A Magyar Művészetoktatásért Országos Szakmai Szervezet

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai- szakmai ellenőrzés rendszere
Advertisements

Az OH TÁMOP fejlesztései
A magyar civil jogi szabályozás várható változásai, Kormányzat – Civil Szektor – Információs Társadalom Dr. Latorcai Csaba Nemzetiségi és Civil Társadalmi.
Uniós fejlesztések a köznevelésben - A pedagógiai- szakmai ellenőrzés rendszere
Molnár László tanügy-igazgatási igazgatóhelyettes BPI
Mire jó a DÖK?.
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés rendszere – TÁMOP 3.1.8
A bolognai folyamat 2006 Magyar Bálint oktatási miniszter december 14.
Akkreditált intézmények és programok ellenőrzése Jókai István a FAT elnöke.
A pedagógusminősítési rendszer
A munkavállalók munkavédelmi érdekképviseleti lehetőségei
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
Méltányossági elvek a közoktatásban
A felvételi eljárás intézmény specifikus részei november 29. Előadó: Papp Gabriella, Felvételi Irodavezető ELTE IK Nyílt Nap.
Általános tájékoztatás az oklevélmellékletről
Oktatási reform – 2007 Dr. Hiller István
Büntetés-végrehajtási
Szakmai irányelvek, protokollok készítésének, megjelentetésének eljárásrendje Szy Ildikó osztályvezető Egészségügyi Minisztérium III. Egészségpolitikai.
Zákányszéki Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény prezentációja 2009.
A gyakorlatvezető mentor
Az országos pedagógiai-szakmai ellenőrzés,
A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ
TÁMOP 3.1.5/ PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
Szaktanácsadói támogatás az életpályamodellben
Budapest, december 9. 1 A könyvvizsgálói közfelügyelet szerepe és a Közfelügyeleti Bizottság tevékenysége ben Fekete Imréné.
Falusi szállásadók képzése Budapest, április 19.
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.
Készítette: Hegyesi- Németh Márta MPI Győr, április 29.
A halmozottan hátrányos helyzetű általános- és középiskolások nevelését/oktatását segítő pedagógiai rendszer Győr, Mosolits Lászlóné, Ildikó.
Ajánlás-változások Pedagógus-továbbképzés „Kongresszus után - a változások folyamatában” Konferencia Csillag Márta Budapest, május 27.
˝ FELSŐOKTATÁS 2007 Hiller István Oktatási és kulturális miniszter November 8.
A felnőttképzéshez kapcsolódó jogszabályok változásai
1.2. Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének átalakítása.
A költségvetési tervezés megbízhatóságához és megalapozottságához szükséges belső kontrollok kialakítása és működtetése Összeállította: Kiss Péter pénzügyi.
FELELŐS SZAKMAI SEGÍTŐ EREDMÉNY NFT (CSF) végrehajtásáért felelős szervezet kijelölése: kormány NFT végrehajtási rendjének kialakítása: NFT munkacsoport,
A KLIK szerepe a szakképzés irányításában
Tájékoztató a szakmai vizsgaszervezés jogosultságának elnyerésére kiírt pályázatról Huller Gabriella ETI.
NAK, Szakképzési Igazgatóság
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
A művészetoktatási intézményeket érintő jogszabályi változások „Művészetoktatás a jogszabályok útvesztőiben” konferencia Budapest, március 31. Imre.
Az Oktatási Hivatal és a felvételi eljárás
Szaktanácsadás, pedagógiai-szakmai szolgáltatások
INTÉZMÉNYI KÖR NYILVÁNTARTÁS AKKREDITÁCIÓ ENGEDÉLYEZÉS.
Muzeológiai szakfelügyelet
A maximális hallgatói létszám megállapítása Bakonyi László elnök, Oktatási Hivatal.
A felsőoktatási gyakorlóhelyek nyilvántartása november 27. Laczky Gabriella.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
Az Óvodapedagógusok helyzete, problémái Nagyné Szabó Etelka Az NPK Óvodai Tagozatának elnöke Budapest,
Pedagógiai szakszolgálatok és pedagógiai szakmai szolgáltatók a tehetséggondozásban Kállai Gabriella.
Heves Megyei Pedagógiai Intézet 3300 Eger, Szvorényi u. 27. Pf.:196, Telefon:36/ , Fax:36/ , Honlap:
A Felsőoktatási Regisztrációs Központ és a felsőoktatás Bakonyi László, főigazgató.
Önértékelési kézikönyv október 5-i módosítása alapján
Az NPK működése és céljai a kerekasztal tárgyalásokon Habár fölül a gálya… Sonkád,
A Nemzeti Pedagógus Kar Célok, eredmények, választás –
1 SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL (SZÖM) 1 2 A SZAKKÉPZÉSI ÖNÉRTÉKELÉSI MODELL Komplex eszköz a teljes körű intézményi önértékeléshez, és ez által az.
A SZAKTANÁCSADÁS INTÉZMÉNYI ÖNÉRTÉKELÉS TANFELÜGYELET MINŐSÍTÉS KAPCSOLÓDÁSA.
Marosi Katalin Oktatási Hivatal
INNOVÁCIÓ A MŰVÉSZETOKTATÁSBAN
A tankerületi szakértői bizottsági tevékenység feladatai
Akkreditált IT terméktanúsítás - a NAT szerepe a tanúsításban
Dr. Németh Lajos Oktatási Jogok Biztosának Hivatala
„Az akarat nem elég; tenni is kell.” Goethe
A hivatalos statisztikára vonatkozó új jogszabályok bemutatása Dr
Minőségfejlesztési munkacsoport KPSZTI Április 17-
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TÖREKVÉSEI 2007
A felvételi eljárás intézmény specifikus részei
FELVÉTELI Berzsenyi Dániel Gimnázium 1858
Felvételi a középfokú iskolákban a 2014/2015. tanévben
MICS-MÉCS-PÉR (vitaindító)
Előadás másolata:

