Az időskori depressziós zavarok lélektana

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
Advertisements

Néhány adat a Győrben élő időskorúakról
ESÉS MEGELŐZÉS ESÉS MEGELŐZÉS
Felnőttkor.
Életkor és diszkrimináció
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Szenvedélyek fogságában - a drogok
Az életminőség mérése Kelemen Rita
Az egészségügy és az egészség „ügye” „Képes vagy-e EGÉSZ-séget ÉP-íteni?
2 A biztosítási piac 2013 első félévében 5,15%-ot nőtt (436 milliárdos díjbevétel)..
Sportolás hatása szervezetünkre
sajtótájékoztató a felnőtt lakosság egészségmagatartása, motivációi
2. pódiumbeszélgetés Bécs december 4. Dr. Leopold Stieger Active Ageing a Centrope-ban.
Méltósággal segíteni, Jót s jól tenni
OTTHONUKBAN ÉLŐK TÁMOGATÁSA, AZ OTTHON IGÉNYBE VEHETŐ SZOLGÁLTATÁSOK
„KAPCSOLATTARTÁS A KRÓNIKUS BETEGSÉGBEN SZENVEDŐKKEL”
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
Az időskor.
Alkoholizmus.
A kétnyelvűség mint társadalmi jelenség
Kognitív megközelítések
Gyermekkori depresszió
 A kongresszusi részvételt a Janssen Cilag Kft támogatja.
„Minden ember boldog akar lenni…”
Általános, speciális kompetenciák Negyedik félév.
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
1. A népesség társadalmi nem és életkor szerinti összetétele
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
A lehetséges énképek.
Az öregedés művészete Bendel Beáta Bölön, 2007 október 21.
Túl magas- e Magyarországon a depressziósok száma?
Az életközépút válsága: teljes összeomlás vagy egy új esély?
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
Tárki-Unicredit Európai társadalmi jelentés Demográfiai folyamatok Hozzászólás Spéder Zsolt KSH Népességtudományi Kutatóintézet.
Demográfiai - társadalmi tükör, 2010 Hazai és európai tendenciák
Scenáriók készítése Dr. Kollár József Magyar Coachszövetség Közhasznú Alapítvány.
Időskorúak helyzete Nyíregyházán 2009 Patyán László DE OEC Egészségügyi Kar.
Magatartástudományi Intézet
KISTÉRSÉGEK SZEREPE A TUDÁSALAPÚ TÁRSADALOMBAN Varga Csaba Stratégiakutató Intézet
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
Egészségfejlesztés és helyi ifjúsági munka. a) Az állítás helyes b) Az állítás helytelen c) Az állítás csak részben helyes d) Az állítás nem vonatkozik.
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
A termálvíz gyógyhatásának vizsgálata térdartrózisban Debrecen Városi Egészségügyi Szolgálat Reumatológiai Szakrendelés Dr. Gomez Roberto.
Nyugalom! Meditáljunk együtt A szorongás Normális, kóros Súlyos betegségeket kiindulópontja Betegségek is okozhatják Kémiai anyagok.
Bei uns wird INNOVATIV groß geschrieben. A munkahelyi beilleszkedés új lehetőségei az egészségügyi problémával küzdő munkavállalók számára Barbara Haider-Novak,
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
Valami ilyesminek? vagy … Ilyennek? Esetleg ilyennek?
AZ ÖSSZEFÜGGÉS- KEZELÉS
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
Elgondolások az aktív időskor programjára,
Időperspektíva a CKIK-ban ( ). Időperspektíva Az embereket saját magukról, a világról és másokkal való kapcsolataikról kialakított képüket egy.
TÁMOP A-13/ A váltóműszakosok problémája 1.
Idővel minden megváltozik Készítette: Varga Viktória.
Civil szervezetek szerepe a nevelési és oktatási feladatok ellátásában Harmóniában a környezettel=egészséges életmód.
A Legjobb Barát Hozzáállás
A KLUBTAG HATÁSA A KLUBRA Győr 2015 szeptember 19.
Dr. med habil. Imre Sándor geriáter szakorvos
Célközönség kutatás – a kínálat Dr. Szabó-Tóth Kinga ME BTK Szociológiai Intézet Cédrus-Net konferencia, Miskolc, május 21.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése A stressz.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése A depresszió.
Egészségszociológia a mindennapokban (Amit egy közösségvezetőnek tudnia kell…) Horváth Judit szociális munkás Sárvár, Csillebérc,
Idősek az idősekért Győrben
Az új családformák hatása a jövő generációra (=) A családformálódás alakulásának irányai, jelei Spéder Zsolt.
Káros szenvedélyek.
A népesség megoszlása Dr. Kozma Gábor.
Főnix – me Hol élünk? Hogy élünk? Demográfiai kór- és körkép
AZ ÉSZAK ALFÖLDI RÉGIÓ EGÉSZSÉGÜGYI HELYZETÉRŐL
Az idősödés pszichológiai és pszichiátriai aspektusai
EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD 1.
Előadás másolata:

Az időskori depressziós zavarok lélektana Készítette: Lelesziné Tóth Emese Andragógia MA, II. évf. I.félév Az időskori depressziós zavarok lélektana „Bizony hajoljatok meg az öregebbek előtt, akár utcaseprők, akár miniszterek.” KOSZTOLÁNYI DEZSŐ: INTÉS AZ ÖREGEBBEK TISZTELETÉRE

A depresszió – - az idős emberek leggyakrabban előforduló pszichés problémája, különösen a friss traumákat  átélőknél  (házastárs elvesztése, súlyos testi betegség) és a demenciától szenvedőknél gyakori. - Több kutatás is alátámasztja, hogy az időskori depresszió, amellett, hogy szenvedéssel és az életminőség romlásával jár, fokozza a testi betegségek kialakulásának a valószínűségét. - A depressziós betegeket gyakrabban éri stroke, mint a hasonló fizikai állapotban lévő nem depressziósokat, továbbá a depressziós időseknek a meglévő betegségeikből is (szívrohamból, combnyaktörésből, tüdőgyulladásból) gyakran hosszadalmasabb a felépülésük.

