Dr. Tóbiás László: A szociális képzők és a szociális szakma egészének hozzájárulása az inkluzív társadalom és a társadalmi részvétel fejlesztéséhez Inclusive.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Advertisements

Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Goronné Ondré Katalin Bihari Mentor Hálózat kiépítése a résztvevő szemével.
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 DISSZEMINÁCIÓ.
A humán ökorendszer A humán ökorendszer egy hasznos keret, „amelynek segítségével megértjük az ember és környezete között fellépő kölcsönhatásokat.” (Welch)
Mit tanítsunk? Változó szakmai kompetenciák, változó szakmai elvárások…. Magyarországi Szociális Szakemberek Képzéséért Egyesület ISKOLASZÖVETSÉG 2012.
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
Munka - lakás - szabadidő egysége és szervezése pszichiátriai rehabilitáció gyakorlatában Dr. Pető Zoltán.
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Ifjúságpolitika - A fiatalok, mint erőforrás -
A koragyermekkori nevelésről
VI. Köztudatos vállalati magatartás A vállalatok társadalmi felelősségvállalása Szlávik János az MTA doktora tanszékvezető, egyetemi tanár Budapesti.
Előadó: Faragóné Bircsák Márta
Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék.
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TÉMÁK FELDOLGOZÁSA PEDAGÓGIAI PROJEKTEKKEL Rádai Péter (Nyíregyházi.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
Iskolai Közösségi Szolgálat Definíció Cél Folyamat Példák Demokratikus Ifjúságért Alapítvány.
TÁMOP /A – RÉV projekt ORSZÁGOS MUNKAERŐ-PIACI SZOLGÁLTATÓ ÉS SZAKMAI TÁMOGATÓ HÁLÓZAT III. ORSZÁGOS HÁLÓZATI TALÁLKOZÓ Budapest
Befogadó tervezés. Átlagosak – nem átlagosak átlagosak – nem átlagos.
Fact Intézet A szociális városrehabilitációs program készítésének tapasztalatai Pécsett (2008) „Résztvevő megfigyelésen” alapuló esettanulmány-
Gyermekvédelmi politika I. Levelező tagozat 2008/09. tanév/őszi félév.
A gyakorlatvezető mentor
Pordány Sarolta: Ph.D. kutatásindító
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
A szakértők lehetséges szerepe a helyi fejlesztésben A részvételi akciókutatásban rejlő lehetőségek Bajmócy Zoltán – Málovics György Szegedi Tudományegyetem.
A közösségfejlesztés hatásai Vizsgálat a debreceni tégláskert közösségének körében Név: Johanics Tünde Tanszék: Debreceni Egyetem Szociológia és Szociálpolitika.
NAT 2007 kompetenciák.
Pénzügytan II. – február 23. Dr. Farkas Szilveszter
Digitális szolidaritási háló – a szerves megoldás Gáspár Mátyás
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
Az Inklúziós Index hazai adaptációja
NEVELÉSELMÉLET.
TÁMOP /2-C-/ A reflektív tanulás alkalmazásának egyes területei a szociális képzésekben Szöllősi Gábor egyetemi docens a.
A professzionalizmus formálódása és jelentése (Kozma J.2002)
A közösségépítés mint a készség- és képességfejlesztés eszköze (Gulyás Gabriella) Országos Múzeumandragógiai Konferencia Széphalom, május
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
Brettner Zsuzsanna PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
A középiskolai közösségi szolgálatban rejlő pedagógiai és intézményi lehetőségek - Pavlics Tamás - „Önkéntesség – közoktatás – közösségi szolgálat” szakmai.
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
Marginalitás és jól-lét – kibékíthető koncepciók? Inkluzív társadalom – jól-lét – társadalmi részvétel A Kodolányi János Főiskola szakmai konferenciája.
 Alapító tagjai az ELTE jogász, szociális munkás, szociológus, szociálpolitikus hallgatói, akik az ELTE ÁJK Pártfogói.
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
X. Országos KEF Konferencia nov. 30.
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
A segítés, mint a társadalmon végzett munka és az ifjúságügy S ZOCIÁLIS TANULMÁNYOK TANSZÉK Dr. Tóbiás László egyetemi docens.
„Civil ABC Eger térségében”
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
Találkozásaim a szülőkkel Együttműködések, párbeszédek a fogyatékkal élők családjaival Szász Emese, Gyulafehérvári Caritas – Szociális gondozás fogyatékkal.
Lorem Ipsum INKLUZÍV TÁRSADALOM – JÓL-LÉT – TÁRSADALMI RÉSZVÉTEL ÁPRILIS Kodolányi János Főiskola szervezésében Budapest.
Civil szervezetek szerepe a nevelési és oktatási feladatok ellátásában Harmóniában a környezettel=egészséges életmód.
Kulcskompetenciák, munkaerő-piaci kulcskompetenciák
A Közösségi Alapítványokról Lekeny Hajnal Kárpátok Nemzetközi Alapítvány
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
Hejőkeresztúr Község.  Komplex Instrukciós Program  Táblajáték Program  Generációk Közötti Párbeszéd Program  Tehetséggondozás (képzőművészet, zene,
Felkészítés a közösségi szolgálatra
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
Javaslat a konszenzust igénylő alapkérdésekre
ÖNISMERET.
Fiatalok társadalmi részvétele és érdekképviselete
Szociálpedagógia BA szak, Nappali és levelező tagozat
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

Dr. Tóbiás László: A szociális képzők és a szociális szakma egészének hozzájárulása az inkluzív társadalom és a társadalmi részvétel fejlesztéséhez Inclusive Society – Well-being – Participation Kodolányi János Főiskola – április 9.

