Dr. Tokics Imre - Dr. Hangyás László TANULMÁNYOK A JELENÉSEK KÖNYVÉRŐL

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Közösség 4. ISTEN CSALÁDJÁBAN ÉLNI
Advertisements

A kiáltó világ.
A menórát sokan zsidó szimbólumnak tartják, amit a választott nép használt Isten rendelésére. A Messiás (Krisztus) követői az évezredek folyamán egyre.
ÖRÖK ÉRTÉKEK Életünk döntések sorozata: Mózes példája; Zsid.11,24-26; „Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó leánya fiának mondják.
Isten célja a gyülekezettel 2: Közösség
JÉZUS KRISZTUS A SZERETET „SZÉLSŐSÉGE”
Milyennek akarta Jézus Krisztus a közösséget?
Krisztus uralma alatt élni 5.
Hol a résem Miért jó nekem odaállni?
Krisztus uralma alatt élni 1. András hadművelet Johan Lukasse írása nyomán Megváltóm és Királyom.
Értékeld az elmúlt évet: •Istenhez való hűséged, •a kegyelem megélése és •szíved szándékai alapján. 1.
A házasság még nem a mennyország
Folyamodjatok az Úrhoz,
A KARÁCSONYI IDŐ SZIMBÓLUMAI
Istenfélelem. Meghatározás  Istent és az Ő akaratát tartani a legfontosabbnak  NEM azt jelenti,hogy félni Istentől, habár meg van írva:  „Mert a mi.
Az egymáshoz tartozás gyakorlata
Megszentelődés Péter levelei alapján Ifi óra - Békés
Vegyetek erőt! Folk Iván.
A REMÉNYSÉG JELEI IMAHÉT NE BÍZZATOK HAMIS ÓRÁKBAN! Péntek.
Áldott,Békés Ünnepeket Kívánok!
Isten igéje éles kard,mely véd. Boldog a ki azzal vív csatát mert győzhet százszor is.
Ahogy engem elküldtél a világba, én is elküldtem őket a világba” (János 17:18)
Szívünkből szeretünk: Nincs kőszikla senki más,
Az Élet Igéje augusztus Chiara Lubich 1949-es írása.
IGAZ-GYŐNGYŐK.
Istenünk, sok-sok feszültség,
Adventi hírnök: friss fenyőág, Lobog az első gyertyaláng
A mélyből Hozzád száll szavam – Krisztus, kegyelmezz
A mélyből Hozzád száll szavam – Krisztus, kegyelmezz
Hálát adok Neked mennyei Atyám,
Folyamodjatok az Úrhoz,
ISTEN hozott köztünk!.
Koinónia a gyakorlatban
Gyülekezet Koinónia - Közösség.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Királyi kenet Heidelbergi KT 31., 32..
BETLEHEM.
Kicsoda Isten? 4. prédikáció
A Biblia.
Ábel Folk Iván A HIT HŐSEI 1.. Ábelnak sem sem volt könnyebb, mint neked 1.Mózes 4:1-16;
BECSÜLETESSÉG Becs, becses… ÉRTÉKES! Becsül: értékel, tisztel.
Az Újszövetség könyvei
Mi a gyülekezet? Mi a célom? Bibliai gyülekezetplántálás
„ Én vagyok az ÚR, aki szeretetet, jogot és igazságot teremtek a földön, mert ezekben telik kedvem – így szól az Úr ! „ Jer a.
A millennium Tanulmányok a Jelenések könyvéről:
A halottak feltámadása és az utolsó ítélet
Dr. Tokics Imre: TANULMÁNYOK A JELENÉSEK KÖNYVÉRŐL
Az Élet Igéje május „… Krisztus nevében kérünk: engesztelődjetek ki az Istennel!” (2Kor 5,20)
1 Továbblépés - Az üzenet.
JÓ REGGELT !.
Mindig kapcsolatban Vele
Az Úrnak hála, tisztelet, Csak néki, senki másnak!
Az Élet Igéje január A világ sok részén január 18. és 25. között tartják az imahetet a keresztények egységéért, más helyeken Pünkösdre teszik ezt.
LEVÉL LAODICEÁBA.
….??. Várni… Kegyelem Álom Kíváncsiság Bosszankodás Békesség Bizalom Kitartás Türelem Remény Kölcsön Átverés Csalódás „ Ő ” Biztonság Kegyetlenség Öröm.
Mózes első könyve. Mózes első könyve Előadó: Zarka Péter.
Halld az angyalujjongást, Zeng az Istengyermekről
Református istentisztelet 2014 december 21 advent negyedik vasárnap.
Karácsony Dicsőség mennyben az Istennek és
Dr. Tokics Imre: TANULMÁNYOK A JELENÉSEK KÖNYVÉRŐL TANULMÁNYOK A JELENÉSEK KÖNYVÉRŐL.
Nagyböjt III Vasárnap Á-év János 4,5-42 Jézus megérkezett Szamaria egyik városába, amelyet Szikarnak neveznek, közel ahhoz a földdarabhoz, amelyet Jákob.
Egyedül Isten adhatja a hitet, de a hitedről te is tanúságot tehetsz. Egyedül Isten ajándékozhat meg szeretettel, de te is bizonyságát adhatod szeretetednek.
KIVONULÁS KÖNYVE 3:6 – 3:20 exodus az elhívás. ISTEN JELENLÉTÉBEN - Angyalok: Abban az esztendőben, amikor Uzzijjá király meghalt, láttam az Urat. Trónján.
Isten vezetése Prédikáció szeptember 24.. Ígéretek Ézs 48,17 „Ezt mondja az ÚR, a te megváltód, Izráel Szentje: Én, az ÚR, vagyok a te Istened,
A Jelenések könyve értelmezésének modelljei: A lineáris és a chiasztikus szerkezet lehetséges kapcsolata.
Ízelítő a gyermekistentiszteletről
Református istentisztelet
Református istentisztelet
Értékeld az elmúlt évet:
Az elszenvedés kultúrája az egyház történetében
Előadás másolata:

