Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

A szoftverek.

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "A szoftverek."— Előadás másolata:

1 A szoftverek

2

3 Felosztás Operációs rendszerek Rendszerprogramok
Alkalmazások (felhasználói programok)

4 Operációs rendszer Az operációs rendszer a számítógép egyszerű és gyors működését biztosító programokból álló programrenszer. Operációs rendszer nélkül akármelyik hardveres elem használhatatlan.

5 Op. rendszer csoportosítása
Egyfelhasználós Többfelhasználós Az egyfelhasználós op renszer: a számítógépet csak egy felhasználó használhatja. A többfelhasználós op rendeszer: egy időben akár többszáz felhasználót is irányít.

6 Megkülönböztetünk még
Utasítás típusút : készenléti állapotnak nevezzük a számítógép bekapcsolásakor meghatározott jelsorozatot ami a képernyőn jelenik meg. Grafikust : Az utasítást úgy adjuk meg, hogy nyílmutatóval kiválasztunk egy képet, ikont vagy szöveget.

7 Rendszerprogramok Fordítóprogramok Meghajtók (driverek)
Különböző felhasználói rendszerprogramok

8 Fordítóprogramok Az első rész az utasítás kódja, a második pedig a tárban, a feldolgozásra szánt adat regisztercíme. A programozók készítettek egy szimbolikus jeleket alkalmazó programozási nyelvet. Egy program készült, amely a programokat a gép nyelvére fordította.

9 Meghajtók A meghajtók egyéb berendezések működését biztosító programok. 2 feltétel: Elektromos csatlakozás Megfelelő eszközvezérlő programot, vagyis meghajtót (drivert) kell telepíteni a számítógépre.

10 Felhasználói rendszerprogramok
Gyakran előforduló műveleteket segítik Ezek lehetnek az op rendszer kiegészítései, de gyakrabban maguk a felhasználók írják és forgalmazzák őket.

11 Alkalmazások Microsoft Office Word Microsoft Excel Photoscape Paint
DAW Movie Maker

12 Vírusok fajtái EXE-COM vírusok BOOT-vírusok MR-vírusok New Exe vírusok
vírusok facebook vírusok

13 Program, mint termék Jótállása, hogy hibátlanul elvégezze mindazokat a feladatokat, amire szánták Használati utasítása Szavatossági ideje Felhasználói támogatása Oktatói része

14 Szerzői jogok A programok gyakori másolása miatt beszélni kell a gyártók szerzői jogáról és a másolással okozott kár megtérítéséről. Sok országban törvény védi a szoftver tulajdonságának a jogait.

15 Egy forgalomban lévő program a szerzői jog alapján lehet
Jogvédett ( proprietary software) Osztott (shareware) Nyílvános (public domain software)

16 Jogvédett A jogvédett programoknak a felhasználói jogát vásároljuk meg. A program felhasználói jogával rendelkező személy nem adhatja át másoknak ezt az anyagot, hogy azok a programot használat céljából saját gépükre telepítsék. Erre a célra a leggyakrabban a hardveres zárat használják. A másik védekezési mód a processzor, vagy a termék sorozatszámának és/vagy a tulajdoni számának a megadása, melyet a gyártó, a vevő hitelesítésekor ad.

17 Osztott Az osztott (shareware) programok terjesztése szabadon, különféleképpen történik. Ezek a programok meghatározott ideig (45-60nap) használhatók, hogy az érdeklődők megismerkedhessenek velük. A megadott idő leteltével a felhasználónak vagy meg kellene vásárolnia a programot, vagy abba kellene hagynia a használatát. A használati jog megvásárlásával az alkalmazott megkapja a program teljes változatát, a szükséges dokumentációt, a bejegyzési és támogatási jogot.

18 Nyílvános A nyílvános programok ingyenesek, szabadon másolhatók és cserélhetők. A programban lévő segítségen kívül általában a felhasználók nem rendelkeznek dokumentációval, és nem kapnak támogatást a gyártótól sem pedig lehetőséget az előforduló hibák kijavítására.

19 •☻►Készítette◄☻• ☼ 磊 ☼ Adamov Afrodita• 阿布羅狄 Pecarski Krisztina• 克里斯蒂娜
Török Andrea• 安德烈


Letölteni ppt "A szoftverek."

Hasonló előadás


Google Hirdetések