Forrás: X. Konszenzus füzet 2010.. Fontos  a megelőzés  a hatékony prevenció érdekében szükséges az összehangolt együttműködés az országos és helyi.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Személyes gondoskodás megszervezésére köteles szervek
Advertisements

A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Hiányzással kapcsolatos szabályok 20/2012. (VIII. 31.) EMMI rendelet 51. §
A pártfogó felügyelet lényege A pártfogó felügyelet a bűncselekményt elkövetők ellenőrzését, irányítását, a társadalomba beilleszkedésük.
Szakmai Tanácskozás Miskolc
Csecsemő és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégiumi ülés
Gyermekvédelem a védőnői munkában
Gyermekvédelmi alapellátás
NEVELÉSI OKTATÁSI INTÉZMÉNY FELADATA IGAZOLTLAN MULASZTÁS ESETÉN (11/1994. (VI.8.) MKM rend. 20.§ (Neveir) ; Gyer. 91./F §; 91./G.§ (1) ; Cst. 15.§ és.
Gyermekvédelmi rendszer jogi háttere
„EZERARCÚ CSALÁD” A fiatalokkal való kapcsolatfelvétel és sikeres bizalmi kapcsolat kialakításának egyik lehetősége Pistyur Gabriella Sóti Beáta Törzsökné.
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
Prof. Dr. Szabó Máté Dr. Lenkovics Barnabás
Veszélyeztető magatartás gyanúja  időnként előforduló, enyhébb jelenségek  rizikó tényezők  háttérben inkább a szülők tájékozatlansága áll.
Polgári védelmi feladatok a nem rendszeres hulladékszállítás során
Törvényi változások a gyermekvédelemben (T/9318)
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Sose rázd a kisbabádat Dr. Kovács Zsuzsanna április 30.
KAPOSI JÓZSEF 1993-as közoktatási törvény. Alkotmányos jogok 1. Az alkotmány XII. fejezetében az alapvető jogok és kötelezettségek között rögzíti: A művelődéshez.
Szakmafejlesztés a gyermekvédelemben
A gyermekvédelmi ellátórendszer szerepe a bűnmegelőzésben
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Szükség szerinti teljes körű ellátás, és a Térítési díj dilemmái.
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
A kapcsolattartás útvesztőiben
A mai magyar gyermekvédelmi rendszer
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
Állam munkavédelmi feladatai
ÜZEMBENTARTÓI BALESETVIZSGÁLAT első tapasztalatok
Workshop A gyermekvédelmi jelzőrendszer működésének
Az alapellátásban dolgozó gyermekorvosok és a területi védőnők feladatmegosztása a prevenció területén – előnyök és veszélyek az ellátásban Kovács Julianna.
Polgári védelmi feladatok a nem rendszeres hulladékszállítás során
Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon
Jogszabályi háttér A katasztrófavédelem a polgári védelem és a tűzoltóság országos és területi szerveinek összevonásával alakult meg január 1- jével,
Ajánlás a felkészítések (gyakorlás, munkaműhely) tartalmára és módszerére A gyakorlat bemutatása A gyakorlat célja az etilén termékvezetékek sérülése következtében.
Polgári védelmi kötelezettség, mentesség
A kitelepítés, kimenekítés, befogadás, visszatelepítés
A területi szervek fő feladatai a nukleárisbaleset - elhárítás területén Jogszabályi háttér § §248/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási.
Korai hazaadás problémaköre különös tekintettel az újszülöttkori anyagcsere szűrésekre Dr. Mészner Zsófia Országos Gyermekegészségügyi Intézet.
Óvodai és iskoláztatási támogatás lehetőségei és korlátai Herczog Mária TÁRKI - Világbank műhelykonferencia május 7. Novotel Hotel.
2011. JÚNIUS 28. NYÍRBÁTOR A GYERMEKVÉDELEM ZSÁKUTCÁI A MENTÁLISAN SÉRÜLT FIATALOK GONDOZÁSA SORÁN.
EGYÜTTMŰKÖDŐ SZAKMÁK Védőnői Szolgálat Laubené M. Erzsébet
Középfokú iskolai felvételi eljárás lebonyolításának ütemezése a 2009/2010-es tanévben Papp Brigitta.
A szociálpolitika kulcsproblémái gyermekvédelmi metszetben Gyermekvédelmi napok 2011 „Szakmafejlesztés a gyermekvédelemben” konferencia Budapest, 2011.
Két éven túli védelembe vétel
J OGSZABÁLY VÁLTOZÁSOK G YVT. ÉS A C SALÁDTÁMOGATÁSI TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI HATÁLYOS :  Családi pótlék – nevelési – iskoláztatási támogatás.
J OGSZABÁLY VÁLTOZÁSOK G YVT. ÉS A C SALÁDTÁMOGATÁSI TÖRVÉNY MÓDOSÍTÁSAI HATÁLYOS :  Családi pótlék – nevelési – iskoláztatási támogatás.
237/2010. (IX. 13. ) korm rendelet alapján
237/2010. (IX. 13. ) korm rendelet alapján
PROTOKOLLTERVEZET családok átmeneti otthonai részére
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
II. Kerületi Védőnői Szolgálat gyermekvédelmi tevékenysége
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ
AZ ÁNTSZ HATÓSÁGI FELADATMEGOSZTÁSÁNAK ÉS MŰKÖDÉSI RENDSZERÉNEK VÁLTOZÁSAI
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Vizsgabizottsági tag jogai, kötelességei, elvárások
VÉDŐNŐK A CSALÁDOK SZOLGÁLATÁBAN
Szociális háló Készült a suliNova Kht. megbízásából.
Magyarország egészségügyi ellátórendszere
Interprofesszionális együttműködés a gyermekvédelemben Az elhelyezési értekezlet.
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
PARTNERSÉG AZ OKTATÁSBAN… HAJDÚSZOVÁT MÁJUS 17.
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért.
Készítette: dr. Retkes Zita.  Jogviszonyok a családban  Az állam szerepe és feladata  Ombudsmani tevékenység a családot érintően  Civil jogvédelem.
Győr-moson-sopron megyei kormányhivatal
Járási jelzőrendszeri tanácsadó feladatai és tapasztalatai 2016
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Tájékoztatás jogszabály változásokról
Csókay László KPSZTI április 13.
Előadás másolata:

Forrás: X. Konszenzus füzet 2010.

Fontos  a megelőzés  a hatékony prevenció érdekében szükséges az összehangolt együttműködés az országos és helyi szervezetek között  az ÁNTSZ – védőnők - oktatás-nevelési intézmények - gyermekjóléti szolgálatok - családok cirkuláris együttműködése

 Gyermekek kezelése elsősorban a szülők feladata és kötelessége  Egészségnevelés  Éves szűrővizsgálatok (rendeletben előírt)  A szülői értekezleten történő tájékoztatás ---- a megelőzésről, a kezelés lehetőségeiről, a szűrővizsgálatok idejéről, szülők értesítésének módjáról

 Oktatás-nevelési intézmények házirendjében jelezni kell a kötelező szűrővizsgálatokon való részvételt -- a szülő felé - -- tartalmazza a kezeléshez való hozzájárulást  Közegészségügyi érdekből tájékoztatási kötelezettség az ÁNTSZ illetékes intézménye felé (erről a szülőt tájékoztatni kell )  Írásos szóróanyag (megelőzés, kezelés - gyakorlati teendők ; közintézmények, média)

 18/1998. (VI. 3. ) NM rendelet 37. § (2) bekezdése szerint ( járványügyi intézkedések)  Aki, a tetvesség fennállását észleli v. tudomást szerez róla köteles annak megszüntetéséről haladéktalanul gondoskodni Ha, a tetvesség mértéke, jellege miatt hatáskörében ezt biztosítani nem tudja - kötelező az ÁNTSZ értesítése  De nem kötelezettsége neki magának elvégezni a kezelést ÁNTSZ –kistérségi intézete -- fertőtlenítés

Dilemma : Az ÁNTSZ- apparátus ( anyagi okok?) nincs aki a feladatot végrehajtsa, fertőtlenítő állomások megszűntek Kit terhelnek a költségek ? Tetű irtáshoz való hozzájárulás önkormányzati feladattá vált (tetűirtó szer)  Oktatási Jogok Biztosa (2008) a jelzőrendszer szoros együttműködése –információcsere, kapcsolattartás nem indokolt az iskolai hiányzás

 Gyermekjóléti alapellátás (felvilágosítás, tájékoztatás, gondozás, motivációk feltárása)  Mediáció – érdekek egyeztetése, belátatni a problémát  A család a problémát megszüntetni nem tudja és/vagy nem képes a gyermekjóléti szolgálat értesíti az ÁNTSZ kistérségi intézetét (18/1998. (VI. 3.) NM rendelet 37. § (2) )  Veszélyeztetettséget megelőző gondozás eredménytelen - védelembe vételre javaslat (Gyvt. 68.§ - együttműködés hiánya  Védelembe vétel során kötelezés a tetvesség megszűntetésére, visszafertőzés megakadályozására – gondozási nevelési terv

(1 )… kistérségi intézet elrendelheti, hogy meghatározott helyeken és esetekben a tetvesség felderítésére időszakos vagy soron kívüli, csoportos vagy egyedi vizsgálatokat kell tartani, illetőleg annak megszüntetésére és megelőzésére megfelelő eljárásokat kell alkalmazni (2)…… aki az elvégzett vizsgálatok során tetvesség fennállását észleli, vagy arról hivatásának gyakorlása közben tudomást szerez, köteles annak megszüntetéséről haladéktalanul gondoskodni …, a tetvesség mértéke, jellege miatt hatáskörében biztosítani nem tudja köteles kistérségi intézetnek jelentést tenni

(5 ) Az érintett személy köteles magát alávetni a tetvesség felderítése, megszüntetése, illetőleg megelőzése érdekében szükséges eljárásoknak

(1) A betegségeket terjesztő vagy egészségügyi szempontból káros, külön jogszabályban meghatározott rovarok és rágcsálók irtásáról a terület, az épület tulajdonosának, illetve kezelőjének rendszeresen gondoskodnia kell a terület, illetve épület használói az irtást tűrni kötelesek (2) Az emberi test felszínén, illetve felhámjában élősködő ízeltlábúak irtásának, illetve a ruhanemű fertőtlenítésének tűrésére az érintett személy köteles

 A probléma túlmutat a gyermekjóléti szolgálatok hatáskörén  A konferencia résztvevőinek döntése  Levélben fordulnak az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa Hivatalához, illetve az ágazatot irányító miniszterhez

Köszönöm a figyelmüket! Bicskeiné Zsófi