A Magyar Művészetoktatásért Országos Szakmai Szervezet

MAMOSZ Egyesületünk nyilvántartásba vétele közhasznú szervezetként 2005. december 20-án Pk. 60. 308/2005/3 számon megtörtént, 2006. év januárjában az Oktatási Minisztérium is regisztrálta a közoktatásban érdekelt szakmai szervezetek körében.

MAMOSZ A szervezet elsősorban a műfajokon is átnyúló közös célok érdekképviselete és szolgálata céljából jött létre a zeneművészet, a tánc-, a szín- és bábművészet, valamint a képző- és iparművészeti ágak oktatásában résztvevő művészek és művészetoktatási szakértők önálló kezdeményezéseként. Több évtizedes tapasztalattal rendelkező művészek, szakemberek az alapító tagjai. Az elnökségben és a szakmai bizottságokban egyenrangú és azonos számú a művészeti ágak képviselete.

A MAMOSZ feladata Tevékenységével segítse a magyar művészetoktatás szakmai munkáját, képviselje szakmai érdekeit. A művészetoktatás társadalmi elismertségének, magas szakmai színvonalának elősegítése révén járuljon hozzá a magyar társadalom művészeteket értő és művelő nemzedékének felnövekedéséhez. Segítse a művészetoktatási intézményekben folyó szakmai munka értékelését, minősítését. Szakmai garanciát kíván nyújtani a művészetoktatást igénybe vevő tanulók, szülők, a művészetoktatásban érdekelt állami és más szervezetek számára.

A MAMOSZ tevékenységének rövid összefoglalója Véleményeztük A közoktatás minőségbiztosításáról és minőségfejlesztéséről szóló 3/2002. (II. 15.) OM rendelet módosításának jogszabálytervezetét. Delegáló szervezetként nevesítette szervezetünket a OM rendelet Részt vettünk a minősítő eljárást előkészítő bizottság munkájában Véleményeztük az országos szervezésű művészeti tanulmányi versenyek versenyszabályzatát, részt vettünk a minisztériumban rendezett vitán. Pályázatok véleményezése

