Soós László SZMM Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A szakmai vizsga lebonyolításának egyes kérdései a 20/2007. (V
Advertisements

Komplex vizsgaszervezés változásai
FSZOE szakmai nap OKJ –hoz kapcsolódó kérdések.
Felnőttképzés az új OKJ rendszerében
SZAKMAI TOVÁBBKÉPZÉS november 13. MGYOSZ Székház Budapest.
Szabó Bálint Budapest, december 9. A kamara megnövekedett szerepe a szakképzésben.
Szakképzés a moduláris felépítésű Országos Képzési Jegyzék rendszerében Soós László Dobogókő, április 3.
Gyakorlati oktató FSZ
3 V tervezőrendszer segítségével
A komplex vizsgáztatás rendje az új szabályozás tükrében
A komplex vizsgáztatás rendje az új szabályozás tükrében
A vizsgaszervező feladatai a vizsgabizottság működése
Készült a leendő vizsgázóknak
Új típusú OKJ vizsgák tapasztalatai az iskolarendszerben
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben
Szakmai vizsgáztatás a komplex szakmai vizsgákon
A SZAKMAI VIZSGA A diaképek az NSZFI munkatársai által készítet tájékoztató anyagok felhasználásával készültek. Budapest, december 8.
A H ARMADIK ORSZÁGBELI ÁLLAMPOLGÁROK KÉPESÍTÉSÉNEK ELISMERÉSE Mészáros Gábor október 21.
Soós László NGM Szakképzési és Felnőttképzési Főosztály
Az új OKJ szakmai vizsgákról - kamarai szemmel
Az OKJ bevezetésének, a szakmai vizsgáztatásnak jogszabályi háttere.
SZAKKÉPZŐ ISKOLÁK IGAZGATÓINAK XIV. ORSZÁGOS FÓRUMA OKJ-vizsgák az iskolai rendszerű szakképzésben Halász János április 21.
Soós László SZMM Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály
A szakmai vizsgáztatás menete.
Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium
Aktualitások, változások, újdonságok az agrár-szakképzésben Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium VIDÉKFEJLESZTÉSI, KÉPZÉSI ÉS SZAKTANÁCSADÁSI.
Az egészségügyi szakképzés fejlesztésének lehetséges irányai Kiss Mária Balatonfüred, augusztus 25.
Ágazati szakképzés változásai
A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési fejlesztési munkája
A szakképzés tartalmi szabályozása - Moduláris, kompetencialapú szakképzés -
1 Utazás § turizmus Program Utazás § turizmus Program Siófok december 3.
A szakmai vizsgáztatás menete. A felsőfokú szakképzés sajátossága.
Dr. Sediviné Balassa Ildikó: A FELSŐFOKÚ SZAKKÉPZÉS ÁLTALÁNOS ÉS SPECIFIKUS JELLEMZŐI HOGYAN TANÍTSUNK EREDMÉNYESEBBEN? TANÉVNYITÓ SZOLNOK, VIII.
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
Kompetencia alapú új moduláris képzés
Tájékoztató a szakmai vizsgaszervezés jogosultságának elnyerésére kiírt pályázatról Huller Gabriella ETI.
Szakképzési dokumentumok
Új elemek a szakképzési dokumentumokban Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes október 5.
Munkaadói szervezetek a hatékony vizsgáért
A szakmai vizsgáztatás szabályai a gyakorlatban
NAK, Szakképzési Igazgatóság
ÚMFT TÁMOP / „A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése” Kálózi Erika
Márton Mártonné MESZK Oktatási, továbbképzési referens Május 05.
Szakmai vizsgák az egészségügyi szakképzésekben
Szakképzési változások
Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Oktatási, továbbképzési és tudományos Bizottság A szakmai szakképesítő vizsgabizottságok működését érintő változások.
Szent Lőrinc Vendéglátó és Idegenforgalmi Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium, Eger Vendéglős (OKJ ) vizsga szakmai és vizsgakövetelményei,
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
Országos szakképzési tanévnyitó igazgatói értekezlet 2010/2011. tanév Tájékoztató a felnőttképzési akkreditációról Torma Gabriella FAT titkárságvezető.
Komplex vizsga Szolnok szeptember 3.. Modulrendszerű vizsgadelegálások száma 2014 Vizsgaelnöki delegálások száma kamarai szakképesítésekben: 4157.
A szakmai vizsgák jogszabályi háttere, változások a vizsgabizottsági feladatokban Tájékoztató a szakmai vizsgákon a vizsgabizottság munkájában részt vevő.
Szakmai vizsga menete és dokumentumai Budavári Ágnes május 4. 1.
A képzett szakemberekért A szakmai vizsgáztatás változásai, a vizsgabizottság feladata és felelőssége Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara 2008.
Nógrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara A szakmai vizsgáztatás módosult szabályai Salgótarján, április 7.
A szakmai vizsgák jogszabályi háttere, változások a vizsgabizottsági feladatokban Tájékoztató a szakmai vizsgákon a vizsgabizottság munkájában részt vevő.
A szakmai vizsgák jogszabályi háttere, változások a vizsgabizottsági feladatokban Tájékoztató a szakmai vizsgákon a vizsgabizottság munkájában részt vevő.
A szakmai vizsgák jogszabályi háttere, változások a vizsgabizottsági feladatokban Tájékoztató a szakmai vizsgákon a vizsgabizottság munkájában részt vevő.
Az NSZI minőségirányítási rendszerét a BVQI tanúsította A tanév aktuális rendje és feladatai Modláné Görgényi Ildikó főigazgató-helyettes augusztus.
A tanév rendje és aktuális feladatai Mihálka Nóra Vizsgadokumentációs irodavezető augusztus 31.
1 A SZAKMAI ÉS VIZSGAKÖVETELMÉNYEK JOGSZABÁLYI KÖRNYZETE Laczkovich Jánosné Budapest, március 13.
1 Országos szakképzési tanévnyitó igazgatói értekezlet 2010/2011. tanév A tanév rendje és aktuális feladatai Mihálka Nóra vizsgadokumentációs irodavezető.
A szakmai vizsgáztatás rendszere MA és HOLNAP Soós László Szociális és Munkaügyi Minisztérium Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály Székesfehérvár, 2007.
A képzett szakemberekért A vizsgabizottság működése Az elnök és tag feladatai.
Új elemek a szakképzési dokumentumokban (OKJ, SZVK, KP) Stágel Imréné szakértő NSZFI.
VASÚTI VIZSGAKÖZPONT KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. Vasúti Vizsgaközpont Novák László igazgató.
Moduláris vizsgáztatás szervezési tapasztalatai. KIHÍVÁS.
Modláné Görgényi Ildikó
A szakmai vizsgák jogszabályi háttere, változások a vizsgabizottsági feladatokban Tájékoztató a szakmai vizsgákon a vizsgabizottság munkájában részt vevő.
A szakmai vizsgáztatás módosult szabályai
Soós László SZMM Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály
Előadás másolata:

Soós László SZMM Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály Az Országos Képzési Jegyzék módosításához kapcsolódó szakmai vizsgáztatást érintő változások Soós László SZMM Felnőttképzési és Szakképzési Főosztály Budapest , 2007. március 27.

ÚJ SZERKEZETŰ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉK 1. A SZAKKÉPESÍTÉSEK EGYMÁSHOZ VALÓ VISZONYÁT IS KIFEJEZŐ ÚJ FOGALMAK (SZAKKÉPESÍTÉS, ALAP- SZAKKÉPESÍTÉS, RÉSZ-SZAKKÉPESÍTÉS, ELÁGAZÁS, RÁÉPÜLÉS) 15 JEGYŰ AZONOSÍTÓ BEMENETI RENDSZER (BEMENETI KOMPETENCIA, SZAKMAI ELŐKÉPZETTSÉG) ORSZÁGOS MODULTÉRKÉP

ÚJ SZERKEZETŰ ORSZÁGOS KÉPZÉSI JEGYZÉK 2. 1/2006. (II.17.) OM rendelet 10/2007. (II.27.) SZMM rendelet

A SZAKKÉPESÍTÉSEK ÚJ RENDSZERE 1. RÁÉPÜLÉS SZAKKÉPESÍTÉS RÉSZ-SZAKKÉPESÍTÉS 2. RÉSZ-SZAKKÉPESÍTÉS 1.

A SZAKKÉPESÍTÉSEK ÚJ RENDSZERE 3. ELÁGAZÁS 1. ELÁGAZÁS 2. ELÁGAZÁS 3. KÖZÖS ALAP elágazásos szakképesítés

52 523 03 – 0100 3101 Mechatronikai szerelő A 15 JEGYŰ AZONOSÍTÓ SZÁM 1. 52 523 03 – 0100 3101 Mechatronikai szerelő 52 : szintkód 523 : tanulmányi terület 03 : sorszám 0100 : szakképesítés köre 3101 : szint és sorszám

52 523 03 – 0100 3101 Mechatronikai szerelő A 15 JEGYŰ AZONOSÍTÓ SZÁM 2. 52 523 03 – 0100 3101 Mechatronikai szerelő 31 - szintkód A SZAKKÉPESÍTÉS KÖRE 522 - tanulmányi terület 1000 - alapszakképesítés 0100 - rész-szakképesítés 0010 - szakképesítés-elágazás 0001 - ráépülő szakképesítés 06 - sorszám 0100 - szakképesítés köre 2101 - szint és sorszám

VÁLTOZÁS A KÉPZÉSBEN 1/2006. (VII.5.) SZMM rendelet: szvk-k formai előírásai Szakmai és vizsgáztatási követelmények moduláris felépítése Szakmai követelménymodulok Feladatprofil, kompetencia profil

A szakmai és vizsgakövetelmények szerkezete 1. „régi” „új” A szakképesítés adatai, munkaterülete (munkakörelemzésen alapuló) A szakképesítés adatai, munkaterülete Szakmai követelmények Vizsga követelmények Vizsgarészek, rész-szakképesítések listája Eszközjegyzék

A szakmai és vizsgakövetelmények szerkezete 2. SZVK 1 2 3 4 5 6 7 8 8 Ráépülés Szakké- pesítés 1 2 3 4 5 6 7 Rész- szakképesítés 6 3 5

A szakmai vizsgáztatás általános szabályainak módosítása A MODULRENDSZERŰ FELÉPÍTÉST FIGYELEMBEVEVŐ VIZSGÁZTATÁSI SZABÁLYOK A VIZSGÁZÓ SZEMPONTJÁBÓL LEGKEVÉSBÉ ÉRZÉKELHETŐ VÁLTOZTATÁSOK DOKUMENTUMOK FELÜLVIZSGÁLATA (EGYSZERŰSÍTÉS LEHETŐSÉGEI) BEVEZETÉS: AZ ÚJ RENDSZER SZERINTI KÉPZÉS VIZSGÁINÁL Ad. 2. 4. § A Rendelet 14. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki: "(4) Amennyiben a szakmai vizsgát, vizsgarészt nem a Rendeletben előírtak szerint kezdték meg, illetve bonyolították le, az Szt. 5. § (4) bekezdése alapján a szakképesítésért felelős miniszter a vizsga eredményét utólag megsemmisítheti, a vizsgaszervező vizsgáztatási jogát felfüggesztheti, illetve a vizsgabizottság elnökét a vizsgaelnöki névjegyzékről törölheti. A szakképesítésért felelős miniszter a szakmai vizsga, vizsgarész megismétlésének megszervezésére egy másik vizsgaszervezőt és vizsgabizottsági elnököt jelöl ki. A vizsga megismétlésének vizsgadíját a szakmai vizsgadíj és a vizsgáztatási díjak kereteiről szóló 1/2001 (I. 16.) OM rendelet 2. § (1) bekezdésében foglaltaknak megfelelően a megsemmisített vizsgát szervező intézmény viseli.” Ad.3. Korábban nem volt, most: A Rendelet 28. §-a következő (5) bekezdéssel egészül ki: „(5) Ha a vizsgázó a húzott tétel anyagából teljes tájékozatlanságot árul el, az elnök egy alkalommal póttételt húzat vele. Ez esetben az adott vizsgatárgy érdemjegyét az elsőként és a póttételként húzott tételre adott feleletek átlaga alapján, a felfelé kerekítés szabályait figyelembe véve kell kialakítani. A szóbeli vizsga teljes tartama alatt vizsgázónként egy póttétel húzható.” Ad.4. Korábban nem volt, most: 2. § A Rendelet 11. §-a a következő (4) bekezdéssel egészül ki: „(4) A szakképesítésért felelős miniszter megbízottja a szakmai vizsgát – annak indokolatlan zavarása nélkül – ellenőrizheti. Az ellenőrzés célja annak megállapítása, hogy a szakmai vizsga, vizsgarész a hatályos jogszabályok előírásai szerint került-e megszervezésre és lebonyolításra. Az ellenőrzést végző – a szakképesítésért felelős miniszter által megbízott – személyek az ellenőrzés eredményéről minden esetben kötelesek azonnali jelentést tenni megbízójuknak. Az azonnali jelentéstételhez a vizsgaszervező a nála meglévő kommunikációs eszközök használatát biztosítani köteles. Jogsértés megállapítása esetén e rendelet 4. §-ában foglaltakat kell alkalmazni.”

A SZAKMAI VIZSGÁZTATÁS JOGSZABÁLYI HÁTTERE HATÁLYOS 26/2001. (VII.27.) OM RENDELET Módosítások: 20/2004. (VII.27.) OM 9/2006. (III.27.) OM TERVEZETT …/2007. (...) SZMM RENDELET (új jogszabály)

Vizsgadíj és vizsgáztatási díjak [ 1/2001. (I.16.) OM rendelet ] Vizsgadíj: vizsga igazolt költségei Vizsgáztatási díj: Bizottság tagjai Minimálbérhez igazodik Vizsgaelnök: 3% - 4,5% (fő) VB tag: 2% - 3,5% (fő) Felügyelő tanár: 2% - 3% (óra) Helyettes: 4% (nap) Jegyző: 0,8% - 1,2% (fő) Igazgató: 200% - 100% - 50% (fő)

A VIZSGA ELŐKÉSZÍTÉSE TERVEZETT VÁLTOZÁS Központilag közleményben kiadott vizsgaprogram (SZMM-szaktárca) Követelménymodulok - vizsgarészek Vizsgarészek – vizsgatevékenységek Írásbeli, interaktív, gyakorlati, szóbeli Vizsgatevékenységek csoportosíthatók, összevonhatók

A VIZSGÁRA JELENTKEZÉS TERVEZETT VÁLTOZÁS Írásban - Jelentkezési lap Személyazonosság igazolása nem csak személyi igazolvánnyal Képzési szakaszt lezáró modulvizsga igazolás

A VIZSGA BEJELENTÉSE TERVEZETT VÁLTOZÁS Bejelentés lehetősége bővült: A szakképesítésért felelős miniszter gazdasági kamarával kötött megállapodása alapján a vizsgaelnök kijelölő lehet a gazdasági kamara (2006. évi CXIV. törvény) „kamarai tag” kijelölés – eljárásrend szerint Bejelentés új tartalma : vizsgarend (vizsgarészek azonosítása, vizsgatevékenységek, időpontok bemutatása)

A VIZSGABIZOTTSÁG TERVEZETT VÁLTOZÁS A vizsgabizottság összetétele nem változik Delegálás elsősorban névjegyzékről

AZ ORSZÁGOS SZAKMAI VIZSGAELNÖKI NÉVJEGYZÉK 31/2004. (XI. 13.) OM rendelet Folyamatos jelentkezési lehetőség Részletes feltételek a R. 5. §-ában Bírálati díj Bírálat évente, novemberben (módosítás előkészítése) Pályázat kezelés átadása az NSZFI-nek

A VIZSGABIZOTTSÁG MŰKÖDÉSE 1. TERVEZETT VÁLTOZÁS A vizsgabizottság feladatai: Újdonság: Interaktív vizsgatevékenység Szervezési, lebonyolítási szabályzat Vizsga ütemterv (Vizsgaprogram) Változik az értékelés – nagyobb figyelem

A VIZSGABIZOTTSÁG MŰKÖDÉSE 2. Vizsgaszervezési és lebonyolítási szabályzat Bizottsági tagok közötti munkamegosztás, ellenőrzési felelősség Helyi sajátosságokat figyelembe vevő szabályozás Vizsga lebonyolítási körülményeinek egyértelműsítése Vizsgaprogram Vizsgázók „időbeosztása”, megjelenési kötelezettségek, helyek

A VIZSGABIZOTTSÁG ELNÖKE TERVEZETT VÁLTOZÁS Szabályzat jóváhagyás Fokozott figyelem Elnöki jelentés (bővebb)

A SZAKMAI VIZSGA 1. TERVEZETT VÁLTOZÁS Vizsgarész  vizsgarész Írásbeli javítás 3 nap Központi értékelési útmutatók Előrehozott gyakorlati vizsga

A SZAKMAI VIZSGA 2. TERVEZETT VÁLTOZÁS Napi vizsgafeladatok összideje max. 8 óra Szóbeli vizsgatevékenység: 8 – 18 óra Gyakorlati vizsgatevékenység: 7 – 19 óra A szakmai vizsga időtartama 3 nap esetleg 4 nap, ill. létszámcsökkentés

A SZAKMAI VIZSGA ÉRTÉKELÉSE 1. TERVEZETT VÁLTOZÁS Értékelés vizsgatevékenységenként, vizsgarészenként %-osan Vizsgarészek, vizsgatevékenységek súlyozása (szvk-ban) 50%-os teljesítmény alatt elégtelen Minősítés egyetlen osztályzattal

A SZAKMAI VIZSGA TERVEZETT ÉRTÉKELÉSE 2. EREDMÉNY (OSZTÁLYZAT) VR 1 30% KM 1 1 35% 2 65% VR 2 10% KM 2 1 100% VR 3 60% KM 3 1 10% 2 35% 3 55% ÍRÁSBELI, SZÓBELI, GYAKORLATI VIZSGATEVÉKENYSÉG

A SZAKMAI VIZSGA IRATAI TERVEZETT VÁLTOZÁS Új bizonyítvány 15 jegyű azonosító, szakképesítés köre (szakképesítés, rész- szakképesítés, szakképesítés elágazás, szakképesítés-ráépülés) Vizsgarészek eredményeinek feltüntetése Minősítés egyetlen osztályzattal Törzslap A/4-es Nyomtatóval kitöltés Vizsgarészek eredményeit tartalmazza

A SZAKMAI VIZSGÁK ELLENŐRZÉSE Vizsgaszervezésre feljogosított intézményben A vizsga lebonyolítása jogszerű-e HATÓSÁGI ELLENŐRZÉS Jelentéstétel, szankcionálás

AZ ÚJ RENDSZER BEVEZETÉSE ÉS AZ ÁTMENETI IDŐSZAK 2/2006. (VIII.8.) SZMM rendelet 2006. szeptember 1. 2007. január 1. …/2007. (…/…) SZMM rendelet 2007. október 1. (2008. szeptember 1.) 2013. augusztus 31. (vizsga után 1 év) SZAKMAI VIZSGÁK: a képzés megkezdésekor hatályos szabályok szerint

Köszönöm megtisztelő figyelmüket soos.laszlo@szmm.gov.hu