HIVATALOS WEBOLDAL: A BESZÉDES EMACS, AVAGY AZ EMACSPEAK BEMUTATÁSA.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szerver oldali programozás
Advertisements

A Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Miskolci Egyetem Gépészmérnöki és Informatikai Kar Alkalmazott Informatikai Tanszék 2013/14 1. félév 7. Előadás Dr. Kulcsár Gyula egyetemi docens.
Készítette: Kun Béla.  Operációs rendszernek nevezzük a számítástechnikában a számítógépeknek azt az alapprogramját, mely közvetlenül kezeli a hardvert,
Projekt vezetés és kontroll – Mi történik a gépházban?
Kiss-Tóth Marcell Flash és PHP? De még mennyire!
Számítógépes operációs rendszerek
Az operációs rendszer Egy olyan szoftver, ami a számítógépeink használatához nélkülözhetetlen. Főbb feladatai: programok betöltése, futtatása perifériák.
Az operációs rendszer.
Rendszer Stabilitása Automatikus frissítés Irodai programcsomagok funkciói Irodai programcsomag támogatásának bemutatása Reményi György.
A szoftverek.
Support.ebsco.com Összetett keresés végrehajtása az EBSCOhost felületen Egyetlen keresőmező Oktatóprogram.
Savaria Egyetemi Könyvtár Katalógusa Böngészés Keresés Találatok megjelenítése Adatbázis választás Olvasói tranzakciók.
Az ERP bevezetés „művészete” – avagy hogyan csináljuk mi.
ZigBee alapú adatgyűjtő hálózat tervezése
Weben publikált térképek a földrajzi kutatásokban Ádám Eszter Geográfus MSc hallgató.
Amit a HTML-ről érdemes tudni
A szoftver.
Az operációs rendszer.
X Window System A LINUX GRAFIKUS FELÜLETE Készítette: Pető László.
Ember László XUBUNTU Linux (ami majdnem UBUNTU) Ötödik nekifutás 192 MB RAM és 3 GB HDD erőforrásokkal.
Operációs rendszerek Microsoft Windows XP.
EISZ Elektronikus Információszolgáltatás melléklet a Bevezetés a pedagógiai tájékozódásba című ELTE jegyzethez.
Microsoft® Lync™ 2010 Meghatalmazás – oktatás
Az operációs rendszer.
Választott téma: Egy tetszőleges Linux változat bemutatása
Google earth és a térinformatika kapcsolata
A tűzfalakról Microsoft-módra Rövid áttekintés felhasználóknak (A GYIK alapján)
Bemutatkozik a Világhalló Aki még nem hallott mesterségesen generált beszédet azt kérdezi, hogy: Miben különbözik a Világhalló és a beszédszintetizátor?
A PHP (PHP: Hypertext Preprocessor) nyílt forráskódú, számítógépes szkriptnyelv, legfőbb felhasználási területe a dinamikus weboldalak készítése. Emiatt.
A projekt az Európai Unió támo- gatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. MTMT feltöltés zenei alkotások szerzőinek
Operációs rendszer ECDL - 2. modul Szilágyi András.
a Moodle autentikációjához a PTE FEEK-en
Az elektronikus levelezés a számítógép-hálózatok klasszikus szolgáltatása, az Internet alkalmazásának egyik legnépszerűbb formája. Szövegen kívül lehetőség.
Flash és PHP? De még mennyire! Kiss-Tóth Marcell
Gábor Dénes Főiskola Rendszertechnikai Intézet
Support.ebsco.com Saját EBSCOhost oktatóprogram Oktatóprogram.
Support.ebsco.com Business Source keresés az EBSCOhost felületen Oktatóprogram.
Support.ebsco.com Az EBSCOhost találati lista Oktatóprogram.
Support.ebsco.com Keresési figyelő létrehozása Oktatóprogram.
Kommunikációt segítő programok a hálózaton
ELTE WIFI Beállítási útmutató MS Windows XP-hez
Műszer vezérlő - kezelő program GPI-745A teszterhez.
Bemutatkozik a Világhalló Aki még nem hallott mesterségesen generált beszédet azt kérdezi, hogy: Miben különbözik a Világhalló és a beszédszintetizátor?
CUDA C/C++ programozás Szál struktúra A segédanyag készítése a TÁMOP A/ Nemzeti Kiválóság Program című kiemelt projekt keretében.
CUDA C/C++ programozás Egyéb eszköztárak vegyesen A segédanyag készítése a TÁMOP A/ Nemzeti Kiválóság Program című kiemelt projekt.
Apache Ant 2. gyakorlat Alkalmazásfejlesztés /2 Gyakorlat Zalatnai Csongor.
Dr. Nagy Erzsébet, Gyenes Anett, Vargáné Molnár Alíz,
Alkalmazások telepítése, Csomagkezelők
A HONLAP FEJLESZTÉS BEMUTATÁSA TÁMOP /1. Marcali Kistérségi Többcélú Társulás Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért Készítette: Deák Lilla.
Oktatóprogram Saját EBSCOhost oktatóprogram
Audio Utastájékoztató Rendszer vasútállomások részére
A Windows Server 2003 termékcsalád A Windows Server 2003 termékcsaládnak 4 tagja van: Windows Server 2003, Standard Edition Windows Server 2003, Enterprise.
Ez az én művem! Készítette: Govor Emőke Felkészítő tanár neve: Hegyesi Judit Iskola neve: Érmihályfalvi 1. számú Mezőgazdasási Főgimnázium Colegiul Agricol.
2. Operációs rendszerek.
Felhő authentikáció demonstráció Gergely Márk MTA SZTAKI Laboratory of Parallel and Distributed Systems
A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. Számítógép- hálózatok dr. Herdon Miklós dr. Kovács György Magó Zsolt.
Informatikai gyakorlatok 11. évfolyam
Rövid összefoglalás: © 2013 Microsoft Corporation. Minden jog fenntartva. A Lync kezdőképernyője A Lync kezdőképernyőjének bal oldalán lévő központban.
Assoc. Prof. Ján Gunčaga, PhD. Faculty of Education Catholic University in Ružomberok Nyílt forráskódú szoftverek és IKT az oktatásban.
WINDOWS FELÜGYELETI ESZKÖZÖK MICROSOFT SÚGÓ ALAPJÁN - PÉLDÁKKAL Takács Béla 2016.
Az operációs rendszer.
00. GYAKORLAT Bevezető.
Az elektronikus levelezés a számítógép-hálózatok klasszikus szolgáltatása, az Internet alkalmazásának egyik legnépszerűbb formája. Szövegen kívül lehetőség.
A Linux operációs rendszer
"Ha nem tudod, hogy hová mész,
Integrált könyvtár rendszer (IKR)
Ubuntu – ismerkedés Fájlok és könyvtárak
Adatmozgatás az MTA Cloudon Data Avenue segítségével MTA Cloud workshop november 21. Nagy Enikő MTA Cloud csapattag Szoftverfejlesztő.
Hálózati struktúrák, jogosultságok
Előadás másolata:

