A tisztelet különböző fajtái

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Lépj tovább a szolgálatban!
Advertisements

ÖRÖK ÉRTÉKEK Életünk döntések sorozata: Mózes példája; Zsid.11,24-26; „Hit által tiltakozott Mózes, amikor felnőtt, hogy a fáraó leánya fiának mondják.
Isten célja a gyülekezettel 2: Közösség
JÉZUS KRISZTUS A SZERETET „SZÉLSŐSÉGE”
Hol a résem Miért jó nekem odaállni?
Értékeld az elmúlt évet: •Istenhez való hűséged, •a kegyelem megélése és •szíved szándékai alapján. 1.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Istenfélelem. Meghatározás  Istent és az Ő akaratát tartani a legfontosabbnak  NEM azt jelenti,hogy félni Istentől, habár meg van írva:  „Mert a mi.
Jer Mert ezt mondja a Seregek URa, Izráel Istene: Majd meglátjátok, hogy még a ti időtökben véget vetek ezen a helyen a hangos, vidám örvendezésnek,
Tisztelet - dicsőség Jon Palmer.
Férfivá és nővé teremtve
A TISZTELET RELÁCIÓI ÉS HATÁSA ÉLETÜNKRE
Vegyetek erőt! Folk Iván.
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt.
Amikor közeledtek Jeruzsálemhez, és Betfagéba, az Olajfák hegyéhez értek, Jézus elküldött két tanítványt, és ezt mondta nekik: „Menjetek az előttetek.
A Zsidók egyik szent könyve a
Tízparancsolat 2. Mózes 1-17.
ALAPIGE: 1Kir 3,
Lekció: 2Móz 20, 1-17  1Akkor mondta el Isten mindezeket az igéket: 2Én, az ÚR, vagyok a te Istened, aki kihoztalak Egyiptom földjéről, a szolgaság házából.  
„Szorongattatásomban az Úrhoz folyamodtam” Jónás 2, 3
BÁTOR VAGY GYÁVA (alamuszi) KERESZTYÉN VAGY?
Isten akarata-e, hogy megházasodjam? A házastárs kiválasztása.
Jézus te vagy minden álmom
A Dávid és Góliát elbeszélés szövege (1Sám 17). A dolgozat célkitűzései a 1Sám 17 ősszövegének rekonstrukciója a szövegvariánsok között felmerülő eltérések.
Miért ünnepeljük még ma is a reformációt?
IGAZ-GYŐNGYŐK.
Nagyböjt első hete.
Folyamodjatok az Úrhoz,
Folyamodjatok az Úrhoz,
Folyamodjatok az Úrhoz,
"Folyamodjatok az ÚRhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
Koinónia a gyakorlatban
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
"Folyamodjatok az Úrhoz, keressétek orcáját szüntelen!"
ISTEN hozott köztünk!.
ISTEN hozott köztünk!.
EGYHÁZI IMATALÁLKOZÓ AZ EURÓPAI ROMÁKÉRT április 12. csütörtök KDOBVI baracskai objektum.
Királyi kenet Heidelbergi KT 31., 32..
Lehet-e a 21. században családi szerepekről beszélni?
Az én szüleim és a te szüleid
A fény Királya Õ, fenségbe öltözött
Tisztelet – dicsőség Szellemi tekintély Jon Palmer.
Készítette: Jon A. Palmer
Készítette: Jon A. Palmer
Kicsoda Isten? 4. prédikáció
Gyülekezeti látás Jon A. Palmer.
Ábel Folk Iván A HIT HŐSEI 1.. Ábelnak sem sem volt könnyebb, mint neked 1.Mózes 4:1-16;
BECSÜLETESSÉG Becs, becses… ÉRTÉKES! Becsül: értékel, tisztel.
ADAKOZÁS „ Nagyobb boldogság adni, mint kapni!”
Jászberényi Gyülekezet. ENGEDELMESSÉG (uralkodás, alávetettség). 2011
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt. Mózes első könyve 1:1 A Biblia legelső mondata ez: Kezdetben teremtette Isten a mennyet és a.
7. Én lelkem, mire csüggedsz el? Mit kesergesz ennyire? :/: Bízzál Istenben s nem hágy el, Kiben örvendek végre. Ki nekem szemlátomást Nyújt kedves szabadulást,
Jn 14,26 A Vigasztaló pedig, a Szentlélek, akit az Atya küld az én nevemben, megtanít majd titeket mindenre, és eszetekbe juttat mindent, amit mondtam.
Minden nap egy (újabb) ajándék. Mit tennél? - 24 óra alatt - Mit bánnál a legjobban hogy nem tettél meg? - Lenne még időd rá?
Főpapi kenet Heidelbergi KT 31..
Mózes első könyve. Mózes első könyve Előadó: Zarka Péter.
Mt 19,16-30.
Református istentisztelet 2014 december 21 advent negyedik vasárnap.
Karácsony Dicsőség mennyben az Istennek és
Nagyböjt III Vasárnap Á-év János 4,5-42 Jézus megérkezett Szamaria egyik városába, amelyet Szikarnak neveznek, közel ahhoz a földdarabhoz, amelyet Jákob.
A 5. parancsolat „Tiszteld apádat és anyádat…”
A történelem legnagyobb személyisége Jézus Krisztus volt.
Igeolvasás „14Most azért az URat féljétek, és őt szolgáljátok tökéletesen és igazán. Távolítsátok el azokat az isteneket, amelyeket atyáitok szolgáltak.
Kegyelmed elég, több mint elég, Igédben bízom én.
ENGEDELMESSÉG. (uralkodás, alávetettség). Jászberény, március 20
A mennyei világ lelki áldásai 1. rész
Neveld a gyermeked! Efézus 6:1-4.
Isten lakhelye.
NEM JÓ AZ EMBERNEK EGYEDÜL? HÁZASSÁG.
Előadás másolata:

A tisztelet különböző fajtái Készítette: Jon Palmer

Kisközösségi kérdések: 1. Hogyan szokták kifejezni a tiszteletet a következő emberek felé: Királyok Színészek Orvosok Államfők Művészek Bírók Vallási vezetők Élsportolók Ügyvédek Popsztárok Honvédség Rendőrök Igazgatók Tanárok

Kisközösségi kérdések: 2. Sorold fel az összes általad (akár könyvből, vagy a médián keresztül) megismert tiszteletadási kifejezésmódot!

1. Az Isten tisztelete (I.Tim. 1:17) „Az örökkévaló királynak pedig, a halhatatlan, láthatatlan, egyedül bölcs Istennek tisztesség és dicsőség örökkön örökké! Ámen.” (I.Tim. 1:17)

2. Congenitális (vele született) tisztelet Róma 13:7 „Adjátok meg mindenkinek, amivel tartoztok: akinek az adóval, annak az adót, akinek a vámmal, annak a vámot, akinek a félelemmel, annak a félelmet, akinek pedig tisztelettel: a tiszteletet.

2. Congenitális (vele született) tisztelet „Mindenkit tiszteljetek, az atyafiúságot szeressétek; az Istent féljétek; a királyt tiszteljétek. Atyafiúi szeretettel egymás iránt gyöngédek; a tiszteletadásban egymást megelőzők.” Róma 12:10

3. Delegált hatalmi tisztelet Királyok, helytartók, hatalmak, politikai és igazgatási hatalmak „Hogy mindenki úgy tisztelje a Fiút, miként tisztelik az Atyát. A ki nem tiszteli a Fiút, nem tiszteli az Atyát, a ki elküldte őt.” (János 5:23)

4. Relációs-pozicionális tisztelet SZÜLŐK FŐNÖK FÉRJ - FELESÉG TANÁROK IDŐSEBBEK

4. Relációs-pozicionális tisztelet „Tiszteld apádat és anyádat: ez az első parancsolat, amelyhez ígéret fűződik mégpedig ez: "hogy jó dolgod legyen, és hosszú életű légy a földön.” (Ef.6:2) SZÜLŐK

4. Relációs-pozicionális tisztelet „Idősebb férfit ne dorgálj meg, hanem intsd mint apádat, a fiatalabbakat pedig mint öcsédet, az idősebb asszonyokat mint anyádat, a fiatalabbakat mint húgodat: teljes tisztasággal. Az özvegy-asszonyokat, akik valóban özvegyek, tiszteld!” (I.Tim. 5:1-3) IDŐSEBBEK

4. Relációs-pozicionális tisztelet „Akik iga alatt görnyedő szolgák, a saját uraikat méltassák teljes tiszteletre, hogy az Isten nevét és a tanítást ne káromolják miattuk.” (I.Tim 6:1) FŐNÖK

4. Relációs-pozicionális tisztelet FÉRJ - FELESÉG Ef.5:33 „De ti is, mindenki egyenként úgy szeresse a feleségét, mint önmagát, az asszony pedig tisztelje a férjét.”

