Megközelítésmódok a tanári kompetenciák leírására

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Tanfelügyelet – egységes külső értékelés
Advertisements

Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai- szakmai ellenőrzés rendszere
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Nyugat-Pannónia – határon átnyúló együttműködések, és a as fejlesztési időszak előkészítése Készítette: Győrffy László Gábor.
Úton a ‚zöld’ Olimpia-, és a Smart-City-vé válás felé
Tanfelügyelet – A megújuló külső értékelési rendszer
Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai- szakmai ellenőrzés rendszere
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
1 Hasznosítható pedagógiai konzekvenciák a K+F területén Veszprém Workshop Prof. Dr. Bábosik István Prof. Dr. Bábosik István
A szaktanácsadás támogató szerepe
A koragyermekkori nevelésről
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
Hogyan készítsünk pedagógusi portfóliót?
A pedagógusminősítési rendszer
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
Fejlesztések, többlettudás és forrásközpont az EGYMI-kben
Az EFOP köznevelést érintő beavatkozásai
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
A magyar köznevelési fenntartórendszer legfőbb kihívásai
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Az informatika szükségessége és lehetősége a hazai és az Európai Uniós fejlesztési célkitűzésekben Dr. Köpeczi-Bócz Tamás.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
Szaktanácsadás szerepe az óvodák pedagógiai munkájában
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Date: in 12 pts Krémó Anita, DG EAC A.3 anita.kremo(at)ec.europa.eu Lifelong learning programme Nemzeti képesítési keretrendszerek NKKR szint 10 NKKR szint.
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
Német nyelvtanárok a pedagógiai minősítés küszöbén;
Integrációs és képesség-kibontakoztató felkészítés az intézményekben Bedőné Fatér Tímea IPR szakértő Integrációs szaktanácsadó
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
SZTE BTK Spanyoltanár MA
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
A dráma- és színházismeret-tanár képzési és kimeneti követelményei
Falus Iván 7. Nevelésügyi Kongresszus Budapest Augusztus 26.
Ajánlás-változások Pedagógus-továbbképzés „Kongresszus után - a változások folyamatában” Konferencia Csillag Márta Budapest, május 27.
Strukturális és Kohéziós Alapok
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
A magyar-szlovák program tervezésének állása Tata, február 21.
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
„P EDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA ” TÁMOP-3.1.5/ A szaktanácsadás támogató szerepe Dr. Szabó Mária Budapest február 27.
Az Ökoiskola hálózat helyzete és tervei
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
SZOLNOK VK és IVS sz. bemutató 2013 szeptember.
Pedagógus értékelési rendszer
2014. november 26. Tordai Péter igazgató Tempus Közalapítvány
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet AZ ÖKOISKOLA HÁLÓZAT HELYZETE ÉS TERVEI Varga Attila
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Az esélyegyenlőség elvének érvényesülése az oktatáspolitikában EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA KÖZNEVELÉSÉRT FELELŐS ÁLLAMTITKÁRSÁG Pölöskei Gáborné helyettes.
A közoktatás fejlesztési irányai és a társadalmi felzárkóztatás kapcsolata.
Gyakorlás – gyakorlat – gyakornok Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni:
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
A szakiskola jelene és jövője
NEMZETI FEJLESZTÉSI TERV
Magyar Útügyi Társaság
Osztatlan tanárképzés kompetenciái
SZAKKÉPZÉSI MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSI KERETRENDSZER (SZMBK) 11. előadás
Előadás másolata:

Megközelítésmódok a tanári kompetenciák leírására Kocsis Judit Nóra – Kocsis Mihály Országos Neveléstudományi Konferencia 2012. november 8-10. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem

Versenyképességi* rangsor 2011-2012. 2012-2013. * Az egyes nemzetgazdaságoknak az a képessége, amellyel a világgazdaságban egyre jövedelmezőbb árúkkal, vagy szolgáltatásokkal jelennek meg. Svájc Singapore Svédország Finnország USA Németország Hollandia 48. Magyarország Svájc 1. Singapore 2. Finnország 3. Svédország 4. Hollandia 5. Németország 6. USA 7. Magyarország 60.

