Tervezők észrevételei Boda János Dr. Patziger Miklós. MMK.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

BUKTATÓK ÉS BALLÉPÉSEK A PÁLYÁZATIRÁS ÖSVÉNYÉN
KEOP , KEOP konstrukciók Megvalósíthatósági tanulmány útmutatók
Az Európai Unió támogatási alapjai, a as időszak újdonságai.
GreenTech Megújuló Energia Klaszter 1. Konferencia
Projekt általános bemutatása
A megvalósult regionális hulladékkezelő rendszerek összegző elemzése – ISPA, KA.
Miniszterelnöki Hivatal, Kisebbség- és Nemzetpolitikáért Felelős Szakállamtitkárság Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Főosztály 376/2007. (XII. 23.) Korm.
A DAOP as időszak eredményei különös tekintettel Bács-Kiskun megyére Kúsz Tibor DARFÜ Kht.
FELMÉRÉSI ÖSSZESÍTŐ KOVÁCS KÁROLY MASZESZ ALELNÖK KEOP KEREKASZTAL BUDAPEST,
Szennyezett területek kármentesítési feladatainak elvégzése – KEOP Projektmenedzsment szempontok KvVM – január 9.
Koplányi Emil, PMP Nemzeti Fejlesztési Terv Új Magyarország Fejlesztési Terv ÁROPEKOPGOPKEOPKÖZOPROP TIOPTÁMOP.
A tervezők térbeli adatokkal szemben támasztott igényei Mándi József - Schuchmann Péter HUNAGI március 3.
Önkormányzat építésügyi feladatai 1.településfejlesztés 2.Településrendezés (területek felhasználásának meghatározása és módja) 3.Helyi építészeti értékvédelem.
2008. december 08. A KEOP szennyvízelvezetési és –tisztítási konstrukciójának pályáztatási tapasztalatai, és a es akcióterv bemutatása Balla.
„ Tiszaalpár Nagyközség szennyvízelvezetése és tisztítása a település vonzó természeti környezetének, felszíni és felszín alatti vizeinek megóvásáért”
KÖZBESZERZÉSEK ÁTLÁTHATÓSÁGA Transparency International Magyarország Eger, szeptember 29. the coalition against corruption.
PÁLYÁZATKÉSZÍTÉS Kistérségek Fejlesztéséért Tudományos Egyesület
Projektelőkészítés, -kiválasztás folyamata
STRATÉGIAI KÖRNYEZETI VIZSGÁLAT a Nemzeti Halászati Stratégiai Tervre és Halászati Operatív Programra Földművelési és Vidékfejlesztési Minisztérium Budapest,
KÖZOP eljárásrendek március 2. után
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Czégér Zsuzsanna főosztályvezető KvVM FI KEOP KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZET Székesfehérvár 2007.április.
1 A KIFIZETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI ELLENŐRZÉSEK FOLYAMATA A KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETNÉL.
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
Nagyvállalati projektmenedzsment GTM szeminárium sorozat Projektindítási, dokumentálási és portfoliószintű költségkövetési feladatok támogatása az EPM.
Microsoft Üzleti Megoldások Konferencia Nagyvállalati projektmenedzsment megoldás a Fővárosi Vízművek Rt.-nél Előadó: Fritsch Róbert CIO, Fővárosi.
Jelentések Munkakezdő jelentések Időközi jelentések  Támogatási szerződés által meghatározott időpontokban és/vagy mérföldkövenként  Tartalma: az adott.
Orvos szakmai programok illeszkedése az ágazati célkitűzésekhez „Építészet a Gyógyulásért 2010-Európai Uniós támogatással” konferencia.
Konzulens: Dr. Boda György Készítette: Kovács Katalin
WEB MES (webes gyártásirányító rendszer) Kiss Miklós (G-5S8)
Holczinger Norbert aktuárius MNB - Biztosításfelügyeleti főosztály
Budapest, december 9. 1 A könyvvizsgálói közfelügyelet szerepe és a Közfelügyeleti Bizottság tevékenysége ben Fekete Imréné.
FEJLESZTÉSI FELADATOK FINANSZÍROZÁSA Gazdaságfejlesztési pályázatok a tervezéstől a megvalósításig - több száz nyertes pályázat tapasztalatai alapján -
1 A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK ÉRVÉNYESÍTÉSI LEHETŐSÉGEI A TERVEZÉSI GYAKORLATBAN A „VÁROSI KÖRNYEZET” TEMATIKUS STRATÉGIA AJÁNLÁSAINAK.
Dr. Góra Zoltán tű. dandártábornok főigazgató-helyettes
EU-s pályázatok írása és módszertana
Projektfejlesztés DDOP /2F VÁTI Magyar Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Kht.
A Pályázatfigyelés szakmódszertana
Regionális projekt-előkészítési támogatás 2007-ben (PEA4) Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Vállalati tanácsadás pályázatainak értékelése
A gyakorló helyek minősítésének bevezetése Laczky Gabriella december 12.
A pályáztatási eljárás általános bemutatása, kiemelt projektek Tóbiás Zoltán Osztályvezető KvVM FI 2007.április 26.
A Magyar Szennyvíztechnikai Szövetség és a Magyar Mérnöki Kamara Vízgazdálkodási és Vízépítési Tagozata kerekasztal-megbeszélése december 8. KEOP.
MaSzeSz-MMK kerekasztal Budapest, december Üzemeltetői észrevételek a KEOP pályázati rendszerhez MaSzeSz – MMK KEREKASZTAL Szücs István Előadó:
A KEOP pályázatok önkormányzati szempontból D. Zongor Gábor a TÖOSZ főtitkára MASZESZ kerek-asztal megbeszélés december 8.
A Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) szennyvízelvezetési és -tisztítási pályázati rendszerében jelentkező hiányosságok és azok kiküszöbölésének.
HEFOP 2.1 Pályázati Kiírás Projektindító február 14. Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.
Minőségstandardok a PSZ-ek működésében?
KÖZÖS MÓDSZERTANI KERETEK KIALAKÍTÁSA A MAGYARORSZÁG-SZERBIA IPA HATÁRON ÁTNYÚLÓ EGYÜTTMŰKÖDÉSI PROGRAM HÁTRÁNYOS HELYZETŰ TÉRSÉGEINEK KOMPLEX ÉS INTEGRÁLT.
Hajdu István Bükk-Térségi LEADER Egyesület : A HVS felülvizsgálat, HPME javaslatok gyűjtésének meghirdetése a 16/2013. ÚMVP IH közlemény alapján.
INTÉZMÉNYI KÖR NYILVÁNTARTÁS AKKREDITÁCIÓ ENGEDÉLYEZÉS.
HEFOP/ /2 Szerződéskötési alapismeretek. HEFOP/ /22 Tartalomjegyzék Szerződéskötés folyamata Támogatási szerződés.
Zuglói társasház energiahatékonysági felújításának tapasztalatai Dzsiki Ferenc Lagross Kft. Budapest,
A tervezési munka előkészítése és folyamata
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
TÁMOP /1-2F Méréstechnika gyakorlat II/14. évfolyam A környezetterhelés következményei.
Könyvvizsgálók tevékenységére vonatkozó tapasztalatok XIII. Országos Minőségellenőrzési Továbbképzés - Siófok Vámosi Anikó
SZOLGÁLTATÁS SZERVEZÉSI IRODA SZOLGÁLTATÁS TELJESÍTÉS FOLYAMATA KÉSZÍTETTE: IFKOVICS KÁLMÁN KUCZORA ATTILA.
TÁMOP „A természettudományos oktatás módszertanának és eszközrendszerének megújítása a közoktatásban”
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
Mitől innovatív egy vállalkozás? Nyert a pályázatom! Hogyan tovább? Segítünk a megoldásban!
KDOP Kerékpárforgalmi hálózat fejlesztése.
Mórahalom és Zákányszék települések szennyvízelvezetése és tisztítása KEOP
Társadalmi vitára kész a Nemzeti Turizmusfejlesztési Stratégia
Önértékelési projektterv
TramTRAIn projekt Tervezés – jogi feladatok
A pályázat kiválasztása
dr. Szedő Szilvia Támogatás-koordinációs Főosztály Belügyminisztérium
TŰZÁLLÓ KÁBELRENDSZEREK TANÚSÍTÁSA
Megfelelőség értékelés a jogi szabályozása, terméktanúsítás kijelölés alapján HTE Informatikai terméktanúsítási szakosztály - DMS Labor április 25.
Előadás másolata:

Tervezők észrevételei Boda János Dr. Patziger Miklós. MMK

KEOP sablon –Háttér, Környezet Érintett földrajzi környezet bemutatása Gazdasági társadalmi környezet bemutatása –A fejlesztés szükségszerűségének ismertetése Helyzetértékelés A fejlesztési szükségszerűsége Indikátorok A projektjavaslat célcsoportjai MMK

KEOP sablon –fejlesztés megvalósításának módjai „0” változat „A” és „B” változatok –A változatok értékelése Az értékelési módszer bemutatása Értékelés A kiválasztott változat tervezett költségvetése –A projektjavaslat ütemezése és költségvetése A projekt előkészítettségének bemutatása Intézkedési terv ütemtervek A projekt megvalósításának ütemteve MMK

Minisztérium tapasztalatai Formai hibák, jogosultság, hiányosságok –hiánypótlás, pl.: hiányzó mellékletek, nyilatkozatok –EMT: sablon megváltoztatása –agglomeráció többi településével az egyeztetési kötelezettségek elmulasztása –agglomerációs rendeletnek nem megfelelés, VKKI igazolás hiánya Intézményi háttér –felmondás/kilépés rendje nem szabályozott –döntéshozatali szabályok hiánya –ellenőrzési és jóváhagyási folyamatok szabályozatlansága MMK

Minisztérium tapasztalatai Formai hibák, jogosultság, hiányosságok –hiánypótlás, pl.: hiányzó mellékletek, nyilatkozatok –EMT: sablon megváltoztatása –agglomeráció többi településével az egyeztetési kötelezettségek elmulasztása –agglomerációs rendeletnek nem megfelelés, VKKI igazolás hiánya Intézményi háttér –felmondás/kilépés rendje nem szabályozott –döntéshozatali szabályok hiánya –ellenőrzési és jóváhagyási folyamatok szabályozatlansága MMK

Minisztérium tapasztalatai Változatelemzés („0”, „A”, „B”) –a jelenlegi rendszer („0” változat), azaz a projekt nélküli eset következményei nincsenek kellően bemutatva, sok esetben teljesen hiányzik a „0” változat –alternatívák hiánya, nem egyértelmű műszaki tartalom –nem kellőképpen kidolgozottak az alternatívák (választás alátámasztása) –természetközeli, egyedi megoldások vizsgálatának hiánya –Fejlesztés indokoltsága –szükségtelen ill. indokolatlan fejlesztési igény (pl. nincs szükség a szennyvíztelep bővítésére) –jogszabályi előírásoktól eltérően harmadfokú tisztítás tervezése ott, ahol nem indokolt MMK

Tervezők ajánlásai I. Csatornázásra, szennyvíztisztításra testre szabott KEOP sablon kellene Az értékelési szempontokat újra kellene gondolni (esélyegyenlőség, munkahelyteremtés stb.) A közbeszerzési törvényt az uniós előírásokhoz igazítani A hazai és az uniós vízminőségvédelmi követelmények összhangját megteremteni MMK

Tervezők ajánlásai II A tervezőnek a projektet a lezárásáig végig kellene követni. Fel kellene számolni azt a mai gyakorlatot, hogy a tervezőt jó esetben is csak az első fordulós pályázat készítésébe vonják be Meg kellene szüntetni azt a gyakorlatot, hogy a csatornás munkák automatikusan piros- a szennyvizesek sárga könyvesek MMK

KÖSZÖNJÜK A TÜRELMÜKET MMK