Kapcsolat a vér szerinti családdal © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 3. Nevelőszülői módszertan.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kapcsolattartás a szülői házzal
Advertisements

Jánosi Beatrix szeptember 08.
Nemzetközi Médiakonferencia Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat
Gyermekvédelmi igazgatás – gyámügyi ismeretek
Korai fejlesztés a bölcsődénkben
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Az iskolai szociálismunka
Gyermekvédelem a védőnői munkában
Gyermekvédelmi alapellátás
Szociálpedagógia szak (BA). A képzés célja: • olyan szociálpedagógusok képzése, • akik képesek a gyermek és ifjúsági korosztály • tanulási, szociális.
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
Hogyan és mire neveljük őket? © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 5. Nevelőszülői módszertan.
Gyermekvédelmi rendszer jogi háttere
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
Veszélyeztető magatartás gyanúja  időnként előforduló, enyhébb jelenségek  rizikó tényezők  háttérben inkább a szülők tájékozatlansága áll.
Hogyan válhatunk nevelőszülővé?
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Mészáros Attila Menedék Migránsokat Segítő Egyesület
Gyerekek a Biztos Kezdet Gyerekházban
A gyermekvédelmi ellátórendszer szerepe a bűnmegelőzésben
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Szükség szerinti teljes körű ellátás, és a Térítési díj dilemmái.
© Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
Csapatban a szakmával „Csapatjátékosok”
A kapcsolattartás útvesztőiben
A mai magyar gyermekvédelmi rendszer
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
A gondozás,nevelés egysége
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Workshop A gyermekvédelmi jelzőrendszer működésének
FOGÓDZÓ Gyermek Segélyezési Egyesület. A kezdetek … Úgy gondoltuk, hogy szeretnénk anyagi és érzelmi segítséget nyújtani azoknak a gyerekeknek, akik a.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Biztos Kezdet gyerekházak hálózata
PROTOKOLLTERVEZET családok átmeneti otthonai részére
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Merre tovább? Előre gondolkodás © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 6. Nevelőszülői módszertan.
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
Gyermekvédelem kontra családvédelem
A muzeális intézményrendszer átalakítása
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
A NEVELÉS TERÜLETEI.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Szeretettel köszöntöm
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Inklúzív nevelés Magyarországon
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
Speciális gyermekvédelem
Bentlakásos intézményi ellátás elkerülését célzó szolgáltatások TÁMOP /1. Marcali Kistérségi Többcélú Társulás Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért.
Szociálpedagógus a „SÉF” Szakképző Iskolában „Fontos vagy nekünk” QALL – Végzettséget mindenkinek! Regionális konferencia Székesfehérvár 2013.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
2010/2011.  az óvoda-iskola átmenet megkönnyítése.
A 2014/2015 iskolai év pszichológusi tevékenységének beszámolója.
PARTNERSÉG AZ OKTATÁSBAN… HAJDÚSZOVÁT MÁJUS 17.
A kamaszok és mi Dr. Gyenge Eszter. Történeti szempontok Archaikus társadalmak Felnőttéválás beavatási rítusok: Átmenet a gyermeki – profán- világból.
1 Az alapellátás és a szakellátás kapcsolata, közös feladatok, célok Gyermekjóléti Szolgálatok Országos Konferenciája Budapest, 2007.szept Gulyásné.
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki, ha nem tud addig tartani, amíg megnövök, hanem guggoljon ide mellém, ha nemcsak hallani, de érteni is akar, hogy.
A LURKÓ-TÁBOR, mint a jó gyakorlat dokumentációja
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki,
Területi alapú célzás a szociálpolitikában
Esély a szülőknek, lehetőség
A diszfunkcionálisan működő család
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Csókay László KPSZTI április 13.
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

Kapcsolat a vér szerinti családdal © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl 3. Nevelőszülői módszertan

Tartalom Félelmek és veszélyek ►Rossz élmények újraélése ►Kétlakiság, kötődészavar ►Kinek van szüksége erre? ►Csalódások Lehetőségek ►A múlt feldolgozása ►Jóvátételek, javítási lehetőség Feladataink © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl Nevelőszülői módszertan 3.

