Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A Pun-Római háborúk.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A Pun-Római háborúk."— Előadás másolata:

1 A Pun-Római háborúk

2 1.Pun-Római háború Az 1. Pun-Római háború Szicília szigetéért robbant ki. Mindegyik fél meg akarta szerezni termékenysége miatt

3 Ez a kis sziget pedig itt látható

4 A Pun-Római háborúban Karthagónak hatalmas tengeri flottája volt,a Rómaiak viszont gyengék voltak a tengeren. Állítólag - a monda szerint - amikor Karthagó elindult Róma felé, egy vihar érte őket, s az egyik hajójuk Róma közelében partra vetődött. Így a rómaiak lekoppintották a háromevezősoros hajóikat. Két hónap alatt 120 hajót építettek! Ez még ma is rekord.

5 A rómaiak nemcsak lemásolták Karthagó hajóit, még tovább is fejlesztették a hajókat!
A hajóikat „csapóhíddal” szerelték fel, mert így a küzdelmet szinte szárazföldivé tehetik,és ezt mind a tengeren! És a harcok még csak most kezdődnek...

6 A harcok kezdete A punok először Szicília északi felére,majd a tengerre mentek, ahol összecsaptak a rómaiakkal mivel a rómaiak a csapóhídnak köszönhetően az ellenség hajóját először elkapták, majd a következő pillanatban már ott vívtak úgy, mintha a szárazföldön lennének, így arattak diadalt a „tenger urai” felett.

7 Az 1. háború eredménye A háború Kr.e. 246-tól-241-ig zajlott.
Szicília lett róma első provinciája. Róma lett a Földközi-tengeren az úr. Nem sokkal később Róma elfoglalja Szardíniát és Korzikát is, és ez további ellenségeskedést vált ki.

8 A 2. Pun háború

9 „Hannibál a kapuk előtt!”
A punok nem nyugodtak bele a vereségbe,mivel két nagy területet elfoglaltak a birodalmukból. A punok nagy harcra készültek aminek az ideje kb. 20 év múlva jött el, amikor a tehetséges Hannibál (Hamilkár fia) lett a hadsereg fővezére. Hannibál úgy döntött,hogy a saját földjükön veri meg a rómaiakat, de a Földközi-tengeren már Róma volt az úr!

10 Ez az ötlet nagyon jó volt, de nem egy afrikai katonának, aki még a hóvihar láttától is megrémül! Hannibál hadserege 1300 méter magasan, egy járhatatlan hegyen, harci elefántokkal felfegyverkezve. Nem is kis teljesítmény! Hannibál úgy döntött, hogy átkel az Alpokon, és hátbatámadja a rómaiakat.

11 Amikor Hannibál beért Rómához (már megfogyatkozott hadsereggel, sok-sok győzelemmel) megállt a kapuk előtt. Ekkor terjedt el az ijedt szólás Rómában, hogy „Hannibál a kapuk előtt!” Szerencsére a pun hadvezérnek nem voltak jó ostromgépei Róma elfoglalásához.

12 Hannibál útvonala

13 Scípió és Karthagó harca
A rómaiak nem várhattak tétlenül, mert Hannibál bármikor beérhetett Rómába, ezért Scípió úgy döntött, elhajózik, és lerohanja a védtelen Karthagót. Ez egy jó ötlet volt, mivel a punok megrémültek, és visszarendelték Hannibált, hogy védje meg Karthagót. A pun hadvezér elfelejtette, mit is kellett volna tennie: lerohanni Rómát! Végül a rómaiak legyőzték a punokat immár másodjára, és olyan feltételekkel kötöttek békét, ami végképp esélyt adott Rómának, hogy legyőzze Karthagót. A békekötésben pedig az állt, hogy a punok nem háborúzhatnak Róma engedélye nélkül.

14 A 2. pun háború eredménye A háború Kr.e. 218-tól 201-ig tartott
Hannibál kiűzése Rómából, és szinte minden Róma körüli birodalomból, mert aki befogadta, számolhatott Róma haragjával. Karthagó megszegte a békeszerződést, mert rájuk támadt egy afrikai nép, és Róma úgy vette, hogy Karthagó engedély nélkül háborúzik.

15 A végső leszámolás Róma végül rátámadt Karthagóra, mert megszegte a békeszerződést. Ezután földig rombolták a várost, és kiirtották lakóit, aki pedig életben maradt, az rabszolga lett. Karthagó földjét bevetették sóval, hogy ne teremjen semmi a helyén. Róma végül elfoglalta Afrika északi részeit és „Africa” néven provinciává tette.

16 A 3. pun háború eredménye Róma elfoglalta Karthagót, és Afrika északi részeit, és „Africa” néven provinciává tették. Róma (hasonlóan Karthagóhoz) elfoglalta Görögország, vagyis Hellász utolsó ellenállását, és „Achaia” („Akhája”) néven ezt a területet is provinciává tették. Ennek köszönhetően Róma lett Európa legnagyobb birodalma.

17 Horváth András Bendegúz


Letölteni ppt "A Pun-Római háborúk."

Hasonló előadás


Google Hirdetések