Az EU Strukturális Alapok programjainak végrehajtási intézményrendszere.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos balesetek elleni védekezés szabályai (Seveso II.) - polgármesterek felkészítése Lakossági tájékoztatás A lakosság.
Advertisements

A időszak végrehajtási intézményrendszere
„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
Gordos Márta Európai Együttműködési Programok Igazgatósága
A Pécsi Kistérség Foglalkoztatási Paktuma
Támogatási lehetőségek a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv alapján.
Tájékoztatás a as EMVA társfinanszírozású vidékfejlesztési program évi éves végrehajtási jelentésben foglalt eredményekről ÚMVP MB 2013.
A Nemzeti Fejlesztési Terv Logisztika a gyakorlatban Nemzetközi Szakkiállítás Szeptember 12. Jobbágy Valér Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások.
A Nemzeti Fejlesztési Terv és az EU Strukturális Alapjai
Dr. Jókay Károly IGE Tanácsadó Kft. Ha az önkormányzat nem fizet! (az önkormányzati adósságrendezési törvény tapasztalatai, )
Hazai társfinanszírozási támogatási szerződés megkötésének folyamata Nagyváradi Alíz, TEÜ, PVEI Partneri szeminárium magyar partnerek részére Budapest,
Agrár- és Vidékfejlesztési Operatív Program Budapest, február 9.
A környezetvédelem intézményrendszere
A Győr-Moson-Sopron Megyei Kormányhivatal Oktatási Főosztályának feladatai a 2011/2012. tanévben Némethné Fülöp Terézia oktatási főosztályvezető
INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? INTERREG IIIA – Hogyan pályázzunk Európai Uniós Pénzforrásokra? Az EU intézmény rendszere,
Monitoring, értékelés, ellenőrzés. 2 Áttekintés A monitoring, az értékelés és az ellenőrzés alapjai A Strukturális Alapok programjainak végrehajtási intézményrendszere.
A megyei tervezés jelenlegi állása, a közeljövő jogszabályi változásai Területfejlesztési, területi tervezési és szakmai koordinációs rendszer kialakítása,
Kiss Pál /04/05 Igazgató Fejlesztési Igazgatóság
Fejlesztési Igazgatóság
A 100%-os helyszíni ellenőrzés koncepciója
ELSŐ SZINTŰ ELLENŐRZÉS ALAPJAI South East Europe Programban
Európai Uniós támogatásokat kezelő intézményrendszer a környezeti fejlesztésekben Kiss Pál 2007/04/20 Igazgató Fejlesztési Igazgatóság Környezetvédelmi.
1 A KIFIZETÉSEK ÉS PÉNZÜGYI ELLENŐRZÉSEK FOLYAMATA A KÖZREMŰKÖDŐ SZERVEZETNÉL.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Az évi XCII. törvény (az évi XXI. törvény módosítása)
ELŐADÁS ÁTTEKINTÉSE Az ellenőrzés jogi háttere
A projektek megvalósítása II. A projekt pénzügyi megvalósítása A támogatás lehívása 8. modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
: ITI és EGTC Az ETT-k lehetséges szerepe a határ menti ITB-k megvalósításában.
A Stratégiai Monitoring Jelentés ÚMVP Monitoring Bizottság június 28., Budapest Dr. Maácz Miklós Főosztályvezető-helyettes Vidékfejlesztési Minisztérium.
Az ÚMVP intézményrendszere
Pályáztatás Országos Széchényi Könyvtár november 14.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
Veszélyes üzemek kritikus infrastruktúra védelmi aspektusai
1 Az Európai Unió Strukturális és Regionális politikája Előadó: Tóth István.
Nemzetközi Bankárképző Központ Rt. 1 Az Európai Szociális Alap támogatási rendszerének változásai február 28. Öcsi Béla témavezető, Nemzetközi Bankárképző.
KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS INFRASTRUKTÚRA OPERATÍV PROGRAM előadó: dr. Bujáki Gábor igazgazó Pest Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány.
