Jogi személyek és könyvvizsgálók Az új Ptk. könyvvizsgálókra vonatkozó szabályai Lőrinczi Gyula 2014. szeptember 4.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A jogi személyek személyiségi jogai, szervezete és ellenőrzése
Advertisements

A civil szervezetek új szabályozásáról dióhéjban
Pécsi Ítélőtábla Pécsi Törvényszék
A civil szervezetek működését szabályozó jogi környezet kihívásai a gyakorlat szemszögéből.
Polgári jog Biztosítási szerződés PTK XLV. fejezet a biztosítás
6. tétel Társas vállalkozások.
A bizalmi vagyonkezelési szerződés az új Ptk.-ban
Dr. Lukács Manuéla Linda A szindikátusi és licencia szerződések, a szellemi alkotások megvalósításának eszközei ELTE Állam és Jogtudományi Doktori.
Rugalmasabb, egyszerűbb befektetések márciustól Dr. Bejó Ágnes.
Értékpapír piaci műveletk
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Felelősséggel a vállalkozókért! Vezető tisztségviselő felelősségbiztosítása, mint megoldás. Hány vezető beosztású embert kell bebiztosítani? Megnövekedett.
TÖRTÉNETE ÉS FEJLŐDÉSI IRÁNYA
„Geotermia a XXI. században” Kistelek február 26. Geotermia hasznosítás a bányatörvény módosításának tükrében Szabados Gábor elnök Magyar Bányászati.
Cégnyilvántartás.
Az átalakulási formák felé mutató döntések célszerűsége a gazdálkodás, befektetés, működtetés, vagyoni érték szempontjából.
A vezető tisztségviselők felelőssége fizetésképtelenség esetén
Nemzetközi módszerek és megoldások
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
Megújulás és folytonosság a jogi személyek szabályozásában
Gulyás László tű. hadnagy kiemelt főelőadó Tatabánya, november 6. Iparbiztonsági feladatok a nem rendszeres hulladékszállítással kapcsolatosan (az.
Könyvvizsgálat Az ügyfél szemével
TÁRSULÁSOK EGYESÜLÉS EGE SZÖVETKEZET SCE Gt-k
EGYÉNI VÁLLALKOZÁS 2014.III..
DR SZALAI ERZSÉBET 2014.III ALAPÍTVÁNY Jogi személyiséggel felruházott célvagyon.
Gazdasági társaságok alapítása
BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE Közösen a fogyasztókért: a békéltető testületek és a fogyasztóvédelmi hatóság együttműködésének.
Gazdasági jog III. Előadás Általános szabályok A Gt. általános része.
Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság
Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság
Kereskedelmi jog II. IX. Előadás A csődeljárás.
Egyes társasági formák
Egyes gazdasági társaságok Kkt. és Bt.
A munkavállalói FB tagság
1 Számvitel alapjai Gazdálkodás:a társadalmi újratermelési folyamat szakaszainak (termelés, forgalom, elosztás, fogyasztás) megszervezésére, az ahhoz rendelkezésre.
A Polgári Törvénykönyvről szóló évi V
Budapest, január 26. dr. Kaszó Éva FOE Elnökségi tag
A vállalkozás üzemelési formái. 2 A Közkereseti társaság Olyan nem jogi személyiségű gazdasági társaság, amelyben a tagok csak természetes személyek lehetnek,
Pécsi Ítélőtábla Pécsi Törvényszék
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
Polgármesteri Akadémia A helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról Dr. Lóránt Zoltán főigazgató február
Társasági jog és cégjog Magyarországon Kőszeg február 20.
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
‎ A TÖRZSTŐKE ÚJ SZABÁLYAI ÉS A VEZETŐ TISZTSÉGVISELŐ FELELŐSSÉGE AZ ÚJ PTK. RENDSZERÉBEN Budapest, április 16.
Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
Vállalati Gazdaságtan. Vállalati gazdaságtan Kötelező és ajánlott irodalom Kötelező irodalom: 1.Chikán Attila: Vállalatgazdaságtan, Aula,
Az új Ptk. és a könyvvizsgálat Eljárási határidők jelentősége a minőségellenőrzésben, szinkronhivatkozások a kérdőívek és a minőségellenőrzéseket lezáró.
TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban 1.
Bizalmi vagyonkezelés Avagy az új Ptk. titkos befutója? december
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A hitelintézet prudens működésének szabályozása
MegnevezésKft Zrt. Nyrt.SzövetkezetEgyéniKktBt Alapítók számaMin. 2 (1)Min. 5 (1) Min. 51Min. 2 Felelősség jellegeKorlátolt korlátlan Korlátlan és egyetemleges.
 Egyszerűsödnek és jobban igazodnak a civil szervezetek működési sajátosságaihoz a megszüntetés, illetve az átalakulás szabályai  Egyszerűbb lesz a.
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
CIVIL SZERVEZETEK, EGYÉB SZERVEZETEK SZABÁLYOZÁSA, A KÖZHASZNÚ JOGÁLLÁS CIVIL SZERVEZETEK, EGYÉB SZERVEZETEK SZABÁLYOZÁSA, A KÖZHASZNÚ JOGÁLLÁS Ferenczi.
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara mellett szervezett Állandó Választottbíróság Lukács Józsefné dr. titkárságvezető.
Irányadó jogszabályok: évi V. törvény Ptk. az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
A közbeszerzések elméleti háttere I. A szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
Üzleti Jog I. Társasági jog 1. Bevezetés – Gazdasági társaságokra vonatkozó általános szabályok Pázmándi Kinga.
Társasági adó 2011, évi változások  Adókulcsváltozás 10% 500 M Ft-ig 19% 500 M Ft felett  Megszűnik a külföldi szervezet társasági adó-kötelezettsége.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
A SZAKSZERVEZETEKRE VONATKOZÓ ÚJ SZABÁLYOZÁS Dr. Fodor T. Gábor Ügyvéd Székesfehérvár, május 17.
FÜGGETLENSÉG Készítette: Szabó Gabriella. Nemzetközi szabályozás A Könyvvizsgálók Nemzetközi Szövetsége (IFAC) által kiadott Könyvvizsgálói Etikai Kódex.
Előadó: DDr. Alpár Erzsébet LL.M (München)
A gazdasági vállalkozások
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
A szövetkezet mint sui generis vállalkozási forma
A bizalmi vagyonkezelés és az öröklési jog kapcsolata
Az adós gazdálkodó szervezet vezetője kártérítési felelősségének megállapítása iránti kereset   A hitelező vagy - az adós nevében - a felszámoló a felszámolási.
A Minőségellenőrzési Eljárási Szabályzat
Előadás másolata:

