Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Gábor Dénes Főiskola Rendszertechnikai Intézet

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Gábor Dénes Főiskola Rendszertechnikai Intézet"— Előadás másolata:

1 Gábor Dénes Főiskola Rendszertechnikai Intézet
Az ILIAS üzemeltetése Ocetkiewicz András Gábor Dénes Főiskola Rendszertechnikai Intézet

2 Miről lesz szó? Az üzemeltetés feladatai
Tervezés (HW, operációs rendszer választás) Telepítés (feltételek, eljárások, hibák) Működés biztosítása, napi hibaelhárítás Kapcsolódó feladatok (mentési rendszer) Támogatás a rendszergazdáknak

3 Tervezés - teljesítmény
Az ILIAS script nyelvben készült (futásidőben értelmezett), objektum-orientált, több rétegű →”átlagos” webes alkalmazásoknál erősebb hardver ajánlott a gyors működés érdekében

4 Tervezés – tárhelyméretezés
ILIAS adat és alkalmazás könyvtárak és MySQL adatbázis együttes mérete Telepítés után ~ 100MB GDF ILIAS rendszere Multimédiás tananyagokkal, fórumokkal, letölthető állományokkal ~ 3,5GB

5 Tervezés – operációs rendszer
Fut Windows 2000/2003 szerveren is, de: A fejlesztők által nem támogatott! Kevesen használják Windows platformon →kevés támogatás más felhasználóktól. Bizonyos hibák csak Windows-on jelentkeznek!! (→ külön patch-ek telepítése) Linux-on/Unix-on ajánlatos futtatni.

6 Telepítés – szoftverkörnyezet 1.
Apache web-szerver PHP server-oldali script-értelmező PEAR PHP függvénykönyvtár MySQL adatbázis kezelő Segédprogramok (Imagemagick, zip stb.)

7 Telepítés - verziók Ajánlott verziók:
ILIAS: mindig a legfrissebb - néhány hetes „kivárás után”. Most 3.6.3 Apache: 2.x PHP: 5.x vagy 4.3.6 PEAR csomagonként eltérő verzió (lásd telepítési útmutató) MySQL: 4.1.x. 5.x még nem támogatott Részletesen:

8 Telepítés folyamata Windows: legegyszerűbb a XAMPP programcsomaggal (Apache, MySQL, PHP telepítő egyben) Linux: az adott disztribúcióhoz készült leírás alapján vagy XAMPP-pal Nem hivatalos dokumentáció Windows 2000/2003 szerverhez: Dokumentáció a telepítéshez :

9 Telepítés – tapasztalatok
PEAR telepítés Linux (Debian) alatt PHP felteszi a PEAR alap csomagokat, de előfordulhat, hogy nem használható a PEAR saját telepítője. Orvoslat: Php.ini-ben az include_path változóba írjuk be a PEAR legfelső szintű könyvtárának (directory) elérési útját. A Console_GetOpt csomagból a GetOpt.php file-t másoljuk be a rendszer által kívánt útvonalra (l. hibaüzenet).

10 Frissítés Általában egyik verzióról frissítéssel át lehet térni egy magasabb verzióra. Alkalmazás file-ok felülírása az újakkal + adatbázis változtatások végrehajtása (<ilias-szerver>/setup/setup.php). Gyors és fájdalommentes. Az ILIAS ról vagy ről magasabb verzióra való átállás körülményesebb. Adatbázis export, majd import szükséges hozzá. Tapasztalat: az ékezetes karakterekkel gond van, az SQL scriptben javítani kell őket („Find and replace”).

11 Üzemeltetés – javaslatok 1.
A rendszer konzisztenciájának biztosítása érdekében Célszerű közvetlen egymás után menteni a file-okat és az adatbázist. MySQL mentés: ha mentés közben is használhatják a rendszert, akkor ne egyszerű file-szintű másolással mentsünk, hanem olyan alkalmazással/scripttel, amely zárolja a táblákat.

12 Üzemeltetés – javaslatok 2.
Ékezetes file-neveket kerüljük pl. tananyag csatolt file-jaként vagy beágyazott objektumként. Nem fogja őket megtalálni a rendszer. MySQL mentés: SQL scriptbe való mentés/visszaállítás esetén az ékezetes betükkel gond lehet. Célszerűbb a MySQL backup table SQL parancsát használni (zárolással).

13 Üzemeltetés – javaslatok 3.
Zend Optimizer Windows 2000 szerveren: komoly hibákat okozott tananyag importnál. Leszedtük.

14 Támogatás ILIAS honlap: verziók, frissítések, patch-ek.
Fórum: előfordul, hogy nem válaszol senki a kérdésünre, sokszor szakszerű választ kapunk. Mantis Bugtracker: hibák bejelentése, keresés a hibák között  megoldották-e már? Nagyon precíz, jól kereshető, érdemes használni.

15 Kérdéseikkel bátran keressenek meg:
Köszönöm figyelmüket! Kérdéseikkel bátran keressenek meg: Ocetkiewicz András


Letölteni ppt "Gábor Dénes Főiskola Rendszertechnikai Intézet"

Hasonló előadás


Google Hirdetések