Címalcím 1 Nemzeti Fejlesztési Terv - Regionális Operatív Program Wächter Balázs VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Stratégia tervezési iroda november.
Monitoring, értékelés, ellenőrzés
A Strukturális Alapok tervezési folyamata és a partnerség Részvételi demokrácia, társadalmi párbeszéd: avagy hogyan tudnak a civil szervezetek élni részvételi.
MTA Regionális Kutatások Központja Regionális fejlesztéspolitika régiók nélkül? Pálné Kovács Ilona MTA RKK MTA Regionális Kutatások Központja.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
A SZAKKÉPZÉSI MUNKA KORSZERŰSÍTÉSE A STRATOSZNÁL TÁJÉKOZTATÓ DIASOROZAT A STRATOSZ KORSZERŰSÍTETT SZAKKÉPZÉSI SZABÁLYZATÁNAK KIDOLGOZÁSÁHOZ KÉSZÜLT: AZ.
Strukturális és Kohéziós Alapok
FELELŐS SZAKMAI SEGÍTŐ EREDMÉNY NFT (CSF) végrehajtásáért felelős szervezet kijelölése: kormány NFT végrehajtási rendjének kialakítása: NFT munkacsoport,
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
Civilek a területfejlesztésben Dr.G.Fekete Éva MTA RKK, Miskolc.
Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat megújult feladatrendszere Térségi Vállalkozói Fórumok január Szolnok, Jászberény, Kisújszállás.
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
A monitoring rendszer folyamatai és felépítése
A monitoring információs rendszerek szerepe. 2 A monitoring információs rendszerek létjogosultsága Szükséges: –Feldolgozott anyag mennyissége –Források.
A Strukturális Alapok rendszere, tervezése és végrehajtása.
A végrehajtás operatív kérdései Előadó: Ferenczi Beáta, projektmenedzser Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, Nemzetközi Együttműködési Programok Irányító Hatósága.
Az Országos Fogyatékosügyi Tanács sajátos szerepe az Európai Uniós szabályozások érvényesítésében hazai nemzeti és helyi szintű szabályozásokban Horváth.
Kulcsár Gábor VÁTI Stratégiai Tervezési Igazgatóság ELTE TTK geográfus szak Április 4. Területi programozás és monitoring 6. Program szintű monitoring.
HEFOP 2.1 Pályázati Kiírás Projektindító február 14. Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium.
Az Európai Unió költségvetése Balogh Zoltán Nyíregyházi Főiskola – főiskolai tanársegéd Az Európai Unió pénzügyei2006/2007. tanév.
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a partnerség Civil részvétel és EU források – december 3. Európai Ifjúsági Központ Dr. Arató Krisztina ELTE.
A strukturális alapok (ROP) menedzsmentjének tapasztalatai ( ) Molnár Beáta PhD hallgató, PTE-KTK BGF KKFK
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Kormányszóvivői tájékoztató. A fejlesztéspolitika új intézményrendszere Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos július 7.
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
Közigazgatási Jog 4 Európai Közigazgatás, 5. előadás október Az Európai Unió területi-helyi közigazgatása 3.1. Regionalizmus az EU-ban integráció.
Regionális üzleti trendek A projekt az EU társfinanszírozásával, az Európa Terv keretében valósul meg január 27. Regionális üzleti trendek A tantárgy.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Munkavédelmi érdekképviselet és érdekegyeztetés Összeállította: dr. Váró György.
Helyszíni ellenőrzés Grigely Győző, KDRFÜ. Az ellenőrzés jogi háttere Támogatási Szerződés, ÁSZF 10. pont „Kedvezményezett a Szerződés aláírásával kötelezettséget.
Tájékoztató az Ifjúsági Foglalkoztatási Kezdeményezés (Youth Employment Initiative - YEI) végrehajtásáról Jogszabályi háttér 1304/2014 EU Rendelet IV.
Központi koordináció feladatai a as programozási időszakban.
Minisztériumok, központi közigazgatás
Előadás másolata:

Az EU Strukturális Alapok programjainak végrehajtási intézményrendszere

2 Kik a főszereplők? EU Bizottság Pénz Projektek Kedvezményezettek

3 Közösségi Támogatási Keret Monitoring Biz. A végrehajtási intézményrendszer elemei Közösségi Támogatási Végrehajtó Hatóság Operatív Program Monitoring Bizottság Operatív Program Végrehajtó Hatóság Végrehajtó Ügynökség(ek) Végső kedvezményezettek Kifizető Hatóság(ok)

4 A Tanács 1260/1999 sz. rendelete 34. Cikk: „A Végrehajtó Hatóság felelős a gazdálkodás és végrehajtás hatékonyságáért és tisztaságáért”

5 A Végrehajtó Hatóság feladatai (1) Kidolgozza a Programkiegészítőt Kialakítja a megvalósításra vonatkozó pénzügyi és statisztikai információk gyűjtésének rendszerét. Biztosítja a következetes pénzügyi ellenőrzést Biztosítja, hogy a támogatás vonatkozásában elkülönült számviteli rendszer, vagy ennek megfelelő számviteli szabályzat működik. Szükség esetén módosítja a Programkiegészítőt.

6 A Végrehajtó Hatóság feladatai (2) Éves végrehajtási jelentést készít és nyújt be az Európai Bizottsághoz és a nemzeti hatóságokhoz. Áttekinti a Bizottsággal és a KTK Végrehajtó Hatósággal közösen a tárgyévi eredményeket, kidolgozza tagállam válaszát a Bizottsági javaslatokra. Az Európai Bizottsággal és a tagállammal együttműködve megszervezi a közbenső értékelést. Biztosítja a tájékoztatással és nyilvánossággal kapcsolatos kötelezettségek teljesítését. Biztosítja a Monitoring Bizottság elnökét, ellátja titkársági feladatait.

7 A Kifizető Hatóság szerepe Az alapok kifizetésének menedzsmentje Igazolt átutalási kérelmek benyújtása az EU Bizottsághoz Biztosítani, hogy a végső kedvezményezett olyan gyorsan megkapja az EU támogatást, amilyen gyorsan csak lehet Visszaszerezni azokat a pénzeket, ami az Alapoknak visszajár Biztosítani, hogy kielégítő módon történik az ellenőrzés a Végrehajtó Hatóság szintjén, mielőtt ellenjegyeznék az EU Bizottság felé a kifizetéseket Az EU Bizottság felé hozzáférhetővé tenni a végső kedvezményezettek számára történt kifizetések részletes (számítógépes) adatait Az EU Bizottság felé benyújtani a kiadások előrejelzését

8 Végrehajtó szervezetek Egy OP végrehajtása alapvetően a Végrehajtó Hatóság feladata A program jellegétől függően a VH és a kedvezményezettek közé további hierarchikus szintek épülhetnek be: végrehajtó szervezetek, ügynökségek Alprogram, intézkedés(csoport) megvalósítása Területi és/vagy szakmai szegmentáció A végrehajtó szervezetek egy modellje: a FÁS

9 Monitoring Bizottságok A Tanács 1260/1999 sz.rendelete (35. Cikk) „Minden egyes közösségi támogatási keretet vagy egységes programozási dokumentumot és minden egyes operatív programot egy Monitoring Bizottság felügyel.” (35/1) „A Monitoring Bizottság meggyőződik a támogatás végrehajtásának hatékonyságáról és minőségéről.”

10 A Monitoring Bizottság A megvalósításban résztvevő partnerekkel folytatott konzultáció eredményeként jön létre; elnöke a tagállam, vagy a Végrehajtó Hatóság képviselője. A Monitoring Bizottság kidolgozza saját eljárásrendjét és egyezteti azt a Végrehajtó Hatósággal.

11 A Monitoring Bizottság feladatai (1) l Rendszeresen megvizsgálja a támogatás célkitűzéseinek megvalósításában elért eredményeket. l Megvizsgálja a végrehajtás eredményeit, különösen az intézkedésekhez kapcsolódó célok teljesülését; megvizsgálja továbbá a közbenső értékelést l Áttekinti és jóváhagyja a jelentéseket, mielőtt azok benyújtásra kerülnek az Európai Bizottsághoz. l Javaslatot fogalmaz meg a Végrehajtó Hatóság felé a program hatékonyságának és pénzügyi irányításának javítása érdekében.