A MAMOSZ tevékenységének rövid összefoglalója Megalakulásunkkal, működésünkkel kapcsolatban tájékoztató anyagot állítottunk össze, amelyet eljuttattunk pedagógusokhoz, intézményvezetőkhöz, művészekhez, a területen érintett szakemberekhez. A tagfelvétel folyamatos. Felvettük a kapcsolatot az Oktatási Minisztériummal, majd az OKM-mel, a miniszter úrral, valamint az államtitkár úrral. Megbeszélést folytattunk Arató Gergely államtitkár úrral. Megindult az együttműködés a célokban, feladatokban kapcsolódó szervezetekkel. Honlapot működtetünk: www.mamosz.hu E-mail: info@mamosz.hu

A MAMOSZ tevékenységének rövid összefoglalója Részt vettünk az előminősítés eljárásrendjének kidolgozásában Művészeti áganként 1 főt delegáltunk a Minősítő Testületbe Zeneművészeti ág: Halmos Béla Szín-és bábművészeti ág: Sándor L. István Képző-és iparművészeti ág: Geisbühl Tünde Táncművészeti ág: Lévai Péter

A MAMOSZ tevékenységének rövid összefoglalója Közgyűléseken megvitattuk a minősítési eljárás mentét, eljárásrendjét, szempontsorát A MAMOSZ elnöksége és szervezete a tagság felhatalmazásával a szakmai, minőségi művészetoktatás érdekeinek védelme mellett kötelezte el magát.

A MAMOSZ tevékenységének rövid összefoglalója Véleményeztük, majd kompromisszumokkal, de elfogadtuk az előminősítési eljárás és a helyszíni szemle rendjét, értékelési szempontsorát Pályázati tevékenységet folytattunk

A MAMOSZ tevékenységének rövid összefoglalója Részt vettünk a normatíva megtartása érdekében folytatott tárgyalásokon Részt vettünk az Oktatási és Tudományos Bizottság ülésein. Az Oktatási és Tudományos Bizottság Ellenőrző Albizottsága számára szakmai véleményt készítettünk a minősítési eljárásról.

MINŐSÍTŐ TESTÜLET Az OM-rendeletben nevesített 5 szakmai szervezet delegáltjaiból, a szervezetek szavazata alapján megválasztott önálló testület. Működését biztosító működtető szakmai szervezet: AME Iroda: AME székház: Budapest, Szentendrei u 9. A működtető szakmai szervezet képviselője: Bak Zsófia Irodavezető: Hancock Márta (az előminősítés ideje alatt) Ügyintézők: Tarda Orsolya, Veréb Szilvia, Inhóf Szilvia

MINŐSÍTŐ TESTÜLET Önálló testületként meghatározta a működés rendjét: SZMSZ Elnök: Lévai Péter, helyettesítő elnök: Kaposi László Szekciók: művészeti áganként, élükön szekcióvezetők: Lévai Péter, Kovács Kálmánné, Kaposi László, Geisbühl Tünde Szakreferensek: művészeti áganként Zeneművészet: Bokor György, Lencsés Lídia, Szín- és bábművészet: Hancock Márta, Szügyi Dezső Képző-és iparművészet: Baranyai Zoltánné Táncművészet: Demarcsek Zsuzsa

ELŐMINŐSÍTÉSI ELJÁRÁS Tájékoztató adatok 817 iskola kérte a minősítést 116 iskola kérelmét a Minősítő Testület hiánypótlás nélkül elfogadta 455 iskola kérelmének elfogadását hiánypótláshoz kötötte 243 iskola kérelmét a Minősítő testület elutasította

3/2002. (II. 15.) OM rendelet 13.§ (5) pontja szerint elutasítás esetén a fenntartó kérheti újabb eljárás lefolytatását. Ha a Minősítő Testület másodszor is elutasítja a kérelmet, a fenntartó kérheti hatósági ellenőrzés lefolytatását: Oktatási Hivatal

Az előminősítési eljárás adatai a fenntartói kérelem újra benyújtását követően 722 iskola kérelmét a Minősítő Testület elfogadta 95 iskola kérelmét a Minősítő Testület elutasította OH hatósági eljárás során 7 iskola megszerezte az előminősítést Az előminősítési szakasz mérlege: 729 elfogadott, 88 elutasított kérelem

