Országos Oktatási Konferencia Uniós pályázati források oktatási intézmények részére 2008. január 17. Budapest.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az OH TÁMOP fejlesztései
Advertisements

Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht.
A felsőoktatás fejlesztési lehetőségei
ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
1 TÁMOP B-11/2/KMR Az oktatás és kutatás színvonalának emelése a Szent István Egyetemen AZ OKTATÁS ÉS KUTATÁS SZÍNVONALÁNAK EMELÉSE A SZENT.
1 Zászlóshajó komplex programok és felsőoktatás az Új Magyarország Fejlesztési Tervben Kátai Gábor felsőoktatási témavezető Nemzeti Fejlesztési Ügynökség.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Nyitórendezvény „Szak-nyelv-tudás” – Az idegen nyelvi képzési rendszer fejlesztése a Debreceni Egyetemen TÁMOP D-12/1/KONV
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Felsőoktatási változások hallgatói szemmel Miskolczi Norbert.
HELYI ÉS TÉRSÉGI EGYÜTTMŰKÖDÉS LEHETŐSÉGEI ÉS KORLÁTAI FEJLESZTÉSI PÓLUS SZIGET, VAGY A TÉRSÉG MOTORJA? SZŰCS ERIKA Budapest, december 06.
Kulturális értékek digitalizálása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Dippold Péter.
AZ ÚJRAIPAROSÍTÁST TÁMOGATÓ INTÉZMÉNYI KÖRNYEZET
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A TÁMOP felépítése Tóth István január 26.. ÚMFT prioritások és OP-k Társadalmi megújulás Gazdaság- fejlesztés Közle- kedés Környezeti és energetikai.
Vezetői tájékoztató a SZIE-DPR és SZIE-IMIR projektekről
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Az ÉRÁK szerepe és tevékenysége a régióban Soós Roland igazgató
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
Az NFT II. ( ) végrehajtásának ütemezése és a felsőoktatási programok finanszírozása Kilátások, Kihívások Budapest, április 16.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Dr. Sági Zsolt Főosztályvezető EU Koordinációs és Tervezési Főosztály
1 Kormányszóvivői tájékoztató Magyar Universitas Program június 16. A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja.
Felsőoktatási Minőségfejlesztési Rendszer
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
TÁMOP /1/B A kompetencia-alapú pedagógusképzés regionális szervezeti, tartalmi és módszertani fejlesztése Tájékoztatás az 1. pécsi konzultáció.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Versenyképes, gyakorlatorientált felsőoktatás Magyarországon Dr. Tuka Katalin főosztályvezető-helyettes Tudománypolitikai Főosztály augusztus 30.
TAMOP /2/KMR Projekt szakmai vezető: Demeter Attila alezredes március 23. A projektek az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális.
MINŐSÉGFEJLESZTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TÁMOP kiemelt program VESZPRÉM 2007 november 28.
PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
TÁMOP fenntartás és további fejlesztések tervek november 17. Szeged Németh Antal Educatio Nonprofit Kft. felsőoktatási osztályvezető.
„FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt - TÁMOP / A kiemelt projekt célja Az innovatív és a tranzitfoglalkoztatási.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
