Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Okmányos meghitelezés (Akkreditív)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Okmányos meghitelezés (Akkreditív)"— Előadás másolata:

1 Okmányos meghitelezés (Akkreditív)
Kovács Dávid Pénzügyi szakügyintéző II. évfolyam 2011

2 Mi az az akkreditív? Általában a külkereskedelemben használják
Célja: fizetésből-szállításból eredő kockázat mérséklése Eszköze: harmadik (megbízható) fél (bank) közbeiktatása Oka: eladó-vevő közötti ismeretségi hiány (bizalmatlanság) Biztonságos, hiszen nemzetközi szabályozás alá esik (UCP600)

3 Mi az az akkreditív? Definíció
Az akkreditív olyan banki levél (formanyomtatvány), amelyben a vevő megbízásából a bank a saját nevében kötelező ígéretet tesz arra az eladónak, hogy az akkreditívben felsorolt okmányok hibátlan és előírt határidőben történő bemutatása esetén: azonnal kifizeti az akkreditív összegét, az akkreditívben megjelölt későbbi időpontban fizetést teljesít, elfogadja, vagy egy másik bankkal elfogadtatja az eladó által rá vagy más bankra címzett váltót, egy másik bankkal megvásároltatja (megocitáltatja az okmányokat).

4 Példa egyszerű ügyletre (akkreditív nélkül)
Micron Kft. számítógép tápegység alkatrészeket gyárt, amelyeket külföldre exportál. Egy informatikai cég nagyobb mennyiséget (1000 db) vásárolna 50 € darabonkénti áron. Ezt megrendeli. A Micron Kft. 10% előleget kér, amit a vevő (Optimax KG) átutal. Az árut egy bécsi raktárba szállítják, ahol a vevő átveszi, a € összeget pedig az átvétel napján átutalja a Micron Kft. számlájára. Kockázatok?

5 Példa egyszerű ügyletre (akkreditív nélkül)
áru Vevő Eladó pénz Mi történik, ha időközben a vevő fizetésképtelenné válik? Az áru feleslegesen érkezett Bécsbe, eladónak senki nem téríti meg a szállítási költségeit. Mi történik, ha az eladó nem tudja időben legyártani a kívánt mennyiséget? A vevő nem tudja időben felhasználni az alkatrészeket, csúszik a gyártás, plusz költségei keletkeznek stb.

6 Ugyanez akkreditívvel
Raktár áruszállítás áru átvétele okmányok adásvételi szerződés Vevő Eladó akkreditív nyitási megbízás fizetés okmányok akkreditív okmányok akkreditív Nyitó bank Eladó bankja okmányok fedezet Negociáló bank Rembours bank Fizető bank Kijelölt (teljesítő) bank Igazoló (megerősítő) bank Megelőlegező bank Értesítő (avizáló) bank

7 Egyéb tudnivalók A szokvány értelmében a visszavonhatatlan (irrevocable) akkreditív az alaptípus. minden akkreditív visszavonhatatlan, hacsak ennek ellenkezője nem szerepel rajta visszavonhatatlanságát célszerű az adásvételi szerződésben külön hangsúlyozni A visszavonható (revocable) akkreditív esetén az akkreditívben tett kötelező fizetési ígéretet a nyitó bank egyoldalúan, az eladó egyetértése nélkül is visszavonhatja. ez az eladó számára egyáltalán nem biztonságos nemzetközi üzleti életben nem szokás ezt a típust választani

8 Egyéb tudnivalók Az okmányok helyességét okmány-felülvizsgálattal állapítják meg Az akkreditív tartalmazza: a megbízó nevét és telephelyét, a kedvezményezett megnevezését, a szállítandó áru (teljesítendő szolgáltatás) pontos megnevezését az áru mennyiségét – pontosan vagy kb. (+/- 10% eltérés lehet) a meghitelezés összegét – pontosan vagy kb. megjelöléssel (szintén +/- 10%) az egységárat a fizetés pénznemét a benyújtandó okmányok pontos felsorolását, rendelkezéseket azok tartalmáról, példányszámáról.

9 Egyéb tudnivalók Határidők Átruházhatóság Köszönöm a figyelmet!


Letölteni ppt "Okmányos meghitelezés (Akkreditív)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések