NYOMÁSI FEKÉLYT MEGELŐZŐ ESZKÖZÖK GYAKORLATI HASZNÁLATA

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az elesés syndroma idős korban
Advertisements

GP Consulting Pénzügyi Tanácsadó Kft.
Copiright by Y. Kinek jó a több biztosító? Ön benne van a szerencsés 0,5%-ban? Programunk segítségével ellenőrizheti!
A decubitus megelőzése
Béres Egészség Hungarikum Program Átfogó egészségmegőrző és betegségmegelőző nemzeti program Programindító sajtótájékoztató március 29.
Hogyan segíthet városán, településén? Az egészséges életmód szemlélet beiktatásával a település életébe.  Étkezési tanácsadással  Dohányzás ellenes.
Rugalmas nyugdíjkorhatár tervezése
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
1 BALESETBIZTOSÍTÁS (munkahelyi egészségbiztosítás) az üzleti biztosítók szerepvállalásával Összeállította: Magánbiztosítók egészségügyi reformbizottsága.
G M P Dr. Hetényi László.
MAT Kongresszus Siófok, nov Mozgó elterelés három városban a Kék Kockánál.
Kitekintés a közösségi ellátás fejlődésére
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
sajtótájékoztató a felnőtt lakosság egészségmagatartása, motivációi
Nappali ellátás célkitűzése: Mozgássérült emberek számára, komplex rehabilitációra irányuló szolgáltatások nyújtása, mely a társadalmi és munkaerő-piaci.
A bibliai lecke előkészítése és tanítása (1-2.)
10. Tétel.
A nosocomialis fertőzések felderítésében alkalmazott
1 Az önfeltárás kockázati tényezőinek összefoglalása Dimenzió Idő Téma Értékelés Emberek Kis kockázat Múlt események, gondolatok, általános elképzelések.
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
Dr. Berzéky József április 15.
A pszichiátriai ellátás jogi szabályozása
Minőségirányítás a felsőoktatásban
Tájékozódás az interneten az agyvérzés témakörében
Életbiztosítási Program
AIDS –Etikai problémák az ápolásban. Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973): Az ápolónő alapvető kötelessége 4irányú (Ápolói Kódex,1973):
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
A szerzett decubitus WHO NEVES program összefoglaló
Ápolóeszköz kölcsönzés Négy hónap tapasztalatai Dr Pusztai Erzsébet.
A gondozási szükséglet vizsgálat eljárás rendje
 A visszeresség, az alsó végtagok egyes szakaszainak a tágulata. Kialakulásában örökletes tényezők is szerepet játszanak (pl. az érfal gyengesége). Az.
A sclerosis multiplex immunmoduláló kezelése
Üdvözlöm a DrDiag rendszer bemutatóján A DrDiag rendszer szakmai információkat ad az orvosok egészségügyi szakemberek, gyógyszerészek, ápolók számára.
Cardiopulmonális resustitatión átesett 100 beteg nyomonkövetése osztályunk anyagában retrospektív vizsgálat útján Dr. Lévai Csilla, Dr. Katona Zsuzsa,
Dr. Boros Szilvia Centrum Sajtótájékoztató Táplálkozási jellemzők Magyarországon, új RDA és az egészséges táplálkozás megvalósulásának előnyei.
Dokumentációs kötelezettség
Decubitus.
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
1 Támad az influenza! Hogyan védekezzünk? Margit Kórház Pásztó Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés.
Gyógyászati segédeszközök az otthonápolásban PRIMA-PROTETIKA Kft
Egészségfejlesztés és helyi ifjúsági munka. a) Az állítás helyes b) Az állítás helytelen c) Az állítás csak részben helyes d) Az állítás nem vonatkozik.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
LUMBAGO OKAI A MUNKAALKALMASSÁG ELBÍRÁLÁSA Az alkalmasság okai
A szubsztitúciós terápia bevezetése a büntetés- végrehajtás hazai intézményeibe Sárosi Péter Ártalomcsökkentők Országos Közhasznú Egyesülete Budapest,
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
A klinikai transzfúziós tevékenység Ápolás szakmai ellenőrzése
STROKE BETEGEKET ELLÁTÓ AKTÍV FEKVŐBETEG OSZTÁLYOK ÁPOLÁS-SZAKFELÜGYELETI ELLENŐRZÉSE 5.
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
MIT TUDUNK AZ IFJÚSÁGPOLITIKÁRÓL? Kvíz. ISTEN HOZOTT BENNETEKET EGY RÖVID KVÍZBEN, MELY SOK MINDENRE VONATKOZIK, AMI A FIATALOKAT ÉRINTI...
A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok megelőzése,rizikófaktorok kiszűrése Előadó: Képíróné Gyarmati Zsuzsanna A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok.
Információáramlás és kommunikáció 2010/2012. Ön szerint az információ-átadás mely formáját helyezi előtérbe az intézményvezető? (fő) (fő)
Decubitus prevenciós lépések a Szent Pantaleon Kórházban
Az egészséges életmód és a stressz
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A mozgás szükséglete.
Egészséges életmódra nevelés témakörében előadás megtartása
Mozgás szükséglete.
Álláskeresőként történő nyilvántartás
Magyarország demográfiai jellemzőinek és szociális ellátórendszerének bemutatása különös tekintettel az időskorú népességre.
Vizit.
Problémák és megoldási lehetőségek a magyar egészségügy reformjában Dr. Gaál Péter Hitek és tévhitek az egészségbiztosítási biztosítói modellekről Népszabadság.
A funkcionális tréning jelentősége és alkalmazása a kosárlabdában
Biyovis Egészség Koncepció a napi gyakorlatban A Biyovis összegyűjtötte az Ön számára, a modern tudományt, medicinát, és a múlt tapasztalatát amelyet ötvözött.
Polytraumatizáltak rehabilitációja
Egészségszociológia a mindennapokban (Amit egy közösségvezetőnek tudnia kell…) Horváth Judit szociális munkás Sárvár, Csillebérc,
Egészség és sport.
Kötelező szakmacsoportos továbbképzés
Előadás másolata:

NYOMÁSI FEKÉLYT MEGELŐZŐ ESZKÖZÖK GYAKORLATI HASZNÁLATA Hospice Szeretetszolgálat Alapítvány Dr. Eszláriné Horváth Mária

Volt-e valakinek a jelenlévők közül nyomási fekélye?

Mi is az a nyomási fekély? Hogyan alakul ki?

A decubitus a latin decumbere – lefekszik szóból ered A decubitus a latin decumbere – lefekszik szóból ered. A szakirodalom az 1800-as évektől foglalkozik vele. Kétórányi időtartam elegendő ahhoz, hogy a felfekvés kialakuljon. A nyomási fekélyek 2/3-a 70 évnél idősebb betegeken alakul ki. A lokalizáció szerint az összes felfekvések 67%-a a csípő – és fartájékon alakul ki.

Mit mond az EPUAP?

Nemzetközi irányelv 2009-ben az EPUAP (European Pressure Ulcer Advisory Panel) és az NPUAP (American National Pressure Ulcer Advisory Panel) bizonyítékokon alapuló irányelveket összegez a nyomási fekély megelőzésének és kezelésének témakörében.

Célja, módszere Ennek a nemzetközi együttműködésnek az volt az átfogó célja, hogy olyan bizonyítékokon alapuló ajánlásokat fejlesszen ki a nyomási fekélyek megelőzésére és kezelésére, amelyeket a világ bármely tájáról származó egészségügyi szakemberek felhasználhatnak. Ezen irányelveket szigorú és explicit módszertan szerint fejlesztették ki

Az irányelvet mind a kezelésben részt vevő egészségügyi személyzetnek, mind azoknak a betegnek dolgozták ki, akiknél fenn áll a kockázata annak, hogy nyomási fekély alakuljon ki, függetlenül attól, hogy kórházban fekszenek, ápolásra szorulnak, otthonukban önellátásra képtelenek vagy másutt tartózkodnak.

Válasszunk egy betegségcsoportot! STROKE Miért ezt? Itt megelőzhető-e a nyomási fekély?

Stroke A vezető halálokok között a harmadik A kórházak 2005-ben több mint 60.000 stroke esetet láttak el Igen jelentős a magyarországi stroke halandósági és megbetegedési többlet Európa fejlett államaihoz képest. A felvett betegek 25%-a ismétlődő stroke 5 éven belül a betegek 25-40%-nál ismétlődik Azon betegségek közé tartozik, ahol magas a rizikófaktor nyomási fekély alakul ki.

Stroke a rokkantság vezető oka A stroke-on átesett betegek csupán 10%-a válik tünetmentessé A stroke-t túlélők között: hemiparetikus 48% járásképtelen 22% teljesen, vagy részlegesen rokkant 24-53% afáziás 12-18% depressziós 32%

Felmerülő kérdések a beteg érkezése előtt

Mi történik ha várjuk a beteget? Mit hogyan készítünk el? Mit kell tudnia a jó ágynak? Milyen matracot válasszunk? Légmatrac, de milyen? Betegalátétet használjunk? Ha igen, milyet?