A képzett szakemberekért Fejlesztés és szolgáltatás a szakképzésben. Budapest augusztus 27.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Pénzesné Tóth Márta kistérségi tanácsadó Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. „Civil pályázati lehetőségek a időszakban”
ÚMFT TÁMOP / „A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése” Juhászné Víg Éva programvezető május 26.
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
A TÁMOP-2.2.3/07/2-2F projekt megvalósítása Nógrád megyében
Munkakultúra Szakképzési modellek 19. Országos Konferencia Az Országos Képesítési Keretrendszer és a Központi Validációs Rendszer a TÁMOP as projektben.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat modernizációja Budapest 2005.szeptember 8.
1 A kompetencia alapú oktatás jövője a NFT II. tükrében Debrecen, Február 20. Hámoriné Váczy Zsuzsa, OKM.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
A könyvtárak fejlesztési lehetőségei a TÁMOP-ban és a TIOP-ban Oktatási és Kulturális Minisztérium Könyvtári Osztály „A könyvtárak fejlesztési lehetőségei.
CAMPUS HUNGARY PROGRAM. A program célja A projekt a hazai felsőoktatási intézmények hallgatóinak, munkatársainak külföldi K+F, tanulmányi, operatív intézményi.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
Tantervfejlesztési Hálózat építési Mobilitást segítő Támogatások forrás: „Magyar nyelven Európában” Budapest, április 1.
TÁMOP / „Felsőoktatási szolgáltatások rendszerszintű fejlesztése, 2
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program aktuális pályázati lehetőségei aktuális pályázati lehetőségei szeptember 26. Szolnok.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
CALDERONI PROGRAM HEFOP K /1.0 A PROGRAM CÉLJA, FELADATAI ÉS SZEREPE AZ ÚMFT-BEN Budapest, január 18.
CALDERONI PROGRAM HEFOP K /1.0 A PROGRAM CÉLJA, FELADATAI ÉS SZEREPE AZ ÚMFT-BEN március 4. IV. Calderoni Informatika Kerekasztal,
CALDERONI PROGRAM HEFOP K /1.0 A PROGRAM CÉLJA, FELADATAI ÉS SZEREPE AZ ÚMFT-BEN A CALDERONI INFORMATIKAI RENDSZER BEMUTATÁSA március.
Aktuális pályázati lehetőségek Okos Jövő Innovációs Klaszter O KOS J ÖVŐ I NNOVÁCIÓS K LASZTER K LUBEST június 16. NOS Kft.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
TÁMOP E-15/1/Konv Új generációs sporttudományi képzés és tartalomfejlesztés, hazai és nemzetközi hálózatfejlesztés és társadalmasítása.
A Társadalmi Megújulás OP és a Társadalmi Infrastruktúra OP Budapest, április.
Felsőoktatási fejlesztések a közötti európai uniós támogatási időszakban Pécs, Fonyó Attila közigazgatási tanácsadó.
Salgótarján, május 19.. Pályázók köre: kisvállalkozások Támogatható tevékenységek és a támogatás mértéke: -Projektötlet minősítése – max. 3 millió.
AZ EFOP VÉGREHAJTÁSÁNAK ELŐREHALADÁSA* SZEPTEMBER 23. *2016. SZEPTEMBER 15-EI ADATOK ALAPJÁN DR. GARAI PÉTER EU FEJLESZTÉSEK VÉGREHAJTÁSÁÉRT FELELŐS.
Innovációs célú nemzeti és regionális szintű pályázati források
Lorem ipsum.
Fővárosi Petrik Térségi Integrált Szakképzési Központ
Hauser Zoltán szakmai vezető Oktatási Hivatal EFOP VEKOP
Előadás másolata:

