Tanulságos esetek MOL Csoport 2013.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Munkavállalói csomag (Vállalkozók és alvállalkozók számára)
Advertisements

A foglalkozási eredetű rákkeltő anyagok elleni védekezésről és az általuk okozott egészség-károsodások megelőzéséről.
HEVES MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
Az Önkéntes Tűzoltó Egyesületek szerepe
Munkahelyi egészség és biztonság
Beszállítói EBK események
10. Tétel.
3. tétel.
Munkavédelmi előírások rendszere
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Állam munkavédelmi feladatai
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
Minőségbiztosítás a gyógyszerészetben Zelkó Romána Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet.
MŰSZAKI MEGHIBÁSODÁS? - Avagy mi okozhat műszaki meghibásodást
Minőségügy a gyógyszerészetben Zelkó Romána Egyetemi Gyógyszertár Gyógyszerügyi Szervezési Intézet.
Európai M u n k a h e l y i Biztonsági és Egészségvédelmi Ügynökség Kockázatértékelés - feladatok és felelősségek.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
Mandrik István ügyvivő Munkavédelmi Bizottság munkáltatói oldal
Munkavédelem 1. tétel.
6. tétel.
17. tétel.
Munkahelyi egészség és biztonság
A rendelet célja a munkahelyen jelen lévő, veszélyes anyagok és veszélyes készítmények expozíciójából eredő egészségi és biztonsági kockázatok elkerüléséhez,
Kedves csoptársak, az alábbi néhány kép egy üzem karbantartási munkái során készültek. Talán azok számára lesz érdekesebb, akik nem találkoztak még hőcserélőkkel.
Ipari katasztrófáknyomában 6. előadás1 Mélységi védelem Célok: Eszközök meghibásodása és emberi hibák esetén bekövetkező meghibásodások kompenzálása A.
OKTATÁSI ANYAG ÉLETVÉDELMI SZABÁLYOK
MOL-csoport Kivitelezői EBK rendszere – Új elemek
Miért szükséges? Önkormányzati feladatok irányításának alapköve Kinek és miért hasznos? Képviselőtestületek és bizottságai Polgármester Polgármesteri hivatal.
Nemzetközi és hazai előírások az e-jármű tervezésekor és jármű átalakításkor Németh Erika
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
MUNKAVÉDELEM 2006/2007. tanév II. félév MEBIR. Munkahelyi egészségvédelem és biztonság MEB Feltételek, és tényezők, amelyek hatással vannak a munkavállalók,
Van-e munkahelyi kockázat? Ha van, milyen?
AMSz – HSE_1_G7.1.1_TVK5.1 Alapvető Munkabiztonsági Szabályok A munkavégzés engedélyezésének új szabályozási keretrendszere.
OKTATÁSI ANYAG ÉLETVÉDELMI SZABÁLYOK
MeFTIR alkalmazás kivitelezőket érintő aspektusai
Ellenőrzés, karbantartás, felülvizsgálat
HELYSZÍNI ELLENŐRZÉSEK TAPASZTALATAI
Beszállítói EBK Fórum Kurucz Csaba Tiszaújváros, október 4.
EBK Munkairányítói oktatás
Munkavédelem munkabiztonság - munkaegészségügy
Helyszíni ellenőrzések tapasztalatai 2014
Kivitelezők és saját munkavállalók számára
Hogyan készülünk fel a évi nagyjavításra? FF és EBK.
Dr. Kenessey Albert Kórház- Rendelőintézet
„BIG JUNE” Hogyan készülünk fel a évi nagyjavításra?
A munkavégzéssel kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi ismeretek
A beszállással járó munkák biztonságtechnikai követelményei
JSA/LMRA – Veszélyazonosítás a munkavégzés előtt
A belső fenyegetettség elleni védelem aktuális kérdései © , Megatrend 2000 Rt. All rights reserved. Kajati László igazgató, biztonsági üzletág.
Munkára képes állapot ellenőrzésének anomáliája a munkahelyen Poór László ügyvezető.
Alapvető munkabiztonsági szabályok Ládi András Egészségvédelem és munkabiztonság vezető szakértő változások.
MPK Nagyleállás 2016 Régió Biztonság MOL Régió Biztonság MOL.
A munkáltató munkavédelmi kötelezettségei Összeállította: Dr. Váró György.
PENTSTAR SERVICE KFT. EBK különdíj 2014 TVK győztese EBK vezető – Károlyi Róbert.
Munkabaleseti gyorstájékoztató Transzformátorszekrényben mérőóra csere közbeni ívsérülés Alsóőrs június 11. kb óra.
Tűz- és Munkavédelmi oktatás Immunológiai Intézet 2014.
2016 Nagyleállás előtti vállalkozói fórum Viszóczki István Tiszaújváros.
Magasban való munkavégzés, MU v03 oktatása Kocsis Csaba technológiai területi referens E.ON Hungária / Áramhálózati Osztály.
Szöveg beírásához kattintson ide Kritikus vasúti esemény munkapszichológiai elemzése Zerkovitz Dávid munka szakpszichológus KBSZ.
Munkavédelmi bírságolások. – egy előírt határértékek több mint 10%-os túllépése, – nincs munkavédelmi szakember, – nincs biztosítva a foglalkozás-egészségügyi.
Munkahelyi biztonság és egészség
Bogos Csaba GAZEK Safety Expert Ügyvezető - Tulajdonos
Elektromos kéziszerszámok, kisgépek érintésvédelmi ellenőrzése
Mezőgazdasági munkafolyamatok rendszerszemléletű tervezése
8. óra Az Erkölcsi értékelések és Döntések gyakorlata – a szabá-lyozó, a vezető felelőssége Ii.
MUNKAVÉDELMI ELLENŐRZÉS ZÖKKENŐMENTESEN? munkabiztonsági szakmérnök
Építés- szerelési biztosítások
10. óra Az Erkölcsi értékelések és Döntések gyakorlata – a szabá-lyozó, a vezető felelőssége Ii.
Előadás másolata:

