Fizetési művelet, fizetési számla, pénzforgalmi számla, fizető fél

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Bankszámla és bankkártya
Advertisements

Lépj be az AlertPay oldaladra:
V. István Katolikus Szakközépiskola és Gimnázium
Elektronikus ügyintézés
Pénzügyi kultúra fejlesztése
Készítette: Schiszler Anett Szekeres Kornél H7T9UZ IQCPCZ
Aktív bankműveletek. Hitelezés, a hitelek fajtái.
Használata Készítette: Medve Tamás.
és lakossági bankügyletek
Pénzügyi munkakör a tanirodai gyakorlatban
PASSZÍV BANKMŰVELETEK
Nemzetközi pénzügyi ügyletek
A projektek megvalósítása I.
A Magyar Posta szerepe a pénzforgalmi szolgáltatások terén
Elektronikus számlabemutatási és fizetési szolgáltatások Tapasztó Balázs, alprojektvezető, T-Systems VI. E-Banking / M-Banking konferencia
AlertPay Internetes Számlához Bankszámla hozzárendelése és pénz feltöltése az AP. -re Lépj be az AlertPay oldaladra:
PÉNZPIACI SZABÁLYOZÁS 1.
Azonosítók és képzési szabályaik
Legyen Ön is InnerLight Törzsvásárló! dr. Tihanyi László tel:
A magyar háztartások fizetési szokásai
Állami fizetési szokások Lajos Brigitta A hazai pénzforgalom jelene és jövője – MNB Konferencia március 10.
A fizetési módok társadalmi költsége avagy semmi sincs ingyen Dr. Turján Anikó A hazai pénzforgalom jelene és jövője - MNB Konferencia március 10.
Pénzforgalom – Magyarország 2020
1 A KIFIZETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI ELLENŐRZÉSEK FOLYAMATA A KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETNÉL.
A külkereskedelmi gyakorlatban alkalmazott átutalások, beszedvények
DEXTER Informatikai Kft ETR Pénzügyek. DEXTER Informatikai Kft Tartalom  Alapelvek  Fogalmak  A pénzügyi folyamat  Kifizetési és befizetési.
Fizetési forgalom és Mérlegen kívüli tételek
Okmányos meghitelezés (Akkreditív)
A projektek megvalósítása II. A projekt pénzügyi megvalósítása A támogatás lehívása 8. modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
11. Pénzügyi rendszer.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
15. TÉTEL Egy vendége számlát kér Öntől
AlertPay Internetes Számlanyitás, Bankszámla hozzárendelése E linkre kattintva jutsz az AlertPay oldalra:
AlertPay internetes számlához bankszámla hozzárendelése és pénz feltöltése az AP -re Lépj be az AlertPay oldaladra:
AlertPay internetes számlához bankszámla hozzárendelése és pénz feltöltése az AP -re Lépj be az AlertPay oldaladra:
A LÁTHATATLAN PÉNZ TITKAI
A bankszámla a bankkal kötött szerződés alapján megnyitott számla.
Elektronikus bankolás Gyors, hatékony és biztonságos módja a kommunikációnak és az üzleti kapcsolatnak a Bankal. Tranzakciókat a saját irodából vagy otthonról.
2008. Június 3. F e l e l ő s s é g ü n k t e l j e s t u d a t á b a n „Családi Kasszasikerek” Öngondoskodás Program 2009.
EME Zrt. 2007/Fürst György/ EME mobilfizetés – bankszámláról?! Füst György Igazgatóság elnöke EME Zrt november 20. EME mobilfizetés - Bankszámláról?!
A készpénz és más eszközök használata
Pénzszámlaszám struktúra átalakítás Konzultációs fórum Április 18.
III. Tengely – I. forduló Térségünk nyertesei számára szervezett szeminárium Március 10. Páliné Keller Csilla.
Az elektronikus felvételi (e-felvételi) folyamata
A regisztráció megkezdése: Kattints a SIGN UP NOW gombra
A bankok.
TARGET, SWIFT,EBA rendszerek bemutatása
Számlavezetés.
A Digitális Pénz Kállay Petra Zsirkai Noémi.
© , Hedz Magyarország Kft. Az elektronikus díjbeszedés perspektívái Győztesek felősége - Tájkép csata után Számlakibocsátok és bankok egy asztal.
Pénzügyi ismeretek Bankműveletek- bankszámvital Katona Klára.
Pénzforgalom a bankszámlán
Bankkártyát, de okosan! Mire jó a bankkártya?
Nagyvállalati dokumentumkezelés alapjai Irat, szerződés, számla, megrendelés, árajánlat, megbízás, hivatalos levél, tervrajz, műszaki rajz, vázlat, ütemterv,
E-pénz hol vagy? Bartha Lajos MNB, Pénzforgalom és értékpapír-elszámolás IV. E-Money Symposium Budapest, november 3.
Abaqoos Banki virtuális pénztárca. Bankkártya vs. E-Banking alapú átutalás.
1. Készpénzkímélő fizetőeszköz: bank által kibocsátott, a későbbiekben igazi pénzre beváltható fizetési ígéret Fajtái:  Csekk  Bankkártya, fizetési.
Bankrendszer Pénzügyi tervezés osztály.
Felső tagozatos tanárok képzése
Számlavezetés.
A PÉNZFORGALOM (I.) „Én csak arra figyelmeztetlek benneteket,
A PÉNZFORGALOM (I.) „Én csak arra figyelmeztetlek benneteket,
ELSZÁMOLÁSFORGALOM
Elektronikus számlázás - technológiai tapasztalatok
Korszerű pénzkezelés.
Elektronikus ügyintézés
Bankoljunk okosan! – KORSZERŰ PÉNZKEZELÉS Szakmai háttérismeretek
Minden az azonnali fizetési rendszerről
NAV ONLINE SZÁMLA ADATSZOLGÁLTATÁS ÚTMUTATÓ
Előadás másolata:

Fizetési művelet, fizetési számla, pénzforgalmi számla, fizető fél Fizetési művelet, fizetési számla, pénzforgalmi számla, fizető fél! A belföldi és a nemzetközi pénzforgalmi jelzőszámok szerepe, felépítése, helyességük ellenőrzése! A fizetési számlák közötti fizetési módok, a fizetési számlákhoz kötődő készpénzfizetési módok! Az innovatív fizetési formák és a postai pénzforgalmi szolgáltatások!

Fizetési művelet: a fizető fél, a kedvezményezett, a hatósági átutalási megbízás adására jogosult, az átutalási végzést kibocsátó által kezdeményezett megbízás valamely fizetési mód szerinti lebonyolítása.

Fizető fél: Az a jogalany, jóvá, Fizetési számla:   Fizető fél: Az a jogalany, aki a fizetési számla tulajdonosaként fizetési megbízást hagy jóvá, aki fizetési számla hiányában fizetési megbízást ad, akinek a fizetési számláját hatósági átutalási megbízás vagy átutalási végzés alapján megterhelik. Fizetési számla: Fizetési művelet teljesítésére szolgáló, a pénzforgalmi szolgáltató egy vagy több ügyfele nevére megnyitott számla, ideértve a bankszámlát is. Pénzforgalmi számla: Az a fizetési számla, amelyet a számlatulajdonos rendszeres gazdasági tevékenysége körében pénzforgalma lebonyolítása céljából törvényben megállapított kötelezettség alapján nyit, illetve nyitott.

Belföldi pénzforgalmi jelzőszám: A bankszámla azonosítása az elnevezése és a száma alapján történik. Az elnevezése általában a számlatulajdonos neve, de a cégszerű tulajdonosok elnevezés alapján is megkülönböztethetik különböző célokra használt bankszámláikat. Maga az elnevezés tehát nem hivatalos azonosító, ezért a bankok egységes rendszert dolgoztak ki a számlák jelölésére, így alakult ki a pénzforgalmi jelzőszám, köznapi nevén a bankszámlaszám.