Országos Oktatási Konferencia Uniós pályázati források oktatási intézmények részére január 17. Budapest

A felsőoktatást érintő legfontosabb kihívások – I. Az európai felsőoktatási térségben és globálisan versenyképtelenek az intézmények, azaz: Elmaradott az oktatási és a kutatási infrastruktúra (technológia, kapacitás, minőség); A képzési szerkezet változásait nem képes kielégíteni az infrastruktúra (400 fős évfolyamok vs. kis előadók); Nincsenek korszerű tananyagok a bolognai képzési rendszerhez (minimális adaptáció, minimális innováció, lokális tartalmak); Elégtelenek a feltételek a külföldi hallgatók vonzásához (infrastruktúra, idegen nyelvű tananyag, idegen nyelvű kurzusok, oktatók, kevés a joint degree).

A felsőoktatást érintő legfontosabb kihívások – II. A felsőoktatás, a szükségletekhez képest, alacsony hatásfokkal elégíti ki a tudásalapú gazdaság szükségleteit, azaz: Alacsony a matematikai, műszaki, természettudományos, és informatikai (MTMI) képzési terület kibocsátási kapacitása ; Az egyetemek által közvetített tudás és a munkaerő-piaci szereplők által igényelt ismeretek között szignifikáns a különbség ; Az intézmények kutatás-fejlesztési kapacitásai és tevékenységei nem szervesülnek az innovációs lánchoz, a vállalati és felsőoktatási K+F együttműködések aránya (az összes K+F tevékenységhez képest) messze elmarad a lehetőségektől ; A felsőoktatási intézmények K+F tevékenységének eredményei rendszertelenül és esetlegesen hasznosulnak az intézmények javára; Nincs olyan ösztönző-elismerő rendszer, amely biztosítani a felsőoktatás kiemelkedő képességű tehetségeinek alkotómunkáját; A felsőoktatási intézmények kutatás-fejlesztési tevékenységét támogató IKT infrastruktúra elmarad az európai sztenderdektől, ellehetetlenítve a nemzetközi kutatási vérkeringésbe való intenzív bekapcsolódást.

A felsőoktatást érintő legfontosabb kihívások – III. A felsőoktatási szektor hatékony működtetéséhez, valamint a döntéshozatalhoz nélkülözhetetlen információk hiányoznak mind a kormányzati, mind a felhasználói oldalról, azaz: Nincs objektív információ az intézmények, illetve az egyes képzések sikerességéről, hasznosulásáról; Nincs olyan egységes minőségbiztosítási rendszer, mely biztosítaná az intézmények szolgáltató- és minőségelvű működését; Nincs objektív információ (vezetői információs rendszer) az intézmények fizikai- és humánerőforrás-kapacitásainak kihasználtságáról, amelyek segíthetnék az intézmények hatékony erőforrás-gazdálkodását, valamint az állami finanszírozás tervezését.

Felsőoktatás-fejlesztési célok az ÚMFT-ben Versenyképesség és foglalkoztathatóság Társadalmi megújulás TÁMOPTIOP A felsőoktatás minőségének javítása A felsőoktatás K+F+I+O kapacitásainak bővítése Hallgatói és intézményi szolgáltatásfejlesztés Tartalomfejlesztés és képzők képzése Felsőoktatási központi szolgáltatok fejlesztése Minőségfejlesztés a felsőoktatásban Tudástranszfert segítő eszköz-, és feltételrendszer kialakítása Innovatív kutatói teamek projektjeinek a támogatása A tudományos eredmények elismerése és disszeminációja Nemzeti Kiválóság Program A szolgáltató és kutatási infrastruktúra fejlesztése A felsőoktatási tevékenységek színvonalának emeléséhez szükséges infrastrukturális és informatikai fejlesztések támogatása Információ-menedzsment a felsőoktatásban

Új elem az előkészítésben- társadalmi egyeztetésFelsőoktatás-fejlesztési források az ÚMFT-ben – I. Konstrukció neveTámogatá s kerete 2 év/7 év (mrd. Ft) Támogatás min-max összege Hallgatói és intézményi szolgáltatásfejlesztés a felsőoktatásban 4 /1 4, m Ft Tananyagfejlesztés, k épzők képzése, a pedagógusképzést támogató hálózatok korszerűsítése 4 / 22, m Ft A felsőoktatási szolgáltatások rendszer szintű fejlesztése (kiemelt program) 2 2 mrd Ft Minőségfejlesztés a felsőoktatásban (kiemelt program) 0, m Ft Tudástranszfert segítő eszköz-, és feltételrendszer kialakítása, fejlesztése 3, 3 /1 2, m Ft Innovatív kutatói teamek projektjeinek támogatása 6 / m Ft A tudományos eredmények elismerése és disszeminációja 1,5 / 6, m Ft Nemzeti Kiválóság Program 11, 3 /4 2,6 0,7-25 m Ft A felsőoktatási tevékenységek színvonalának emeléséhez szükséges infrastrukturális és informatikai fejlesztések támogatása. 49,7 /84,2 0,5-6,5 mrd Ft Információ-menedzsment a felsőoktatásban (kiemelt program) 4 4 mrd Ft

Felsőoktatás-fejlesztési források az ÚMFT-ben – II.

