ROSSZHISZEMŰ VÉDJEGYBEJELENTÉSEK AZ ÚJABB HIVATALI ÉS BÍRÓSÁGI GYAKORLAT TÜKRÉBEN A „felhők” fölött mindig kék az ég…?! (copyright: Generál) avagy a szellemi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szerkesztők és a törvény A források védelme és a hatóság eljárása.
Advertisements

 Csjt. nem határozza meg  Fogalma a történelem folyamán módosult  A jogirodalom alapján:  Szövetség - szerződés?  Férfi.
Szellemi tulajdonjogok, mint hitelfedezeti biztosítékok
dr.Daszkalovics Katalin
Közbeszerzéssel, közbeszerzési eljárás megsértésével kapcsolatos jogorvoslatok (közigazgatási jogorvoslatok) I. Közbeszerzések Tanácsa Közbeszerzési Döntőbizottság.
A doménnévvel elkövetett védjegybitorlás bírósági gyakorlata Magyarországon László Áron Márk Budapest, ECTA Roundtable, április 17.
Az új Ptk. szerkezete, alapelvei
A védjegytörvény és a jogharmonizáció Dr. Fazekas Judit Európai Uniós és Büntetőjogi Szakállamtitkár Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Budapest, 2007.
8. Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia Szabadka, november A CARTESIO-ÜGY: ITT A SZÉKHELY, HOL A SZÉKHELY? KLENANC Miklós (Szegedi.
Érték és értékelés A védjegyek értékelése és a kártérítés mértéke a védjegybitorlási perekben László Áron Márk MIE – Galyatető november 21.
Tájékoztató Fórum Észak Kelet-Pest Megyei Leader Egyesület 2170 Aszód Pesti út
Designjog dr.Daszkalovics Katalin ügyvéd 1054 Budapest, Szemere u
A felelős műszaki vezetőkre vonatkozó szabályok változása A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban konferencia Visegrád november.
A közérdekű bejelentők védelmére vonatkozó új szabályozás Budapest, január 18. Dr. Klotz Péter antikorrupciós szakértő Közigazgatás-fejlesztési és.
Az egyes termékek kiegészítő oltalmára vonatkozó európai közösségi szabályozás (SPC) és annak hazai végrehajtása dr. Kiss Marietta Magyar Szabadalmi Hivatal.
A kutatás-fejlesztési tevékenység minősítése az SZTNH-ban
Miben tud segíteni az egyetemeknek és a kutatóknak a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala? dr. Németh Gábor SZTNH Információs és Oktatási Központ ELTE Pályázati.
Az ETT tagi jóváhagyási eljárás magyar sajátosságai és a tagállami jóváhagyó hatóságok gyakorlatai Előadó: Dr. Csonka Ernő Területi Közigazgatásért és.
Az Európai Közösségek Bírósága - A Bíróság - Az Elsőfokú Bíróság - (A Közszolgálati Törvényszék)
AZ ÉRVÉNYTELENSÉG.
Versenyjog és fogyasztóvédelem
EU Államháztartástan Készítette: Rácz Anita. Köster-ügy.
Gazdasági kihívások az egészségiparban; Budapest, január Csatlakozás az Európai Unióhoz: iparjogvédelmi hatások az egészségiparban Ficsor Mihály.
Megújulás és folytonosság a jogi személyek szabályozásában
Dr. Mudráné dr. Láng Erzsébet
Az EU panaszmechanizmusai a gyakorlatban Dr. Bendik Gábor ügyvéd Levegő Munkacsoport
Hová lehet fordulni panaszunkkal? Dr. Bendik Gábor ügyvéd Levegő Munkacsoport
Budapest, január 26. dr. Kaszó Éva FOE Elnökségi tag
A JOGI SZEMÉLY ÁLTALÁNOS SZABÁLYAI
