Új Magyarország Fejlesztési Terv, TÁMOP-TIOP, akciótervek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Országos könyvtári fejlesztések a tanulás támogatására
Advertisements

A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
A felsőoktatás fejlesztési lehetőségei
ÚMFT – a foglalkoztatás növeléséhez kapcsolódó hazai és EU-s források elérése mikro-, kis-, és középvállalkozások részére.
Új Magyarország Fejlesztési Terv „Foglalkoztatás és növekedés” Cél: Felzárkózni a fejlett országokhoz a foglalkoztatás növelésével és a gazdasági.
A Kormány intézkedései és tervei
A könyvtárak fejlesztési lehetőségei Országos Széchényi Könyvtár Budapest, november 14. A stratégiai tervezés és végrehajtás aktuális állapota alapján.
Előzetes információk a szociális ágazat pályázati lehetőségeiről az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében Szombathely október 24.
„ A régió, ahol íze van az életnek” A Dél-dunántúli Operatív Program pályázatai Kovács Zoltán Tervezési csoportvezető Dél-Dunántúli Regionális Fejlesztési.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
A civilek szerepe a társadalmi megújulást szolgáló programokban
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Tájékoztatás a Versenyképes tudás OP tervezetéről november 22. Közoktatás-politikai Tanács Dr. Sági Zsolt Főosztályvezető EU Koordinációs és Tervezési.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
BEVEZETÉS. Magyarország között 15 operatív program megvalósításáért felelős Összesen mintegy 22,4 milliárd euró fejlesztési forrást tudunk felhasználni.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A TÁMOP felépítése Tóth István január 26.. ÚMFT prioritások és OP-k Társadalmi megújulás Gazdaság- fejlesztés Közle- kedés Környezeti és energetikai.
A TÁMOP civileket érintő területei. A TÁMOP specifikus céljai 1.A munkaerő-piaci kereslet és kínálat összhangjának javítása 2.Az aktivitás területi különbségeinek.
A társadalmi befogadás megjelenése az ÚMFT humánerőforrás programjaiban NFÜ HEP IH.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
Felsőoktatási Minőségfejlesztési Rendszer
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) Dr. Tóth Sándor irodavezető, Pécsi Helyi Vidékfejlesztési Iroda Területfejlesztők és Polgármesterek.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az NFÜ által megfogalmazott célok, azok összhangja az ágazati célkitűzésekkel „Építészet a gyógyulásért 2010” konferencia Budapest, NEFMI december.
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK A HUMÁNERŐFORRÁS OPERATÍV PROGRAMOKBAN
Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
Tájékoztató a Társadalmi Megújulás Operatív Programról.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program TIOP Kecskemét, június 21.
Humán közszolgáltatások fejlesztése prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
EURÓPAI FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIA
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
A könyvtárak fejlesztési lehetőségei a TÁMOP-ban és a TIOP-ban Oktatási és Kulturális Minisztérium Könyvtári Osztály „A könyvtárak fejlesztési lehetőségei.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Tájékoztató a megyei tervezés aktuális állásáról
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv és az operatív programok rendszere CIVILIÁDA 2006 Budapest, október 18. Kelemen Balázs, főosztályvezető-helyettes.
A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program 1.3. A nők munkaerőpiaci részvételének támogatása, a család és a munka összehangolásának segítése november.
Nem mondunk le senkiről – a Sárospataki kistérségben sem! Komplex felzárkóztató programok készítése a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben ÁROP /B.
A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program aktuális pályázati lehetőségei aktuális pályázati lehetőségei szeptember 26. Szolnok.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Iparpolitikai és regionális szempontok a GKM Stratégiájában és az ÚMFT-ben Dr. Cservenyák Ildikó Főosztályvezető, GKM MRTT, V. vándorgyűlése október.
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Foglakoztatás-politikai workshop Budapest, augusztus 23.
A AS IDŐSZAKRA VALÓ FELKÉSZÜLÉS AKTUÁLIS HELYZETE MAGYARORSZÁGON NAGYHÁZI GYÖRGY SZAKMAI TANÁCSADÓ, NEMZETI FEJLESZTÉSI MINISZTÉRIUM HUSRB/1203/213/151.
1 A városfejlesztési stratégia dilemmái A Magyar Regionális Tudományi Társaság IV. Vándorgyűlése Szeged, október Önkormányzati és Területfejlesztési.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Csongrád megye as területfejlesztési programja május 15.
A KÖZÖTTI EURÓPAI UNIÓS FEJLESZTÉSI IDŐSZAK ÖNKORMÁNYZATI LEHETŐSÉGEI PICHLER BALÁZS FŐOSZTÁLYVEZETŐ.
Új Magyarország Fejlesztési Terv Egészségügyi fejlesztési lehetőségek Gál Ilona közgazdasági szakállamtitkár Új Magyarország Fejlesztési Terv Egészségügyi.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
A Társadalmi Megújulás OP és a Társadalmi Infrastruktúra OP Budapest, április.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Lorem ipsum.
Előadás másolata:

Új Magyarország Fejlesztési Terv, TÁMOP-TIOP, akciótervek A közművelődési intézmények szerepe és lehetőségei a felnőttképzésben Budapest, 2007. január 30.

A tervezés menete Országos Fejlesztéspolitikai Koncepció, Országos Területfejlesztési Koncepció a Kormány 2005 végén elfogadta Új Magyarország Fejlesztési Terv (2007-2013) A Kormány elfogadta 2006. október 26-án Hivatalos benyújtás az EU-nak: 2006. december Operatív programok Első változatok 2006 április Második változatok 2006 október Társadalmi vita 2006 november Kormány elfogadta 2006 december Hivatalos benyújtás az EU-nak 2006 december Hivatalos tárgyalások: 2007 januártól-májusig Akciótervek Kidolgozás 2006 novembertől, elfogadás 2007 május

Új Magyarország Fejlesztési Terv- Nemzeti Stratégiai Referenciakeret Magyarország 2007-2013 évekre szóló legfontosabb stratégiai dokumentuma Összesen mintegy 8,7 ezer Mrd forintnyi fejlesztési forrás prognosztizálható 15 operatív program Átfogó cél: a foglalkoztatás bővítése és a tartós növekedés elősegítése Horizontális politikák

ÚMFT Prioritások és OP-k Foglalkoztatás és növekedés Gazdaság- fejlesztés Közle- kedés Társadalmi megújulás Környezeti és energetikai fejlesztés Terület- fejlesztés Államreform Gazdaságfejlesztési OP Környezeti és Energetikai OP Közlekedésfejlesztési OP Konvergencia Regionális OP-k Technikai Segítség- nyújtás OP Közép Magyarországi ROP Társadalmi Megújulás OP Államreform OP Társ.i Infrastruktúra OP Elektronikus közig. OP

Az operatív programok forrásai (Mrd Ft)

A TAMOP struktúrája Átfogó cél Az aktivitás növelése a humánerőforrások minőségének javításával Specifikus célok A munkaerőpiaci kereslet és kínálat összehangolásának javítása Az aktivitás területi különbségeinek csökkentése A változásokhoz való alkalmazkodás segítése Az egész életen át tartó tanulás támogatása Az egészségi állapot és a munkavégző képesség javítása A társadalmi összetartozás erősítése, az esélyegyenlőség támogatása Stratégiai prioritások A foglalkoztathatóság fejlesztése, a munkaerőpiacra való belépés ösztönzése Az alkalmazkodó- képesség javítása Minőségi oktatás és hozzáférés biztosítása mindenkinek A kutatás-fejlesztéshez és az innovációhoz szükséges humán erőforrások fejlesztése Egészségmegőrzés és a társadalmi befogadás, részvétel erősítése Közép-Magyarországi Régió

