Szakismeret, kompetencia és képzés a szociális szakmákban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A tanulást és a megértést segítő módszerek alkalmazása
Advertisements

Friss diplomások a versenyszektorban
E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
A Leonardo kísérleti projekt célja: Az AIFSZ (illetve az ISCED szintnek megfelelő) képzések európai és hazai felmérése, elemzése Egy konkrét AIFSZ képzés.
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
Projektoktatás április 8. Papp Dolli.
Közösségek és célcsoportok konstruálása dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék.
A VEZETÉSRŐL ÁLTALÁBAN
„EU-s tartalmak az oktatásban" Pedagógustovábbképzési program Budapest, 2008 április 1 EU-S TÉMÁK FELDOLGOZÁSA PEDAGÓGIAI PROJEKTEKKEL Rádai Péter (Nyíregyházi.
Fontosabb fogalmak Képesség :
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
Iskolai Közösségi Szolgálat Definíció Cél Folyamat Példák Demokratikus Ifjúságért Alapítvány.
Pécs, április 19.. „Reflektív szociális képzési rendszer a 21. században” TÁMOP /2-C/ „A TANANYAGTARTALMAK FEJLESZTÉSE EREDMÉNYEINEK.
GYAKORLAT-ORIENTÁLT KURZUSOK/ TANANYAG-TARTALMAK A SZOCIÁLIS MUNKÁS ÉS SZOCIÁLPOLITIKUS KÉPZÉSBEN ( a jelenlegiek, ill. az 544c projekt ez irányú fejlesztései)
Szakképzési szakemberek kompetenciáinak meghatározása
A munka világával kapcsolatos tudás
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
A gyakorlatvezető mentor
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
A kompetencia alapú szakképzés sajátosságai
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A csoportok Vezetési Ismeretek Előadások III. Mi a csoport? A csoport olyan egyének közössége, – akiknek közösen kialakított normarendszerük van – akik.
A felnőttoktatás funkciói Magyarországon
Egyéni döntések a szervezetben
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Mentori rendszer a tudásmenedzsment szolgálatában
Fogd A Kezem Alapítvány
Tanuló szervezet.
TÁMOP /2-C-/ A reflektív tanulás alkalmazásának egyes területei a szociális képzésekben Szöllősi Gábor egyetemi docens a.
„Reflektív szociális képzési rendszer a 21. században” TÁMOP /2/C Vojtek Éva Képzésfejlesztési referens december 9.
Szervezeti viselkedés Bevezetés
XXX, Uddannelsesafdelingen, Århus Universitetshospital, Risskov Egy képzés a tanulásért Conference
1. előadás A vállalkozások indítása és működtetése
Vállalati emberi erőforrás menedzsment
A hálózati szociális munka koncepciói (R. Brake) I. Hálózat orientált tanácsadás -a kliensek környezetében lévő erőforrások mozgósítása és támogatása -a.
A történelmi tanulás sajátosságai
Kompetencia alapú új moduláris képzés
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
A szociális szakmák alakítása képzéssel, valamint más eszközökkel
A képzés fejlesztését, korszerűsítését indokolttá tevő szakmai fejlődésről Sz. dr. Nyitrai Ágnes Apor Vilmos Katolikus Főiskola,
Brettner Zsuzsanna PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék
TÁMOP /2/C „Reflektív szociális képzési rendszer a 21. században” TÁMOP /2/C Vojtek Éva Képzésfejlesztési referens.
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Gyermekvilág régen és ma
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
A PROTOKOLLOK SZEREPE A PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLATI FELADATOK ELLÁTÁSÁNAK TÁMOGATÁSÁBAN (TÁMOP B) Szitó Imre fejlesztéskoordinátor, főmunkatárs EDUCATIO.
A duális felsőoktatási képzés „kecskeméti” modellje
A tudásgyárak technológiaváltása és humánstratégiája – a felsőoktatás kihívásai a XXI. században május Az intézmény partnerségi kapcsolatainak.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
2009/2010. tanév Pestszentimre Ady Endre Utcai Általános Iskola.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
11. Előadás Az emberi erőforrások fejlesztése. Az emberi erőforrások fejlesztése 1.Az alkalmazottak fejlesztése (development ) 2.Továbbképzés, betanítás.
Kulcskompetenciák, munkaerő-piaci kulcskompetenciák
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
A szakiskola jelene és jövője
ORSZÁGOS FELNŐTTKÉPZÉSI TANÉVNYITÓ KONFERENCIA
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
Országos nagykereskedelmi menedzser
A felnőttek tanításának tanulásának, értékelésének pszichológiai aspektusai Előadó: Ludányi Ágnes.
avagy a megismerési folyamatok probléma alapú tervezése
PROJEKTMÓDSZER Tratnyek Magdolna PhD
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Előadás másolata:

Szakismeret, kompetencia és képzés a szociális szakmákban dr. Szöllősi Gábor, szociálpolitikus, PTE BTK Szociális Munka és Szociálpolitika Tanszék

Triviális kérdések, maguktól értetődő válaszok (?) Szakember-e a szociális szakember? Mihez kell értenie a szociális szakembernek? Hogyan sajátítja el azt, ami szakemberré teszi?

A segítő tevékenységhez kell-e /elég-e a szakmaiság? A segítés számos típusát „laikusok” is művelik odahaza. Szükség van a formális és az informális segítés összekapcsolására A háztartási munkából kiemelkedő tevékenységek nehezen válnak szakmává (Etzioni: semi-professions) A „kell” alapulhat jogszabály rendelkezésén, a piac igényein, illetve a társadalom elvárásain. Gazdasági érdekek szólnak az olcsó, szakképzetlen munkaerő alkalmazása mellett Elég-e? A szakembertől elvárhatják értékek, érzelmek tanúsítását (pl. elfogadás, szeretet) A segítő tevékenység a segítő és a kliens kapcsolata keretében, a konkrét helyzet viszonyai között folyik

Mennyiben beszélhetünk szociális szakmáról? Abraham Flexner: a szociális munka még nem hivatás Kiket tekinenek szociális szakembernek? Mi a szakma? Mi a hivatás? Időszerű-e még szakmákról beszélni? Hány szociális szakma van?

Szakma Szakma: valamely hivatásszerűen űzött tevékenységet csak az művelhet, aki rendelkezik a definiált ismeretekkel és készségekkel, ismeri és alkalmazza a szakmában szokásos vagy előírt módszereket, továbbá a meghatározott módon igazolja ezek elsajátítását A szakmaiság feltételei alapulhatnak tradíción vagy jogi előíráson. Az ismeretek, készségek meglétének igazolására szolgálhatnak kulturális jegyek, a szakma közössége általi befogadás, meghatározott munkakörben való alkalmazás ténye illetve a szakmai képzést vagy vizsgát igazoló okirat. Hány szociális szakma van Magyarországon?

Hivatás A hivatás = magasabb rendű szakma. A hivatás fő nézőpontjai: Esszencialista (Azon a funkcionalista feltételezésen alapul, hogy a hivatások tagjainak meghatározott szerepe van a társadalomban. Jellegzetes példája az attribútum-megközelítés) Stratégiai (Azokra a kollektív cselekvésekre koncentrál, melyektől függ a professzionális csoport léte. A csoport megkísérli a piac monopolizálását, egyidejűleg a megbecsült társadalmi státus elérését.) Történeti/fejlődési (miként változik a foglalkozási csoport helyzete, és mi a különböző aktorok szerepe)

A szociális szakember A szociális szakma jelentheti a felsőfokú szociális végzettséggel rendelkezők, a szociális szakképzettséggel rendelkezők a szociális munkát végzők (függetlenül végzettségüktől), a szociális ellátás területén dolgozók (nem csak a segítő munkát végzők) a szociális ügyekért elkötelezetten tevékenykedők (nem csak a szociális tevékenységből élők) körét. Hozzáértés: „Ő a szakember, ő ért hozzá” Illetékesség: „Megkérdeztük a szakembert”

A hivatás attribútumai attribútum listás modell (Millerson 1964) elméleti tudás által megalapozott készségtár képzési folyamat előzi meg a professzió gyakorlását a kompetenciák demonstrálása meghatározott viselkedés altruista szolgálatetika, nem üzleti, hanem szakember-kliens viszony meghatározott tevékenységi kör lehatárolása ezoterikus tudás, tökéletesen nem standardizálható laikus kontroll hiánya szakmai szervezet,

Időszerű-e még szakmáról beszélni? (Kleisz 2002) A professzionalista karrier hasonlít az általánosabb értelemben használt szakmai karrier típusára, de erősebb és formalizáltabb a szakmai elköteleződés A menedzser karrier-útja a szervezet különböző szintű vezető pozíciói között vezet felfelé. A menedzser nem vezetéssel összefüggő szakmai tevékenysége másodlagos. A bricoleur számára a karriert a szervezetek helyett a projektek határozzák meg. Ezen típus karrierjére az építkezés a jellemző, aminek az elemei a tudás-, a tapasztalat- és a referencia-modulok.

