A nemzeti eljárásrend szabályozása -uniós kitekintés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A hatályos és a január 1-jén hatályba lépő közbeszerzési szabályozás
Advertisements

Új közbeszerzési törvény évi CVIII.
EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
A BIZTONSÁGI INTÉZKEDÉSEK Jogszabályi háttér
Egyenlő értékű munkáért egyenlő bér?
A Kbt §-a szerinti eljárás - könnyítések, egyszerűsítések –
A KÖZBESZERZÉSRŐL Hajdú-Bihar Megyei Közigazgatási Hivatal POLGÁRMESTERI KÉPZÉS 2010.
Állampolgársága végképp eltörölve
A minősített adatot, az ország alapvető biztonsági, nemzetbiztonsági érdekeit érintő vagy a különleges biztonsági intézkedést igénylő beszerzések sajátos.
PSI projekt Javaslatok egy megfelelőbb implementációra.
Dr. Mészáros Gábor október 20. A szakmai képesítések elismeréséről szóló 2005/36 EK irányelv Dr. Mészáros Gábor október 20. Magyar Ekvivalencia.
Az ETT tagi jóváhagyási eljárás magyar sajátosságai és a tagállami jóváhagyó hatóságok gyakorlatai Előadó: Dr. Csonka Ernő Területi Közigazgatásért és.
Közbeszerzési alapismeretek – Széchenyi István Egyetem Európa-tanulmányi Központ Ponácz György Márk © 2006 Közbeszerzés az Európai Unióban és Magyarországon.
EU KÖLTSÉGVETÉS MEGÁLLAPÍTÁSA ÉS SZERKEZETE. IDŐZÍTÉS Április 1-ig: tervezett összegek Július 1-ig: becslések Szeptember 1-ig: előzetes költségvetési.
Az Európai Unió intézményrendszere Unger Anna december 1.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Magyar Egészségügyi Közbeszerzési Szakmai Egyesület1 Néhány vitatható ajánlatkérői módszer a közbeszerzési eljárások során Néhány vitatható ajánlatkérői.
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
A szolgáltatások szabadsága Európában kontra egészségügy: az egészségügyre vonatkozó külön direktíva várható tartalma az egészségügyre vonatkozó külön.
Biztosítók irányítási rendszere
Az európai közösségi jog általános rendszere szerinti elismerés Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ Budapest, november 10.
1605/2002/EK RENDELET FŐ CÉLOK es Rendelet óta bekövetkezett változások miatti módosítások -Pénzügyi tervek – tervezési eljárás -Intézmények bővítése.
1 Hirdetmények Dobogókő, január Laczikné Szatmári Csenge KvVM Hatásvizsgálati Osztály.
A Kbt évi módosításai KÖSZ január 15. dr. Fribiczer Gabriella főosztályvezető-helyettes Közbeszerzések Tanácsa Titkárság.
Az EU támogatások és a közbeszerzés kapcsolata Kullmann Ádám Nemzeti Fejlesztési Ügynökség november.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató „A közpénzek felhasználásáról és a köztulajdon használatának nyilvánosságáról, átláthatóbbá.
MAGYAR KÖZBESZERZÉSI INTÉZET
Közadatok hozzáférésének és újrafelhasználásának jogi kérdései Dr. Kovács A. Tamás 2. HUNAGI Konferencia március 3. 1.
KÖZBESZERZÉSEK ELLENŐRZÉSE
Az EU környezetvédelmi jogának végrehajtása: az Európai Bizottság és a nemzeti bíróságok szerepe (bevezetés) Budapest, január 11. Koller Péter Európai.
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
A szakfordítói és tolmácsolási tevékenység jogi szabályozása és felülvizsgálatának lehetséges irányai Dr. Németh Szabolcs Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium.
KÖZIGAZGATÁSI ELJÁRÁS
Új közbeszerzési szabályok július 1-től
Magyar Ekvivalencia és Információs Központ
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. EU ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A vasúti továbbképzések lehetőségei a hazai és a nemzetközi elvárások változása kapcsán Előadó: Dr. Vincze Árpád főtanácsos Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.
Allergének jelölése a nem előre csomagolt élelmiszerek esetében
Európai Uniós ismeretek Az Európai Unió jogrendszere; Versenyjog.
A zöld közbeszerzés európai és magyar jogi szabályozása Kovács László, beszerzési igazgató, az „Év Beszerzési Menedzsere” 2012-ben.
Külkereskedelem és EU jog Dr. Marosi Zoltán Rein és Társai Freshfields Bruckhaus Deringer Iroda október 18.
KÖZBESZERZÉSI ALAPISMERETEK Közbeszerzés fogalma Közbeszerzési eljárást az ajánlatkérőként meghatározott szervezetek visszterhes szerződés megkötése.
A szolgáltatási irányelv alkalmazásából nyíló lehetőségek a kkv-k számára A gazdasági élet stratégiái június 28. Külügyminisztérium.
A közbeszerzések elméleti háttere I. A szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
A zöld közbeszerzés lépései Kovács László, beszerzési igazgató, az „Év Beszerzési Menedzsere” 2012-ben.
SOLVIT A belső piaci informális vitarendezési mechanizmus Miniszterelnöki Hivatal Európai Ügyek Hivatala.
A közbeszerzések helyzete Magyarországon január 6. Berényi Lajos Elnök Közbeszerzések Tanácsa.
Támogatásból megvalósuló közbeszerzések
EURÓPAI TÁMOGATÁSOKAT AUDITÁLÓ FŐIGAZGATÓSÁG
Újratervezés a hazai közigazgatási eljárásjogban
Előzetes piaci konzultáció
a közbeszerzésekről szóló hatályos törvényben
Dr. Sutyinszki Petra Jogi tanácsadó
dr. Kovács László főtitkár
ÁTLÁTHATÓ, HOZZÁFÉRHETŐ ÉS VERSENYKÉPES KÖZBESZERZÉS  BÍRÓSÁGI FELÜLVIZSGÁLAT MAGYARORSZÁGON Dr. Gyarmathy Judit november 14.
Dr. Nagy Dóra Adriána ügyvéd
2018. november 15. Varga Ervin Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Államtudományi és Közigazgatási Kar Közbeszerzési tanácsadó szakirány továbbképzési szak.
Közbeszerzési Döntőbizottság
Közbeszerzési szabályok változása és
Budapest – Belgrád vasútvonal újjáépítési beruházás
KÖZBESZERZÉS Emberi Erőforrások Minisztérium
Közbeszerzési Hatóság
Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása a közbeszerzés tükrében
A közbeszerzési törvénynek a Közbeszerzési Hatóság
A KÖZBESZERZÉSI HATÓSÁG HIRDETMÉNYELLENŐRZÉSI TEVÉKENYSÉGE
Dr. Nagy Dóra Adriána ügyvéd
Az EU jogrendszere őszi szemeszter Szegedi László NKE-ÁKK
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
az összeférhetetlenségre vonatkozó magyar szabályozás bemutatása
Előadás másolata:

A nemzeti eljárásrend szabályozása -uniós kitekintés

A Bizottság értelmező közleménye (2006/C 179/02) a közbeszerzési szerződésekről szóló irányelvek által nem, vagy csak részben szabályozott közbeszerzési eljárásokra alkalmazandó közösségi jogról előadó: dr. Hajas Tünde főosztályvezető Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Közbeszerzés-stratégiai és Tájékoztatási Főosztály

Alapvetés A közbeszerzési irányelvek nem alkalmazandóak valamennyi közbeszerzési szerződésre, ugyanakkor az Európai Bíróság esetjogában megerősítette, hogy az Unió belső piacra vonatkozó szabályait az irányelvek hatálya alá nem tartozó szerződésekre is alkalmazni kell.

Az alapelvek érvényesülése Az alapelveknek ugyanúgy érvényesülniük kell: áruk szabad mozgása letelepedés szabadsága szolgáltatásnyújtás szabadsága a megkülönböztetés-mentesség az egyenlő bánásmód átláthatóság arányosság kölcsönös elismerés elvei.

A szerződések odaítélésének alapvető követelményei az EUB esetjoga alapján Az egyenlő bánásmód és az állampolgárság alapján történő megkülönböztetés tilalma megfelelő mértékű nyilvánosság biztosítása Van-e a szerződésnek határon átnyúló jelentősége? Az ajánlatkérő felelőssége annak eldöntése, hogy a beszerzés felkeltheti-e más tagállambeli gazdasági szereplők érdeklődését. közbeszerzés egyedi körülményeinek értékelése: pl. az érintett ágazat sajátosságai (piac mérete és szerkezete)

Meghirdetés megfelelő mértékű nyilvánosság a meghirdetés módja (internet, nemzeti közlönyök, országos és regionális terjesztésű újságok, szakkiadványok, helyi média, az Európai Unió hivatalos lapja/TED) a hirdetmény tartalma (szerződés legfontosabb részletei, odaítélés módjának rövid leírása, az ajánaltkérővel való kapcsolatfelvétel, pótlólagos információ nyújtása) hirdetmény előzetes közzététele nélküli eljárások – az uniós feltételek szerint

A szerződés odaítélése tisztességes és pártatlan közbeszerzési eljárás biztosítása a szerződés tárgyának megkülönböztetés-mentes leírása azonos hozzáférés más tagállami gazdasági szereplők számára is diplomák, tanúsítványok, képesítések kölcsönös elismerése megfelelő határidők objektivitás: odaítélés szabályainak előzetes ismertetése, e szabályok mindenkire azonos módon vonatkozzanak döntés: meg kell feleljen az eljárás elején rögzített szabályoknak, (+ legyen: objektív, pártatlan, megkülönböztetés-mentes)

Jogvédelem eljárás pártatlanságának ellenőrzését biztosítani kell hatékony jogvédelem: nem lehet a jogorvoslat kevésbé hatékony, mint a nemzeti jogon alapuló hasonló kérelmekre vonatkozó más jogorvoslatok

A kérdéseket és véleményeket az alábbi e-mail címekre várjuk: hat A kérdéseket és véleményeket az alábbi e-mail címekre várjuk: hat.kozbeszerzesi@nfm.gov.hu tunde.hajas@nfm.gov.hu

Köszönöm megtisztelő figyelmüket!