A z alternatív vitarendezés lehetőségei a hagyományostól eltérő értékesítési formák terén, a békéltető testületek jövője és lehetőségei Konferencia 2011.
A közigazgatási hatósági eljárásról és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény A kérelemtől a bírósági felülvizsgálatig Új jogintézmények a KET-ben.
Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyes nem horizontális intézkedéseinek és a IV. tengelyes intézkedéseinek végrehajtási folyamata.
dr.Daszkalovics Katalin
Védjegybejelentés elektronikus úton László Áron Márk.
Jogérvényesítés Kínában
A szellemi tulajdon védelme Alapinformációk március
1 A személyi jövedelemadó 1 %-ának kiutalása, felhasználás elszámolása.
AZ EGYES SZOCIÁLIS, GYERMEKVÉDELMI, CSALÁDTÁMOGATÁSI, FOGYATÉKOSSÁGÜGYI ÉS FOGLALKOZTATÁSI TÁRGYÚ TÖRVÉNYEK MÓDOSÍTÁSÁRÓL SZÓLÓ ÉVI CLXXI. TÖRVÉNY.
Az uniós környezetvédelmi jog alkalmazása Január 11.
A környezeti hatásvizsgálat kritikus mérlegelési kérdései január 11. Budapest dr. Bérczi Anna - Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa Irodája.
A „VÉD” jegy mint a szellemi tulajdonvédelem fontos eszköze Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Nemzeti Védjegy Osztály Szép Erika.
A bíróság határozatai Dr. Nyilas Anna.
Jogorvoslatok a Ket-ben
Termelői csoportok tájékoztatója Eredmények és lehetőségek B udapest, február 10. dr. Forgács Barnabás szakállamtitkár.
Szellemi alkotások és a versenyjog évi LVII. Új törvény (Versenytörvény), amely január 1-jén lépett hatályba évi LVII. Új törvény (Versenytörvény),
A perújítás előadás Polgári eljárásjog Dr. Pribula László
Dr. Kocsis M. Tamás: Magyarország és a közösségi védjegyrendszer – egy elszalasztott lehetőség MIE Konferencia május Felsőtárkány.
Családtámogató ellátások
MIRE JÓ A SZELLEMITULAJDON- VÉDELEM ? Dr. Gács János tanácsadó Szekszárd, KIK december 12.
A VÉDJEGY Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Szép Erika.
Dr. Andrássy Gergely Herendi és Purebl Ügyvédi Iroda tel:
Iparjogvédelem 2. A használati minta és a mikroelektronikai félvezetők topográfiájának oltalma. Védjegyoltalom. A földrajzi árujelzők. A formatervezési.
Az európai fizetési meghagyásos eljárás
Közigazgatási eljárás III.
MIE Konferencia május Felsőtárkány
A civil és egyéb cégnek nem minősülő szervezeteket érintő anyagi és eljárási szabályok évi változásainak áttekintése.
A bírósági végrehajtás I.
Közbeszerzési jogorvoslat, a Döntőbizottság aktuális döntései Dr
. Készítette: Bőszén Adrienn NKE-ÁKK BA II
A BÍRÓSÁGI SZERVEZET KIEMELT KODIFIKÁCIÓS JAVASLATAI
Határozatok Fajtái Ítélet per érdemében ítélet teljességének elve
2016. február-március Dr. Máté Zsolt főosztályvezető
A perköltség fogalma a célszerű és jóhiszemű pervitellel összefüggésben keletkezett költség lehet perköltség - a költségek felmerülésének helye (akár bíróság.
HASZNÁLATIMINTA OLTALMI JOG
Nemzetközi magánjog II.
Nemzetközi magánjog II.
A GDPR alkalmazása Dr. Bokros Attila LL.M.
Közbeszerzési Döntőbizottság
A vÉDJEGYOLTALOM Takács Lászlóné. A vÉDJEGYOLTALOM Takács Lászlóné.
ECRIS-TCN dr. Borza Gabriella Nemzetközi és Belső Koordinációs Osztály
Előadás másolata:

