EURÓPAI FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIA

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
Advertisements

Új Magyarország Fejlesztési Terv „Foglalkoztatás és növekedés” Cél: Felzárkózni a fejlett országokhoz a foglalkoztatás növelésével és a gazdasági.
A Kormány intézkedései és tervei
A regisztrált diplomás munkanélküliek helyzete a fővárosban Előadó: Vass István igazgató
Az ÉRÁK szerepe a megújuló szakképzésben- felnőttképzésben Soós Roland ÉRÁK augusztus 26.
A felnőttképzés népszerűsítése az FMM és az NFI stratégiájában Március 6. Kossuth Klub.
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat hosszú távú stratégiája, kapcsolata a releváns operatív programokkal.
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
A közötti időszak fejlesztési tervezésének megalapozása
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
Az ÉRÁK szerepe a megújuló szakképzésben- felnőttképzésben Soós Roland ÉRÁK.
A Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) és a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) Kisgyörgy Orsolya Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A TÁMOP felépítése Tóth István január 26.. ÚMFT prioritások és OP-k Társadalmi megújulás Gazdaság- fejlesztés Közle- kedés Környezeti és energetikai.
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
A munkaerő-kereslet és –kínálat előrejelzését megalapozó kutatások a HEFOP 1.2 intézkedésének keretében.
A távmunka fejlesztésének lehetőségei és eredményei Simon Gábor Távmunka Tanács elnöke Szociális és Munkaügyi Minisztérium államtitkára Szociális és Munkaügyi.
MUNKAÜGYI TANÁCSOK ORSZÁGOS KONFERENCIÁJA A foglalkoztatáspolitika aktuális kérdései, a társadalmi érdekegyeztetés szerepe a foglalkoztatáspolitikában.
Az ÉRÁK felnőttképzési tevékenysége, a fejlesztés főbb irányai.
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az infokommunikáció szerepe az Új Magyarország Fejlesztési Tervben és az Operatív Programokban Dr. Bálint Ákos Igazgató Közigazgatás Operatív Programok.
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
SZAKKÉPZÉS A FEJLESZTÉS ESZKÖZE
PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK A HUMÁNERŐFORRÁS OPERATÍV PROGRAMOKBAN
Változások a szakképzés irányítási rendszerében A szakképzés és a Térségi Integrált Szakképző Központok jelentősége Szőke István szakmai igazgató 2008.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Tájékoztató a Társadalmi Megújulás Operatív Programról.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat modernizációja Budapest 2005.szeptember 8.
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
A szakképzés helyzete Magyarországon
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
A BARANYA PAKTUM MARKETINGTERVE. Környezetelemzés – Baranya megye fős lélekszáma az ország lakosságának 4%-át teszi ki Népesség fogyó tendenciája.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv és az operatív programok rendszere CIVILIÁDA 2006 Budapest, október 18. Kelemen Balázs, főosztályvezető-helyettes.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Pedagógusképzést segítő hálózatok fejlesztése a Dél-Dunántúlon Pécsi Tudományegyetem TAMOP 4.1.2B.2-13/ projektje Pécs, november 25. Janovics.
Az új típusú szakképzési rendszer főbb jellemzői MÁV konferenciasorozat 2. rendezvény április 29. Dr. Szivi József SZMM Felnőttképzési és Szakképzési.
Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium Az EU és a foglalkoztatási célú fejlesztések helyzete, kilátásai Csizmár Gábor politikai államtitkár.
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
Foglakoztatás-politikai workshop Budapest, augusztus 23.
A felnőttképzés, szakképzés fejlesztése és a gazdaság igényei november 21. DAT 2006 Konferencia S2 – Gazdaság vezérelt informatikai szakképzés Szociális.
A Strukturális Alapok Cél: a régiók közötti társadalmi és gazdasági kohézió elősegítése Költségvetés: 195 mrd EUR  Európai Regionális Fejlesztési.
Foglalkoztatottság, szegénység. Direkt kapcsolat a jövedelmi helyzet és a munkaerő-piaci státusz között Indirekt összefüggések – gyermeknevelés támogatása,
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
A Társadalmi Megújulás OP és a Társadalmi Infrastruktúra OP Budapest, április.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
„Újra tanulok” A Nemzeti Munkaügyi Hivatal képzési stratégiája Bálint István Foglalkoztatási főigazgató-helyettes.
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
A foglalkoztatáspolitika és egyéb politikák
A foglalkoztatáspolitika jövője az Európai Unióban
A PÁLYAORIENTÁCIÓ SZEREPE A KORMÁNYZATI FEJLESZTÉSEK SORÁBAN
TÁMOP A pályaorientáció rendszerének tartalmi és módszertani fejlesztése Dr. Soós Adrianna – főigazgató-helyettes (FSZH)
Előadás másolata:

Simon Gábor A foglalkoztatáspolitika új kihívásai (szakképzés és munkaerőpiac)

EURÓPAI FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIA Lisszaboni csúcsértekezlet (2000.) Új, hosszú távú stratégiai célkitűzés „az Európai Uniónak 2010-ig a világ legversenyképesebb, legdinamikusabban fejlődő, tudás alapú társadalmává kell válnia 2010-ig elérendő számszerű célok meghatározása EU átlagos foglalkoztatási ráta: 70% nők foglalkoztatási rátája: 60% Európai Tanácsi értekezlet (2005.) Integrált iránymutatások a növekedésről és a foglalkoztatásról átfogó gazdaságpolitikai iránymutatások 2005-2008 a tagállamok foglalkoztatáspolitikájára vonatkozó iránymutatások 2005-2008