Tanulságos esetek MOL Csoport 2013

Alvállalkozói áramütéses baleset Dunai Finomító - 2013. 06.04. Dunai Finomító DCU kisleállásán egy karbantartó cég kísérleti jelleggel lerakodás eltávolítást végzett egy hőcserélő kötegén. A berendezés egyenárammal működtetve, elektromos impulzusokkal választja le a kötegcső felületére rakodott szennyeződéseket. A műveletet végző dolgozónak egy egyenfeszültség alatt álló elektródát kellett a tisztítandó csőbe végigvezetnie, végrehajtva így a tisztítást. A tevékenységet szabályozó munkafolyamati leírás több biztonsági lépést határoz meg a munkavégző számára, beleértve a viselendő egyéni védőfelszereléseket is. Mivel a készülék passzív védelemmel nem rendelkezett, a dolgozó áramütést szenvedett. A dolgozó munkatársának gyors és szakszerű beavatkozása a készülék kikapcsolásával megakadályozta a súlyosabb következmény kialakulását. A dolgozót a helyi elsősegély szervezet ellátta, majd további vizsgálatra kórházba szállították.

Okok és következmények A dolgozó ezen előírások közül több előírást megsértve, és nem megfelelő védőkesztyűt viselve, elektródafogó nélkül végezte munkáját. Mindezek következtében a tiltás ellenére az egyik cső kitisztításakor feszültség alatt húzta ki az elektródát a csőből. Következmények A szabályszegő dolgozó a MOL csoport területéről kitiltásra került. Az érintett technológia használata további intézkedéséig nem engedélyezett.

Rosszullét beszállásos munkavégzés közben Rijekai Finomító - 2013. 07 A Process Group 3 dolgozója a 330-R-201 jelű reaktorba katalizátort töltöttek vissza. A tevékenységet a No.41/13D számú munkaengedély birtokában végezték. Miután az első réteg katalizátor hordozót visszatöltötték, a dolgozók készültek beszállni a reaktorba azért, hogy elsimítsák a betöltött katalizátort a reaktor alján. A reaktor mélysége 2,45 m. Beszállás előtt a beszálló a reaktor búvónyílása felett ellenőrizte a légteret gázkoncentráció mérővel, majd letette a detektort és felvette az előírt védőruhát. Légzésvédelemre szűrőbetétes álarcot használt. Belépéskor gyengeség érzett és azonnal elindult a kijárat felé. A búvónyílásnál levő figyelő megfogta a karját és segített neki kijutni a reaktorból. A munkavállalót megelőző orvosi vizsgálat céljából kórházba szállították, ami után visszatért dolgozni. Az orvosi vizsgálatról készült dokumentáció szerint az esemény nem volt hatással a munkavállaló egészségére.

