Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az előadás témái Az ellenőrzés-értékelés-minősítés értelmezése, kapcsolata A portfólió fogalma, fajtái Érvek és ellenérvek a portfólió alkalmazásáról.
Advertisements

Jánosi Beatrix szeptember 08.
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
VEZETÉKNÉV KERESZTNÉV | A KOM-PASSZ program ismertetése „KOM-PASSZ” pályaválasztást segítő program GEBAUER FERENC MFPI, március 7.
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
Munka - lakás - szabadidő egysége és szervezése pszichiátriai rehabilitáció gyakorlatában Dr. Pető Zoltán.
A kompetencia alapú oktatás elterjesztéséért Szolnokon (TÁMOP-3. 1
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
A fiatalkorúak képzési, fejlesztési lehetőségeinek módszertani kihívásai Hegedűs Judit – Lénárd Sándor, ELTE PPK.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
Magyar Pedagógiai Társaság Somogy Megyei Tagozata november 21. Kis Jenőné dr. Kenesei Éva megyei elnök.
TÁMOP Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Befogadó intézmények Sárbogárdon
Differenciált tanulásszervezés szemlélete és módszerei
Összeállította: Horváth Csabáné NKI Árpád Fejedelem Általános Iskola Instrukció – kompetencia Megelőzés – Alkalmazkodás - Gondoskodás.
A kooperatív Tanulás ( Tanítva tanulás)
Szegedi Tudományegyetem TÁMOP „XXI. Századi kompetenciaalapú gyakorló iskolák Szegeden – az óvodától az egyetemig.” „XXI. Századi kompetenciaalapú.
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
A gyakorlatvezető mentor
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola szeptember.
A történelemtanítás, történelemdidaktika általános kérdései
A szakmai nevelés lényege, célja és feladatai
A NYEK tapasztalatai a 2006/2007. tanévi iskolalátogatások tükrében.
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
NAT 2007 kompetenciák.
KOMPETENCIA- KOMPETENCIA- ALAPÚ OKTATÁS.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
A tanárképzésben megszerezhető kompetenciák a 8/2013 (I. 30
NYUGAT-MAGYARORSZÁGI EGYETEM REGIONÁLIS PEDAGÓGIAI SZOLGÁLTATÓ KÖZPONT 1 A KOMPETENCIA ALAPÚ PEDAGÓGUSKÉPZÉS ELŐKÉSZÍTÉSÉNEK (HEFOP PROJEKT) EREDMÉNYEI.
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP / /0065 Moduláris oktatás Az egészséged a Te kezedben van!
Történelemtanítási stratégiák a nemzetközi történelemdidaktikai koncepciók tükrében F. Dárdai Ágnes
A nevelés értelmezése – célja – feladatrendszere
A nevelés értelmezése - célja –feladatrendszere
Társadalmi Megújulás Operatív Program Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben TÁMOP 3.1.4/08/2. – A kompetencia.
Projektpedagógia az óvodai gyakorlatban
Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap Két ország, egy cél, közös siker! Dr. Kovács Ferencné.
Közismeret Osztályfőnöki Kommunikáció-magyar ( KO-MA) Matematika Idegen nyelv Természetismeret Társadalomismeret.
Kompetencia alapú oktatás elterjesztése Hajdú-Bihar megyében Herpai Imre igazgató, HBMPI.
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
Fenntarthatóság és káoszelmélet
A Számvitel Didaktikája
Egyházi iskolába járó serdülők iskolai attitűdje és döntéseik vizsgálata Kovács-Krassói Anikó PTE BTK „Oktatás és Társadalom” Doktori Iskola április.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
„KOM-PASSZ” pályaválasztást segítő program
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
AJÁNLÁSOK AZ AKTÍV ÉS FELELŐS ÁLLAMPOLGÁRSÁGRA NEVELÉS STRATÉGIÁJÁHOZ A Stratégia készítő bizottság tagjai: Falus Katalin Galambos Rita Kende Ágnes Mihály.
DIDAKTIKA ÉS OKTATÁSSZERVEZÉS II.
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Az IKT-alapú pedagógia munkaformái, módszerei. 3 betűs világ IKT IST SDT.
Készítette: Tóth Györgyné Szakmai konferencia HEFOP Felkészítés a kompetencia alapú oktatásra.
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
Informatika tanítása ea. Csernoch Mária
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap Családi kisokos, avagy ismerd meg a családod. Vitéz Gyöngyvér.
Minden iskola alapvető érdeke, hogy eredményes és sikeres legyen! Mert:  Vonzónak kell lennie  Láthatóan jó eredményeket kell produkálnia  Az alapdokumentumokban.
Gyakorlás – gyakorlat – gyakornok Sokszor egyetlen élmény egész életére megnyitja a fiatal lelket a zenének. Ezt az élményt nem lehet a véletlenre bízni:
Portfólió Ember és társadalom műveltségterületi tanár- kémiatanár
TÁMOP E-13/1/KONV „A 21. század követelményeinek megfelelő, felsőoktatási sportot érintő differenciált, komplex felsőoktatási szolgáltatások.
Tervezési folyamat.
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
A gyakorlati képzés szemléleti hátterének és kereteinek meghatározása
Miért szükségszerű a változás a természettudományok oktatásában?
Fiatalok társadalmi részvétele és érdekképviselete
Előadás másolata:

Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

Alattvaló vagy polgár? A fiatalok társadalmi és közéleti szerepekre való felkészítése, a társadalomismeret oktatás eredményei és nehézségei iskolavezetői szempontból.