Új elem az előkészítésben- társadalmi egyeztetés Felsőoktatás-fejlesztési konstrukciók ütemezése IV I II III IV. A felsőoktatási tevékenységek színvonalának emeléséhez szükséges infrastrukturális és informatikai fejlesztések támogatása Felsőoktatási központi szolgáltatok fejlesztése Minőségfejlesztés a felsőoktatásban Tudástranszfert segítő eszköz-, és feltételrendszer kialakítása Információ- menedzsment a felsőoktatásban A tudományos eredmények elismerése és disszeminációja Nemzeti Kiválóság Program Hallgatói és intézményi szolgáltatás- fejlesztés Tartalomfejlesztés és képzők képzése Innovatív kutatói teamek projektjeinek a támogatása

A pályázati folyamat Benyújtás Formai ellenőrzésTartalmi bírálatSzerződéskötés Megvalósítás OP kidolgozásaAT kidolgozása Felhívás kidolgozása Hiánypótlás Kifizetés PEJ

TÁMOP Hallgatói és intézményi szolgáltatásfejlesztés Célok: Korszerű intézményirányítási, minőségirányítási rendszerek bevezetésének támogatása, valamint hallgatói szolgáltatások fejlesztése Tevékenységek: Vezetői Információs Rendszer, Validációs Rendszer, Diplomás Pályakövetési Rendszer, és minőségirányítási rendszer bevezetése; karrier-központok és tehetséggondozási szolgáltatások fejlesztése Indikátor-2015: A felsőoktatási szolgáltatások rendszer szintű fejlesztéséhez (KVR, DPR, AVIR, minőségirányítás,) csatlakozott intézmények száma: 50 db. A prioritás keretében támogatott „Képzők képzése” program keretében képzett felsőoktatási oktatók száma: 8000 fő TÁMOP Tananyagfejlesztés, k épzők képzése, a pedagógusképzést támogató hálózatok korszerűsítése Célok: Bolognai képzési szerkezethez, külföldi hallgatók fogadásához szükséges tartalmi feltételek megteremtése, a pedagógusképzés átállítása a kompetencia alapú oktatáshoz szükséges ismeretek átadására, oktatók szakmai továbbképzésének támogatása Tevékenységek: Tananyagfejlesztés, -vásárlás, -adaptáció; továbbképzési programok, pedagógus-képzés fejlesztése Indikátor-2015: A prioritás eredményeképpen kifejlesztett új Bologna- konform tananyagok száma: 100 db Felsőoktatás-fejlesztési lehetőségek 2008 – I.

TÁMOP A felsőoktatási szolgáltatások rendszer szintű fejlesztése – kiemelt program Célok: Felsőoktatásban alkalmazásra kerülő korszerű intézményirányítási, minőségirányítási rendszerek sztenderdjeinek kidolgozása (Vezetői Információs Rendszer, Diplomás Pályakövetési Rendszer, Validációs Rendszer), valamint a kutatás-fejlesztést szolgáló informatikai infrastruktúra alkalmazásainak fejlesztése Tevékenységek: Tartalmi koncepció kidolgozása, informatikai háttértámogatás kiépítése, jogszabálytervezetek elkészítése, kutatások, felkészítő képzések lebonyolítása TÁMOP Minőségfejlesztés a felsőoktatásban Célok: Minőségirányítási rendszerek adaptációja a felsőoktatás területére, külföldi példák, jó gyakorlatok feltérképezése, közzététele, tanácsadás, felkészítő képzés az intézmények részére Tevékenységek: Tartalmi koncepció kidolgozása, informatikai háttértámogatás kiépítése, kutatások, felkészítő képzések lebonyolítása Felsőoktatás-fejlesztési lehetőségek 2008 – II.

