GRAFFITI.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Dafen - Kína A "hamisítók" városa.
Advertisements

Hieroglifák.
Mindenszentek temploma Pécs
Az 1. világháború.
GRAFFITI Brassai Orsolya június 2. …így is lehet!?
Művészet By: Turi Krisztina.
Manhattan a sivatagban
Vizuális nevelés tantárgypedagógia
Az OpenOffice Writer Választott téma Választott téma:Az OpenOffice Writer Név Név:Sipka Gergő Felkészítő tanár Felkészítő tanár:Balla Norbert Csaba Iskola.
Dr. Török Béla Általános Iskola 1142 Bp. Rákospatak utca 101.
Szabadidős tevékenységek /Felmérés készült egy vidéki gimnáziumban, 2006 februárjában/ Civitas Polgár az Európai Demokráciában Csapat: Tetrarchia.
A szabadítás öröm-e? (az idősebb tékozló fiú) Lukács 15,25-32
Készítette: Cselényi Szandra Nóra
AZ I TOKAWA KÉTNYELVŰ TÉRKÉPE Hargitai Henrik, Gucsik Arnold, Okumura Tasuku.
ACT UP akció ACT UP ACT UP: Gran Fury
Térábrázolás különböző életkorokban
Színkezelés különböző életkorokban Sajó Borbála MOME,2008
Informatikai eszközök
A reneszánsz.
Stílus és jelentés /társalgási stílus, publicisztikai stílus, tudományos-szakmai stílus, hivatalos stílus /
A 19. századi líra átalakulása
A multimédia olyan tartalom, amely többféle csatornát is használ a felhasználók tájékoztatására vagy szórakoztatására. MULTI (latin) = többszörös MÉDIA.
A GIMP képszerkesztő program bemutatása Készítette: Rokonál Zoltán
Az etruszkok Kik ők? Honnan jöttek? Mi jellemző rájuk? Hogyan éltek?
A PLAKÁT Készítette: Wiedermann Katalin.
Készítette: Rácz Imre Vince
Politikai szövegek szerkesztése és írása © kurtán sándor
Prezentáció készítés MS PowerPoint segítségével
Bemutatókészítés Takács Béla
Nem irodai programok fájltípusai
Graffiti és a Street art
Vizuális Narratív Teszt (VNT)
LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ LAPOZZBELE–KATTANJRÁLAPOZZBELE–KATTANJRÁ A példás kanizsai Halis István Kondákor Flórián (Piarista Általános.
műelemzés ELJÁRÁSOK, MÓDSZEREK
Előadásvázlatok a földrajzi nevekről 2. Névadási folyamat Ferjan Ormeling Fordította: Földi Ervin 2003.
A prezentációkészítés alapjai
Prezentációkészítés összefoglaló
Ugrás az első oldalra Pályázatmenedzsment Rácz József tanácsadó Készült a NFGM támogatásával, a KKC-2007-K projekt keretében.
Szövegszerkesztés Alapfogalmak.
A „barbárság” fogalma Móricznál és általában
1000 SZIGET A kanadai határnál az Ontario tó, az amerikai oldalról New York állam a határvonala annak az 1865 szigetből álló különleges, 1000 Sziget néven.
„Reflektorfényben Te állsz”
PowerPoint 7. Évfolyam Formázások. Mentés A feladatot mentsük el a saját mappánkba „7_2_ppt_SajátNév” néven (ahol a SajátNév a saját nevünk helyesen leírva,
INNET Az interaktív térkép Duray Zsuzsa. Mi is az interaktív térkép? Olyan kép- és hangzóanyagokat, feladatokat tartalmazó felület, amely bemutatja a.
Gimp-eszköztár,szűrők
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
Írástörténet Napjainkban divatos metafora a "Gutenberg galaxis" búcsúztatása. A multimédiás kommunikáció, a "digitális írásbeliség" megjelenésével sokan.
KÜLFÖLDI GYAKORLAT. Szabadidőmet nagyon ki kellett, hogy élvezzem mert nem volt sok belőle. Az első napokban még furcsa volt kicsit a közlekedés.
PORTSMOUTH. AZ INDULÁS NAPJA: Elégé izgalmas volt mivel még nem utaztam eddig repülőn soha. De, nem volt rossz sőt élveztem. Főleg a felszállást, de ami.
ABA - NOVÁK (1894 – 1941) a barbár zseni Életmű - kiállítás MODEM Debrecen
Plakát Ha lehet, akkor ez 1.oldalon lévő mintából kellene plakátot készíteni A szöveg középen : Kabát akció!, mellette a piros alapú logo A divat.
„Walls talk” projekt „Walls talk” projekt Katedra Gimnázium,
Robert Fulton –1815. amerikai feltaláló, a gőzhajó megalkotója
2. Tipográfia Tipográfia: kép és szöveg együttes elrendezésével foglalkozik. A tipográfiát hagyományosan a grafikai tervezéssel, főként a nyomdai termékek.
M ű vészeti korok szépségei Játékos vetélked ő Kriván Norbert Buzás Kristóf 12.C 12.A.
Kép- és film a művészetben, eljárások, irányzatok 1. témakör:
Összeállította: Juhász Tibor – 2006 – Prezentációk 5. Bemutatók tervezése.
A forma fogalom használatai A forma mint elrendezés – A pythagoreusoknál alakult ki. – Rend, arány(ok), mérték („a szépség a részek világosan meghatározott.
A kommunikáció tényezői és funkciói
AZ ÓKERESZTÉNY ÉS A BIZÁNCI MŰVÉSZET
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
Egy plakát elkészítése, nyomtatási eljárások,
Ez a titokban épült földalatti templom, a világ nyolcadik csodája. 12
Oszlopdiagram dr. Jeney László egyetemi adjunktus
Szponzorációs ajánlat
Kommunikáció típusai.
Spinóza ( ) Descartes-nál megoldatlan kérdés: Hogyan lehet hatással egymásra a test és a lélek (nála ugyanis ez két különböző szubsztancia). Spinóza.
1000 SZIGET A kanadai határnál az Ontario tó, az amerikai oldalról New York állam a határvonala annak az 1865 szigetből álló különleges, 1000 Sziget néven.
1000 SZIGET A kanadai határnál az Ontario tó, az amerikai oldalról New York állam a határvonala annak az 1865 szigetből álló különleges, 1000 Sziget néven.
Kolozsvár.
Előadás másolata:

GRAFFITI

A graffiti - (görög eredetű, de Amerikából származó fogalom, melynek eredeti jelentése: feliratok) legjellemzőbb előfordulási helye a köztereken lévő falfelület. A szövegeken kívül jellemzőek a rajzok is. Szórófestékkel készült válfaja a tag. Divatjelenségként a nyugati világban az 1970-es években terjedt el. Vannak név szerint ismert alkotói is. Legnevezetesebb Keith Haring, de legtöbbjük – ahogy Magyarországon is – névtelenül, illetve illegálisan tevékenykedik.

Kilroy egy amerikai tengerész volt a második világháborúban. Egyszer kedve támadt felírni egy falra, hogy itt járt. Aztán a kikötőkben, ahol csak megfordult, felírta, hogy "itt járt Kilroy" "Kilroy was here". Később furcsa módon mások is elkezdték ezt felírogatni, de a név nem változott. 1970-'71 környékén Amerikában egy Taki nevű egyén elkezdte mindenhova felírni azt, hogy "Taki 183". Mire a rendőrség rájött, hogy a 183 mit is jelentett (abban az utcában lakott Taki), addigra már Taki híres volt. Ez az ötlet sok embernek tetszett! Így hát sokan elkezdtek firkálni. Később elkezdték alakítgatni a betűiket, formálták, díszítették, így mindenkinek kialakult a saját stílusa. A 20. század második felében az amerikai nagyvárosokban a bandatagok arra használták a falfirkálást, hogy így jelezzék területüket. Magyarországra 1992-'93 környékén jött be az irányzat, első firkászok közé tartozik a még ma is létező PNC (Pride Not Crime) csoport.

Vannak, akik a környezeten ejtett sebként gondolnak a falfirkálásra, mások egy új művészetet látnak benne. Szerinted?

Stílusok Stílus tekintetében alapvetően két csoportra oszthatjuk fel a graffitizőket. A 70-es évek végén indult az old school irányzat New York külvárosaiban. Egyszerű betűket használnak, egyszerű a színezés. Kedvelt forma a Bubble style, azaz a kerek, buborék alakú betűk használata. A new school 1985 után indult be a világban. A graffitiben a wild style betűtípus a leginkább jellemző rá: a betűk vadul tekergőzők, nagyon színesek, sokszor nyilakban végződők - szinte kiolvashatatlanok. Itt jelent meg a betűk és a rajzok egybemosódása is.

GRAFFITI FOGALMAK tag (teg) a writer (firkász) neve, a csapat neve vagy csak egy sima üzenet lehet. A tagger/writer (tegger/rájter) a firkász, aki rajzol, fest. A bomba egy percek alatt elkészíthető egyszerű rajz, legtöbbször bubble style-ban készült rajz. A legál a legálisan elkészített rajz. Az outline a rajz körvonala. A 2nd outline (a második outline) a rajz körbehúzása ami általában rikító színnel történik. Az inline a rajz kitöltése. A crew (krú) csapat (nem csak a graffitin belül használatos). A black book a firkász vázlatfüzete és bibliája. A kanna a festékszóró (az angol can szóból). A toy kezdő vagy tehetségtelen graffitist jelent, akit a profik megvetnek.

Tag throw up piece karakter mural

„a graffiti jelentéssel bíró szimbólum, amit az adott csoport tagjai egyaránt elfogadnak, önkifejező, territoriális, jelhagyó, olykor tabutörő funkciója van. Esztétikai igényességgel készül. A graffiti-jelenséghez szorosan hozzátartozik a szignózás, a kevesebb esztétikai igényességgel készülő gyors munkák, amelyek tömegesebben jelennek meg a városok forgalmasabb helyein„. Nagy T. - Rácz A.: Falfirka vagy graffiti. Kommunikáció, deviancia, avagy művészet. Szegedi Tudományegyetem, 2001.

Feladat: Tervezz egy graffitit, amelyen a WALLS TALK szöveg szerepel. Méret: A/4 Technika: szabadon választott

A tervezés szempontjai: - mondanivaló, egyedi ötlet a témához kapcsolódóan - kompozíció karakteres betűk (néha az olvashatóság rovására) izgalmas felületkitöltés térhatás keltés (plasztikus betűk) erős kontúrok árnyékok szerkesztése erőteljes színhasználat