Gyermekvédelmi törvény: 6. § (1) A gyermeknek joga van a testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődését, egészséges felnevelkedését és jólétét biztosító saját családi környezetében történő nevelkedéshez. © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl Nevelőszülői módszertan 3.

Gyermekvédelmi törvény: 6. § (2) A gyermeknek joga van ahhoz, hogy segítséget kapjon a saját családjában történő nevel- kedéséhez, személyiségének kibontakoztatásához, a fejlődését veszélyeztető helyzet elhárításához, a társadalomba való beilleszkedéséhez, valamint önálló életvitelének megteremtéséhez. © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl Nevelőszülői módszertan 3.

Nehezíti a gyermek beilleszkedését a nevelőcsaládba A korábbi rossz nevelési hatások további támogatást kaphatnak A vér szerinti szülő nem fog együttműködni velem. Lehet, hogy a szülő hibájából elmarad a kapcsolattartás © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl Nevelőszülői módszertan Félelmek és veszélyek a nevelőszülők részéről 3.

Rossz élmények újraélése, érzelmi labilitás fenntartása © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl Nevelőszülői módszertan Félelmek és veszélyek a gyermekek részéről 3.

Kétlakiság, kötődészavar, a gyermek kötődésének fejlődése, hovatartozása újabb feldolgozási szakaszt él meg. © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl Nevelőszülői módszertan Félelmek és veszélyek a gyermekek részéről 3.

Kinek van szüksége erre? Nem mindig zavartalan a kapcsolattartás, a vér szerinti szülő újabb beváltatlan ígéretekkel halmozza el a gyermeket. © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl Nevelőszülői módszertan Félelmek és veszélyek a gyermekek részéről 3.

Csalódások, amelyekben profi segítőként kell állnunk a befogadott gyermek mellett. A beváltatlan ígéretek miatt csalódhat a felnőttek szavahihetőségében, amit tudnunk kell ellensúlyozni. © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl Nevelőszülői módszertan Félelmek és veszélyek a gyermekek részéről 3.

© Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl Nevelőszülői módszertan A kapcsolattartásban rejlő lehetőségek A vér szerinti szülővel való rendszeres és időszakos találkozások nevelőszülői támogatás mellett erősítik a gyermek veszteség és frusztráció feldolgozó képességét. 3.

© Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl Nevelőszülői módszertan A kapcsolattartásban rejlő lehetőségek Fejlesztik a vér szerinti szülők személyiségét, felelősségérzetét. Segítik megőrizni és építeni a befogadott gyermek IGAZI szülőképét, esélyt adnak a „hazagondozásra” – nem a nevelőszülőé a gyermek, átmeneti állomás, és krízis – mentőszolgálat vagyunk életében. 3.

© Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl Nevelőszülői módszertan A kapcsolattartásban rejlő lehetőségek A gyermek hazagondozása érdekében lehetőséget kap a vér szerinti szülő hibái kijavításával motiváltan szembesülni. A vér szerinti szülő együttműködése esetén a befogadott gyermek nevelését több oldalról is támogatják. 3.

Feladataink Elfogadni azt, hogy nem mi leszünk az „örök” szülők, csak helyettesítjük őket. A gyermekvédelmi TEAM ajánlása alapján támogatni a gyermek kapcsolattartását. A kapcsolattartást felelősen figyelemmel kísérni, hogy mennyiben segíti, illetve mennyiben hátráltatja a gyermek fejlődését. © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl Nevelőszülői módszertan 3.

Feladataink A kapcsolattartások előtt, közben és után a gyermek érzelmi hullámzásait természetesnek venni, megnyugtatni, az előforduló csalódásokat segíteni feldolgozni. Ha a gyermek fejlődésére hátrányos a kapcsolattartás, akkor ezt jelezni a további segítő szakemberek felé. © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl Nevelőszülői módszertan 3.

Folytatás A gyermek szükségletei Nevelni - mire és hogyan? Hová mennek? Csapatban a szakmával Hogyan válhatunk nevelőszülővé? © Reménység Nevelőszülői Hálózat, Dél-Dunántúl Nevelőszülői módszertan 3.

Köszönöm a figyelmet! Vége Reménység Nevelőszülői Hálózat Dél-Dunántúl / Nevelőszülői módszertan 3. © Bánhidi Tibor