Egész életen át tartó tanulás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Együttműködő tanulás/ az együttműködés tanulása és stratégiai tervezés a felnőttképzésben Kihívások - megoldások.
Advertisements

Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Ifi István ügyosztályvezető november 2 4. Esélyegyenlőség a fővárosi TISZK-ekben.
Átjárhatóság, kreditek az egészségügyi szakképzésben
1 Idősebb munkavállalók a magyar munkaerőpiacon Dr. Székely Judit november 28. BUDAPEST.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A „MODULFÜZET” készítette B a l á z s T a m á s. - T U D J U K…, - M E R J Ü K…, - T E S S Z Ü K.
A tanári munka értékelése
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
Felnőttképzési tv. és a felsőoktatás Sum István OM
Nyerjünk együtt! TAMOP /
Előadó: Mészáros Zsuzsanna. Olyan foglalkozást elősegítő aktív eszköz, amellyel a munkanélküli vagy a munkaviszonyban álló, de munkanélküliséggel veszélyeztetett.
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Fontosabb fogalmak Képesség :
1. Tájékoztató az Oktatási Minisztérium HEF OP pályázati kiírásairól február 24.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A Lisszabon-folyamat és az oktatás képzés nemzeti politikája Dr
TÁJÉKOZTATÓ a Nemzeti Felnőttképzési Intézet tevékenységéről.
Az ÉRÁK szerepe és tevékenysége a régióban Soós Roland igazgató
Balatonvilágos, május 09. Előadó: Dr. Szedlacsek György 1.
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
A munka világával kapcsolatos tudás
Szülői értekezlet és 5. évfolyam. Téma Hogyan halad iskolánkban a „Korszerű oktatást Mándokon” című projekt megvalósítása? (beszámoló,
Nyíregyházi Főiskola március 6. Dr. Kokovay Ágnes Kompetenciaalapú képzés és a távoktatás.
A felnőttoktatás funkciói Magyarországon
Mit tud? Mire képes? Kompetencia alapú szakképzés
Borbély-Pecze Tibor Bors Budapest, június 4.
Az ellenőrzés, értékelés szerepe, módszerei A teljesítménymérés
REFORMÉRTÉKŰ LÉPÉSEK A SZAKKÉPZÉS TERÉN MAGYAR SZAKKÉPZÉSI TÁRSASÁG május 30.
Munkaasszisztensi tevékenységek Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. ___________________________ Integrált Foglalkoztatást Segítő Szolgálat.
Dávid János 3K Consens Iroda A kékgalléros szakmák tartalmi követelményeinek változásai, a felnőttképzés előtt álló feladatok.
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
Tájékoztató a Társadalmi Megújulás Operatív Programról.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
A képzett szakemberekért HEFOP központi program „ KORSZERŰ FELNŐTTKÉPZÉSI PROGRAMOK KIDOLGOZÁSA ÉS ALKALMAZÁSA” Záró rendezvény MEGNYITÓ.
Székely István fejlesztési tanácsadó
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
TANÁR-TOVÁBBKÉPZÉSI ALPROGRAM
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Program- és tananyagfejlesztés rendszertípus Modern Üzleti Tudományok Főiskolája.
Képzések finanszírozása SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet Szeged, 2008/2009. I. félév.
Munkaerő-piaci képzések célja, feladata SZTE JGYPK Felnőttképzési Intézet Szeged, 2009/2010. I. félév.
Az FSZ-, a felsőoktatás és a munkaerőpiac Bánhidyné Dr. Szlovák Éva CSc. főiskolai tanár, igazgató Hajdúszoboszló Február 7. Budapesti Műszaki Főiskola.
Európa 2020 A lisszaboni stratégiát felváltja az Európa 2020 stratégia Az új stratégia központi kérdése az Unió versenyképessége, de más, új célokat is.
A szakképzés változása napjainkban Feigl Ágnes 2006 ETI.
A képzés fejlesztését, korszerűsítését indokolttá tevő szakmai fejlődésről Sz. dr. Nyitrai Ágnes Apor Vilmos Katolikus Főiskola,
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
TIOK tapasztalatok a kompetencia fejlesztésről.
Dr. SEDIVINÉ BALASSA ILDIKÓ SZÁMALK OKTATÁSI ÉS INFORMATIKAI ZRT. KORSZERŰ STRUKTÚRA ÉS TARTALOM, INNOVATÍV MÓDSZEREK A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉSBEN Szolnok,
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Az egész életen át tartó tanulás koncepciója
Egyéni fejlesztési tervek készítése és használata az iskolában
Dr. Polgár Marianna Tanárképzés – továbbképzés. Történeti előzmények A tanárképzés (tágabban pedagógusképzés) a felvilágosodás korától intézményesült,
Felnőttoktatás, felnőttképzés Dr. Tóth András. FelnőttoktatásFelnőttképzés IskolarendszerűIskolarendszeren kívül Tanulói, hallgatói jogviszonyTanuló szerződés.
A felnőttképzés tervezésének szükségessége
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
Andragógia Kraiciné Dr. Szokoly Mária (2004): Felnőttképzési módszertár. Új Mandátum Könyvkiadó, Budapest Összeállította: Marton Eszter.
Tájékoztató fórum Szakiskolai fejlesztési program C komponens iskolái számára KOMPONENS C Miskolc május 5. Nagy Zoltán komponensvezető
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
„Újra tanulok” A Nemzeti Munkaügyi Hivatal képzési stratégiája Bálint István Foglalkoztatási főigazgató-helyettes.
NEMZETI FEJLESZTÉSI TERV
ORSZÁGOS FELNŐTTKÉPZÉSI TANÉVNYITÓ KONFERENCIA
A felnőttek tanításának tanulásának, értékelésének pszichológiai aspektusai Előadó: Ludányi Ágnes.
5. Tétel – A Life Long Learning
A magyar felnőttképzés rendszere - a szakértők szemével
Előadás másolata:

Egész életen át tartó tanulás Dr. Drexlerné Solymos Mária ETI

"Elég baj, hogy most már semmit sem lehet egy egész életre megtanulni "Elég baj, hogy most már semmit sem lehet egy egész életre megtanulni. Elődeink ahhoz tartották magukat, amit ifjúkorukban tanultak; nekünk azonban most minden öt évben újra kell átvennünk, ha nem akarunk egészen elmaradni a divattól." J.W. Goethe: „Vonzások és változások” "Elég baj, hogy most már semmit sem lehet egy egész életre megtanulni. Elődeink ahhoz tartották magukat, amit ifjúkorukban tanultak; nekünk azonban most minden öt évben újra kell átvennünk, ha nem akarunk egészen elmaradni a divattól."

LLL értelmezése/lényege Szűkebb értelmezése: - a munkavégzéshez, a munkaerő-piaci pozíciók megőrzéséhez kapcsolódó ismeretszerzés. Tágabb értelmezése: - a gyermekkortól kezdve egész életen át segítsen mindenkit abban, hogy dinamikus ismereteket szerezhessen a világról, a többi emberről és saját magáról. (megtanulni megismerni, megtanulni dolgozni, megtanulni együttműködni másokkal, megtanulni élni.)

A tanulás formái Formális tanulás: oktatási és képzési intézményekben valósul meg, oklevéllel, szakképesítéssel ismerik el Nem formális tanulás: az oktatási rendszer fő áramán kívül zajlik, általában (nem) ismerik el hivatalos bizonyítvánnyal Informális tanulás: a mindennapi élet fő velejárója

Miért tanulnak a felnőttek? A munkahely szakmai képzést vagy átképzést követel meg tőlük. Felébred bennük a „második esély” iskolái nyújtotta lehetőségek iránti igény. Magasabb képzettség elérésével javítani szeretnének alacsonynak tartott fizetésükön. Fogyatékosként speciális munkakörben szeretnének elhelyezkedni.

Tényezők, amelyek befolyásolják a felnőttek tanulását (Hogyan tanulnak a felnőttek?) Fizikai tényezők: - egészségi állapot Érzelmi tényezők: - énkép, érzelmi világkép - motiváció - megerősítés Intellektuális tényezők: - előzetes ismeretek - a passzív és aktív tanulás - tanulási módszerek közötti választás

Az egész életen át tartó tanulás egyéni aspektusai Mikor tanuljak? - újabb tudásra van szükségem - az alapvető életviteli ismeretek megszerzése szükséges - a tanulás-képzés pótlása Mit tanuljak? - szakmai ismereteket - általános képességfejlesztésre irányuló (magatartási vagy személyiségtulajdonságok fejlesztése)ismereteket

Tanári szerepváltás (Mit csináljunk másképpen?) Ne rohanjunk kéretlenül segíteni! Ne oldjuk meg a tanuló helyett a nehezebb részeket, segítsük ötletekkel! Ne bontsuk a tananyagot apró részletekre, ezt hagyjuk a tanulóra! Empátia!!!: „Látunk a másik szemével, hallunk a fülével és érzünk a szívével” (Buda Béla)

Kormányprogram az egész életen át tartó tanulás fejlesztésére Célok: A foglalkoztathatóság elősegítése, illetve javítása. A gazdasági és társadalmi változásokhoz való alkalmazkodás segítése. Az egyén önmegvalósításának támogatása. Az aktív állampolgárság kialakulásának a segítése.

Az egész életen át tartó tanulás feltételeinek segítése A tanulási képességek és kulcsképességek fejlesztése (alapkészségek, kulcsképességek) Pályaorientáció és –korrekció segítése Korszerű munkavállalói ismeretek elsajátítása (önértékelés, empátia, kapcsolatteremtés stb.) Esélyegyenlőség biztosítása (pl. 50 év felettiek, fogyatékkal élők, gyes-ről, gyed-ről visszatérők) Jogi, intézményi és finanszírozási feltételek kialakítása

Feladatok a kormányprogram megvalósításához Europass rendszer kidolgozása Atipikus képzési formák (pl. távoktatás) Modulrendszerű képzési programok, tan- és segédanyagok Tanárok, oktatók, trénerek tutorok, tanácsadók, továbbképzési rendszerének a kiépítése

A PLAR magyarországi jogi és szervezeti keretei Felnőttképzési tv. 17. § (1) A képzési programnak igazodnia kell a képzésben részt vevő felnőttek eltérő előképzettségéhez és képességeihez. (2) A képzésre jelentkező felnőtt kérheti tudásszintjének előzetes felmérését, amelyet a felnőttképzést folytató intézmény köteles értékelni és figyelembe venni. (RKK, Székesfehérvár, Pécs) Szt. 11. § (1) A szakképzést folytató intézményben, illetőleg a felsőoktatási intézményben folytatott tanulmányokat a szakképesítést nyújtó szakképzésben előírt - megegyező tartalmú - követelmények teljesítésébe be kell számítani.

PLAR (Előzetes tudás felmérése és elismerése) Célja , alkalmazási területei Módszerek és eljárások a PLAR-hoz Tesztekre épülő (nemzeti szinten egységesített) vizsgarendszer Ún. kompetencia-portfolió Gyakorlati próbatétel („challenge process”) Beszélgetés, interjú

Az előzetes tudás modulokon belüli elismerése Egység kezdete Orientációs szakasz Előteszt Előkompenzáció Tanítás –tanulás Utóteszt Utókompenzáció Egység vége

Az egyéni tanulási terv előzményei Előzmények: - az előzetes tudás mérése, - a beszámítható tudás, illetve kompetencia meghatározása, - a tanulási szükséglet meg- határozása - egyéni képzési napló

Egyéni tanulási terv a felmérés eredménye modulonként a beszámítható tudás a szükséges tanulás témakörei a szükséges tanulás óraszámai az ajánlott legoptimálisabb tanulási módszer a haladás közösen vállalható üteme egyéb (pl. modulzáró vizsgák eredményei, hiányzás)