A TAMOP forrásai Támogatás Mrd HUF Támogatás % Prioritás A foglalkoztathatóság fejlesztése, a munkaerőpiacra való belépés ösztönzése, segítése 15,23% 154 Az alkalmazkodóképesség javítása 21,04% 185 Minőségi oktatás és hozzáférés biztosítása mindenkinek A kutatás-fejlesztéshez és az innovációhoz szükséges humán erőforrások fejlesztése 12% 106 Egészségmegőrzés és a társadalmi befogadás és részvétel erősítése 18,81% 166 Közép-Magyarország Régió 11,80% 104 Összesen 100% 900

A civil szféra szerepe a TAMOP megvalósításában Kormányzati szándék: a civil szféra szerepét erősíteni a reformokkal összefüggésben is A TÁMOP minden prioritásában lehetőséget kell biztosítani a civil szféra szereplőinek Főként az állami feladatok kiszervezéséhez kapcsolódóan, de nem kizárólag, a kapacitások megerősítése is cél (szakember-képzés, infrastrukturális feltételek javítása) Új eljárások (pl. a globális támogatás, és ún. közvetítő szervezetek alkalmazása)

A kulturális fejlesztések helye és szerepe a TÁMOP-ban Az OP átfogó, specifikus céljainak eléréséhez a közművelődés eszközrendszerére is szükség van. Egészségmegőrzés és a társadalmi befogadás, részvétel erősítése – 5. prioritás tengely A társadalmi kohézió és az aktivitás erősítése a kulturális szolgáltatások fejlesztésével – 5.8 műveleti szint

TÁMOP 5.8 intézkedés célja és tartalma Az intézkedés célja a kulturális értékek megismerése érdekében a kulturális intézményrendszer nyitottabbá tétele, működési hatékonyságának javítása, az információkhoz való hozzáférés segítése. Közgyűjtemények szocio-kulturális szolgáltató, kultúraközvetítő szerepének erősítése, többek között múzeumpedagógiai szolgáltatások és digitális könyvtári tartalomszolgáltatás hatékonyságának ösztönzése által.

Indikatív forrásmegosztás 5.8 A társadalmi kohézió és az aktivitás erősítése a kulturális szolgáltatások fejlesztésével Tervezett keretösszeg 2007-13 között: 26 936,5 millió Ft 2008-ig: 3 750 millió Ft 2010-ig : további 12 046 millió Ft

A TIOP struktúrája Átfogó cél Az aktivitás növelése a humánerőforrások minőségének javításával Specifikus célok A humán infrastruktúra területi egyenlőtlenségeinek mérséklése, a hozzáférés javítása A humán közszolgáltatások hatékonyságának növelése, átfogó reformjuk elősegítése A társadalmi megújulást szolgáló fejlesztések hatékonyságának növelése Prioritási tengelyek Az oktatási infrastruktúra fejlesztése Az egészségügyi infrastruktúra fejlesztése A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése A kulturális infrastruktúra fejlesztése

A TIOP forrásai Prioritás Támogatás % Támogatás Mrd HUF Az oktatási infrastruktúra fejlesztése 22,88% 119 691,2 Az egészségügyi infrastruktúra fejlesztése 51,96% 271 816,2 A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése 19,16% 100 230,9 A kulturális infrastruktúra fejlesztése a közösségfejlesztés szolgálatában 6,00% 31 387,6 Technikai segítségnyújtás   523 Összesen 100,00% 523 648,90

A kulturális fejlesztések helye és szerepe a TIOP-ban Az OP az oktatás, egészségügy, munkaügyi és szociális ellátórendszer és a kultúra-közművelődés intézményeinek reformját, átalakításuk támogatását, valamint a szolgáltatások fejlesztéséhez szükséges infrastrukturális fejlesztések és átalakítások biztosítását tűzte ki célul. A kulturális infrastruktúra fejlesztése a közösségfejlesztés szolgálatában- 3. prioritás tengely. Cél: A szociokulturális szolgáltatásokhoz való hozzáférés javítása a foglalkoztatás bővítése, a gazdasági növekedés és a társadalmi aktivitás növelése érdekében

Intézkedések 3.4.1 Multifunkcionális közösségi központok kialakítása a nem formális tanulás, és a közösségfejlesztés szolgálatában 3.4.2 Fejlesztési pólusokhoz kapcsolódó kulturális fejlesztések a munkaerő minőségének és adaptivitásának fejlesztése érdekében 3.4.3 Kulturális infrastruktúra integrált fejlesztése a partnerségi együttműködésért és a hálózatosodás elősegítése érdekében

Indikatív forrásmegosztás A prioritás tervezett keretösszege 2007-13 között : 31 318 millió Ft Ebből 2007-2008-ban felhasználható: 13 618 millió Ft 2009-2010-ben felhasználható: 14 382 millió Ft

AKCIÓTERVEK FUNKCIÓ MENETREND TARTALMA SABLONOK

1. FUNKCIÓK, JELLEMZŐK 2 évre készül, rögzíti az egyes ágazatok által megvalósítani kívánt fejlesztések főbb paramétereit Az OP-k és a pályázati kiírásokat „köti össze” OP-nként vagy prioritásonként készülhet Kormány általi jóváhagyást igényel Tartalmazza a későbbi pályázati programok, egyéb kiírások főbb pontjait Évente felülvizsgálatra kerül a tartalma, korrekció lehetséges

2. MENETREND Végleges AT-k Tárcák benyújtják a teljes, kész akciótervet OPTKB elfogadja FIT elfogadja Kormány elé kerül az akciótervek rövidített változata (OP-k elfogadását követően) Előzetes akciótervek az OP-k elfogadásáig Tárcák benyújtják az indítani kívánt konstrukciókat előzetes akcióterv formájában Kormány elé kerülnek az előzetes akciótervek sarokpontjai

3. AZ AKCIÓTERVEK FŐBB TARTALMI ELEMEI Prioritás/Intézkedés/Konstrukció célja, tartalma Indikátorok Prioritás/Intézkedés/Konstrukció szintű pénzügyi keretek Támogatható tevékenységek Kiválasztási kritériumok

4. AZ AT-k JELENLEGI KÉSZÜLTSÉGI FOKA A tárcák elkészítették az első verziókat 2006. novemberre – azóta továbbfejlesztés alatt állnak Összesen 9 akcióterv készül (5 TAMOP + 4 TIOP) Első előzetes akcióterveket kormány elfogadta  első pályázati kiírások 2007. január-februárban várhatók! Végleges akciótervek az OP-k elfogadásától függően 2007. áprilisára várhatók A konstrukció támogatási formája többféle lehet (normatív pályázat, automatikus pályázat, standard pályázat, közvetett támogatás, kiemelt program) – jellemző a kiemelt programok túlsúlya

5. További feladatok TAMOP 5. prioritás (Egészségmegőrzés és a társadalmi befogadás és részvétel erősítése) forrásmegosztás a tárcák között nem rögzített, ennek megtörténtéig az akcióterv nem véglegesíthető TAMOP 5. prioritásán belül több terület támogathatósága kérdéses TAMOP 6. prioritás (KMR) nem készül külön AT, a többi prioritás tartalmazza DE: a KMR-re vonatkozóan sem rögzítettek a prioritáson belüli forrásarányok Arányosítás lehetősége a KMR prioritás „tehermentesítése” érdekében

2007 első negyedévében induló konstrukciók Munkahelyi képzések: 1,1 Mrd Ft, automatizált pályázat Lépj egyet előre II., 5,6 Mrd Ft központi program Akadálymentesítés: 1,2 Mrd Ft, kétfordulós pályázat Új pálya (pedagógusok átképzése) 0,45 Mrd Ft, központi program és nyílt pályázat

2007 második negyedévében induló konstrukciók Két pályázati hullám lehetséges: április, június-július a tárgyalások függvényében Számos központi program indulna (SZMM, OKM, EÜM) a tárcák tervei szerint NFÜ elvárás: csak biztosan támogatható területeken egyszerű konstrukciók

Köszönöm a figyelmüket! Kiss Csaba Szakmai tanácsadó Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Humán Erőforrás Programok Irányító Hatósága Cím: 1066 Budapest, Mozsár utca 16. Telefon: 06 1 472-2551 Fax: 06 1 354 39 11 www.hefop.hu