elkezdték megrendezni a táncversenyeket, a szambaiskolák versenyét pedig 1928 óta tartják meg – ez a mai karneválok legfőbb látványossága. A szambazene mégis csak 1917-ben lett a karnevál aláfestő muzsikája

Azt mondják a riói kellemes, a velencei szép!

Ó, a riói karnevál… "Ó, riói karnevál és igazi brazil tánc, Megbűvöl, ha egyszer arra jársz, Örökké tart a nyár, és mindenki arra vár, Hogy kezdődjék az újabb karnevál."

A Riói karnevál nem véletlenül a világ egyik legnagyobb látványossága A Riói karnevál nem véletlenül a világ egyik legnagyobb látványossága. A nagy szenvedélyeket kiváltó táncverseny szambaiskolák között zajlik. Mindegyik iskola választ egy témát, amelyet a zenével és a 10 kocsin táncoló, akár négyezer táncos mozdulataival fejeznek ki. A karneválon nem csupán a szambaiskolák növendékei táncolhatnak – bárki táncra perdülhet az utcán, akinek kedve szottyan rá.

Rio minden körzetének megvan a saját zenekara és táncosai, akik jelmezeket, utcai ruhákat, karneválos pólókat, vagy akár fürdőruhákat öltenek magukra, majd miután a helyiek összegyűltek egy bárban vagy téren, a zenekar elindul egy előre eltervezett útvonalon.

A SZAMBA A szamba mint ritmus és tánc 1917-től hódított teret. A szamba ritmusa varázsolta a karnevált hamisíthatatlan brazil ünneppé, az ország identitásának elemévé. A szamba afrikai eredetű, ősi népi tánc, amely a rabszolga-kereskedés útján jutott el Brazíliába. Szaggatott, rövid mozdulatai a megbilincselt rabszolgák mozgását jelképezik, azt hogy még tánc közben sem tudtak láncaiktól megszabadulni. Elsősorban Rio de Janeiróban és Sao Pauloban terjedt el leginkább.A karneválok elengedhetetlen kelléke a szamba ritmusa.

SZAMBA ISKOLÁK Ma a karnevál fő látványossága a szambaiskolák versenye. Ezek csak nevükben iskolák, voltaképpen több ezer tagot számláló óriási klubok, amelyekben egész évben mást sem tesznek, mint a karneválra készülnek. Évente új témát választanak, általában a brazil történelemből, kultúrából, ennek jegyében találják ki a koreográfiát, írják a zenét, tervezik a kosztümöket, díszítik fel a kocsikat. A tét nem csak a dicsőség, hiszen a nyertes számára így térül meg a befektetett pénz. A karnevál legnagyobb látványossága a tizenkét szambaiskola felvonulása a 700 méter hosszú Sambadromoban. A klubok egyenként nyolcvan percet kaptak a bemutatkozásra.

Rio de Janeiróban hetven szambaiskola működik, ezeket szigorú hierarchia alapján hat osztályba sorolják. A három alacsonyabb minősítésű csoportba tartozó iskolák az utcán parádéznak, ezeket bárki láthatja, sőt csatlakozhat a menethez, de csak az elit iskolák “mérhetik össze tudásukat” a Sambadromóban.