DIFFERENCIÁLÓ PEDAGÓGIA

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Jánosi Beatrix szeptember 08.
Advertisements

AZ ÓVODA EGÉSZSÉGNEVELÉSI GYAKORLATA (febr. 25.)
Középszíntü testnevelés érettségi vizsga témakörei
Korai fejlesztés a bölcsődénkben
A humán ökorendszer A humán ökorendszer egy hasznos keret, „amelynek segítségével megértjük az ember és környezete között fellépő kölcsönhatásokat.” (Welch)
Az ÉFOÉSZ Támogatott Lakhatási Programja
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
Bölcsőde – óvoda közös intézményként történő működtetése
Hogyan készüljünk az óvodás évekre?
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Gyerekek a Biztos Kezdet Gyerekházban
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
Napocska Napköziotthon
Velünk egy jobb világért! II. Országos Módszertani Konferencia Szükség szerinti teljes körű ellátás, és a Térítési díj dilemmái.
Birta-Székely Noémi Pszicológia és Neveléstudományok Kar Kolozsvár
Csecsemőkortól az ifjúkorig.
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
Rokszin Mónika Pszichológus
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
Kötődés, Kötődési zavarok Rokszin Mónika.
A gondozás,nevelés egysége
Szabóné Kármán Judit PTE NTI BTK Oktatás és Társadalom Doktori Iskola
Az óvodai nevelés alapelvei
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
Az ember egszisztenciális szükségletei és a karakterből eredő, különböző szenvedélyek Erich Fromm.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ
A szervezet energiaforgalma
Egy non-profit egészségügyi alapítvány PR-tevékenysége Száraz Éjszakák – Derűs Nappalok Alapítvány Sarlós Gábor PeppeR 21 PR Ügynökség.
Ürítési zavarok.
Az ellenőrzés, értékelés szerepe, módszerei A teljesítménymérés
Lévay József Református Gimnázium és Diákotthon
A krónikus kórházi kezelést igénylő gyermek ápolása
Az öregkor.
Biztoskezdet gondolat a falakon túl A gyerekházon túl is élnek.
Evészavarok A táplálkozási rendellenességek olyasfajta súlyos betegségek, melyek következtében valaki olyan abnormális evési szokásokat tesz magáévá, melyek.
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Baba Etológia.
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
Az iskoláskor küszöbén
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ
Egy gyermek története Gyermek pszichológiai vizsgálat és pszichoterápiás munka a Budaörsi Nevelési Tanácsadóban Készítette: Cz. Szabó Melinda, pszichológus.
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
M.Tamás Márta Mentálhygiéne M.Tamás Márta
A szervezet energiaforgalma
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
Integráció és inklúzió
Az alvó ember és az álmodó agy
TÁMOP A-13/ A váltóműszakosok problémája 1.
A mozgás szükséglete.
Gyermek- és ifjúságvédelmi alapismeretek
A szervezet energiaforgalma
Személyiségfejlődési zavarok
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
Összeállította: Szabó Ilona
Minden iskola alapvető érdeke, hogy eredményes és sikeres legyen! Mert:  Vonzónak kell lennie  Láthatóan jó eredményeket kell produkálnia  Az alapdokumentumokban.
Varázsos évek, avagy a gyermekkor rejtelmei Dragán Zsuzsanna 2014.
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki, ha nem tud addig tartani, amíg megnövök, hanem guggoljon ide mellém, ha nemcsak hallani, de érteni is akar, hogy.
Sipos Orbán Szakiskola és Kollégium
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki,
A dajka a nevelés folyamatában
Biztos kezdet- gondolat
avagy a megismerési folyamatok probléma alapú tervezése
A szervezet energiaforgalma
A diszfunkcionálisan működő család
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Előadás másolata:

DIFFERENCIÁLÓ PEDAGÓGIA 2009. március 28.

A gyermek lelki szükségletei

A gyermek alapvető lelki szükségletei: az érzelmi védettség és a biztonság, új tapasztalatok szerzése: a külvilág és önmaga felfedezése, önállóság, a felnőttől való függőség csökkentése (a szabadság) , elismerés, megerősítés, belső állapot spontán kifejezése, önmaga és a mások iránt érzett felelősség.

Miért alkalmas az óvoda a gyermek igényeinek kielégítésére? szociálisan és etikailag strukturált környezet, amely a gyermek számára: megfelelő fizikai teret nyújt képességeinek kimunkálására, lehetőséget ad a barátkozásra hasonló korú gyermekekkel, kevésbé terhelő érzelmi klímája, mint az otthon ráirányuló figyelem, az állandó központi szerep.