Az öngyilkosságok 80 százalékát a 65 év feletti férfiak követik el! Tévhit : hogy a depressziót és a szorongást teljesen normálisnak tekintik idős, akár súlyos testi beteg embereknél. Megdöbbentő adatok: A 65 év felettiek mintegy 15 százaléka mutatja a depresszió valamely jegyét. Ez az arány 20 százalékra növekszik az idősek otthonában élőknél, különösen ha valamely más betegség is fennáll. Az öngyilkosságok 80 százalékát a 65 év feletti férfiak követik el! Egy 1990-es felmérés szerint a Parkinson-kórban szenvedők 50, az Alzheimer-kórban szenvedők 35 százaléka depressziós.

Tipikus depressziós tünetek: Egész napos nyomott hangulat. Az érdeklődés elveszítése attól függetlenül, hogy a tevékenység éppen milyen területre terjed ki. Jelentős súlyvesztés vagy súlygyarapodás, akarattól teljesen függetlenül. Álmatlanság vagy aluszékonyság. Pszichoszomatikus izgatottság vagy lelassult mozgás. Fáradság, indokolatlan bűntudat vagy haszontalanság érzése. Koncentrációs és gondolkodás zavarok. A halál vagy az öngyilkosság állandóan visszatérő gondolata.

A depresszióhoz vezető tényezők: Meggyengült egészség, mely gyakran okoz működési zavarokat. A függetlenség elvesztése és a testi függőség megnövekedése. Idült betegségek, barátok, családtagok elveszítése, nagyszülői szerep csökkenése. Nyugdíjazás, mely hirtelen törést jelent az anyagi és társadalmi helyzetben, megváltozik a napi rutin. Megözvegyülés és válás.

Depresszióban az információfeldolgozás negatív irányba torzul, a depressziós egyén szelektíven csupán csak a kellemetlen emléket idézi fel, gondolkodásában szisztematikusan logikai hibákat vét. pld.: egy bizonyos alaphelyzetről ellenkező következtetésre jut, mint ami logikus lenne (önkényes következtetés), a helyzetből olyan részleteket emel ki, amelyek pesszimista szemléletével kongruensek, más jellemzőket nem vesz figyelembe, a szerencsétlen események jelentőségét és a saját hibáit felnagyítja, a pozitív eseményeket és a jó tulajdonságait minimalizálja (szelektív absztrakció), egyetlen sajnálatos negatív incidensből általános következtetést von le (túláltalánosítás).

Az időskori depresszió kezelése: 1.Az egészségpszichológia (Czigler 2000) az egyén „megküzdőképességét”, a kontroll- funkciók fontosságát hangsúlyozza. Az idősödéssel járó nehézségek elviselésében az aktív életmód, a helyes táplálkozás, a meglévő tudás, képességek, a szellemi és fizikai funkcióképesség (sport) - gyakorlás segítségével - megtartása és az öregedéshez való pozitív attitűd kialakítása játszik központi szerepet.

2.A depresszió kezelésénél, bizonyítottan eredményesek a kognitív és gyógyszeres terápiák, de ugyanígy pszichodinamikus alapokra épülő módszerek is jól alkalmazhatók. Az idősek ugyanolyan jól reagálnak a kognitív terápiás és gyógyszeres kezelésre, illetve a kettő kombinációjára mint a fiatalabbak (a statisztikák szerint a depressziós betegek 50-65 %-a jelentősen javul). A csoportterápiás módszerekkel kapcsolatosan is akadnak kedvező tapasztalatok (Comer,2000).

Az aktív életmód éveket hozzáadhat az idősek életéhez.

A „JÓ VÉNSÉG!” - Az időskor a visszatekintés, a számadás, a mérlegelés életszakasza. Abban az esetben, ha  előrehaladott korában valaki úgy érzi, hogy elpazarolta az életét, rossz döntéseket hozott, akkor kétségbeesik, míg ha értelmesnek ítéli meg életútját, akkor kialakul az én-integritás érzése, vagyis az időskor konfliktusainak igenis létezik „jó megoldása”, a bölcsesség, az elmúlás és a halál elfogadása, ami a spirituális dimenzió beemelése által vagy akár enélkül is bekövetkezhet…

A 65 ÉVES ÉS ENNÉL IDŐSEBB NÉPESSÉG ARÁNYA A NÉPESSÉGEN BELÜL, 2011 Forrás: Bálint – Spéder: Demográfiai portré 2012. 7. fejezet

AZ ÉLETKILÁTÁSOK ALAKULÁSA AZ IDŐSKORBAN MAGYARORSZÁGON Forrás: Területi halandósági táblák 1988–1994, A halandóság földrajzi különbségei Magyarországon 2000, A halandóság földrajzi különbségei Magyarországon 2010, Bálint-Spéder saját számítása. Bálint – Spéder: Demográfiai portré 2012. 7. fejezet

A KÜLÖNBÖZŐ KORCSOPORTOKHOZ TARTOZÓ IDŐS NÉPESSÉG MEGOSZLÁSA HÁZTARTÁSTÍPUSOK SZERINT, 2008-BAN Forrás: Bálint-Spéder saját számítása, KSH NKI életünk fordulópontjai demográfiai adatfelvétel, 3. hullám, 2008. Bálint-Spéder: Demográfiai portré 2012. 7. fejezet