12 A Monitoring Bizottság feladatai (2) l Megerősíti vagy módosítja a Programkiegészítőt, beleértve a támogatás monitoringjához használatos fizikai és pénzügyi indikátorokat is. l Áttekinti és jóváhagyja az alapok hozzájárulására vonatkozó bizottsági határozat módosításával kapcsolatban tett javaslatokat. l Áttekinti és jóváhagyja az egyes intézkedésekhez kapcsolódó kiválasztási kritériumokat.

13 Az Iparfejlesztési Monitoring Bizottság tagjai Írországban Végrehajtó Hatóság képviselője - az MB elnöke (Ipari Minisztérium - Helyettes államtitkár) Pénzügyminisztérium (a KTK Végrehajtó Hatósága) A különböző alapokért felelős minisztériumok Megvalósító szervezetek Regionális hatóságok Társadalmi partnerek Az egyenlő esélyeket, környezetvédelmet, vidékfejlesztést képviselő szervezetek. Európai Bizottság – DG Regio, KTK Értékelési és Információs Egység

14 KTK Monitoring Bizottság A Közösségi Támogatási Keretre vonatkozó átfogó felelősséggel bír. Évente kétszer ülésezik. Minden egyes OP Végrehajtó Hatóságától megkapja a szükséges információkat. Feladata minden egyes OP előrehaladásának monitoringja a kitűzött célok alapján. Átcsoportosíthat (társfinanszírozott) összegeket az egyes OP-k között.

15 A KTK MB tagjai ÍRORSZÁG KTK Végrehajtó Hatóság Az egyes OP-k Végreható Hatóságai Végrehajtó minisztériumok Regionális Közgyűlések Társadalmi partnerek Regionális hatóságok Horizontális érdekeket képviselő szervezetek –egyenlő esélyek –környezetvédelem –szegénység –vidékfejlesztés PORTUGÁLIA KTK Végrehajtó Hatóság az egyes OP-k Végrehajtó Hatóságai további érintett minisztériumok horizontális kérdésekkel foglalkozó minisztériumok Kincstár a Regionális Tanácsok elnökei a Portugál Önkormányzatok Országos Szövetségének képviselője partnerség és horizontális kérdések: a Gazdasági és Szociális Tanács által kijelölt 9 tag

16 Továbbá jelen van... Konzultatív szerepkörben az Európai Bizottság Európai Befektetési Bank (Portugália) A Pénzügyi Ellenőrzési Iroda (Portugália) a Kifizető Hatóságok alaponként (Írország) a Központi Értékelési Egység (Írország) a KTK tájékoztatási tisztviselője (Írország) regionális igazgatók(Írország)

17 A KTK Monitoring Bizottságban Csak a teljes jogú tagok vesznek részt a döntéshozatalban A konzultatív szereplők részt vesznek a vitában A dokumentumokat legalább 3 héttel az ülés előtt ki kell küldeni Szankciókról határozhatnak a nem teljesítő végrehajtó hatóságokkal szemben Csak a társfinanszírozott intézkedésekkel kapcsolatosan hozhatnak döntéseket

18 A partnerség Mi a partnerség? Kik a partnerek?

19 A partnerség dimenziói: horizontális és vertikális partnerség EU Bizottság Tagállam Térségi szint Gazdasági- társadalmi partnerek

20 A partnerség Írországban Négyoldalú rendszer: kormányzat, munkaadók, munkavállalók, agrár érdekképviselet Négy évre szóló keretmegállapodás (National Agreement) A partnerség szakértői szintű „együttdolgozáson” alapul  rendkívül erős horizontális partnerség Vertikális partnerség: gyenge területi szint

21 A partnerség Portugáliában Gazdasági és Szociális Tanács: legfőbb horizontális partnerségi intézmény –státusz, szerep, résztvevők –gyakorlati tapasztalatok Vertikális partnerség: felemás regionális szerepkör