Dr. Tokics Imre - Dr. Hangyás László TANULMÁNYOK A JELENÉSEK KÖNYVÉRŐL FILADELFIA Dr. Tokics Imre - Dr. Hangyás László TANULMÁNYOK A JELENÉSEK KÖNYVÉRŐL

TANULMÁNYOK A JELENÉSEK KÖNYVÉRŐL Filadelfia TANULMÁNYOK A JELENÉSEK KÖNYVÉRŐL „A Filadelfiai gyülekezet angyalának is írd meg: Ezt mondja a Szent, az Igaz, akinél a Dávid kulcsa van, aki megnyitja és senki be nem zárja, és bezárja és senki meg nem nyitja: Tudom a te dolgaidat (ímé adtam elődbe egy nyitott ajtót, amelyet senki be nem zárhat), hogy kevés erőd van, és megtartottad az én beszédemet, és nem tagadtad meg az én nevemet. Ímé én adok a Sátán zsinagógájából, azok közül, akik zsidóknak mondják magukat és nem azok, hanem hazudnak; ímé azt mívelem, hogy azok eljőjjenek és leboruljanak a te lábaid előtt, és megtudják, hogy én szerettelek téged. Mivel megtartottad az én béketűrésre intő beszédemet, én is megtartalak téged a megpróbáltatás idején, amely az egész világra eljő, hogy megpróbálja e föld lakosait. Ímé eljövök hamar: tartsd meg ami nálad van, hogy senki el ne vegye a te koronádat. Aki győz, oszloppá teszem azt az én Istenemnek templomában, és többé onnét ki nem jő; és felírom az őreá az én Istenemnek nevét, és az én Istenem városának nevét, az új Jeruzsálemet, amely az égből száll alá az én Istenemtől, és az én új nevemet. Akinek van füle, hallja, mit mond a Lélek a gyülekezeteknek” (Jelenések 3,7-13). TANULMÁNYOK A JELENÉSEK KÖNYVÉRŐL

(ma Alasehir) volt a legfiatalabb a hét város közül, A város története Filadelfia (ma Alasehir) volt a legfiatalabb a hét város közül, kb. 40 km-re délkeletre Szárdisztól.

Alapítója II. Attalus Philadelphus király (Kr. e. 159-138), aki bátyja II. Eumenes iránti szeretetből nevezte a várost Filadelfiá-nak („testvéri sszeretet”) A város a görög nyelv és kultúra terjesztésének „misszióját” tűzte maga elé.

a környező városokat gyakran érték földrengések, A város története Filadelfiát, Szárdiszt és a környező városokat gyakran érték földrengések, az egyik legsúlyosabb Kr. u. 17-ben, amelynek egyik következménye a névváltoztatás lett.

(Kr. u. 14-37) anyagi támoga-tásával újjáépült Tiberius császár (Kr. u. 14-37) anyagi támoga-tásával újjáépült a város, ezért tisz-teletére felvették a Neo-Caesarea nevet, majd később Vespasianus császár (Kr. u. 69-79) iránti hódolatból Flavia-ra változtatták.

