Demokratikus értékek - médiaértés Média, oktatás, állampolgárok - nemzetközi médiakonferencia 2011. december 7.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Óvoda.
"Tabletek, kispolski, miegymás - Mi is az a Bűvösvölgy?” Média animátor – H95 Bűvösvölgy szeptember Legeza Katalin.
Horizontális tanulás intézményi hálózati együttműködés
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
A kulcskompetenciák.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Médiapedagógia az óvodában
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
A koragyermekkori nevelésről
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
Szociális kompetencia
Történelemdidaktika. I. A történelemtanítás általános kérdései Dr
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
A sikeres integráció, inklúzió feltételei
NAT 2007 kompetenciák.
TÁMOP /2 ISKOLAI TEHETSÉGGONDOZÁS
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
Közösségi művelődési törekvések Budapest, március 5 Beke Márton, az Emberi Erőforrások Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője.
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Médiaértés fejlesztés könyvtári környezetben tanév Televele Médiapedagógiai Egyesület.
Media Smart Digitális Világ 1. MediaSmart Hungary Oktatás Közhasznú Nonprofit Kft.
Digitális világ – interaktív táblán
Digitális világ MediaSmart Hungary.
Élet a Ságvári Bence digitális VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. ökoszisztémában kisgyerekként...
VII. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra" szeptember Balatonalmádi Fiatal group leaderek Facebook használati.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
ONAP ↓ HELYI ÓVODAI PROGRAM ÜTEMTERV TERVEZET
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
Fiatalok politikai szocializációja - közösségekben való részvétel Bognár Adrienn PTE - BTK Szociológia Tanszék.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Befogadó iskolák, befogadó pedagógus-közösségek
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Kompetencia alapú idegen nyelvi
Az információs társadalom oktatása az iskolákban Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ (ITTK)
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / Kinek áll érdekében? - KERETRENDSZER az egész napos iskola nevelési-oktatási.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
AJÁNLÁSOK AZ AKTÍV ÉS FELELŐS ÁLLAMPOLGÁRSÁGRA NEVELÉS STRATÉGIÁJÁHOZ A Stratégia készítő bizottság tagjai: Falus Katalin Galambos Rita Kende Ágnes Mihály.
Módszertan A pedagógus feladatai. Útkereső tanulók Az erkölcstan a tanulókra nem közlések befogadóiként, hanem a tanulási folyamat aktív – gondolkodó,
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Rózsavizes Húsvét napját jöttem ma kívánni… Húsvét projekt a baracskai Kozma Ferenc Általános Iskola 3. osztályában március 17-március 25. készítette:
Szövetkezetekről. Miről lesz szó? Definíció Fejlődés, szerepük, csoportosítás Elvek.
 Sajó Képzési és Humán Fejlesztési Központ Alapítvány  Bükk 900 Természetbarát Egyesület Jókai Mór Református Magyar - Angol Két Tanítási Nyelvű Általános.
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
TEHETSÉG MENTORÁLÁS A PEDAGÓGIA MAGASABB SZINTJÉN HUJBER TAMÁSNÉ KOVÁCS GABRIELLA KAPOSVÁRI KLEBELSBERG KÖZÉPISKOLAI KOLLÉGIUM.
Médiaismeret a könyvtárban TÁMOP Zárókonferencia Dienes Éva FSZEK Központi Könyvtár június 21. „ tudatosan hajózni...”
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
Barcsák Marianna - KPSZTI
„Referenciaintézmény kialakítása a II
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
PROCSEE projekt 1. Szakértői Fórum disszeminációs esemény Racsko Réka
Égigérő mesefa Biblioterápiás foglalkozások az életminőség javításáért
A mozgókép kultúra és médiaismeret tantárgy lehetőségein keresztül
Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

Demokratikus értékek - médiaértés Média, oktatás, állampolgárok - nemzetközi médiakonferencia december 7.