Az óvodapedagógus feladatai a gyermek lelki szükségleteinek kielégítésében: átveszi az anya néhány vonását és kötelességét anélkül, hogy anyai érzelmi köteléket építene ki; gazdagítja és szilárdítja a kisgyermek személyes kapcsolatát a családdal; segít az anyának felfedezni saját anyai képességeit; előmozdítja az óvoda és otthon közötti kétoldalú kapcsolatot;

Az óvodapedagógus feladatai a gyermek lelki szükségleteinek kielégítésében (folyt.): segít a gyermeknek abban, hogy feldolgozza a fejlődésével járó pszichés problémákat; támasza a gyermeknek, de határozott követelései is vannak; teret ad a képességek természetes fejlődésének; az egyes tartalmakat változatos tevékenységekben közvetíti. (Winnicott, 2000)

A gyermek testi szükségletei

Alvás Az alvás biológiai funkciója helyreállítás, regenerálódás; megelőzés; energia megtakarítás. Alvás alatt egyes élettani folyamatok lelassulnak (szívritmus, kiválasztás, vérnyomás), csökken a testhőmérséklet, az agy anyagcseréje szintén (energiát spórol a szervezet) mások intenzívebbé válnak: növekedési hormon, egyes gyógyulási folyamatok.

Alvászavarok inverz alvó – csecsemőkorban nehezen elalvó alvajárás (szomnanbulizmus) krónikus álmatlanság (inszomnia) éjszakai felriadás (pavor nocturnus) lidérces álom

Az óvodapedagógus feladatai Az alvás higiénéjének megteremtése. Elcsendesedés biztosítása, az aktív tevékenység csökkentése. Egyéni különbségek tiszteletben tartása: - alvásigény - elalvási rituálék - alvási szokások

Táplálkozási zavarok gyarapodási kudarc – csecsemőkorban táplálék visszautasítása kóros hányás kóros gyermekkori elhízás (obezitás) az étel elutasítása (anorexia nervoza) időszakos falási roham (bulímia)

Nevelési alapelvek a táplálkozás során A gyermek akkor egyen, amikor éhes (a szükséglet akkor elégüljön ki, ha megjelent a nélkülözés). A gyermeknek igazodnia kell a közösség étkezési szokásaihoz. Étkezések között ne legyen nass! Szabad nem szeretni bizonyos ételeket. (Ranschburg, 1998)

Nevelési hibák erőszak: a jóból kényszert csinál – Muszáj megenni! manipulálás: a dolog másról szól, mint ami – Repül a … érzelmi zsarolás: a gyerek a központ – Egyél a kedvemért!

A szobatisztaság 18- 24. hó – a szobatisztaság kezdetei Feltételei: a hólyagzáró izmok fejlettsége, saját testi folyamataira irányuló figyelem, a záróizmok akaratlagos működtetése, az utánzás igénye, a beszéd megjelenése, jellemzője: nem jár együtt stabil és folyamatos teljesítménnyel.

Kiválasztási zavarok bevizelés (enurézia) nappali (enurézia diurna) éjszakai (enurézia nocturna) a széklet visszatartásának problémája (enkoprézis) manipulatív szennyezés krónikus hasmenés krónikus székrekedés

Az óvodapedagógus feladatai A gyermek megóvása a szégyentől és a csúfolódástól. Szakember segítsége, közvetítése a szülő felé.

Mozgás eltéri egyéni igények: mozgás mennyisége mozgásfajta terhelhetőség cél: mozgásigény kielégítése, mozgás megszerettetése, mozgásképesség fejlesztése, esztétikus mozgás elősegítése, szervezet egészségének megőrzése és edzése

A mozgás feltételei és alkalmai feltételek: mozgáslehetőség biztosítása (hely, idő, eszköz) gyermeki igények figyelembe vétele alkalmai: mindennapi testnevelés udvari levegőzés testnevelés

Ajánlott irodalom Ranschburg Jenő (1998): Pszichológiai rendellenessége gyermekkorban. Nemzeti Tankönyvkiadó, Budapest. Winnicott, Donald Woods (2000): Kisgyermek, család, külvilág. Animula Kiadó, Budapest.

Minden emberi lénynek meg kell tanulni befelé „együttműködnie" ösztönkésztetéseivel, ki kell fejleszteni a létezésnek, az élet vitelének egy saját, személyes módját, mellyel megbirkózhat ezen késztetéseivel a világnak ama szegletében, amely számára adatott. (Winnicott, 2000)