Dr. Hűvös Éva

Fogalmi fordítási pontosság szükségessége Inclusive Society esetében téves kapcsolások: befogadó társadalom, társadalmi befogadás Eredetiben fontos definíciós elemek: - jog- és egyenlőség, intézményekkel, - interakió a társadalmi tagok között Negatív példa az empowerment magyarítása: - Jogokkal való felruházás - Képessé tétel Befogadó társadalomhoz lásd még Szűcs Jenőnél: mikor kit tekintettek a nemzet részének – valójában mindenki mást nem. A szociális szakma által kezelt kérdések nyelvi vetületeihez lásd Szalay, Ferge, Sen több művét! Dr. Tóbiás László: A szociális képzők és a szociális szakma egészének hozzájárulása az inkluzív társadalom és a társadalmi részvétel fejlesztéséhez

Social work – „társadalmi munka” lépcsőfokai Mentés, áldozatok gondozása – oki kezelés – prevenció – jóléti szolgáltatások Változó társadalomban változó szociális szakma (szociális munka, szociálpedagógia, szociálpolitika, ifjúsági munka, közösségi és civil…) – nem feltétlenül evoluciós állomásai Humán ökorendszer ténylegesen egyre szélesebb regiszterein dolgozik a szociális szakma. Dr. Tóbiás László: A szociális képzők és a szociális szakma egészének hozzájárulása az inkluzív társadalom és a társadalmi részvétel fejlesztéséhez

Önkéntes segítő gyakorlat Kiinduló tapasztalat: A terepgyakorlatot teljesítő hallgatók képe a társszakmák gyakorlóiról és a társadalmi partnerekről. Hol és mi lehet ebben a szociális munka tanszék szerepe? Gyakorlati megvalósítás 2004 óta: Szociális munkás szakos hallgatók első gyakorlatának, a „laikus gyakorlatnak” a felvehetővé tétele más szakos hallgatók előtt. A heti 3 óra gyakorlat kéthetente két órában megtartott gyakorlatkövető szemináriuma megtartásába szociális munkás szakos hallgatók bevonása csoportos projektgyakorlat vagy közösségi és csoportmunka-gyakorlat vagy önkéntes tevékenység (differenciáló oktatás) keretében. Dr. Tóbiás László: A szociális képzők és a szociális szakma egészének hozzájárulása az inkluzív társadalom és a társadalmi részvétel fejlesztéséhez

A szociális szakma és annak oktatásának lehetséges társadalmi hozzájárulásai (ösztönzések és támogatások) a közösségi szolgálaton keresztül I.: ‒ a LLL mint életelv és benne a nem formális, tapasztalati, közösségi tanulás jelentősége megértése, ezekben saját élmény, tapasztalat szerzése, ‒ saját tanulási szükségletek meghatározása, kifejezése, érvényesítése, ‒ megállapodás tanulása: érintettek szükségleteinek, lehetőségeinek megtalálása, mindenkinek előnyös (legalább elfogadható) tartalmak és formák megtalálása, a megállapodás aktusa, értékelés, módosítás, ‒ nem ismert társadalmi csoportokkal való együttműködés, ‒ az önismeret legmagasabb foka: saját gyakorlati cselekvés reflektálása, tudatosítása, formálása, Dr. Tóbiás László: A szociális képzők és a szociális szakma egészének hozzájárulása az inkluzív társadalom és a társadalmi részvétel fejlesztéséhez

A szociális szakma és annak oktatásának lehetséges társadalmi hozzájárulásai (ösztönzések és támogatások) a közösségi szolgálaton keresztül II.: ‒ jogi ismeretek, jogtudatosság fejlődése: emberi, állampolgári, politikai, ellátotti jogok, ezek érvényesítési területei, intézményei, garanciái, ‒ a Berlin által negatív és pozitív szabadság meghatározott szabadságok megértése, az állampolgári aktivitás melletti elköteleződés, ‒ társadalmi és etikai absztrakció kompetenciáinak fejlődése, ‒ a szociális szakma ismeretanyagainak terjesztése a széles nagyközönség körében - kitüntetetten a terepképzés is, ‒ a szükségletek nem pénzalapú kielégítési lehetőségeinek megtapasztalása, a tevékenység végzésében önmagában rejlő jutalom, öröm átélése, tudatosítása, újra átélésének vágyása. Dr. Tóbiás László: A szociális képzők és a szociális szakma egészének hozzájárulása az inkluzív társadalom és a társadalmi részvétel fejlesztéséhez

A szociális szakma és annak oktatásának lehetséges társadalmi hozzájárulásai (ösztönzések és támogatások) a közösségi szolgálaton keresztül III.: A társadalom kiszabadítása a hatalmi szempontok által determinált és csapdában tartott politika rabságából: a társadalom valóságos kérdéseinek társadalmi meggondolása, megvitatása, függetlenül a politikai hatalmi kérdésektől. T. L.: 25 év alatt nem ajánlott – Népszabadság, oldal Dr. Tóbiás László: A szociális képzők és a szociális szakma egészének hozzájárulása az inkluzív társadalom és a társadalmi részvétel fejlesztéséhez

Köszönöm a figyelmet!