A pénzforgalmi jelzőszám kialakítása A bankszámlaszám alapvetően 3-szor 8 numerikus karakterből (számokból) áll, melynek utolsó csoportját gyakran nem használják, így a számlaszám 16 vagy 24 jegyű számsor lehet. 1. A belföldi pénzforgalmi jelzőszámot az alábbi szabályoknak megfelelően kell kialakítani: a) az első nyolc karakter az irányító kód; az irányító kód első három számjegye a pénzforgalmi szolgáltató azonosító kódja, amely a számlavezető pénzforgalmi szolgáltatót, a következő négy számjegy a pénzforgalmi szolgáltató fiókját vagy számlavezető helyét jelöli, a nyolcadik számjegy ellenőrző szám;   b) a 9-16. karakter vagy a 9-24. karakter a fizetési számla azonosító száma; 16 karakter hosszúságú számsor esetében a 16. számjegy, 24 karakter hosszúságú számsor esetében a 24. számjegy ellenőrző szám, és a 24 karakter hosszúságú pénzforgalmi jelzőszám 16. számjegye értelemszerűen szabadon kialakítható; c) az ellenőrző számok az előttük álló számjegyek ellenőrzésére szolgálnak, melyeket a következő algoritmus szerint kell képezni: külön az 1-7., valamint külön a 9-15. vagy 9-23. számjegyeket helyi értékük csökkenő sorrendjében meg kell szorozni a "9, 7, 3, 1 … 9, 7, 3, 1" számokkal, a szorzatokat össze kell adni, és az eredmény egyes helyi értékén lévő számot ki kell vonni 10-ből. A különbség az ellenőrző szám. (Ha a különbség "10", az ellenőrző szám értéke "0".)

2. A nemzetközi pénzforgalmi jelzőszámot (IBAN= International Bank Account Number) az alábbi szabályoknak megfelelően kell kialakítani: a) az első két karakter Magyarország ISO 3166 szabvány szerinti országkódja: HU; b) a 3-4. karakter az ellenőrzőszám, amelynek algoritmusát az Európai Banki Szabványügyi Bizottság (European Committee for Banking Standards (ECBS) IBAN képzésére vonatkozó szabványa tartalmazza; c) az 5-28. karakter a belföldi pénzforgalmi jelzőszám (16 karakter hosszúságú pénzforgalmi jelzőszám esetében az IBAN képzésekor az utolsó 8 karaktert nulla számjeggyel kell feltölteni).

A fizetési számlák közötti fizetési módok átutalás: „ a fizető fél rendelkezése alapján végzett olyan pénzforgalmi szolgáltatás, amelynek során a fizető fél fizetési számláját a kedvezményezett javára megterhelik, valamint a hatósági átutalás és az átutalási végzés alapján történő átutalás.” egyszeri átutalás terhelési nap feltüntetésével megadott egyszeri átutalás a rendszeres átutalás a csoportos átutalás a hatósági átutalás és az átutalási végzés.

az okmányos meghitelezés (akkreditív). beszedés: „a kedvezményezett rendelkezése alapján végzett olyan pénzforgalmi szolgáltatás, amelynek során a fizető fél fizetési számlájának a kedvezményezett javára történő megterhelése a fizető fél által a kedvezményezettnek, a kedvezményezett pénzforgalmi szolgáltatójának vagy a fizető fél saját pénzforgalmi szolgáltatójának adott hozzájárulás alapján történik.” a felhatalmazó levélen alapuló beszedés a váltóbeszedés a csekkbeszedés a csoportos beszedés a határidős beszedés az okmányos beszedés. a fizető fél által a kedvezményezett útján kezdeményezett fizetés (betéti-/hitelkártyával végzett fizetési művelet). az okmányos meghitelezés (akkreditív).

A fizetési számlákhoz kötődő készpénzfizetési módok! a készpénzfizetésre szóló csekk kibocsátása és beváltása. a készpénzbefizetés bankszámlára bankfiókban postahelynél bankjegykiadó automatánál (ATM) POS terminál használatával. a készpénzkifizetés bankszámláról postai úton kifizetési utalvánnyal

Az innovatív fizetési formák Csoportosítása: Mobiltelefonra épülő fizetési megoldások („M”): mobil banki megoldások mobilon tárolt digitális bankkártya mobilos fizetési mód. Elektronikus pénz Internet banki megoldások

Postai pénzforgalmi szolgáltatások Készpénz-átutalási megbízás ( sárga csekk) Nyugellátási utalvány Kifizetési utalvány Belföldi postautalvány (rózsaszín csekk) Bankkártyás postai készpénzfelvétel Készpénzfelvételi utalvány Pénzforgalmi betétkönyv alapján történő készpénzfelvétel