Televele Médiapedagógiai Műhely Egyesület (2009) Programok ( ): TÁMOP pályázat „Tudásdepó-Express” – Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár - TÁMOP pályázat (roma integráció) – Mátraderecske Óvoda

Kiindulópontok: 1.A mediatizált tér már a csecsemőkorúakat is eléri, az efölötti gyermeki korosztály pedig már egyértelműen kiemelt célcsoportja a különböző médiumoknak. 2.Nemzetközi összehasonlításban a magyar gyerekek médiafogyasztása magas. 3.A gyerekek médiahasználatában a szülői részvétel, mediáció, tudatosság alacsony. A szülői kontroll és támogatás az európai átlag alatt van. 4.Az oktatási rendszer jelenleg nem kínál lehetőséget a kisgyermekek és kiskamaszok számára a médiaismeret fejlesztés területén.

A médiaértés és a demokratikus értékek A hálózati társadalom kialakulásával a nyilvánosság struktúrája változik meg. Nem pusztán információt gyűjt a felhasználó, hanem ennek révén válik aktív részesévé a társadalomnak, nyílik lehetősége a hagyományos csatornákon túl az akaratképzésben való részvételre. Az önmagáért felelősséget vállalni tudó közösségi együttélésre képes személyiséggé válás fontos eleme nem pusztán az értő, hanem a médiát aktív módon, tudatosan használó attitűd. A médiaértés fejlesztés keretében nyilvánvalóan megjelenik a politikai közösség kommunikációjának, működésének témaköre is. A médiaértés fejlesztés szervesen összekapcsolódik a demokratikus értékekre neveléssel.

Partnerségi demokrácia felfogás „a politikai döntések tétje mindenki számára egyenlő kell legyen: mindenkinek a sorsa pont ugyanannyit kell számítson, mint bárki másé, aki a döntésben érintett. E feltevés nélkül nincs partnerség. Továbbá a közösség mindenkinek meg kell adja az egyenlő tiszteletet; ez az egyenlő tisztelet pedig további dolgokat is megkövetel: nemcsak azt, hogy mindenkinek legyen szavazata, hanem azt is, hogy minden egyes személy véleményét figyelemre érdemesnek tartsák. A tisztelet ebben az értelemben azt jelenti, hogy szólhatok, eljuttathatom másokhoz a véleményemet.”(Ronald Dworkin) „A méltósághoz való jog (másik) funkciója az egyenlőség biztosítása. … Az emberi méltóságban mindenki osztozik aki ember, függetlenül attól, hogy mennyit valósított meg az emberi lehetőségből és miért annyit.” (Sólyom László) „Mivel a közösség ügyeiben véget nem érő diskurzusra van szükség, meghatározóak a közügyek megvitatásának és eldöntésének alkotmányos fórumai.” (Jürgen Habermas)

Médiaértést és demokratikus értékekre nevelés fejlesztését célzó program Szabadon hozzáférhető „programcsomag” (módszertan, tematika, vetíthető audiovizuális segédanyagok) -óvodásoknak -alsó tagozatosoknak (3-4. osztály) -felső tagozatosoknak (5-6.osztály) OSI támogatás, 1 éves fejlesztési időszak (tematika kidolgozása, próbaidőszak, véglegesítés) Műhelymunka: pedagógus, pszichológus, drámapedagógus, szociológus, jogász

A program célkitűzései: életkori sajátosságokhoz igazodva a saját médiaélmény feldolgozás segítése a szülők bevonása a médiatudatosság fejlesztésébe a nem szaktanár pedagógusok bevonása a médiatudatosság fejlesztésébe a médiapedagógia szemléletmódjának, gyakorlati alkalmazási lehetőségeinek bemutatása koragyermekkorban