Okok és következmények A katalizátor reaktorba történő visszatöltése során, az oxigén koncentráció lecsökkent a por koncentráció pedig megnövekedett. A dolgozó a lecsökkent oxigén koncentráció, a készülékben megnövekedett hőmérséklet és fáradtság, kimerültség miatt érezte gyengének magát. Következmények A reaktorba történő belépést azonnal megtiltották, a kiadott munkaengedély pedig visszavonásra került. A munka folytatására új munkaengedély lett kiadva. Az összes zárt térben, amire kiadott beszállásos munkaengedély volt érvényben azonnal megelőző ellenőrzéseket hajtottak végre.

Alvállalkozó fúrómunkása lezuhant Fúróberendezés Horvátország - 2013 A torony alépítményének szétszerelése és a berendezés átszállítása közben egy fúrómunkás kb. 4 méter magasból az alapra zuhant. A vezető gépész és villanyszerelő (amikor hallották a kiáltását, majd észrevették a sérültet) rögzítésekkel megakadályozták, hogy bármi a munkapadról a sérültre zuhanhasson. Másik munkatársak áthelyezték a sérültet, és letették a munkapad elemet a betonalapra. A munkavállalónak zúzódások keletkeztek az arcán (feldagadt és felrepedt a szeme, felrepedt a szája), horzsolások lettek a könyökén és a térdén, illetve 12 cm vágás keletkezett a csípője és a bordái között. Okok A munkavállaló nem viselt egyéni zuhanásgátlót, mikor a korlátok már le voltak szerelve.

Kvázi baleset (potenciálisan halálos baleset) Dunai Finomító - 2013. 04. 09. A Dunai Finomító FCC nagyleállása során a karbantartók a 400 E8 B jelű hőcserélő tisztítását végezték, melyhez a berendezés köpenyéből a csőköteg eltávolításra került. Az üzem adottságai miatt, a csőkötegek kivételéhez a berendezések melletti védőkorlátokat részben megbontásra kerülnek. A kötegmozgatási műveletek közötti időben a leesés elleni műszaki védelemét állványkorlát kiépítésével biztosítják. Fenti napon az ideiglenes állványkorlát a csőköteg visszaemelésekor le lett szerelve és a munka befejezésekor nem került visszaállításra. Egy műszaki ellenőr az érintett berendezés mellett elhaladva a szűk hely miatt szeretett volna megtámaszkodni a megbontott védőkorlátban, elvesztve egyensúlyát könyökkel még sikerült megtámaszkodnia a maradék korlátcsonkban, így nem eset le. Ellenkező esetben a kb. 10 méteres mélységbe zuhanhatott volna. A rögzítetlen állványkorlát

Tanulságok Bármikor, ha egy passzív zuhanásgátló berendezés (korlát) megbontásra kerül, egyéni védelmi megoldást (zuhanásgátló hevedert) kell használni. Passzív zuhanásgátló vagy bármilyen más, védelmet biztosító eszköz eltávolítása kockázatot jelent, ha ezt anélkül tesszük, hogy a munkavégzés hatókörében tartózkodókat értesítenénk vagy megfelelő jelzés, kitáblázás nélkül bontjuk meg az eszközt, mert a munkavégzőkben ekkor hamis biztonságérzetet keltünk. Az olyan ideiglenes munkahelyek, mint a nagyleállások és beruházási munkák, gyorsan változó munkakörnyezetet jelentenek gyorsan változó veszélyekkel. Az ilyen munkahelyeken különösen igaz, hogy nyitott szemmel járjunk, így a veszélyek korai felismerésével megőrizhetjük biztonságunkat.

ÉLETVÉDELMI SZABÁLYOK AKI MEGSZEGI A SZABÁLYOKAT, NEM DOLGOZHAT TOVÁBB A MOL- CSOPORTNÁL!