A versenyképességi rangsor mutatói intézményi háttér infrastruktúra makrokörnyezet eü. és közoktatás felsőoktatás és szakképzés árupiaci hatékonyság munkaerő-piaci hatékonyság pénz- és tőkepiaci fejlettség technológiai háttér piacméret üzleti, gazdasági komplexitás innováció

Az oktatási rendszer kiemelkedő változásai az egész életen át tartó tanulás térnyerése; az emberi képességek felértékelődése; európai és nemzeti kvalifikációs rendszerek születése; a technológiai forradalom; a nemzetközi mérések hatása; alapvető változások a tanulás és a tanulási eredmények értelmezésében.

Megoldatlan vagy súlyosbodó problémák a demográfiai folyamatok konzekvenciáinak levonása; a költséghatékonyság és fenntarthatóság elemzése; az iskolaszerkezet funkcionális elemzése; a gyermekszegénység, társadalmi integráció és kohézió; a pedagógus munkaerő és foglalkoztatás ügye.

A pedagógus mint leírási probléma Kicsoda a pedagógus és miért jelenthet ez problémát? (Surányi Bálint: Iskolakultúra 1997/2.) folyamatosan létrejövő, új alakító tényezők: az oktatáspolitikai prioritások; az info-kommunikációs technológiák változása; az integrált nevelés, az SNI kezelése; a migráció pedagógiai problémái.

A tanári professzió és a pedagógiai rendszerek a pedagógiai rendszerek emberképe; a pedagógiai rendszerek gyermekképe; a pedagógiai rendszerek iskolaképe; a pedagógiai rendszerek pedagógusképe. Az óvodai nevelés országos alapprogramja: a program kifejtett gyermekképe; a program kifejtett óvodaképe; rövid leírás az óvodapedagógusról.

A tanári professzió leírási keretei a tanári professzió az értékpreferenciák alapján; a tanári professzió a személyiségjegyek alapján; a tanári professzió a pedagógusszerepek alapján; a tanári professzió a tevékenységek alapján; kísérletek a tanári professzió komplex leírására. A tanári professzió leírásának aktualitása: a minőségi munka elismerése; a hivatás (és a professzió) hangsúlyozása; az életpálya-modellek hangsúlyozása.

A tanári professzió megjelenése a tervezett KKK-kban A tanári felkészítés követelményei: a tanuló személyiségének fejlesztése, az egyéni bánásmód érvényesítése területén; a tanulói csoportok, közösségek alakulásának segítése, fejlesztése területén; a szakmódszertani és a szaktárgyi tudás területén; a pedagógiai folyamat tervezése területén; a tanulás támogatása, szervezése és irányítása területén; a pedagógiai folyamatok és a tanulók értékelése területén; a kommunikáció, a szakmai együttműködés és a pályaidentitás területén; az autonómia és a felelősségvállalás területén.

A pedagógusok minősítésével kapcsolatos elképzelések Tervezeti szinten álló szempontok: a tanügy-igazgatási dokumentumok vizsgálata; a pedagógus által készített portfolio; a foglalkozások megfigyelése; az intézményvezető összegző véleménye; ellenőrzésen készült szakértői vélemények: a munkaközösség-vezető összegző véleménye; a tanulók és szülők véleménye; a pedagógussal készített interjú; az elemző-értékelő megbeszélések anyagai; a pedagógus tudásának szintezett követelményei.

EU tematikus célkitűzések és beruházási prioritások I. a foglalkoztatás és a munkavállalói mobilitás ösztönzése; az oktatásba, készségekbe, és az egész életen át tartó tanulásba történő beruházás; a társadalmi befogadás erősítése és a szegénység elleni küzdelem; az intézményi kapacitás növelése és a közigazgatás hatékonyságának fokozása.

EU tematikus célkitűzések és beruházási prioritások II. Az oktatásba, készségekbe, és az egész életen át tartó tanulásba történő beruházás: a korai iskolaelhagyók számának csökkentése, minőségi oktatáshoz való egyenlő hozzáférés ösztönzése (koragyermekkori, az alap- és középfokú oktatásban); a felsőfokú oktatás minőségének, hatékonyságának és hozzáférhetőségének javítása (a részvétel növelése, végzettségi szintek emelése); az egész életen át tartó tanuláshoz való hozzáférés, a munkavállalók készségeinek és kompetenciáinak naprakésszé tétele, az oktatási és képzési rendszereknek a munkaerő-piaci igényekhez való jobb igazítása.