TÁMOP Tudástranszfert segítő eszköz-, és feltételrendszer kialakítása, fejlesztése Célok: Intézményi tudás- és technológiatranszfer központok létrehozása, technológiatranszfer humán-feltételeinek megteremtése Tevékenységek: Képzés, foglalkoztatás, tanácsadás, menedzsment szolgáltatások (szabadalom, jogvédelem, értékesítés), kutatások, partnerkeresés Indikátor-2015: A támogatott egyetemi K+F tevékenységben benyújtott szabadalmak száma: 500 db. TÁMOP Innovatív kutatói teamek projektjeinek támogatása Célok: Nemzetközileg elismert, kiemelkedő eredményeket elért kutatók által vezetett multinacionális kutató csoportok működésének támogatása. A programban előnyben részesülnek a pólus programhoz kötődő kutatási tevékenységek. Tevékenységek: Munkabér-, eszköztámogatás, szolgáltatás-vásárlás finanszírozása, kutatási tevékenység támogatása Indikátor-2015: A prioritás keretében támogatott egyetemek és kutatóintézetek részvétel megvalósuló nemzetközi és hazai K+F projektek száma: 60 db. Felsőoktatás-fejlesztési lehetőségek 2008 – III.

TÁMOP Tudományos eredmények disszeminációja Célok: Felsőoktatási intézmények tudományos eredményeinek és tevékenységeinek népszerűsítése, szakkollégiumok támogatása Tevékenységek: Disszeminációs tevékenységek, kiadványok megjelentetése, honlap-fejlesztés, konferenciaszervezés, tudománynépszerűsítő programok megvalósítása, adatbázisok fejlesztése Indikátor-2015: MTMI szakokra jelentkezők számának növekedése: + 7% TÁMOP Nemzeti Kiválóság Program Célok: Kiváló hallgatók, oktatók, kutatók munkájának elismerése, valamint a tudományos tevékenységhez szükséges alkotó munka anyagi feltételeinek megteremtése. Tevékenységek: Kutatás-fejlesztési projektben való részvétel és ehhez kapcsolódó teljesítményhez kötődően rendszeres ösztöndíj biztosítása doktoranduszoknak, külföldön élő magyar kutatóknak/oktatóknak, hazatelepülő magyar kutatóknak/oktatóknak, posztdoktoroknak. Indikátor-2015: Kutatási támogatásban részesített hallgatók és oktatók száma: ~ 3500 fő Felsőoktatás-fejlesztési lehetőségek 2008 – IV.

TIOP A felsőoktatási tevékenységek színvonalának emeléséhez szükséges infrastrukturális és informatikai fejlesztések támogatása. Célok: Felsőoktatási intézmények oktatási, kutatási, szolgáltatási infrastruktúrájának megújítása, különös tekintettel a matematikai, műszaki és természettudományos képzési infrastruktúrára Tevékenységek: Építés, felújítás, bővítés, eszközbeszerzés Indikátor-2015: új/illetve megújított nm2 TÁMOP Információ-menedzsment a felsőoktatásban (kiemelt program) Célok: A konstrukció célja a felsőoktatás, a tudományos kutatás, valamint a kapcsolódó innovatív fejlesztés területén az EU legfejlettebb országaihoz hasonló informatikai és hálózati infrastrukturális feltételek biztosítása. Tevékenységek: A felsőoktatási, kutatási és közgyűjteményi kutatói hálózati infrastruktúra fejlesztése, infokommunikációs eszközök, immateriális javak beszerzése, korszerűsítése Indikátor-2015: Nagysebességű infrastruktúrával bekapcsolt végpontok száma: 77 db Felsőoktatás-fejlesztési lehetőségek 2008 – V.

Köszönöm megtisztelő figyelmüket! Dr. Sági Zsolt Igazgató Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Humán Erőforrás Programok Irányító Hatósága Cím: 1066 Budapest, Mozsár utca 16. Telefon: Fax: