A közösségi részvétel lehetőségei Mit tanulnak a fiatalok a közösségben, avagy mi az önkormányzat felelőssége? Nyíregyháza, 2008. december 1. Kósa András.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Működhet-e hatékonyan a társadalmi ügyek piaca? Dr. Latorcai Csaba helyettes államtitkár Budapest, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért.
Advertisements

Budapest Főváros Ifjúsági Koncepciója „Kezdeményezés, Koordináció és Kooperáció” Gergely Péter április 6.
ÜDVÖZLÖM ÖNÖKET A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK NEVÉBEN!
Munkáltató és a részvételi intézmények Kisgyörgy Sándor ÉTOSZ.
KLASZTER A FOGYATÉKOS EMBEREKÉRT Szakmai konferencia Pécs, szeptember
1 Vállalkozónők lehetőségei a civil szférában Előadó: Elekes Zsuzsa Civil Szervezetek Regionális Szövetség, elnök.
Egészségügy Intézmények Kontrollingja
Szektorok közötti együttműködés tapasztalatai a kerékpáros érdekképviseletben Csikai Mária Nyíregyháza, május 27. A program.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
Közigazgatási alapismeretek
„A BAKONYÉRT” Egyesület fejlesztése a TÁMOP projekt keretében.
A Multinacionális Társaságcsoportok hatása az érdekvédelemre Magyarországon.
Közigazgatási alapismeretek
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
A Duna földrajzi kapocs, közös identitástudat képező elem települések, régiók és országok közötti többszintű és sokrétű kapcsolatrendszer alapvető eszköze,
Az ÚMVP intézményrendszere
A lokalitás szerepe a munkaerőpiaci folyamatok alakításában László Gyula Pécs, május 19.
MTA Regionális Kutatások Központja A magyar Leader program végrehajtásának fontosabb tanulságai és a nemzetközi együttműködés lehetőségei Dr. Finta István.
Nyugat-dunántúli Régió
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
A Magyar Távmunka Szövetség céljai, törekvései Dr. Horváth Elek elnök III. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
A RÉSZVÉTELI DEMOKRÁCIA FEJLŐDÉSE dr. Kósa Ádám Európai parlamenti képviselő és a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének elnöke november.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Helyzetelemzés tapasztalatai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
A társadalmi egyeztetés alapfogalmai Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője február.
Túl a szakzsargonon Szemléletformálás - kinek az inge? Klímacsúcs II. Budapest, február 19. Czippán Katalin.
A hálózati szociális munka koncepciói (R. Brake) I. Hálózat orientált tanácsadás -a kliensek környezetében lévő erőforrások mozgósítása és támogatása -a.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
1 Civil részvétel és szerepvállalás A helyi és térségi együttműködés lehetőségei és korlátai Rajnai Gábor Országos Területfejlesztési Civil Egyeztető Fórum.
Változások menedzselése felsőfokon Készítette: Schalli Adrienn Dinya László.
Közkincs kerekasztal a kecskeméti Kistérségben Szakmai konferencia június 9. Kecskemét.
Értelmi fogyatékossággal élő személyek támogatott lakhatása
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
FOGLALKOZTATÁSI PAKTUM, MINT A HELYI ÖSSZEFOGÁS FÓRUMA Gödöllő, március 9.
Budapest, december 6.1/12 A kistérségi rendszerépítés helyi tervezésének és módszertani támogatásának új hangsúlyai Dr. Németh Jenő IDEA Kistérségi.
Civilek a területfejlesztésben Dr.G.Fekete Éva MTA RKK, Miskolc.
A Körös-menti TDM Egyesület a „Szarvasért” Alapítvány, és a Szarvasi Város-, és Környezetvédő Egyesület megállapodása.
Bodor Tamás főosztályvezető-helyettes Gyermek és Ifjúsági Osztály
Az ifjúsági részvétel modelljei „Együtt az ifjúságért” Borsod-Abaúj-Zemplén megye, tavasz Kósa András László Diákközéletért Alapítvány.
DÖK és érdekképviselet SZUDIT képzés Székelyudvarhely, március 17. Kósa András László Közéletre Nevelésért Alapítvány.
Családi csoport konferencia. a kliens egy ösztönző és őt bevonó hozzáállásból profitál a legtöbbet minden ember felelős a cselekedeteiért, és tiszteletben.
TÁMOP /1/B Gyermekek és fiatalok integrációs programjai Csomópont - Ifjúsági Információs Pont kialakítás Álláskereső klub.
A muzeális intézményrendszer átalakítása
A TÁRSADALMI BŰNMEGELŐZÉS REGIONÁLIS JELLEMZŐI
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.
Kutatás, fejlesztés és innováció az oktatásban: javaslat egy ágazati innovációs stratégiára Halász Gábor Innováció az oktatásban Szakmai konferencia.
Civil Európa – civilek Európában
INNO-REÁL Szövetség Civil Ágazati-szakmai Stratégiai Terv május 21.
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Közigazgatási Jog 4. Európai Közigazgatás, 11. előadás november 23. Témakörök: 5. Az EU jogrendszerének közigazgatási alapjai 5.1. Az EU jogrendszerének.
Az NFT tervezési folyamatának nyomon követésére alakult civil munkacsoport Budapest, április 15.
A gazdaság szerepvállalása a képzési és beiskolázási szerkezet alakításában Budapest április 29. Dr. Szilágyi János.
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
Dr. Iván Gábor, Külügyminisztérium, szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza – szeptember KÖZGAZDÁSZ VÁNDORGYŰLÉS Nyíregyháza.
Civil szervezetek szerepe a nevelési és oktatási feladatok ellátásában Harmóniában a környezettel=egészséges életmód.
A közösségi részvétel lehetőségei Elméleti modellek, gyakorlati példák Csíkszereda, november 28. Kósa András László Közéletre Nevelésért Alapítvány.
A Közösségi Alapítványokról Lekeny Hajnal Kárpátok Nemzetközi Alapítvány
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat Mobilitás bróker szerepben Mobilitás bróker szerepben Letenyei Mráz Márta Budapest december 09.
Munkaerőpiaci-szolgáltatásokat végző szervezetek lehetőségei
Tervezési folyamat.
A foglalkoztatási paktumok működési tapasztalatai – a siker fokmérői
Állampolgári és közösségi részvétel Részben elméleti megközelítések
Változó szakma-változó értékek?
Közösségfejlesztés.
Regionális identitás és öntudat: létező jelenség Magyarországon?
Fiatalok társadalmi részvétele és érdekképviselete
Hellner Szelina, Kincses Gábor, Bartha Zsolt
Előadás másolata:

A közösségi részvétel lehetőségei Mit tanulnak a fiatalok a közösségben, avagy mi az önkormányzat felelőssége? Nyíregyháza, december 1. Kósa András László Közéletre Nevelésért Alapítvány

Felelős állampolgár az alap Népakarat közvetlen, vagy képviseleti Szabad véleménynyilvánítás joga Gyülekezési jog Feljebbviteli lehetőség Nő a „résztvevők” felelőssége Többnyire közvetlen Kétirányú kommunikációs csatorna Szabadon létrehozható, alakítható A mindennapi életet érintő kérdések színhelye Érdekképviseleti szerv is lehet Demokrácia Ifjúsági szerveződés Kósa András László

DÖK/GYIÖK problémái ≈ demokrácia problémái a demokráciát nem élik át igazán a fiatalok; a struktúra a fontos, a cél, ráadásul a hagyományos struktúra felülről építkezik; a felnőtt vezetők (segítők) terveznek, szerveznek és ellenőriznek, a fiataloké a végrehajtó szerep; a folyamatosság biztosítása nehézkes; nem a megfelelő személyek kerülnek vezető pozícióba; a DÖK/GYIÖK kiszakad saját környezetéből. Kósa András László

Lokalizáció és civil társadalom Kósa András László A globális világban egyre inkább felértékelődnek a lokális viszonyok. Pénzközpontúság helyett, lokális szinten a tudás alapú társadalom kerül előtérbe. A lokalitás egyszerre alávetett és önálló szint. A lokalitásban központi szereplő a civil társadalom és így az ifjúsági szerveződések.

