Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Egészségszociológia a mindennapokban (Amit egy közösségvezetőnek tudnia kell…) Horváth Judit szociális munkás Sárvár, 2015.09.26. Csillebérc, 2016.04.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Egészségszociológia a mindennapokban (Amit egy közösségvezetőnek tudnia kell…) Horváth Judit szociális munkás Sárvár, 2015.09.26. Csillebérc, 2016.04."— Előadás másolata:

1 Egészségszociológia a mindennapokban (Amit egy közösségvezetőnek tudnia kell…) Horváth Judit szociális munkás Sárvár, 2015.09.26. Csillebérc, 2016.04. hó Hálózatépítés és szervezetfejlesztés az AE – Klubszövetségben Előadássorozat II-III. – megyei/település és régiós fórumokra

2

3 A szociológia tudományának meghatározása A szociológia a társadalom törvényszerűségeit kutató tudomány (Andorka Rudolf) A szociológia az ember társas életével, a csoportokkal és társadalmakkal foglalkozó tudomány (A. Giddens) A szociológia a társadalmi struktúra és fejlődés törvényeinek megismerésére törekvő tudomány (Jan Szczepański) A szociológia az emberek közötti kapcsolatokkal, az interakciókat meghatározó és befolyásoló tényezőkkel, az interakciók során kialakuló csoportokkal, az intézményekkel és szervezetekkel, az átfogó intézményi és csoportstruktúrákkal foglalkozó társadalomtudomány (Magyar Nagylexikon)

4 Mivel foglalkozik az egészségszociológia? Leegyszerűsítve: Egészség-egyén-társadalom Bővebben: Egészséget befolyásoló tényezők Egyéni felelősség Társadalmi szerepvállalás Különbségek (kor, nem, földrajz, végzettség…) Egészség mint érték Egészségmagatartás, betegségfogalom Beteg-orvos kapcsolat Egészségügyi ellátás …

5 Forrás: Országos Egészségfejlesztési Intézet

6 Az egészségi állapotot meghatározó főbb tényezők aránya Forrás: Országos Egészségfejlesztési Intézet

7 Genetikai tényezők – 27% Életmód – 43%(!!!) Milyen szociológiai/egészségszociológiai alapfogalmakat jó, ha ismerünk ezeknél a tényezőknél?

8 Alapfogalmak: korfa születéskor várható átlagos életkor korcsoportok (aktívak-inaktívak) mortalitás-morbiditás SWOT elemzés

9 Korfa

10 Születéskor várható átlagos életkor

11 Korcsoportok (aktív-inaktív) A népességet a munkaerő-piaci részvétel, illetve gazdasági aktivitás szempontjából gazdaságilag aktívak és gazdaságilag inaktívak alkotják. Gazdaságilag aktívak száma vagy munkaerő-állomány a munkaerőpiac szereplői, potenciális munkaerő-állomány: a munkaerőpiac résztvevői, a foglalkoztatottak és a munkanélküliek. a munkaerőpiac kínálati oldalán jelen lévők száma A potenciális munkaerőforrás, illetve munkaerő-kínálat két összetevője egyrészt a megfelelő szellemi és fizikai képességekkel rendelkező munkaképes korú népesség másrészt a megfelelő szellemi és fizikai képességekkel rendelkező munkaképes koron kívüli gazdaságilag aktívak. Gazdaságilag inaktív mindaz a munkaképes korú, vagyis 15 és 74 év közötti személy, aki nem tartozik a munkaerő- állományba. Legnagyobb csoportjuk a 74 évnél fiatalabb nyugdíjasok (az inaktívak számát olykor csak a 15 és 64 év közöttiek körében mérik.) Ide tartoznak még az úgynevezett passzív munkanélküliek is, akik bár a köznapi szóhasználat szerint munkanélküliek, nem regisztráltatják magukat a lakóhelyükhöz tartozó munkaügyi hivatalnál, vagyis nem vesznek igénybe állami segítséget az álláskereséshez.

12 Morbiditás – mortalitás Morbiditás A megbetegedés arányszáma az összlakosság számához viszonyítva: azt fejezi ki, hogy egy bizonyos területen bizonyos idő alatt (egy év) 100 000 lakosból hány betegedett meg. Mortalitás Valamely betegségben bekövetkezett halálozás arányszáma az összlakosság számához viszonyítva (azt mutatja meg, hogy 100 000 lakosból egy év alatt hányan haltak meg egy bizonyos betegségben).

13 SWOT elemzés A SWOT elemzés a stratégiaalkotás folyamatának egyik lépése. A SWOT egy angol mozaikszó, 4 szó kezdőbetűiből áll össze: Strengths - erősségek Weaknesses - gyengeségek Opportunities - lehetőségek Threats – veszélyek SWOT elemzés magyar megfelelője: Gyengeségek: belső tényezők: olyan dolgok, amik nem jól működnek, de lehet rá befolyás, hogy jobb legyen. Erősségek: belső tényezők: pozitív dolgok, amik jól működnek és lehet rá befolyás, hogy még jobban működjenek. Lehetőségek: külső tényezők: olyan adottságok, amelyeket nem tudunk befolyásolni, de kedvezőek, és rájuk építve kihasználhatjuk az erősségeinket. Veszélyek: külső tényezők: olyan korlátok, negatív tényezők, amelyeket nem tudunk befolyásolni, és csökkentik a siker esélyeit, kockázatot is jelentenek.

14

15 Ezek az alapfogalmak milyen kérdéseket vethetnek fel a szervezettel kapcsolatban? A szervezet korfája A szervezet átlagéletkora Nemek aránya, eloszlása Aktív-inaktív korcsoport jelenléte Milyen megbetegedések, halálokok jellemzőek? Ezek a kérdések újabb kérdésekhez vezetnek…(Elöregszünk? Hogyan fiatalítsunk? Hol vannak a középkorúak/fiatalok? Melyik nemből van „többlet”? Milyen életminőségben élünk? Mi a mi szervezetünk erőssége? Mi gyengít? Mit tudunk ebből kihozni? Mik a lehetőségeink? Milyen veszélyekkel kell szembenézni?...)

16 „Brainstorming” – ötletvihar Készítsük el saját szervezetünk SWOT elemzését!

17 Köszönöm a figyelmet és az együtt- gondolkodást!


Letölteni ppt "Egészségszociológia a mindennapokban (Amit egy közösségvezetőnek tudnia kell…) Horváth Judit szociális munkás Sárvár, 2015.09.26. Csillebérc, 2016.04."

Hasonló előadás


Google Hirdetések