„Tél van, puhán jár, mint a köd a síkló, soknyákú, kegyenc - kékorrú katonák között polgár vagyok-e, vagy fegyenc!” (József Attila)

"Egyszerűen megfogalmazva, az alattvaló engedelmeskedik a törvényeknek, az állampolgár pedig részt vesz a megalkotásukban és megváltoztatásukban." B. Crick

Mit kell tanítani? Miért kell tanítani? A NAT (2007) – három követelménytípusban:  mint kulcskompetencia: „Szociális és állampolgári kompetencia”  mint kiemelt fejlesztési feladat (kerettantervi feladat): „Aktív állampolgárságra, demokráciára nevelés”  mint az „Ember és társadalom” műveltségi terület egyik komponense Kerettantervekben (minden területen megfogalmazódik)

TANULMÁNYI TERÜLETEK ÉS TARTALMAK EGYÉN ÉS KÖZÖSSÉG HELYI TÁRSADALOM MAI MAGYARORSZÁG GLOBALIZÁLT VILÁG

Hogyan kell tanítani? A tanítás-tanulás új szemlélete  A társadalomismeret tanítása lényegében a hagyományos órák rendjét követi.  Újdonságot az jelent, hogy a készségfejlesztés, szemléletformálás jelentősége és aránya nagyobb.  A tanítás során alapvető feladat egyrészt az, hogy fogalmi ismereteket és értelmezési kereteket adjunk. Másrészt viszont az, hogy minél több önálló feladatot kapjanak a diákoknak.

pedagógus-kompetenciák  tudjon tervezni,  tudja megtanítani a tanulás képességét,  ismerje és tanítása során alkalmazza az új tanulásszervezési formákat (kooperatív technikák, projektoktatás stb.),  legyen interaktív kapcsolata diákokkal,  rendelkezzen magas empátiával,  legyen facilitátor (segítő).

 a tanár állampolgári kompetenciái  a társadalomról való tudása átadásához nélkülözhetetlen eszköztár birtoklása

A tanítás-tanulás klasszikus módszerei: Előadás Magyarázat Megbeszélés, beszélgetés Szemléltetés

Interaktív, résztvevő, saját élményen alapuló módszerek: Kooperatív tanulás Szerepjáték Vita Speciális, előkészítő, elmélyítést/elmélyülést tevő módszerek: Interjúkészítés Kutatás, megfigyelés Médiafigyelés

 A tanulás lényege nem az ismeretek elsajátítása, hanem a személyiség különböző komponenseinek az egyénre jellemző fejlődése.  A pedagógus feladata a feltételek megteremtése

A gyermeki személyiség optimális fejlődéséhez három alapszükséglet kielégítése szükséges: a kapcsolat a kompetencia az autonómia

kapcsolat az ember valahová tartozásának érzése az ember egyik legalapvetőbb feltétele közösség

kompetencia  az öröm, a boldogság, a siker érzése  a „meg tudom csinálni” biztos tudata

autonómia  önszabályozás  döntéshozatal és a döntések következményeinek viselése  ez az alapja a személyiség fejlődésének, az egyén közösségben elfoglalt helye alakulásának

Tankönyvek  Forgács Attila – Győrfi-Tóth Péter – Mező Ferenc – Nagy Imre – Veliky János: Társadalmi és állampolgári ismeretek középiskolásoknak (Nemzeti Tankönyvkiadó)  Bayer József, Jávor István,Utasi Ágnes: Társadalomismeret (Dinasztia Kiadó)  Czike Klára – Csizmady Adrienn-Ligeti György – Rózsavölgyi Adél:Minden másképp van  Gönczöl Enikő: Én és a többiek (Nemzeti Tankönyvkiadó)  Gönczöl Enikő: Én és a politika (Nemzeti Tankönyvkiadó)  Kukorelli István-Szebenyi Péter: Állampolgári ismeretek középiskolásoknak (Korona Kiadó)

A tanításhoz használható honlapok     etek/4_szocialis/index.html etek/4_szocialis/index.html   

"Senki sem születik jó állampolgárnak, ahogy egyetlen államban sincs magától értetődő demokrácia. Sokkal inkább igaz az, hogy mind a kettő folyamat,amely egy életen át tart és fejlődik. A fiatalokat születésüktől kezdve be kell vonnunk ebbe a folyamatba." (Kofi Annan)