A demokratikus értékekre nevelés szempontjából fejlesztendő területek: Önkifejezés - önbizalom, saját értékek, önismeret, önreflexió, új ötletek, önkritika Problémamegoldás - együttműködés másokkal, kompromisszumra törekvés, konfliktuskezelés Véleménytisztelet, tolerancia - mások véleményének meghallgatása, a más véleményén lévők elfogadása Autonómia, önállóság, döntésképesség- önálló véleménynyilvánítás, egyéni gondolatok hangoztatása Interkulturalitás - értékek sokféleségének tudatos kezelése, a kulturális sokszínűség Környezettudatos magatartás

A médiatudatosság szempontjából fejlesztendő területek: a tárgyi tudás középpontba állítása helyett, a megismerő folyamathoz kapcsolódó, az információ megszerzését, értékelését lehetővé tevő készségek fejlesztése (az óvodásoknál a hozzáférést erősítő készségek fejlesztése nem jelenik meg) azoknak a kompetenciáknak, készségeknek a fejlesztése, amelyek segítik, egyben megfelelő védőkorlátként is szolgálnak a szabad mozgáshoz mind a valós, mind a virtuális terekben a belső képalkotás, a fantázia működésének ösztönzése a kreativitás, az alkotás értékének, örömének hangsúlyozása

Óvodai foglalkozások Játékkeret biztosítása a gyerekek médiaélményeinek megdolgozásához. Saját értékesség, a társak értékessége, a közösség mint érték és örömforrás élményszintű megélése - saját médiaélmények, mint eszköz

Az óvodai program legfontosabb módszertani elemei Rajzolás és beszélgetés a médiaélményekről Pedagógiai szerepjáték Médiatartalommal kapcsolatos fantáziautazás Mozgóképes illusztrációra alapuló irányított beszélgetés Médiatartalom előállítás Imaginációs, fantáziajátékok Mozgásos gyakorlatok A foglalkozások közötti időben a foglalkozásokhoz kapcsolódó rajzolás, meseolvasás

Kisiskolás (3-4. osztályosok) csomag saját médiaélmény feldolgozás műfajismereti alapok média kifejezőeszközeivel való ismerkedés média alapszókincs elsajátítása a televízió mellett már internet és a videojátékok is a média társadalmi szerepe (médiatartalom tágabb kontextusban) identitás alakulásának segítése előítéletes gondolkodás helyett a kíváncsiság fenntartása, a másság mögötti hasonlóság felfedezésének iránya a másokra figyelés, a nézőpontváltás, a kooperatív munka fejlesztése.

A felső tagozatos (5-6. osztályosok) csomag médiatartalmakkal szembeni belső távolságtartás, az önreflexiós készség fejlesztése, a kritikai szemléletmód erősítése a médiakínálat sokfélesége, tájékozódás, információszerzés a különböző információs csatornák használata útján valóság - médiavalóság elsődleges médium az internet önreprezentáció a net világában (az identitás megjelenítése internetes fórumokon (közösségi portálok, blogok), az online közösségek, (közösségi portálok, fórumok, online játékok stb. a közösségi tartalomgyártáshoz kapcsolódó (wikipedia, youtube stb.) együttműködési készség, felelősség kérdésköre önismeret fejlesztése önérvényesítés igénye- mások szempontjainak figyelembevétele belátásra építő csoportlégkör

Szülői csoportok gyerekek - szülők - pedagógusok közötti kommunikációs tér kialakítása a médiahasználatról szülők kíváncsiságának felkeltése gyerekeik médialenyomatai iránt szülői kompetenciák fejlesztése a gyerekek tudatos médiahasználatának kialakításához digitális szakadék csökkentése, eszközhasználati jártasság fejlesztése Pedagógusok szemléletmódjának alakítása nyitottsága gyermek által használt kommunikációs csatornák irányába a foglalkozások vezetése igényli a gyerekek médiaélményeivel, médiakörnyezetével való megismerkedést. a gyerekek médiaélményeit elfogadó, nyitott, megközelítésmód az elutasítás és elzárkózás helyett

Köszönjük a figyelmet! Nagy Kriszta, Timár János Televele Médiapedagógiai Egyesület