Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

dr.Daszkalovics Katalin

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "dr.Daszkalovics Katalin"— Előadás másolata:

1 dr.Daszkalovics Katalin
designjog dr.Daszkalovics Katalin ügyvéd 1054 Budapest, Szemere u. 21.

2 Közösségi formatervezési mintaoltalom
A közösségi minta oltalmazhatóságának is alapvető követelménye az újdonság és az egyéni jelleg megléte, DE a lajstromozási eljárásban ezt nem vizsgálják! A mintát akkor is lajtromozzák, ha az nem új és nincs egyéni jellege! Az oltalomképesség vizsgálatára egy ellenérdekű fél által indított megsemmisítési eljárásban kerülhet sor.

3 Az oltalomszerzés 2 módja
Regisztrált közösségi formatervezési minta (RCD) lajstromozás nélkül oltalomban részesülő közösségi formatervezési minta (UCD) Az oltalmazhatóság feltételei (újdonság, egyéni jelleg) ugyanazok. 3 különbség van közöttük:

4 Különbségek 1. Az oltalomszerzés módja: lajstromozás nélkül: a nyilvánosságra kerüléstől számítva, illetve lajstromozással 2. Az oltalmi idő: lajstromozás nélküli 3 év, lajstromozással 5 évig, ami 4 x megújítható. 3. Az oltalom tartalma: a lajstromozás nélküli védelem versenyjogi jellegű: a mintaoltalom jogosultja csak akkor léphet fel a minta engedély nélküli hasznosítása ellen, ha e cselekmény a minta utánzásával valósult meg (szándékosság). A lajstromozás alapján oltalomban részesülő közösségi minta jogosultja ugyanakkor egyaránt felléphet a jóhiszemű, független fejlesztőkkel, szerzőkkel és a mintaoltalmat nem szándékosan megsértőkkel szemben is.

5 Közösségi formatervezési mintalom (lajstromozott minta)
Egy bejelentéssel az unió minden országára oltalmat kapunk (nem kell magyar bejelentés sem, a későbbiekben csatlakozókra is kiterjed) Az eljárási idő rövidebb, mint a magyar, díja viszont több Két helyen nyújtható be: vagy a SZTNH-nál vagy közvetlenül Alicante-ba lehet küldeni, a Belső Piaci Harmonizációs Hivatalhoz (OHIM) Az űrlap az OHIM oldaláról letölthető: Bármely uniós ország nyelvén kitölthető. nem kötelező a jogi képviselő.

6 Belső Piaci Harmonizációs Hivatal
Az OHIM címe: Office for Harmonization in the Internal Market Receiving Unit Apartado de Correos 77 E Alicante, Spain

7 Bejelentési eljárás a díjfizetés Euróban, mindig a bejelentés benyújtásával egyidejűleg, banki átutalással (regisztrációs és közzétételi díj) a terméket az EUROLOCARNO listájáról kell elnevezni. Ez a lista is elérhető az OHIM oldaláról: a minta ábrázolását rövid leírással kell kiegészíteni. Ez nem haladhatja meg a 100 szót. Csak a benyújtott minta jellemzőit tartalmazhatja, nem szólhat annak újszerűségéről, egyedi jellegéről! a grafikai/fotó ábrázolásokat egy külön lapra kell felerősíteni/rányomtatni. Erre szöveg nem kerülhet! 5 megegyező példányt kell benyújtani monden mintából, amelynek mérete max: 26,2 X 17 cm, összehajtás nélkül. A súlya max 50 gr, vastagsága max 3 mm

8 Közösségi védjegyoltalom
2009 óta a 207/2009/EK rendelet alapján valamennyi tagállamra igényelhető védjegyoltalom, egyetlen bejelentéssel. Két helyen nyújtható be: vagy a SZTNH-nál vagy közvetlenül Alicante-ba lehet küldeni, a Belső Piaci Harmonizációs Hivatalhoz (OHIM) Minden grafikailag ábrázolható megjelölés, ami alkalmas arra, hogy a terméket vagy szolgáltatást megkülönböztesse más terméktől vagy szolgáltatástól. A védjegyoltalom a bejelentés napjára visszaható hatállyal a lajstromozással kezdődik. Időtartama: 10 év Hosszabbítható korlátlanul, megújítható további évre.

9 Előnyök és hátrányok Előny: Egységesség: az egész Unióban érvényes
Alacsonyabbak a költségei, mintha külön-külön jelentenék be Megújítást is könnyebb egyszerre indítani Hátrány: Ha csak egy tagállamban van kizáró ok, elutasítják Hasonló okból utólagosan is törölhető (bár van átjárás: nemzeti védjeggyé átalakítható)

10 Bejelentési eljárás Ajánlott használni az űrlapot, de nem kötelező
A díjak: bejelentési díj: 1050 € három áru- és szolgáltatási osztályig, három osztály felett osztályonként 150 €; elektronikusan benyújtott bejelentés esetében a bejelentési díj: 900 € három áru- és szolgáltatási osztályig, három osztály felett osztályonként 150 €; Milyen valutában kell fizetni: A díjakat euróban kell megfizetni. Más valutákban teljesített befizetések érvénytelenek, és a kapcsolódó kérelem visszavontnak tekintését eredményezik. Mikor kell a díjakat megfizetni: A bejelentési díjat a bejelentés benyújtásától számított egy hónapon belül meg kell fizetni annak érdekében, hogy a bejelentés napja a bejelentés benyújtásának napja legyen. A befizetést a BPHH két bankszámlájának egyikére kell teljesíteni. A BPHH díjfizetési felhívást nem bocsát ki. Amennyiben a bejelentő a befizetésről számlát szeretne, a kérelmet faxon kell elküldeni a Pénzügyi Osztálynak címezve ( ). A BPHH értesíti a bejelentőt arról, hogy a lajstromozási díjat mikor kell megfizetni.

11 Bejelentési eljárás Alaki vizsgálat: a megjelölt árukat jól osztályozták-e (osztályozási segédlet a BPHH oldalán) Védjegykutatás: a kutatási jelentés elkészítésében a tagállamok is részt vesznek, kiderítik, hogy nincsenek-e lajstromozást gátló okok Meghirdetés, 3 hónapos felszólalási idő Bejegyzés, közzététel


Letölteni ppt "dr.Daszkalovics Katalin"

Hasonló előadás


Google Hirdetések