Az előminősítési eljárás értékelése A minősítési eljárás első állomása szükséges volt és az iskolák érdekeit szolgálta Felhívta a figyelmet a hiányosságokra Lehetőséget adott az előírásoknak megfelelő működés kialakítására Segítséget nyújtott az iskola alapdokumentumainak felülvizsgálatához. Az elfogadott kérelmek aránya 15%-ról 76%-ra módosult

Az előminősítési eljárás során elutasított iskolák 88 iskola 54 iskola saját maga döntött úgy, hogy nem kéri a minősítési eljárás újbóli lefolytatását 34 iskola kérelmét elutasították

A minősítési eljárás második szakaszának főbb jellemzői 729 iskola előminősítési kérelmét a Minősítő Testület elfogadta Ebből 33 iskola nem kérelmezte a második szakasz, a helyszíni szemle lefolytatását 7 iskola visszavonta a kérelmét 2 iskola megszűnt A minősítési eljárás második szakaszában résztvevő iskolák száma: 687

A minősítési eljárás második szakaszának főbb jellemzői A helyszíni szemlét meghatározó eljárásrend és értékelési szempontsor: humánus, támogató, segítő, és elfogadó. Az eljárásrend és a szempontsor a szakmai szervezetek egyeztetése, véleményezése, majd közös elfogadása után vált nyilvánossá. Az értékelők munkaanyagait s a jegyzőkönyvek tartalmát a Minősítő Testület hagyta jóvá

A helyszíni szemle Minimum 3 fős értékelői csoport végzi a helyszíni szemlét A minősítő csoport vezetőjét a Minősítő Testület kéri fel. Vezetői gyakorlattal,közoktatási vezetői végzettséggel rendelkező szakemberek lettek a minősítő csoportok vezetői ( pályázat). A minősítő csoport vezetője az óralátogatási feladatok elvégzésére a művészeti ágnak megfelelő szakembereket kér fel

A helyszíni szemle A minősítési csoport vezetőjének feladatai: áttekinti az intézmény előminősítési dokumentumait, határozatait koordinálja a minősítő csoport munkáját, elkészíti az óralátogatási tervet, összesíti a dokumentumok elemzését, az értékelést megküldi az intézménynek és a Minősítő Testületnek -

Vélemény az eljárásrendről és az értékelési szempontsorról humánus, elfogadó, megengedő az eljárásrend a hiánypótlás beiktatásával javításokra ad lehetőséget, az igazgató óralátogatásra jelölhet művészeti áganként egy-egy személyt, 51%-os teljesítmény esetén a minősített iskola, 75%-os teljesítmény esetén a kiválóra minősített iskola cím nyerhető el (az általános iskolai osztályzásnál enyhébb módon meghatározott tehát a kategória százalékos határa), a maximálisan elérhető pontszám 43%-a az intézmény saját magáról alkotott önértékelése alapján állapítható meg

Vélemény az eljárásrendről és az értékelési szempontsorról az önértékelés szempontjai figyelembe veszik a művészeti ágak közötti különbségeket teret engednek a sajátos arculat és az egyéni feladatvállalás értékelésének, elismerésének az önértékelés több kérdésköre pontot biztosít a hátrányos helyzetű tanulókat magas számban oktató vagy hátrányos helyzetű településen élő iskolák számára.

Az intézmények minősítése A Minősítő Testület a minősítő csoport javaslata, valamint az alapfokú művészetoktatási intézmény igazgatója és fenntartója észrevételének mérlegelése, illetőleg az észrevételek szükség szerinti tisztázása, kivizsgálása után dönt az alapfokú művészetoktatási intézmény minősítéséről vagy a minősítés elutasításáról.

Az intézmények minősítése A „Minősített Alapfokú Művészetoktatási Intézmény” címet az az alapfokú művészetoktatási intézmény nyerheti el, amely az általa oktatott valamennyi művészeti ágban megfelelt a Minősítő Testület által nyilvánosságra hozott szakmai követelményeknek. A „Minősített Alapfokú Művészetoktatási Intézmény” cím akkor adható ki, ha az intézmény minden működtetett művészeti ágban a maximális pontszám legalább51%-át elérte.