A DÖK/GYIÖK létrehozásának szempontjai Az önkormányzat/nevelőtestület demokratizmusa meghatározó; Lehetőleg fogja át a település egészét, de legyen rugalmas, vegye figyelembe a változásokat; Rendelkezzen hatalommal, esetlegesen ehhez anyagi lehetőséggel is (döntési jogkör); Ha valami az Ő hatáskörébe tartozik, akkor ott semmi nem történhet a fiatalok megkérdezése nélkül; Titkos szavazással a fiatalok választják; Döntéseknél a felnőttnek egy szavazata lehet, vagy tanácskozási joggal van jelen. Kósa András László

Fel kell nőnünk, felelősséget kell vállalnunk! A partnerek „Játék”- terét el kell fogadni a szabályait össze kell hangolni! Felnőtt – felnőtt kommunikációt kell folytatni! Kósa András László Sarokkövek

…befogadó rendszerek a civil szerveződés különböző nagyobb halmazoknak valamilyen módon része (település vezetése és a fiatalok rendszerében van egy képviseleti „valami” – ha valaki „keresztbe” akar tenni, akkor ebben a rendszerben kell megtennie) átfogó szemlélet (én magam és az én kapcsolataim nem a levegőben léteznek, hanem valaminek a szerves részei) Kósa András László

Az együttműködés lehetőségei Kósa András László Általános kapcsolattartás Nonprofit szervezet alapítása Szerződéses feladatátadás Közös pályázat Politikai részvétel Önkormányzati testület Nonprofit hozzájárulás Természetbeni támogatás Pénzügyi támogatás Forrás: Baranyi Éva

Kósa András László A beavatkozás módja autoriter az erősebb győz demokratikus keretet teremtünk a szimmetrikus párbeszédhez laissez-faire csak végszükség esetén avatkozunk be

A beavatkozás módja (2.) társadalmi tervezés közösség-szervezés szociális akció A lakosok, mint szolgáltatások fogyasztói, megrendelői. Közöm van a dologhoz. Amikor valóban citoyen vagyok, megengedhetem magamnak, hogy foglalkozzam a problémával. Kliens, rászoruló. Kampányszerűen lerohanják az áldozatot. Kósa András László

Önkormányzat és civil társadalom viszonya Kósa András László 1. BEÉPÜLŐ 2. KONKURENS 3. KÖZÖMBÖS 4. KRITIKUS

Helyi hatalom civil stratégiái Kósa András László 1. szuper-egyesület. egyesületek egyesülete 2. hatalom, mint civil társadalom partnere 3. laissez-fair hatalom 4. beavatkozó hatalom 5. állam-bácsi stratégia 6. ellenőrző-hatalom (forrás: Peter Lauritzen)

Valós szubszidiaritás Kósa András László Meg kell tanulni saját közösségben politizálni: ne csak vertikálisan, hanem horizontálisan ütköztetni az érdekeket (helyi, társadalmi beágyazottság); a közösségi törekvések felszínre hozatala; megteremteni a közösségi érdekviszonyok hálóját – integratív erő; a közösségi érdekek intézményesült közvetítése (szintenként tagolt és összehangolt); kihangosítani és becsatornázni a közösségi érdeket; csak a szervezeti egységbe integrált csoport-érdekek alkalmasak társadalmi méretű egység megteremtésére (együttműködés).

Közös teendők Kósa András László  a résztvevő partnerek lehetséges JOGOSÍTVÁNYAI  azok érvényesítési FÓRUMAI s mindezt érdemes a helyi stratégiához rendelten meghatározni

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! Sok sikert! Kósa András László