Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Színkezelés különböző életkorokban Sajó Borbála MOME,2008

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Színkezelés különböző életkorokban Sajó Borbála MOME,2008"— Előadás másolata:

1 Színkezelés különböző életkorokban Sajó Borbála MOME,2008

2 Alkotói típusok: Herbert Read
Lírai típus: csendéletfestés, halk színárnyalatok Dekoratív típus: 2 dimenzió, alapszínek, vidám minták

3 Mintákban gondolkodó, patterner típus
A patterner típus a minél nagyobb és jellegzetesebb felületeket kedveli, melyeket dekoratív mintákkal tagol, és a tereket körvonalakkal zárja le.

4 Érzékelési alaptípusok
Vizuális, vagy lineáris típus Szemlélődő gyermek, a tárgyak színe, árnyéka, távlati képe, fényhatása érdekli, és ehhez vonalas, díszítő kitöltéseket alkalmaz. Plasztikus típus Az ilyen gyermek elsősorban érintéssel érzékel, alkotásainál a térbeli, plasztikus kitöltés a jellemző, a dolgok felülete fontosabb a színeknél és a fényeknél.

5 Általános tartalmak a színválasztásnál
Gyakran a kisgyermekkorban a színek nyújtotta öröm fontosabbá válhat a valóságábrázolásnál. Ilyenkor a furcsa, nem reális színű tárgyak, dolgok csak érzelmi indíttatásból lesznek a valóságtól eltérőek. A valóságra való törekvést gyakran ugyan ezeken a képeken ezzel egy időben felfedezhetjük más formák részletes, pontos másolatakor. A színek, méretek, torzulások sokszor hangulati hatásokat, ezáltal fontos belső információkat hordoznak magukban.

6 A túldíszítettség sokszor szintén az érzelmek kifejezésére szolgál
A túldíszítettség sokszor szintén az érzelmek kifejezésére szolgál. Ilyenek a témájukból is adódóan ünnepélyességet sugárzó képek.

7 Színhasználat 0-1 éves korig
Ebben a korszakban a gyerek még nem rendeltetésszerűen használja az eszközt. A ceruzával ütöget, dobol, szájába vesz mindent, ami a kezébe kerül. 18-20 hónapos kora között már cikcakknyomokat hagy a papíron, élvezi, hogy a ceruza nyomot hagy, de színválasztásról még nem beszélhetünk. Eleinte lengőfirkát alkot, ebből alakul ki később a spirál, vagy csiga motívum.

8 8 hónapostól 2 éves korig A forma fontos, a szín másodlagos.
Ösztönös színpreferálás. Az egyik szín mutatja, hogy melyik lesz a következő, de gyakran azt a színt használja a gyermek, amelyik elsőként a kezébe kerül, tehát a színválaszás véletlenszerű és esetleges is lehet.

9 2-3 éves kor A rajzok egyre strukturáltabbak, de még meghatározóak a mozgásos elemek. A zártfirka 3 évesen az én tudat kialakulásával egyidőben jelentkezik.

10 4-6 éves kor Presematikus korszak
A színhasználat különböző médiumonként változik Dekoratív színkezelés

11 4 és 6 éves kor között kialakulnak a grafikusan letisztult sémák, jelek. A gyermek azt rajzolja, amit tud és nem azt amit lát. Ebből következik, hogy a rajzokon megjelenik a részletezés, átlátszóság és a sablonszínek. Ha nem átlagos, akkor a mágikus világból adódik a színképzés. Mivel a kisgyermek számára a mesevilág is valóság, ez gyakran a színhasználatban is jelentkezik. Pl. piros haj, vagy zöld hó. Ez 6 éves korra csökken le, amikor a realitás kerül előtérbe. Ebben a korban elsősorban szín szerint és nem alak szerint tesz különbséget a gyerek, mivel a szín szerinti megkülönböztetés ősibb. A legkedveltebbek a kontrasztos és nyers színek, nem fontos a harmónia, vagy a diszharmónia a színek egymás mellé rendelésében. A sötétítés a belső aktivitás kifejeződése, nem az esztétikumé.

12 7-9 éves kor Egyre erősebb az átlátszóság, transzparencia – fontos a külső megjelenésen kívül a belső tartalom. Megjelennek a halvány, óvatosan keresgélő körvonalak, és a kiszínezés. A satírozás általánossá válik.

13 Egyre ritkulnak a rikító színek, a szín szerinti választás helyett az alak szerinti kerül előtérbe.

14 10-12 éves kor Sematikus korszak Dekoratív színkezelés

15 Lecsendesedés, valósághoz közeledés
Megjelenik a tónusos színhasználat, és az ezekkel való csoportosítás, vagy megkülönböztetés. A színbeli elemek felbontása és új egységbe rendezése. Ebből alakulhat ki később az asszimetria és a képi egyensúly.

16 13-17 éves kor- pubertás kor
14 éves korig realizmus korszaka, bandakorszak az értelmezés a fontos naturalista, árnyalatokban gazdag színezés tér és színábrázolási konvenciók elsajátítása kísérletezés, túldíszítettség jellemző 14-17 éves kor a döntések korszaka technikai érdeklődés, sokféle vizuális nyelv színek felé irányuló érdeklődés színkompozíciók színösszefuttatások alapszínek hígítás színharmóniák iránti érzékenység


Letölteni ppt "Színkezelés különböző életkorokban Sajó Borbála MOME,2008"

Hasonló előadás


Google Hirdetések