Jogi személyek és könyvvizsgálók Az új Ptk. könyvvizsgálókra vonatkozó szabályai Lőrinczi Gyula szeptember 4.

A jogi személy kialakulása I. szenátus adószedők társasága societas publicanorum felhatalmazás beszedett adók

A jogi személy kialakulása II. uralkodó chartered companies felhatalmazás közérdekű szolgálat (eg kalózkodás)

A jogi személy kialakulása III. parlament registered company corporation registration public and private services

A gazdasági társaság jogviszonyainak sematikus áttekintése gazdasági társaság vezető tisztségviselő felügyelőbizottsági tag könyvvizsgáló munkavállalók tagok hitelezői társaság hitelezői

A társasági vagyon elsőkörös védelme (entity shielding) weak – a társaság hitelezői előnyt élveznek a tagok hitelezőivel szemben a társasági vagyonból történő kielégítés esetén (partnership) strong – a társasági vagyont likvidációs védelem is megilleti, így a tagok hitelezői csak a részesedést szerezhetik meg, a vagyonhoz csak felszámolás esetén a társaság hitelezőit követően juthatnak hozzá (corporation) perfect – a társasági vagyonhoz csak a vagyonnal szemben követeléssel bírók férhetnek hozzá (nonprofit corporation, charitable trust)

A gazdasági társaság fogalma a Ptk-ban Fogalmi elemek: - üzletszerű tevékenység - tagok vagyoni hozzájárulása - jogi személyiség - közös részesedés a nyereségből - közös veszteségviselés

Ptk. 3:88(2) § A társaság nyeresége a tagokat vagyoni hozzájárulásuk arányában illeti meg, és a veszteséget is ilyen arányban kell viselniük. A társaság a tag részére tárgyévi adózott eredménye, illetve szabad eredménytartaléka terhére teljesíthet kifizetést, vagy más vagyoni szolgáltatást. Semmis a létesítő okirat azon rendelkezése, amely valamely tagot a nyereségből, vagy a veszteség viseléséből teljesen kizár.

Kifizetések a tag részére kft-ben 3:184. § nem kerülhet sor kifizetésre, ha a társaság helyesbített saját tőkéje nem éri el, vagy a kifizetés következtében nem érné el a társaság törzstőkéjét, továbbá, ha a kifizetés veszélyeztetné a társaság fizetőképességét a pénzbeli és a nem pénzbeli vagyoni juttatás egyaránt kifizetésnek minősül azokat a kifizetéseket, amelyeket jelen rendelkezések ellenére teljesítettek, a társaság részére vissza kell fizetni ezeket a rendelkezéseket megfelelően alkalmazni kell abban az esetben is, ha a tag nem a tagsági jogviszonyára tekintettel részesül kifizetésben

A Ptk. szabályozási szintjei személyek (második könyv) jogi személyek (harmadik könyv) gazdasági társaságok (harmadik könyv) kkt., bt., kft., rt. (harmadik könyv) értékpapírok (hatodik könyv)

Könyvvizsgálói formák a Ptk-ban első állandó és állandó könyvvizsgáló 3:38. § egyedi könyvvizsgálat 3:104. § kirendelt könyvvizsgáló 3:261(4) bekezdés speciális könyvvizsgálat (nem pénzbeli vagyoni hozzájárulás értékelése, átalakulás, etc.) eseti (önkéntes) könyvvizsgálat

Az állandó könyvvizsgáló fő feladata minden jogi személy esetében (3:38. §) (2) Ha az állandó könyvvizsgáló a jogi személy vagyonának olyan változását észleli, amely veszélyezteti a jogi személlyel szembeni követelések kielégítését, vagy ha olyan körülményt észlel, amely a vezető tisztségviselők, vagy a felügyelőbizottsági tagok e minőségükben kifejtett tevékenységükért való felelősségét vonja maga után, késedelem nélkül köteles az ügyvezetésnél kezdeményezni a tagok … döntéshozatalához szükséges intézkedések megtételét. Ha a kezdeményezés nem vezet eredményre, a könyvvizsgáló köteles a feltárt körülményekről a jogi személy törvényességi felügyeletét ellátó nyilvántartó bíróságot értesíteni. law in books – law in action

Köszönöm a figyelmüket, ajánlom magamat, további tanulmányozásra: - A cégek eredete, Közgazdasági Szemle, január - A társadalmi felelősséggel működő társaság, Jogtudományi Közlöny, március