Nyomási fekély prevenciója A kockázatnak kitett betegek esetében folyamatosan kell megelőzést alkalmazni. Matracok használata magasabb specifikációjú habszivacs matrac Nagy cellás, váltakozó ciklusidejű és nyomást biztosító légmatrac ágyrácsra helyezhető matrac

És megérkezik a beteg…

Kockázat felmérés Minden ápolási helyszínnek rendelkeznie kell szabályrendszerrel, amely egyértelmű ajánlásokat tartalmaz

Kockázatfelmérés – Braden skála Szenzoros funkciók: Teljesen beszűkültek nem reagál fájdalomingerekre sem (1) kizárólag fájdalomingerekre reagál (2) Erősen beszűkültek reagál, de nem tudja Valamelyest beszűkültek kifejezni panaszait (3) reagál, jól kifejezi magát (4) Nincs károsodás

Kockázatfelmérés – Braden skála Bőrnedvesség: Állandóan folyamatos verejték, vizelet csorgás (1) gyakran nedves, 1 lepedőcsere naponta (2) Gyakran ritkán nedves, lepedőcsereműszakonként (3) Olykor száraz bőr, szükség szerint ágyneműcsere (4) Szórványosan

Kockázatfelmérés – Braden skála Aktivitás: Fekvőbeteg ágyhoz kötött (1) Székből felállni képtelen segítséggel kiültethető (2) Korlátozottan járóképes rövid távokat jár, párszor naponta (3) Gyakran járkál naponta legalább kétszer elhagyja a kórtermet (4)

Kockázatfelmérés – Braden skála Mobilitás: Teljesen mozgásképtelen képtelen testhelyzetét egyedül változtatni (1) néha kicsit elfordul (2) Erősen korlátozott Kismértékben korlátozott gyakran, de csak kicsit változtatja helyzetét (3) segítség nélkül mozog (4) Teljesen mozgásképes

Kockázatfelmérés – Braden skála Táplálkozás: Rendkívül silány adagjainak harmadát fogyasztja, folyadék bevitel elégtelen (1) adagjainak felét fogyasztja (2) Vélhetően elégtelen adagjainak 2/3-át elfogyasztja (3) Megfelelő mindent megeszik (4) Kitűnő

Kockázatfelmérés – Braden skála Súrlódási és nyíróerők: Egyértelmű veszély csak segítséggel mozog, erős passzív súrlódás (1) aktív mozgás, közben erősebb súrlódás (2) Lehetséges veszély súrlódás nélkül mozog, jó izomerő (3) Nincs veszély  

Braden skála értékelése 20 pont felett: alacsony kockázat, 16-20 pont között: közepes kockázat, 11-15 pont: nagy kockázat, 11 pont alatt: igen magas kockázat.

Hogyan előzzük meg a nyomási fekélyt a sarkon és a bokán? Alátámasztás biztosítása - sarokvédő eszközök

Hogyan mobilizáljunk?

Betegforgatás A beteg forgatásának gyakoriságát meghatározza : - az egyéni szöveti tűrőképesség, - a páciens aktivitási és mobilitási szintje, - általános egészségi állapota, - a beteg bőrének állapota - az alkalmazott megtámasztó felület

A beteg forgatása hozzájárul a beteg kényelem- és méltóságérzetéhez, valamint funkcionális képességeinek megőrzéséhez!

Betegforgatási technikák Emelő eszközök használata a gyűrődés és a nyíró erő megelőzésére. Mindig emelje a beteget újrapozícionálás közben Ülő beteg esetében úgy forgassuk, hogy megőrizhesse teljes aktivitását.

Oktatni kell a helyes betegforgatási technikákat és a megelőző eszközök használatát!!

Mobilizálás kiültethető betegnél Helyezze a beteg lábát lábtartóra vagy lábtámaszra, úgy, hogy a lába ne érjen a földre. Csökkentse - amennyire csak lehet – nyomás eloszlatás alkalmazása nélküli, székben ülés időtartamát nyomás csökkentés – újraelosztó ülőpárna

Összegzés A nyomási fekély megelőzésében fontos szerepet játszik - megfelelő betegforgatás - megfelelő segédeszközök használata - OKTATÁS (nővér, család, beteg)

Köszönöm a figyelmet!