A téri orientáció fejlesztése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egy kreatív tanulási eszköz
Advertisements

A VILLÁMOLVASÁS TITKAI
Az olvasástanítás módszere:
Eszköszkölcsönzési szolgáltatások bemutatása
prizma tárház-projekt
Matematika kompetencia
Információs és kommunikációs technikák szerepe a szakképzésben
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
AZ AUTIZMUSSAL ÉLŐ GYERMEKEK FEJLESZTÉSÉNEK ALAPELVEI Őszi Tamásné Autizmus Alapítvány.
Térképezési ismeretek
Matematika és módszertana
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
Grafológia – SZIE Ybl Miklós Építéstudományi Kar
4. Kreatív döntéshozatal
INFORMÁCIÓRENDSZEREK FEJLESZTÉSÉNEK IRÁNYÍTÁSA.. Alkalmazás - projekt Alkalmazás - a vállalat tökéletesítésére irányuló új munkamódszer projekt - az új.
Gyarmathy Éva Az iskolai kudarcok háttere – a másképpen tanulók
GRAFOLÓGIAI ELŐADÁSOK MOTIVÁCIÓK YBL MIKLÓS ÉPÍTÉSTUDOMÁNYI KAR
Térelemek Érettségi követelmények:
Kompetencia alapú oktatás bevezetése az alsó tagozaton
Nem a tudás mennyisége a fontos, hanem a képességek fejlettsége
A matematikai kompetencia jellemzői, fejlesztése, módszerei
A „Storyline” - módszer alkalmazása a tanulásban akadályozott gyermekek ismeretszerzésében Szakál Judit Siteri Anikó Bárczi Gusztáv EGYMI Debrecen.
Az intelligencia.
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Az iskolaérettség kérdése
Harmadik előadás.
Az iskolai teljesítményt befolyásoló mentális és affektív tényezők
Agyi lebenyek normális funkciói, lebenysérülések tünettana
Testnevelés tantárgypedagógia 7. ea.
Az emberi tanulás.
Speciális tanulási nehézségek
KREATIVITÁS ALKOTÓKÉPESSÉG.
Az informatika tanítása Montessori-jellegű iskolában
Testi és szellemi fogyatékos gyermekek ápolása
Az emberi magatartást kialakító tényezők
Intelligencia és képességrendszerek elmélete és vizsgálata
Látható hangok Esztétikai foglalkozások 3-8 éves gyermekek
Fejlesztő munka I. félév. Fejlesztést végző pedagógusok: 4 fő ( 2 fő logopédus, 1 fő tanító / nyelv- és beszédfejlesztő pedagógus, 1 fő tanító/
Rajzfejlődés-áttekintés
Játékház Képes olvasókönyv I.
Térszemlélet, időérzék fejlesztése
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
A szövegértési feladatok összeállítása
A szövegértési feladatok összeállítása
Készítette: Ábelné Pintér Éva
TÁMOP /1 TÁMOP nyitó szakmai konferencia TÁMOP /1TÁMO Halmozott fogyatékos, súlyos látássérült gyermekek komplex kommunikáció fejlesztése.
SPECIÁLIS TANULÁSI NEHÉZSÉGEK
FD - FEJLŐDÉSI DISZKALKULIA vizsgálata és terápiája DL lapokkal
A zene transzfer hatása a roma gyermekek tehetséggondozásában
Jó gyakorlat bemutató.  Az interaktív tábla használata manapság egyre több iskolában elérhető az európai uniós pályázatok révén.  A mai kor követelményeinek.
Az iskoláskor küszöbén
A Kognitív Profil Teszt kiegészítése
Dr. Gyarmathy Éva MTA Pszichológiai Kutatóintézet
Időperspektíva a CKIK-ban ( ). Időperspektíva Az embereket saját magukról, a világról és másokkal való kapcsolataikról kialakított képüket egy.
Módszertani lehetőségek a digitális nemzedék megszólításában
1. Rész: óvodai matematikai nevelés
Gondolattérkép Gyarmathy Éva (2001): Gondolatok térképe. In: TaníTani, 2001/ sz. pp: Összeállította: Marton Eszter.
A kiemelten tehetséges gyermekek, tanulók gondozásának pedagógiai szakszolgálati feladata BMPSZ Pécsi Tagintézménye Berta Zita.
Készítette: Borsiné Csontos Ilona óvodavezető h.
4.osztály Elemzés az elsajátítási szintek összehasonlításával 4.osztály Elemzés az elsajátítási szintek összehasonlításával
1 Készítette: Barkó Zsolt. Nem betegség, rendellenesség A diszlexiásoknak problémát okozhat a betűk, szavak és számok felismerése, leírása. A leírt betűket.
Isten hozott! A művészet (zene – játék – mese) úri passzió vagy emberi létszükséglet?
Iskolaérettség Fizikai (biológiai) Szellemi (pszichikus) Lelki (szociális)
Hogyan készülnek a HÓD kérdések?
Készítette: Tóthné Babó Szilvia
Térbeli tájékozódás fejlesztése
Tantárgyunk a történelem
A nyelvi tudatosság fejlesztése Meixner Iskola, Szakmai nap
KÖZÉPISKOLAI TANULÓK TÉRSZEMLÉLETÉNEK FEJLETTSÉGE Tóth Péter Óbudai Egyetem TMPK.
Előadás másolata:

A téri orientáció fejlesztése „Az ember önmaga központja a világának, a dolgokat önmagához viszonyítva éli meg a térben. Különösen nehéz a jobb-bal oldal megkülönböztetése, mert az emberi test szimmetriája miatt nem könnyű azonosítani.” (Gyarmathy Éva)

A téri tájékozódás alapja: Kialakult dominancia - bizonytalan laterális dominancia bizonytalan testsémát és irányészlelést okoz (az írás-olvasás-számolás elsajátításának ez a legnagyobb akadálya) Szilárd testséma - az idegrendszer felismeri az egyes testrészek egymáshoz való helyzetét; - mozdulatokat tervez és összerendez; - felismeri az „én” és a környezet viszonyait.