HIVATALOS WEBOLDAL: A BESZÉDES EMACS, AVAGY AZ EMACSPEAK BEMUTATÁSA

TÁMOGATÓ A kutatás a TÁMOP A/ azonosító számú Nemzeti Kiválóság Program – Hazai hallgatói, illetve kutatói személyi támogatást biztosító rendszer kidolgozása és működtetése országos program című kiemelt projekt keretében zajlott. A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

AZ EMACSPEAK LEHETŐVÉ TESZI AZ EMACS AKADÁLYMENTES HASZNÁLATÁT. Az Emacspeak Inc jóvoltából készül, jelenleg a 40.0 (WowDog kódnevű) verziónál tart. Ez lényegében egy interfész az emacs-hoz, amely segítségével rengeteg minden elérhető a látássérültek számára. Támogatja többek között az AsTeR---t (egy matematikai beszéd-leíró nyelv), valamint a W3C Aural CSS szabványát.

AZ EMACSPEAK LEHETŐVÉ TESZI AZ EMACS AKADÁLYMENTES HASZNÁLATÁT. Rengeteg beépített eszközzel rendelkezik, amelyek mind azt szolgálják, hogy a vak felhasználók a lehető legkönnyebben boldoguljanak ezen az (ahogy a szerzők is hívják) audio desktop-on.

ELSŐSORBAN BESZÉDES VISSZAJELZÉST NYÚJT Elsősorban beszédes visszajelzést nyújt, de rendelkezik ún. audió ikonokkal is, amik még kifejezőbbé teszik. A szoftver teljesen ingyenesen elérhető, és bárki által korlátlanul használható. Széleskörű dokumentáció, és egy levelezőlista is segíti, hogy minden felhasználó könnyedén eligazodjon az emacspeak rengetegében.

A BESZÉDRŐL: A program elsősorban beszédes visszajelzést nyújt a felhasználónak. Kimondja a vezérlőelemek neveit, súgó- üzeneteket, stb. A beszéd beszéd-szintetizátorokkal valósul meg. Rengeteg beszéd-szintetizátor használható, mind szoftveres, mind hardveres változatok. Hardveres pl.: Dectalk Szoftveres: IBM ViaVoice TTS, espeak A hardveresnél egy külső hardvert kell a számítógéphez csatlakoztatni, és a szoftver ennek küldi ki a kimondandó anyagot. Ellentétben a szoftveressel, ami hangkártyán szólal meg.

AUDIO-IKONOK: Különféle visszajelzést adnak, amik segítik a tájékozódást a felhasználói felületen. Pl. egy listánál megszólal egy hang is, értesítve ezzel a felhasználót, hogy ez egy lista, miközben a lista nevét hallja.

AUDIO-IKONOK: Vagy egy szerkesztőmezőnél, ahová gépelhet szintén hall hangjelzést, miközben a mező nevének a felolvasása történik. Sok audio-téma közül lehet választani, mindegyik másféle audio-ikonokat tartalmaz, a hivatalos weboldalról letölthetőek ezek, de akár saját témát is csinálhat a vállalkozó kedvű felhasználó.

TELEPÍTÉS: -FORRÁSKÓDBÓL: A hivatalos weboldalról le kell tölteni a legújabb verziót A README fájlban követni a telepítési utasításokat [függőségek beszerzése, fordítása/ telepítése, aztán:./configure && make && make install]

TELEPÍTÉS: -CSOMAGBÓL: Ha debian alapú disztribúciót használunk, lehetőség van csomagból telepíteni az emacspeak-et. A telepítés mindösszesen az alábbi lépésekből áll: # apt-get update # (csomag-lista frissítés) # apt-get install emacspeak # (Telepítés, az összes függőséggel együtt)

BEÁLLÍTÁS: A telepítés után testre kell szabni, anélkül nem igazán lehet használni. Az első legfontosabb, hogy a DTK_PROGRAM környezeti változót be kell állítani egy talker programra. A talker az a program, aminek a kimondandó szöveg továbbításra kerül, ez végzi majd a felolvasást.

BEÁLLÍTÁS: Az emacspeak-hez mellékelnek néhány lisp nyelven írt speaker modult, ezeket bátran használhatjuk, vagy akár sajátot is írhatunk. A környezeti változó beállítását érdemes az azt futtató felhasználó.profile fájljában beállítani, így minden bejelentkezéskor megmarad.

EZT ILLESSZÜK BE A FÁJLBA: export DTK_PROGRAM DTK_PROGRAM=speech_server A "speech_server" helyére a talker modul teljes elérési útvonalát kell behejettesíteni. Ezek után jelentkezzünk ki/be.

INDÍTÁS: A programot terminálból a "emacspeak" paranccsal indíthatjuk. Ha a beállítás sikerült, azonnal beszédes/hangos visszajelzést ad.

HASZNÁLAT: Rengeteg billentyűparancs, és megannyi praktika segítségével boldogulhatunk ezen az audiovizuális felületen. Első körben a nyilak + szóköz használhatók a nagyon-nagyon egyszerű és alapvető navigációra, de ez még csak a kezdet. A dokumentáció rengeteg gyakorlati példákkal illusztrált leírást tartalmaz.