ROSSZHISZEMŰ VÉDJEGYBEJELENTÉSEK AZ ÚJABB HIVATALI ÉS BÍRÓSÁGI GYAKORLAT TÜKRÉBEN A „felhők” fölött mindig kék az ég…?! (copyright: Generál) avagy a szellemi tulajdon jelene és jövője MIE konferencia, november 23. dr. Borbás Máté SBGK Ügyvédi Iroda

MIÉRT ÉRDEKES?  minimális törvényi szabályozás  a hivatali és a bírósági gyakorlat orientáló szerepe  a gyakorlat nem teljesen konzisztens  életközeli, összetett státuszügyek

JOGI SZABÁLYOZÁS – Vt. 3. § (1) c) „A megjelölés nem részesülhet védjegyoltalomban, ha rosszhiszeműen jelentették be lajstromozásra”  feltétlen kizáró ok – észrevétel vagy törlési kérelem  actio popularis - bárki hivatkozhat rá  időben korlátlanul - belenyugvás nem alkalmazható  bejelentéskori állapot vizsgálata  szubjektív – kizáró ok a bejelentő személyében

JOGALKALMAZÓI ÉRTELMEZÉS I. „Lindt” ügy - az Európai Bíróság C-529/07 sz. előzetes döntéshozatali ügyben hozott ítélete Az összes releváns körülmény értékelése, különösen:  a bejelentő tudja vagy tudnia kell, hogy valamely harmadik fél legalább egy tagállamban azonos vagy hasonló megjelölést használ azonos vagy ahhoz a megtévesztésig hasonló termék vonatkozásában;  a bejelentő azon szándékát, hogy a harmadik felet megakadályozza a megjelölés további használatában;  a harmadik fél megjelölése által élvezett jogi védelem szintjét és a lajstromoztatni kért megjelölést.

JOGALKALMAZÓI ÉRTELMEZÉS II. „ACG ALL CONDITIONS GEAR” ügy - a Fővárosi Bíróság 3.Pk /2004/4. sz. végzése Két alapvető körülmény bizonyítása szükséges:  a bejelentő tudott a korábbi megjelölésről  a bejelentőnek a bejelentéskor csalárd, tisztességtelen szándéka állott fenn

TIPIKUS TÉNYÁLLÁSOK I.  magyarországi lajstromozás hiányának kihasználása  nem lajstromozott ismert megjelölés bejelentése  védjegy-spekuláció (használati szándék hiánya)  „abszolút” rosszhiszeműség

TIPIKUS TÉNYÁLLÁSOK II.  bizalmi viszonnyal visszaélés  visszaélés üzleti viszonnyal  közösen létrehozott/bevezetett brand kisajátítása  ügynöki, képviselői bejelentés (Vt. 6. §)

ÉRDEMI KÉRDÉSEK I. Lehetséges-e egy általános tesztet felállítani?  „ACG ALL CONDITIONS GEAR” ügy  „TOTYA” ügy (FB, 3.Pk /2010/9.) cél: átlátható, világos teszt felállítása merev, mechanikus vizsgálat nem elégséges

rosszhiszemű az, aki tudja, vagy elvárható körültekintés mellett nyilvánvalóan tudnia kell, hogy az, amit tesz, más jogát sérti vizsgálat tárgya: az oltalom megszerzése sérti-e más jogát azon az indokolt hátrányon túl, amit az oltalomból folyó használati jog kizárólagossága jelent bárki számára (nincs jogsérelem – nincs rosszhiszeműség)

ÉRDEMI KÉRDÉSEK II. A megjelölések azonossága/hasonlósága  korábbi gyakorlat - lényegi azonosság kell  „Lindt” ítélet – „megtévesztésig” hasonló megjelölés  „McKIWAN’S” ügy (FT, 1.Pk /2011/6.) – nincs lényegi azonosság, de vizuális és asszociációs hasonlóság igen (jóhírnév szerepe!)