EURÓPAI FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIA EU foglalkoztatáspolitikai iránymutatások 2005-2008 teljes foglalkoztatás, munka minőségének javítása, szociális kohézió erősítése a munka élet-ciklus alapú megközelítésének elősegítése a munkavégzés vonzóvá és kifizetődővé tétele munkaerőpiaci igények összehangolása rugalmasság és biztonság megteremtése a munkaerőpiacon foglalkoztatás-barát munkaerőköltség-fejlesztés biztosítása humán-erőforrás befektetések növelése képzési rendszerek új munkahelyi körülményekre figyelemmel történő kiigazítása

Foglalkoztatási színvonal növelésének számszerűsített céljai közép-távon EU átlag Magyarország 2006 CÉL 2010 EU-15 EU-25 Összesen 66,0 64,7 70 57,3 60 64 Nők 58,4 51,1 54 57 Férfiak 73,5 72,0 - 63,8 66 55+ 45,3 43,6 50 33,6 33 37

Kormányzati célkitűzések Makrogazdasági egyensúly megteremtése Tartós gazdasági növekedés feltételeinek kialakítása Foglalkoztatás és gazdasági aktivitás növelése Strukturális intézkedések meghozatala

A magyar foglalkoztatáspolitika előtt álló és megoldásra váró feladatok Jelenleg viszonylag alacsonyak a foglalkoztatási és aktivitási mutatók Magasnak tekinthető a munkaerőpiacról tartósan távolmaradók aránya Alacsony az álláskeresési aktivitás Jelentős területi különbségek – munkaerő-keresleti és -kínálati oldalon egyaránt A foglalkoztatási és a képzési szerkezet eltérése Demográfiai trendek, a népesség lassú elöregedése

A hazai foglalkoztatáspolitika átfogó céljai a gazdasági aktivitás növelése a foglalkoztatás bővítése – több munkahely a munkaerőpiacra történő be- és visszalépés segítése a munkavállalás mindenki számára elérhető legyen az aktivitás területi különbségeinek csökkentése a kereslet-kínálat összhangjának megteremtése a foglalkoztatás és a képzés közötti összhang erősítése

KÉPZÉS ÉS FOGLALKOZTATÁS Minden képzés alapvető célja a sikeres életpálya megalapozása és a foglalkoztathatóság biztosítása A munkáltatók elvárásai: - szakmai felkészültség - kompetenciák (számítógép, nyelv) - alkalmazkodóképesség

Forrás: KSH Munkaerő-felmérés

A MUNKAERŐ-PIACI KERESLETKÍNÁLAT ELTÉRÉSEI Az iskolarendszer kibocsátása strukturális munkanélküliséget generált: A szükségesnél kevesebb a megfelelő képzettségű munkaerő (sok a szakképzetlen és a túlképzett, elavult szakmák) A képzésből kikerülők tudásszintje gyakran nem megfelelő Bizonyos szakmákban tartós hiány van szakmunkásból és technikusból A csökkenő létszámú szakmunkásképzés komoly feszültséget jelent a munkaerő-piacon

A munkaerő kereslet-kínálat egyensúlyának megteremtése a szakképzés átalakítása a foglalkoztatáspolitika és a szakképzés közös állami irányítása szak- és felnőttképzés összehangolt fejlesztése pályakövetés rendszerének kialakítása előrejelzések készítése gazdasági kamarák szerepének növelése

AZ ISKOLARENDSZERŰ SZAKKÉPZÉS TOVÁBBFEJLESZTÉSE Az iskola képzési szerkezetének közelítése a valós munkaerő-piaci igényekhez Az intézményrendszer költség-hatékonyságának további javítása Az elaprózott intézményi struktúra átalakítása (kis tanulólétszámok, szűk képzési kapacitások)

A gazdasági kamarák szerepének növelése – a képzés és a gazdaság kapcsolatának erősítése OKJ korszerűsítése (HEFOP 3.2.1) Szakképzési struktúra és munkaerőpiaci igények összehangolása Gyakorlati képzés erősítése A gazdasági kamarák hatáskörének növelése a szakmai képzésben és vizsgáztatásban Regionális Fejlesztési és Képzési Bizottságokban társelnök SZMM és MKIK keret-megállapodása

Szak- és felnőttképzés összehangolásának további lépései a szakképzés rendszerének továbbfejlesztése pályaorientáció fejlesztése pályakövetési rendszer kialakítása új TISZK-ek létrehozása az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretében jelentős fejlesztési források szolgálják majd a szak- és felnőttképzés megújítását

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv foglalkoztatás-fejlesztési forrásai a Társadalmi Megújulás és Infrastruktúra Operatív Programok 7 év alatt közel 700 milliárd Ft 230 milliárd Ft a foglalkoztathatóság fejlesztését, a munkaerőpiacra történő be- visszalépés elősegítését célozza 225 milliárd Ft az alkalmazkodó-képesség javítására 123 milliárd Ft a szociális, esélyegyenlőségi, akadálymentesítési és terület kiegyenlítési programokra, 115 milliárd Ft a munkaerőpiaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra-fejlesztésre a Regionális Operatív Programok foglalkoztatást érintő, 2007-2008. évben indításra kerülő konstrukciói keretében összesen mintegy 222 milliárd Ft a Gazdaságfejlesztési Operatív Program foglalkoztatást érintő, 2007-2008. évben induló programok kertében összesen mintegy 265 milliárd Ft

Köszönöm a figyelmüket! Simon Gábor országgyűlési képviselő Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottság elnöke