4. Relációs-pozicionális tisztelet „És ugyanígy, ti férfiak is, megértően éljetek együtt feleségetekkel, mint a gyengébb féllel, adjátok meg nekik a tiszteletet mint örököstársaitoknak is az élet kegyelmében, hogy a ti imádkozásotok ne ütközzék akadályba.” (I. Pét.3:7) FÉRJ - FELESÉG

5. Teljesítmény alapú tisztelet Sport Háború Művészet Tudomány Munka Szolgálat Szolgáltatás Szakmai Zenei Üzleti Gazdagság

6. Szellemi hatalmi tisztelet „Nincsen próféta tisztesség nélkül, hanem csak az õ hazájában és házában.” Máté 13.57

6. Szellemi hatalmi tisztelet (2) „A vezetésben bevált presbiterek kétszeres megbecsülést érdemelnek: elsősorban azok, akik az igehirdetésben és a tanításban fáradoznak. Mert azt mondja az Írás: "Nyomtató ökörnek ne kösd be a száját", és "Méltó a munkás a maga bérére.”

6. Szellemi hatalmi tisztelet (3) „Mert Isten parancsolta ezt, mondván: Tiszteld atyádat és anyádat, és: A ki atyját vagy anyját szidalmazza, halállal lakoljon.”

Isten rendje Lukács 22:26 „De ti nem úgy: hanem a ki legnagyobb köztetek, olyan legyen, mint a ki legkisebb; és a ki fő, mint a ki szolgál.”

Isten rendje (2) A nagyobb szolgál, a kisebb tisztelje azt, aki őt szolgálja. Miniszter – doulos: szolga, rabszolga Miniszter mai értelemben – az ország szolgája

Hogyan fejezhetem ki a tiszteletemet a Biblia szerint? értékelni előnybe részesíteni lehajolni, lábat, kezet csókolni, mosni pénzt, ajándékot, anyagiakat adni kettős tiszteletet adni a szellemi vezetőknek

Hogyan fejezhetem ki a tiszteletemet a Biblia szerint? Isten rendje (2) 3. lehajolni, lábat, kezet csókolni, mosni Abigail Dávid előtt „Mikor pedig meglátta Abigail Dávidot, sietve leszállott a szamárról, és arccal leborult Dávid előtt, és meghajtá magát a földig.” (I.Sám. 25:23)

Hogyan fejezhetem ki a tiszteletemet a Biblia szerint? Isten rendje (2) 3. lehajolni, lábat, kezet csókolni, mosni Jákob és Ézsau I. Mózes 33:3 „Maga pedig előttük megy vala, és hétszer hajtá meg magát a földig, a míg bátyjához juta.”

Hogyan fejezhetem ki a tiszteletemet a Biblia szerint? Isten rendje (2) 4. pénzt, ajándékot, anyagiakat adni Jákób – Ézsaunak, Abigail Dávidnak, Séba királynője Salamonnak, Ábrahám Melkisédeknek Zsidók 7:7

Hogyan fejezhetem ki a tiszteletemet a Biblia szerint? Isten rendje (2) 5. kettős tisztelet a szellemi vezetőknek „A jól forgolódó presbiterek kettős tisztességre méltattassanak, főképpen a kik a beszédben és tanításban fáradoznak. Mert azt mondja az Írás: A nyomtató ökörnek ne kösd be a száját; és: Méltó a munkás a maga jutalmára. Presbiter ellen vádat ne fogadj el, hanem csak két vagy három tanúbizonyságra.” (I.Tim. 5:17-19)

Hogyan fejezhetem ki a tiszteletemet a Biblia szerint? Isten rendje (2) 5. kettős tisztelet a szellemi vezetőknek „Mert szűkölködő sem vala ő közöttük senki; mert valakik földek vagy házak birtokosai voltak, eladván, elhozák az eladottak árát. És letevék az apostolok lábainál: aztán elosztatott az egyesek közt, amint kinek-kinek szüksége vala. …

Hogyan fejezhetem ki a tiszteletemet a Biblia szerint? Isten rendje (2) 5. kettős tisztelet a szellemi vezetőknek … József is, ki az apostoloktól Barnabásnak neveztetett el (a mi megmagyarázva annyi, mint Vígasztalás Fia), Lévita, származása szerint ciprusi. Mivelhogy néki mezeje vala, eladván, a pénzt elhozá, és az apostolok lábainál letevé. (Apcsel. 4:34-37)

Szolgálat