A dominancia Bal agyfélteke - analitikus; Jobb agyfélteke - globális; - szekvenciális; - egymás utáni; - verbális. Beszéd Írás Olvasás Számolás Logika Elemzés Viszonyok Részletek Sorozatok Jobb agyfélteke - globális; - szimultán; - téri-vizuális. Vizualitás Téri képességek Képzelet Zene értése és élvezete Érzelmek Mozgás Humor Egészek Minden készség megfelelő használatához a két agyféltekére szükség van.

A dominancia kialakulása A dominancia kialakulásának optimális ideje: 3-4 év. Ajánlatos 4,5 éves kor körül eldönteni a kezességet, de legfeljebb 5 éves korig „várhatunk”.

Organikus ok Az oxigén hiányra leginkább érzékeny az agy „három-lebeny” vidéke - nem tud jól utánozni és nem tud öltözni (a mozgástervezet esik szét, nem tud sorrendben és időben összerendezni) → jól leírt betűket rosszul kapcsol össze / helytelen irányú betűalakítás / hibásan vezeti a sorokat, nem érzékeli a margót / a betűket hibás sorrendben írja le - nem tud minta alapján építeni (optikus képzet és kinesztéziás mozgástervezet között veszti el a kapcsolatot); - nem képes saját teste jobb és bal oldalát megkülönböztetni; - „elhanyagolja” az egyik testfelét, nem alakul ki szilárd testséma; - nem tudja merre van a fent-lent, előre-hátra- jobbra-balra / nem tudja alaprajzot elképzelni / topográfiai memóriája gyenge (térbeli orientációs zavar)

Organikus ok nem kimutatható Jelentősen megváltozott az életmód és a kultúra (Gyarmathy Éva alapján): könnyebb a pelenkázás: nem kell a gyermeket forgatni, emelgetni, „matatni” → a testséma kialakítását lassítja régebben az apák kedvenc tevékenysége a babák dobálása volt, ma már nagyon ritka a közösen töltött idő a gyermekükkel → az egyensúlyrendszer ingerlése elmarad elmaradnak a birkózások, aminél jobb testsémafejlesztés alig elképzelhető a gyerekek nem vesznek részt a háztartási munkában, ahol a térben kell tájékozódni és sok célzott mozgásra van szükség megváltoztak a kedvelt játéktevékenységek (számítógép)

Nagyné dr. Réz Ilona Téri tájékozódás fejlesztő programja Célja: a gyermekek számára egyfajta téri tájékozódási támpontrendszer kiépítése, amelynek középpontjában a koordináta-rendszert segítségül hívó téri elemzési technika áll, amely átfogja az egész fejlesztési eljárást. Szintjei: 1. testséma és személyi tér elemzése tükör segítségével 2. a fekvő sík téri viszonyainak elemzése 3. a sík viszonyainak átfordítása a három dimenziós térbe

A program használatának előnyei: rendkívül rugalmas; a feladatok között számos kiterjed a térbeli merevség korrekciójára is foglalkozik a függőleges és vízszintes síkváltással, a síkban és térben előforduló nézőpont váltással a feladatcsoportok fontos feladata a téri fogalmak tartalmi pontosítása és bővítése a feladattípusok között számos grafomotorikát igénylő feladat is szerepel, amely a téri helyzetek és viszonylatok megértését szolgálja a foglalkozások során a feladatok megjelennek a tárgyi-gyakorlati cselekvés szintjén, a képi és a szimbólikus szinteken is

A fejlesztőprogram feladattípusai: Testséma erősítés testrészek felismerése, tükörben történő azonosítása; tapintás útján történő testrész felismerés; testrészek konkrét és lehetséges helyének és helyzetének azonosítása A laterális oldal rögzítése és a test megváltozott helyzetének és helyének felismerése és megnevezése Téri percepció formák, - alakzatok, térbeli helyek, helyzetek, irányok, viszonyok differenciálása

A fejlesztőprogram feladattípusai Téri emlékezés lehetőségek a hellyel és helyzetekkel összefüggő bevésésre sorozatok, egymásutániságok, hiányok emlékezetben tartása útvonalak megjegyzése Térrel összefüggő gondolkodási feladatok rész-egész viszony összehasonlítási műveletek analógiák felismerése és kiemelése térbeli csoportosítás osztályozás megfordítás következtetés téri viszonyok gondolati analízise

Ha a térben való orientáció mégsem automatizálódik: Alsó tagozaton továbbra is kudarcok érik a gyermeket bizonyos feladatok megoldásában; Felső tagozaton az alábbi tárgyakban igényel további segítséget a gyermek: - matematika (algebra: számegyenes, koordináta-rendszer; egész számok összeadása, kivonása; tizedes törtek, közönséges törtek leolvasása, hatványozás leolvasása – geometria: síkidomok oldalainak, szögtípusának megállapítása, tükrözések, forgatások) - földrajz (földrajzi hálózat alapján való tájékozódás; égtájak meghatározása, feladatokban való alkalmazása; a térképen való tájékozódás nehezítettsége) - történelem (időszalagon való tájékozódás; történelmi térkép használata)

Köszönöm a figyelmet!