ÉRDEMI KÉRDÉSEK III. A megkülönböztető képesség jelentősége  „VET-MED-LABOR” ügy (FT, 1.Pk /2010/27.) – van jelentősége, egy erős megkülönböztető képességgel rendelkező védjegy esetén kevésbé valószínű, hogy véletlenszerűen ugyanazt a védjegyet alkotják meg

ÉRDEMI KÉRDÉSEK IV. Áruosztályok jelentősége  „ALDI” ügy (FÍT, 8.Pkf /2007/4.) – ha a bejelentés rosszhiszemű, úgy a rosszhiszeműség a teljes árujegyzék tekintetében fennáll  „FÉG” ügy (FÍT, 8.Pkf /2011/9.) – valaki nem lehet részben jó- és részben rosszhiszemű

 „ENERGOMAT” ügy – a kérelmező (és a jogosult is) csak az árujegyzék egy része tekintetében használta a védjegyet – csak ezen áruk tekintetében állapította meg a rosszhiszeműséget  ha a tisztességtelenség csak az áruosztály egy része tekintetében bizonyítható („Lindt” ügy)

ÉRDEMI KÉRDÉSEK V. Összefüggés – használat (időleges) elmaradása  „ENERGOMAT” ügy - tartós, kedvező megítélésű fogyasztási cikk jól bejáratott neve elvárható, hogy a bejelentő részletesen tájékozódjon a piacon a megjelölés használatáról életszerű, hogy a bejelentő célja a más által bevezetett márka ismertségének kihasználása

 „TOTYA” ügy – lehet-e a bejelentő rosszhiszemű, ha a megjelölés jogosultja már nem végez gazdasági tevékenységet?  „AFRICANA” ügy (SZTNH, M /13) - a használati kényszer megkerülése rosszhiszemű – joggal való visszaélés, ellentétes a védjegyjoggal abszolút rosszhiszeműség?

ÉRDEMI KÉRDÉSEK VI. Összefüggés – lajstromozás nélküli korábbi használat (Vt. 5. § (2) a))  sokszor együttes hivatkozás  „AQUA-STOP W” ügy (FB, 1.Pk /2011/5.) – a Vt. 3. § (1) c) pontjába ütközést a bíróság megállapította, de ez egyidejűleg nem szolgálhat a Vt. 5. § (2) a) pontjában foglaltak alapjául, mert ua. körülmény kétszeres értékelését jelentené

ÉRDEMI KÉRDÉSEK VII. Összefüggés – jóhírű védjegy oltalma (Vt. 4. § (1) c))  „ROTSCHILD” ügy (SZTNH, M /37.) - a korábbi megjelölés jóhírnevének kihasználása, a tisztességtelen haszonszerzési szándék a Vt. 4. § (1) c) körében értékelendő, önmagában nem alapoz meg rosszhiszeműséget

 ENERGOMAT” ügy - kedvező piaci megítélésű megjelölés esetén életszerű, hogy a bejelentő célja a más által bevezetett márka ismertségének és népszerűségének kihasználása – ez önmagában tisztességtelen szándék  nem alkalmazható lajstromozott védjegyek esetén?

ELJÁRÁSI KÉRDÉSEK I. Észrevétel – nincs jogorvoslat  észrevételt tevő nem ügyfél – nem terjeszthet elő megváltoztatási kérelmet  csak törlési eljárást indíthat (idő, költség)  évi CII. törvény indokolása – eljárási indok  ha az észrevételt tevő egyben felszólaló (ügyfél) is?

ELJÁRÁSI KÉRDÉSEK II. Bizonyítás  tanúbizonyítás jelentősége – nem pótolja írásbeli nyilatkozat  már a hivatali eljárásban elő kell terjeszteni a rendelkezésre álló bizonyítékokat (Vt. 40. § (3))

ÖSSZEGZÉS  cél: átlátható, világos teszt – minél egységesebb joggyakorlat  de: elvi éllel rögzíthető-e bármely ismérv vagy vizsgálati szempont?  a tényállás összes releváns elemének együttes értékelése

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!