Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Advertisements

Kapcsolattartás a szülői házzal
KÖZÖSSÉGI HÁZ KISVASZAR 2012.
Komplex Instrukciós Program
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
„Ezt egy életen át kell játszani”
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
VII. NEVELÉSÜGYI KONGRESSZUS augusztus A pedagógus kollektíva az iskolában, az iskolafejlesztés személyi feltételei dr. Várnai Andrásné.
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
A fiatalkorúak képzési, fejlesztési lehetőségeinek módszertani kihívásai Hegedűs Judit – Lénárd Sándor, ELTE PPK.
MAG Készítette: Bojtor Attiláné NKI Babay József Általános Iskola és Sportiskola.
Angol nyelvi kompetencia
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TÉMÁK FELDOLGOZÁSA PEDAGÓGIAI PROJEKTEKKEL Rádai Péter (Nyíregyházi.
Értékelés a pedagógiában
Fontosabb fogalmak Képesség :
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
Dr. Nyitrai Ágnes, AVKF Paradigmaváltás a családi napközi ellátásra való felkészítésben június 1.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
Kompetencia alapú oktatás
TANTÁRGY-ORIENTÁLT IDEGEN NYELV OKTATÁS Istvánffy Miklós Általános Iskola.
Készítette: Bónisné Fürjesi Magdolna
Pedagógusok és tanárjelöltek felkészültsége az integrált nevelésre
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
A gyakorlatvezető mentor
A sikeres integráció, inklúzió feltételei
A NEVELÉS FOLYAMATA ÉS MÓDSZEREI
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Az ellenőrzés, értékelés szerepe, módszerei A teljesítménymérés
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Az informatika tanítása Montessori-jellegű iskolában
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Befogadó iskolák, befogadó pedagógus-közösségek
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
Dr. Szabó-Thalmeiner Noémi. Nevelő Szaktanár Hivatalnok Szakmai szervezet tagja Családtag Barát (nő) rokon szülő gyermek testvérházastárs …
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
 SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK VENDÉGEINKET  A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázat projektindító.
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
A beiskolázás előkészítése
Inklúzív nevelés Magyarországon
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
Rózsavizes Húsvét napját jöttem ma kívánni… Húsvét projekt a baracskai Kozma Ferenc Általános Iskola 3. osztályában március 17-március 25. készítette:
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Matematikai projektek és jó gyakorlatok
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Dr. Schiffer Csilla: Kooperáció és koordináció
Pedagógus értékelési rendszer
2010/2011.  az óvoda-iskola átmenet megkönnyítése.
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
Az Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmények által nyújtott szolgáltatások fejlesztése a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttnevelésének.
Az iskola és a szülők kapcsolattartási formái a Csaholci Általános Iskola intézményében Készítette: Kádár Ágnes mesterpedagógus szaktanácsadó
Az általános iskolából kilépő SNI tanulók pályaválasztását segítő ÁTVEZETÉSI terv Jálics Ernő Közoktatási Intézmény Kadarkút Mecsárné Jády Geraldine.
Didaktika-II. M. Nádasi Mária. Kooperatív és Kollaboratív módszer.
Tanítási filozófia Gyetvai Anna.
avagy a megismerési folyamatok probléma alapú tervezése
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között

Cél: a szociális interakció fontossága egy iskola inkluzív kultúráján belül a szociális és kooperatív képességek többféle aspektusát mutatja be módszerekről (beszélgetés, játék, munka, ünnep) tanulók iskolán kívüli kapcsolatairól szülőkkel és más iskolán kívüli személyekkel szociális interakciók tervezése, elméletek megismerése, értékelése

közösségfejlesztés Az inkluzív iskola fontos ismertetőjegye a működő iskolai közösség. Területek, amelyeken ezek érvényesülnek: iskolai kultúra és iskolai rendezvények tanterv tanítási módszerek, tanítási környezet informális és iskolán kívüli szociális kapcsolatok

Tanterv a szociális tanulást tantervben rögzítik az egyéni nevelési tervek szociális tanulási célokat tartalmaznak a szociális tanulás és az iskolai közösség területei megjelennek az iskola éves értékelésében

Tanítási módszerek és tanítási környezet kommunikáció elősegítése a pedagógusok részéről (kompetencia fejlesztése ) csoport, osztály, páros egyéni munka sajátos kommunikáció (jelnyelv, Braille, stb.) segítségadás, segítség elfogadása frontális tanítás során kevés részvétel és kezdeményezés történik az akadályozott gyermekek számára ülésrend, tanterem berendezése (játéksarok, stb. )