Jézus Dicséret Feddés Ígéret A Filadelfiai levél Fő témája a kulcs és a nyitott ajtó (vö. 3,7b-8; 1,18b). A „Sátán zsinagógája” kifejezés csak itt, és a chiasztikus párban, a Szmirnai levélben olvasható (vö. 3,9a; 2,9b). Ebben a két levélben nincs panasz csak egy-egy gyengéd bátorítás (vö. 3,11; 2,10a). A kitartás jutalma az (élet) koszorúja (vö. 3,11b; 2,10b; Jak 1,12). Hangsúlyos az (vö. 3,11a; 22,7a.12a.20a). advent közelsége Itt találjuk a legtöbb (6) ígéretet (3,9a.10a.12). Jézus Dicséret Feddés Felszólítás Ígéret Fi la d e l fi a szent igaz nála van a Dávid kulcsa cselekedetek megtartja Jézus szavát nem tagadja meg nevét béketűrő ------------- tartsd meg, ami nálad van oszloppá lesznek nevek lesznek rajtuk

A gyülekezet története Filadelfia nem volt „erős”gyülekezet, de a „kevesen is hű” maradt (vö. 3,8b.10; Mt 25,21.23). Jézus kétféle módon segíti a gyülekezetet: Nála van Dávid kulcsa (vö. Ézs 22,22- Eliákim, Ezékiás király hűséges szolgája), és (2) egy nyitott ajtót ad nekik (vö. 2Kor 2,12-13; ApCsel 14,27; 1Kor 16,8-9; Kol 4,2-4).

A gyülekezet története A Szmirnai gyülekezethez hasonlóan, a városban élő keresztények helyzetét is a nagyszámú, befolyásos zsidóság nehezítette, de végül elismerték, hogy Isten szereti a Filadelfiai közösséget (vö. 3,9; 2,9; Mt 23,13).

A gyülekezet története A gyülekezet kiemelkedő jellemzője Jézus beszédének megtartása, amely a helytállás egyedüli módja lesz a világméretű megpróbáltatás idején is (vö. 3,8b.10-11).

A gyülekezet története Egy szelíd eszkatológiai figyelmeztetés arra utal, hogy a győzelem „koszorúja” elveszíthető (3,11), vö. Ézsaú-Jákób, Rúben-Júda, Saul-Dávid, Júdás-Mátyás.

A gyülekezet története A gyülekezetnek adott hat ígéret (vö. 3,9a.10a.12) közül kiemelkedik a „templom oszlopáról” szóló, mely a stabilitás és a maradandóság képe, vö. 1Tim 3,14-15; Gal 2,9.

A gyülekezet története Az oszlopon három név olvasható majd (vö. 3,12b). Ennek eszkatológikus teljesedése az új Jeruzsálemben lesz, vö. Jel 2,17b; 14,1; 22,4.

A gyülekezet története A Filadelfiai gyülekezet találó képe az újkori protestáns ébredési hullámoknak, amelyek a XVIII-XIX. században az Egyesült Államokban, Svájcban, Németországban, Franciaországban, Hollandiában és a Skandináv államokban bontakoztak ki.

A gyülekezet története A Messiás, ill. az imám jövetelének hite magával ragadta a korabeli zsidókat és mohamedánokat is, akik 1843-1844-re várták reménységük teljesedését.

Napjainkra szóló tanulságok Jézus, „az Igaz” nyitja meg és zárja be az evangélium hirdetésének alkalmait.

Napjainkra szóló tanulságok Ha kevés az erőnk, Krisztus nyitja meg a lehetőségek ajtaját, amelyet senki be nem zárhat.

Napjainkra szóló tanulságok A Krisztussal győztesek örök biztonságot találnak Benne, amit a templom oszlopa fejez ki (vö. Kol 3,1-4).

Napjainkra szóló tanulságok A Krisztussal győztesek örök biztonságot találnak Benne, amit a templom oszlopa fejez ki (vö. Kol 3,1-4).

„Aki győz, oszloppá teszem azt az én Istenemnek templomában, és többé onnét ki nem jő; és felírom őreá az én Istenemnek nevét, és az én Istenem városának nevét, az új Jeruzsálemet, amely az égből száll alá az én Istenemtől, és az én új nevemet. Akinek van füle, hallja, mit mond a Lélek a gyülekezeteknek” (Jelenések 3,12-13).