A felnőttképzési törvény 2009. évi várható módosítása dr. Szivi József SZMM Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
MAGYAR SZABVÁNYÜGYI TESTÜLET
Advertisements

EMCS RENDSZER JOGSZABÁLYI HÁTTERE
Tartalom Alapelvek, felnőttképzés résztvevői, felnőttképzés intézményei, a törvény hatálya Engedélyezési eljárás feltételei, követelmények – akkreditációtól.
2013. évi LXXVII. tv. főbb rendelkezései
Mobilitás Országos Ifjúsági Szolgálat mint képzőintézmény Bencze Györgyné Hajni.
Felsőfokú egészségügyi oklevelek elismerése
1 A felnőttképzés aktuális jogi környezete Nagy Zsolt.
Felnőttképzési tv. és a felsőoktatás Sum István OM
Az új felnőttképzési törvényi változások az uniós projektek tükrében
A kamara szerepvállalása a szociális képzések területén
Akkreditált intézmények és programok ellenőrzése Jókai István a FAT elnöke.
Felnőttképzési akkreditáció. Jogszabályi háttér  a felnőttképzésről szóló évi CI. törvény  a felnőttképzést folytató intézmények és a felnőttképzési.
A vízjog időszerű kérdései
Új szabályok, új fogalmak az elektronikus ügyintézésben dr
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről, s az igénybevehető szolgáltatásokról Tisza.
Intézmény-akkreditáció a felnőttképzésről szóló évi CI. törvény és végrehajtási rendeletei szerint Eger, november 15.
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
A felelős műszaki vezetőkre vonatkozó szabályok változása A munkavédelem időszerű kérdései a bányászatban és a gáziparban konferencia Visegrád november.
Állam munkavédelmi feladatai
Soós László NGM Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály
Az OKJ bevezetésének, a szakmai vizsgáztatásnak jogszabályi háttere.
Az európai közösségi jog általános rendszere szerinti elismerés Oktatási Hivatal Magyar Ekvivalencia és Információs Központ Budapest, november 10.
Pedagógus oklevelek elismerése
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről és az igénybevehető szolgáltatásokról Pataki.
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.
ÚMVP III-IV.tengely Budapest, Dr. Horváth Zita Agrár-vidékfejlesztési Főosztály.
Ajánlás-változások Pedagógus-továbbképzés „Kongresszus után - a változások folyamatában” Konferencia Csillag Márta Budapest, május 27.
Munkahelyi egészség és biztonság
A felnőttképzéshez kapcsolódó jogszabályok változásai
1.2. Könyvviteli szolgáltatást végzők továbbképzésének átalakítása.
MUTATVÁNYOS BERENDEZÉSEK PIACFELÜGYELETI ELLENŐRZÉSE
Vasútszabályozási Osztály
Ágazati szakképzés változásai
SZAKKÉPZÉS, FELNŐTTKÉPZÉS, AKTUALITÁSOK
AZ ÚJ FELSŐOKTATÁSI TÖRVÉNY - MINŐSÉGFEJLESZTÉS, MINŐSÉGHITELESÍTÉS.
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
A jogszabályi változások irányai dr. Andráczi-Tóth Veronika Nemzeti Erőforrás Minisztérium Családi és Szociális Szolgáltatások Főosztálya.
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMZŐI HOGYAN TANÍTSUNK EREDMÉNYESEBBEN? TANÉVNYITÓ SZOLNOK, VIII.
Soós László SZMM Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály
SZAKKÉPZÉS, FELNŐTTKÉPZÉS, AKTUALITÁSOK
Slenker Endre Magyar Energia Hivatal
A FELNŐTTKÉPZÉSI TEVÉKENYSÉG FOLYTATÁSÁNAK ENGEDÉLYEZÉSE 2013
Előadó: Bellovicz Gyula igazságügyi szakértő
A szakfordítói és tolmácsolási tevékenység jogi szabályozása és felülvizsgálatának lehetséges irányai Dr. Németh Szabolcs Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium.
INTÉZMÉNYI KÖR NYILVÁNTARTÁS AKKREDITÁCIÓ ENGEDÉLYEZÉS.
Magyar Ekvivalencia és Információs Központ
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
2014. november Rendek Tímea
Az új típusú szakképzési rendszer főbb jellemzői MÁV konferenciasorozat 2. rendezvény április 29. Dr. Szivi József SZMM Felnőttképzési és Szakképzési.
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
A jogszabályi környezet változása Tájékoztató a BMK, BNE szakmai fórumán október 30. Óváry István OKM Közművelődési Főosztály szakmai főtanácsadó.
A vasúti továbbképzések lehetőségei a hazai és a nemzetközi elvárások változása kapcsán Előadó: Dr. Vincze Árpád főtanácsos Gazdasági és Közlekedési Minisztérium.
A Bit módosítása évi LXXXVI. tv június január január 1.
Országos szakképzési tanévnyitó igazgatói értekezlet 2010/2011. tanév Tájékoztató a felnőttképzési akkreditációról Torma Gabriella FAT titkárságvezető.
Szakképzési közfeladatok a Kamarában
Az intézményi és programakkreditáció alapjai, összefüggése és folyamata Rettegi Zsolt felnőttképzési szakértő.
A felsőoktatási gyakorlóhelyek nyilvántartása november 27. Laczky Gabriella.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
A szolgáltatási irányelv alkalmazásából nyíló lehetőségek a kkv-k számára A gazdasági élet stratégiái június 28. Külügyminisztérium.
MUNKAÜGYI FELÜGYELŐSÉGI NYÍLT NAP ÁPRILIS 03.
Akkreditált Felnőttképzési Intézmény GAZDÁLKODÓI TÁJÉKOZTATÓ Berta-Mudri Krisztina Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság Háza 8000.
A pénzügyi szolgáltatások közvetítőit érintő jogszabályi változások
A SZÁMVITELRŐL SZÓLÓ ÉVI C. TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI
Társadalmi Párbeszéd Osztály: ágazati párbeszéd bizottságok (ÁPB)
MINŐSÉGBIZTOSÍTÁS A FELNŐTTKÉPZÉSBEN
ETS-létesítményeket, EU-ETS hitelesítőket
A vasúti járművek karbantartását, javítását és időszakos vizsgálatát végző műhelyeket érintően tervezett jogszabályi változások dr. Erb Szilvia főosztályvezető.
Közbeszerzési Döntőbizottság
Előadás másolata:

A felnőttképzési törvény évi várható módosítása dr. Szivi József SZMM Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály

A törvény módosításának eddigi története és jelenlegi helyzete 2007 nyara – kimondásra kerül, hogy a felnőttképzési törvény bizonyos előírásait a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelv érinti 2007 nyara – kimondásra kerül, hogy a felnőttképzési törvény bizonyos előírásait a belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelv érinti 2008 első félév – kidolgozásra kerül a törvénymódosítás 2008 első félév – kidolgozásra kerül a törvénymódosítás 2008 nyara – a tervezet társadalmi és államigazgatási egyeztetése 2008 nyara – a tervezet társadalmi és államigazgatási egyeztetése 2008 augusztus – az IRM álláspontja: a módosítással „célszerű” bevárni az általuk készítendő kerettörvényt 2008 augusztus – az IRM álláspontja: a módosítással „célszerű” bevárni az általuk készítendő kerettörvényt 2008 december eleje – az SZMM átadja az IRM-nek a felnőttképzési törvény irányelveknek megfelelően módosított, kodifikált változatát 2008 december eleje – az SZMM átadja az IRM-nek a felnőttképzési törvény irányelveknek megfelelően módosított, kodifikált változatát január – az IRM csekély változtatással elfogadja az SZMM javaslatát január – az IRM csekély változtatással elfogadja az SZMM javaslatát A fentiektől függetlenül – képviselői önálló indítvány a törvény módosítására az élethosszig tartó tanulás feltételeinek biztosítása érdekében januárban A fentiektől függetlenül – képviselői önálló indítvány a törvény módosítására az élethosszig tartó tanulás feltételeinek biztosítása érdekében januárban

A belső piaci szolgáltatásokról szóló 2006/123/EK irányelv és a felnőttképzés Miért tartozik a felnőttképzés az irányelv hatálya alá? – A felnőttképzés nem ingyenes állami közszolgáltatás Miért tartozik a felnőttképzés az irányelv hatálya alá? – A felnőttképzés nem ingyenes állami közszolgáltatás Az irányelv fontosabb követelményei (a felnőttképzés szempontjából): Az irányelv fontosabb követelményei (a felnőttképzés szempontjából): - a szolgáltatások szabad áramlásának biztosítása, - a tevékenységek végzésének szabadsága, - a tevékenységek monopolizálásának megakadályozása, - az eljárások egyszerűsítése, a nyilvántartások hozzáférhetősége.