Informális és iskolán kívüli kapcsolatok feladatvégzések között, szórakoztató és játékos tevékenységek során ritka az elutasítás, a passzivitás gyakoribb kezdetben a pedagógus kezdeményezzen

Összefoglalás és javaslatok Az inkluzív iskolai fejlesztési folyamatban mindenkinek részt kell vennie. iskolai közösség, barátok, család, segítő szervezetek, stb. sokrétű kapcsolatok kiépítése A közös tanulás és a személyes kapcsolatok kialakításának feltételeit meg kell teremteni. A tanárok támogatása a speciális kompetenciák elsajátításában. A passzív szociális viselkedés elkerülése fontos a tantestület számára. Az iskolai közösségben a szülők szerepét különösen hangsúlyozni kell. Az inkluzív pedagógia lényege: a tanulókat az iskolán belüli és kívüli szociális életbe integrálják. A tanulók, szülők, pedagógusok az inklúzió szabályai szerint élnek. Nem véletlenszerű, hanem kidolgozott, nyomonkövetett folyamat. Fontos a szociális fejlődés nyomonkövetése! Az együttműködés áll az inkluzív pedagógia középpontjában. Fontos az egyenlőségen alapuló nevelés! Az iskola lehetővé teszi az iskolán kívüli szociális interakciókat is. Tanári kompetenciák javítása a kommunikáció és a szociális interakció területén. Figyelembe kell venni a nem többségi kultúrához tartozó családok helyzetét.

Kölcsönhatások A szociális interakciók aspektusai: kommunikációt kezdeményezni tanulás együttműködés révén ünnepelni és játszani tanórán kívüli szociális interakciók 

Kommunikációt kezdeményezni Kommunikáció: gondolatok és érzések cseréje. Minden gyermek a kommunikáció speciális és egyéni fajtáját mutatja. tanulási helyzetek és más formális helyzetek napi és heti tervek, osztályban megjelenő problémák, projekt prezentációk, a nap végének megbeszélése, páros vagy csoportmunka A bizalom az eredményes kommunikáció szükséges feltétele! Egy bizalomra épülő osztályközösségben eltűnnek a félelmek, és ez teret ad a pozitív önképnek és az önálló cselekvésnek.

Tanulás és kooperáció A tanulás szociális folyamat! másokra ügyelni és másokat elfogadni kommunikációra képesnek és kompromisszumra késznek lenni bízni, bizalmat és nyitottságot mutatni a szükséges tudást alkalmazni… tudni, hogyan építünk emberi kapcsolatokat önismeret,és csoporton belüli szerep ismerete felelősséget vállalni egymásért Csoportmunka (heterogén összetétel, változó) Csoportmunka – együttműködés különbsége

Az együttműködés feltételei pozitív együttlét kölcsönös interakció egyéni felelősség emberek közötti kapcsolatokra és kiscsoportos munkára való képesség a csoportfolyamatokra való reflexió

A tanulóknak és a tanítóknak időre és támogatásra van szüksége, hogy ezeket a készségeket megszerezzék. A tanuláshoz is világos célokra, gyakorlásra, követelmények megfogalmazására van szükség. A legfontosabb közvetítendő érték a szolidaritás a tanulók felé. A kooperatív tanulás a kognitív (a feladat tartalma), és a szociális (a kommunikáció fajtája és módja) szempontjait egyaránt figyelembe veszi. A kooperatív tanulás struktúrája bármilyen formát felvehet, amíg a szükséges feltételeket kielégíti. Egy ismert módszer a mozaikmódszer, amely figyelembe veszi a tanulók különböző szükségleteit.

Ünnepelni és játszani A szociális interakció különleges formái! alapja: családi hagyományok, az ország kultúrája érzelmi, szociális, értelmi területeket érint lehetőség az interakcióra, a közösségépítésre az ünnepi előkészület A játék a szociális és értelmi tanulás alapja. Játékok történhetnek a tanításon kívül és a tanítási idő alatt is. reggeli szabad játék kognitív készségeket fejlesztő játékok (helyesírás, olvasás, kártyajáték, stb.) szerepjátékok (nyelvi fejlődés, érzékenyítés) a szünetekben más osztályba járó tanulókkal közös mozgásos játékokat játszanak

Szociális interakciók a tanításon kívül A tervezett kezdeményezések és tevékenységek az iskolán belül és kívül is hasonló módon történjenek. Az inklúzió kívánalma az azonos korú tanulók elszigeteltségét elkerülni az iskolán belül és kívül.