Az intézmények minősítése A „Kiválóra Minősített Alapfokú Művészetoktatási Intézmény” címet az az alapfokú művészetoktatási intézmény nyerheti el, amelyet a helyszíni szemle eredményeként, a dokumentumelemzés, a tárgyi és személyi feltételek és az intézmény eredményességének vizsgálata alapján a minősítő testület kiválóra értékelt. A „Kiválóra Minősített Alapfokú Művészetoktatási Intézmény” cím akkor adható ki, ha az intézmény minden működtetett művészeti ágban a maximális pontszám 75%-át elérte.

Oklevél, tábla A minősített alapfokú művészetoktatási intézmények jegyzékét az Oktatási Hivatal vezeti, és évente közzéteszi az Oktatási és Kulturális Minisztérium hivatalos lapjában és honlapján. A jegyzékben szereplő művészetoktatási intézmények részére a működtető szakmai szervezet és a Minősítő Testület a minősítést és a minősítés évét feltüntető oklevelet és táblát adományoz. A minősítési eljárás vonatkozik az intézmény minden működő telephelyére és minden működő tanszakára, ezért a minősítési oklevélben fel kell sorolni mindazokat a telephelyeket és művészeti ágakat, tanszakokat, amelyre a minősítést az intézmény megszerezte. A minősítés a jegyzékbe kerülés bejegyzésétől számított 5 évre szól.

MŰVÉSZETI ÁGANKÉNT ELÉRHETŐ PONTSZÁMOK ÖSSZESEN 1. Intézményi önértékelés: 193 pont (művészeti áganként beszámítható pontszám) 2. Dokumentumok: 60 pont (művészeti áganként beszámítható pontszám) 3. Óralátogatás: 200 pont (az adott művészeti ág értékeléséhez beszámítható pontszám) Összesen: 453 pont

A MŰVÉSZETI ÁG ÉRTÉKELÉSE 0 - 226 pont - a művészeti ág minősítése nem járt eredménnyel 227 - 340 pont - minősített művészeti ág 341 - 453 pont - kiválóra minősített művészeti ág

A minősítési eljárás két szakaszának várható hozadéka, eredménye: az alapfokú művészetoktatás - a közoktatás részeként - iskolaként tud és akar működni az alapfokú művészetoktatási intézmények speciális intézmények, működésük szabályait a törvénymódosítások során a specialitásukhoz kell igazítani, remélhetőleg a minősítési eljárás során felszínre kerülő, de a szakmai szervezetek által már évekkel korábban jelzett problémák megoldása hangsúlyosabb szerephez jut, segíti a szülőket és a diákokat az iskolaválasztásban.

A minősítési eljárás tapasztalatainak összegzése során eddig feltárt problémák egységesebb dokumentációs rendszer kiépítése az összevont osztály működtetési kritériumainak megfogalmazása térítési díj fizetési kötelezettség felülvizsgálata az adminisztráció csökkentése a tantervmódosítás szükségessége szakirányú szakmai továbbképzések előírása, a felsőoktatás szinkronja egyes szakokon a pedagógusképzés hiányának megoldása az oktatás szintjeihez a megfelelő végzettségek meghatározása finanszírozás egységes eljárás biztosítása az ország minden részén

Elvárásaink a törvényalkotók felé biztonságérzet, jövőkép, a változások mellett is hosszú távú oktatásirányítási elkötelezettség, pénzügyi, jogszabályi biztonság, egyértelműség. szakmai támogatás, a pedagógusképzés összhangja az alapfok igényeivel művészeti ágak egyenrangúságának, létjogosultságának , támogatásának biztosítása - szektorsemlegesség a minősítési eredmények biztosítási kötelezettsége, garancia biztosítása az intézmény, a fenntartó részéről, valamint a törvényalkotó részéről

Pozitív lelki beállítottság „Minden szerencsétlenségben ott rejlik egy vele egyenértékű, vagy nála nagyobb előny csírája!”- Napoleon Hill „Bármi, ami megéri, hogy birtokoljuk az életben, megéri, hogy dolgozzunk érte!”- Andrew Carnegie készítette: Demarcsek Zsuzsa