Időszerű-e még szakmáról beszélni? A szociális szolgáltatások racionalitása (Mykings) Gondozási racionalitás szerint működő rendszer Bürokratikus racionalitás szerint működő rendszer Költség-haszon racionalitás szerint működő rendszer A professzionalizációs stratégiák típusai (Theobald) A manager/szakember A tradicionális hivatásos A reflexív hivatásos Az új hivatásos A hivatásos vállalkozó

Mihez kell értenie a szociális szakembernek? Társadalmi elvárás vs. jogszabályi előírás Szakképzettség vs. Hozzáértés Mikor? A szakképzettség megszerzésének pillanatában vs. a betanulási időszakot követően Mihez? Tudás Készség kompetencia

A „szociális munka-tudás” strukturálása (Budai István) Elméleti „mi” tudás Gyakorlati „hogyan” tudás Tudományos ismeretek A dolgokról való tudás, amelyet könyvekből, folyóiratokból, médiákból és az előadásokon, szemináriumokon lehet megszerezni A dolgok, amelyeket könyvek információi, instrukciók, folyamatok követése alapján tud megcsinálni Tapasztalati tudás A dolgokról való tudás, amelyeket saját tapasztalatból, vagy egyéni kidolgozó munka során lehet megszerezni A dolgok, amelyeket a tanulási folyamatban résztvevő személy saját tapasztalati bázisára építve önállóan képes megcsinálni Személyes tudás A különleges helyzetekre, vagy személyekre (beleértve a tanulási folyamatban résztvevő személyét) vonatkozó tudás, amelyet a személyes tapasztalatok, vagy kidolgozó-konstruáló munkák során lehet elsajátítani A dolgok, amelyeket sajátos helyzetekben és személyekkel (beleértve a tanulási folyamatban részt vevő személy) meg tud valósítani (megcsinálni)

Hogyan sajátítja el azt, ami szakemberré teszi? A szakmai hozzáértés két szélső felfogása: A szakmára jellemző tudás kodifikálható, oktatással átadható, ismerete és megfelelő alkalmazása ellenőrizhető A szakmai tudás a konkrét helyzetben nyilvánul meg, létrejöttében szerepe van az intuíciónak. Ezért nem kodifikálható, direkt módon nem tanítható, és csak korlátozott mértékig ellenőrizhető A szakember hozzáértését, szakmai önállóságát befolyásoló tényezők Deprofesszionalizációs tendenciák Standardizáció Eltérő szakmák, különböző mértékű önállóság

A tanulás környezetének tervezése Új paradigmák az oktatásban: aktív tanulás, kooperatív tanulás, Tanulásirányítási módszerek: probléma-alapú, tény-alapú, projekt, reflektív, stb. A tanulás környezetének tervezése: minél önállóbb a tanuló, annál kevésbé lehet a tanítást tervezni. ADDIE modell: Analysis: a szükségletek és korlátok azonosítása Design: a tanulmányi tevékenységek, értékelések, és eszközök tervezése Development: az eszközök előállítása Implementation: az oktatás megvalósítása Evaluation: az eredmények értékelése 2017.04.05. TÁMOP 5-4-4-09/2-C-/2009-0008

A reflektív kompetencia és fejlesztése A reflektív tanulás – módszer a tanuláshoz A reflektív tanulás – módszer a reflexív praxishoz szükséges kompetenciák kialakításához A kritikai reflexió tanítása – módszer a praxishoz kritikusan viszonyulni képes szakember képzéséhez A szociális munkás hallgatóknak nem csak a szociális munka empirikusan mérhető aspektusait kell megismerniük, hanem a szociális munka intuitív aspektusaiban is jártassá kell válniuk: A személyes viszonyulások a tanulásnak integráns elemei A személyes konstrukciók befolyásolják felfogásunkat a világról Kulturális kontextusunk befolyásolja a világról alkotott felfogásunkat Az oktatásnak és a tanulásnak vannak intuitív elemei 2017.04.05. TÁMOP 5-4-4-09/2-C-/2009-0008