A felnőttképzésről szóló törvény irányelvnek megfelelő módosítása I. A felnőttképzés folytatását nem lehet nyilvántartásba vételhez, a nyilvántartást nem lehet időtartamhoz kötni. A felnőttképzés folytatását nem lehet nyilvántartásba vételhez, a nyilvántartást nem lehet időtartamhoz kötni. A felnőttképzési tevékenységet továbbra is be kell jelenteni, de ez nem feltétele a tevékenység megkezdésének. A felnőttképzési tevékenységet továbbra is be kell jelenteni, de ez nem feltétele a tevékenység megkezdésének. A nyilvántartásba vétel tehát „nem járhat le”, de a változások bejelentése – így pl. a tevékenység megszüntetése – továbbra is kötelezettség. A nyilvántartásba vétel tehát „nem járhat le”, de a változások bejelentése – így pl. a tevékenység megszüntetése – továbbra is kötelezettség. A nyilvántartás adattartalma egyszerűsödik (pl. nem kell nyilatkozni a vizsgaszervezési jogosultságról, a képzés szintjéről, nemzetközi elismeréséről, nem kell külön jelezni az akkreditált programokat). A nyilvántartás adattartalma egyszerűsödik (pl. nem kell nyilatkozni a vizsgaszervezési jogosultságról, a képzés szintjéről, nemzetközi elismeréséről, nem kell külön jelezni az akkreditált programokat).

A felnőttképzésről szóló törvény irányelvnek megfelelő módosítása II. Az eljárásban biztosítani kell az „egyablakos ügyintézés” lehetőségét – minden eljárás és alaki követelmény itt teljesíthető, felvilágosítás kapható, a hatóságok elérhetősége, a nyilvántartások hozzáférhetősége biztosított elektronikus úton is – ez a kerettörvényben kerül megfogalmazásra (ez az egyik változtatás az SZMM decemberi változatához képest) Az eljárásban biztosítani kell az „egyablakos ügyintézés” lehetőségét – minden eljárás és alaki követelmény itt teljesíthető, felvilágosítás kapható, a hatóságok elérhetősége, a nyilvántartások hozzáférhetősége biztosított elektronikus úton is – ez a kerettörvényben kerül megfogalmazásra (ez az egyik változtatás az SZMM decemberi változatához képest) A hazánkban letelepedett szolgáltató a törvény szerint, A hazánkban letelepedett szolgáltató a törvény szerint, a határon átnyúló szolgáltatást végző a letelepedés helye szerinti jogszabályok alapján folytathatja tevékenységét. a határon átnyúló szolgáltatást végző a letelepedés helye szerinti jogszabályok alapján folytathatja tevékenységét.

A felnőttképzésről szóló törvény irányelvnek megfelelő módosítása III. A felnőttképzési akkreditáció nem tartozik az irányelv hatálya alá, (mert a tevékenység nem kötelező minőségbiztosítását jelenti), de meg kívánjuk teremteni az átjárhatóságot és a kölcsönös elismerés biztosításának lehetőségét más tagországok hasonló akkreditációs rendszereivel. A felnőttképzési akkreditáció nem tartozik az irányelv hatálya alá, (mert a tevékenység nem kötelező minőségbiztosítását jelenti), de meg kívánjuk teremteni az átjárhatóságot és a kölcsönös elismerés biztosításának lehetőségét más tagországok hasonló akkreditációs rendszereivel. A módosított törvény kimondaná, hogy valamely tagállam által elismert minősítési rendszer igazolása esetén az akkreditáció iránti kérelemben kizárólag azoknak a követelményeknek való megfelelést szükséges igazolni, amelyeket az adott állam követelményei nem tartalmaznak. (Mindez igazán a határon átnyúló szolgáltatási tevékenység esetén lehet érdekes.) A módosított törvény kimondaná, hogy valamely tagállam által elismert minősítési rendszer igazolása esetén az akkreditáció iránti kérelemben kizárólag azoknak a követelményeknek való megfelelést szükséges igazolni, amelyeket az adott állam követelményei nem tartalmaznak. (Mindez igazán a határon átnyúló szolgáltatási tevékenység esetén lehet érdekes.)

A felnőttképzési törvény egyéb tervezett módosításai I. Megszüntetjük a kétévenkénti beszámolási kötelezettséget. Megszüntetjük a kétévenkénti beszámolási kötelezettséget. Megszüntetjük a szakmai tanácsadó testület kötelező működtetését az akkreditált képző intézmények esetében is. Megszüntetjük a szakmai tanácsadó testület kötelező működtetését az akkreditált képző intézmények esetében is. Fogyasztóvédelmi okokból tovább szigorítjuk a felnőttképzést folytató intézmények ellenőrzését, pontosítjuk a szankciórendszert: Fogyasztóvédelmi okokból tovább szigorítjuk a felnőttképzést folytató intézmények ellenőrzését, pontosítjuk a szankciórendszert: - a tevékenység megkezdéséből fakadó esetleges károk teljes mértékben a képző intézményt terhelik, - a bejelentési kötelezettség elmulasztásáért komoly bírság, majd két év eltiltás jár,

A felnőttképzési törvény egyéb tervezett módosításai II. - emelkedik a bírság összege a nem jogszabály szerinti működés esetén, - a törvény tételesen meghatározza a súlyosabbnak minősülő szabálysértés eseteit, melyek várhatóan a következők: nem köt felnőttképzési szerződést a képző, nincs megfelelő képzési programja, a képzést nem a programnak megfelelően folytatja, nem tesz eleget tájékoztatási és bejelentési kötelezettségnek. Felhatalmazást kap a miniszter a felnőttképzési szakértői tevékenység szabályozására (második változtatás a decemberi javaslathoz képest) Felhatalmazást kap a miniszter a felnőttképzési szakértői tevékenység szabályozására (második változtatás a decemberi javaslathoz képest) Pontosításra kerül a távoktatás és a felnőttképzéshez kapcsolódó szolgáltatás fogalma és meghatározásra kerül a szakmai képzés fogalma, valamint a felnőttképzési tevékenység megkezdése. Pontosításra kerül a távoktatás és a felnőttképzéshez kapcsolódó szolgáltatás fogalma és meghatározásra kerül a szakmai képzés fogalma, valamint a felnőttképzési tevékenység megkezdése.

Fogalmak pontosítása és meghatározása Távoktatás lényege: már a tananyaggal történő megismerkedés is igényli a tanuló/hallgató önálló, tanári irányítás nélküli tevékenységét. Időtartamát a felnőttképzési szerződésben kell rögzíteni. Megvalósul- hat levelező formában és IKT eszközök segítségével. Távoktatás lényege: már a tananyaggal történő megismerkedés is igényli a tanuló/hallgató önálló, tanári irányítás nélküli tevékenységét. Időtartamát a felnőttképzési szerződésben kell rögzíteni. Megvalósul- hat levelező formában és IKT eszközök segítségével. A felnőttképzéshez kapcsolódó szolgáltatás: a képzések egyénre szabott kialakításának elősegítésére, a képzés hatékonyságának javítására vagy a munkavállalás elősegítésére irányul. A felnőttképzéshez kapcsolódó szolgáltatás: a képzések egyénre szabott kialakításának elősegítésére, a képzés hatékonyságának javítására vagy a munkavállalás elősegítésére irányul. Szakmai képzés: olyan képzés, amely valamely foglalkozás, munkatevékenység végzéséhez szükséges kompetencia megszerzésére, fejlesztésére irányul. Szakmai képzés: olyan képzés, amely valamely foglalkozás, munkatevékenység végzéséhez szükséges kompetencia megszerzésére, fejlesztésére irányul. A felnőttképzési tevékenység megkezdésének minősül a képzés meghirdetése, illetve a tevékenység bármely fogalmi elemének megvalósítása (pl. képzési program készítése). A felnőttképzési tevékenység megkezdésének minősül a képzés meghirdetése, illetve a tevékenység bármely fogalmi elemének megvalósítása (pl. képzési program készítése).

A képviselői önálló indítvány lényege Törvényi előírás lenne, hogy a digitális írástudás megszerzése minden felnőttképzési program tartalmának kötelező része. Törvényi előírás lenne, hogy a digitális írástudás megszerzése minden felnőttképzési program tartalmának kötelező része. A minisztérium tartsa nyilván a felnőttképzésben résztvevők személyes adatait. A minisztérium tartsa nyilván a felnőttképzésben résztvevők személyes adatait. Lehetővé válna a közművelődési intézmények számára is azon egyszerűsített intézményakkreditációs eljárás, amely a közoktatási intézmények számára rendelkezésre áll. Lehetővé válna a közművelődési intézmények számára is azon egyszerűsített intézményakkreditációs eljárás, amely a közoktatási intézmények számára rendelkezésre áll.

A törvény és a kapcsolódó jogszabályok módosításának várható ütemezése Az EK irányelvek átültetéséről szóló – IRM által előterjesztendő - kerettörvényhez kapcsolódóan várhatóan 2009 első félévében módosításra kerül a felnőttképzési törvény. Az EK irányelvek átültetéséről szóló – IRM által előterjesztendő - kerettörvényhez kapcsolódóan várhatóan 2009 első félévében módosításra kerül a felnőttképzési törvény. Ehhez kapcsolódóan eldől a képviselői önálló indítvány sorsa. Ehhez kapcsolódóan eldől a képviselői önálló indítvány sorsa második félévében – a megváltozott törvénynek megfelelően - módosításra kerül a 2009 második félévében – a megváltozott törvénynek megfelelően - módosításra kerül a - felnőttképzési intézmények nyilvántartásba vételéről szóló 48/2001. (XII. 29.) OM rendelet, - a 22/2004. (II. 16.) Korm. rendelet a felnőttképzést folytató intézmények és programok akkreditációjáról, - a 24/2004. (VI. 22.) FMM rendelet az akkreditációs eljárás és követelményrendszer részletes szabályairól.

Köszönöm a figyelmet!