Internet, Böngészők, Elektronikus levelezés

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A levelezőrendszerekkel kapcsolatos alapismeretek
Advertisements

HÁLÓZATOK.
Elektronikus levelezés [webmail]
 A Web, kezdeti időszakában csak a szöveges file-okat kezelte.  Ma teljes körű multimédia szolgáltatásokat nyújt  Filmet,  Zenét,  Képeket nézhet.
Az Internet adta lehetőségek
Internet ismeretek II..
Microsoft Internet Explorer
Elektronikus levelezés
 A Gmail a Google ingyenes webmail, POP3 és IMAP szolgáltatása.Googlewebmail POP3IMAP  Bevezetésekor az 1 gigabyte-os tárhelyével lényegesen.
Független Pedagógiai Intézetben Az internet: miért, hogyan?
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 6 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Levelező program beállítása webmail-hez
LEVÉL.
Elektronikus levelezés
HÁLÓZATOK.
küldés.
Böngészők Internet Explorer Mozilla Firefox
Internetes böngészőprogram használata, beállításai
A gondviselői modul az enaplóban
A körlevél készítésének menete
A Tudásközpont levelezőrendszerének rövid bemutatása
Böngésző programok (Böngészés).
Elektronikus levelezés
Elektronikus levelezés
FTP File Transfer Protocol. Mi az FTP? Az FTP egy olyan protokoll, amely fájlok interneten keresztül végzett átvitelére szolgál. A felhasználók többsége.
AlertPay regisztráció Az AlertPay regisztráció feltételei közt szerepel a legalább 18 éves korhatár betartása. Az alábbi regisztrációs lehetőségek közül.
Levelezés, és a többiek Takács Béla Irodalom Bodnár –Magyari: Az Internet használata I. (Kiskapu) Bodnár –Magyari: Az Internet használata.
, levelezés … kérdések - válaszok Takács Béla 2008.
Az internetes keresőkben a felhasználó az őt érdeklő szavakra, adatokra kereshet rá egy általában egyszerű oldalon, egy beviteli mező és egyéb szűrési.
Az elektronikus levelezés a számítógép-hálózatok klasszikus szolgáltatása, az Internet alkalmazásának egyik legnépszerűbb formája. Szövegen kívül lehetőség.
Az Interneten az állományok mozgatására leggyakrabban az FTP program használatos. Az FTP felhasználók általában az alábbi funkciókkal rendelkeznek: kapcsolódás.
„e-NIVÓ – együttműködõ NõI VállalkozÓk hálózata a valóságban és virtuálisan” Emlékszel rá?  Hol tárolod kedvenc webhelyeid címét?  Fizikailag hol van.
Aki írja a levelet Aki küldi a levelet Aki kapja a levelet Aki olvassa a levelet.
Support.ebsco.com Az EBSCOhost találati lista Oktatóprogram.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 9 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Jövő héten kedden Dolgozat!!!
Eu-háló Partnerszervezeti Kommunikációs Center január 17.
Keresőrendszerek.
Internet, Elektronikus levelezés
Internet, Böngészők, Elektronikus levelezés
APRÓSÁG Specifikus apróhirdetési oldal
Készítette: Turócziné Kiscsatári Nóra
rendszer intézményértékelés és projektértékelés Felhasználói segédlet 2005.
Topológiák Hálózati eszközök
Levéláradat az online levelezésben Tippek, ötletek az átlátható és (általunk) ellenőrzött folyamatokért október 09.
Az internetes keresési módszerek
Keresés a weben Kulcsszavas keresés: Google (
15. Tétel Az elektronikus levelezés
14. Szóbeli középszintű informatika tétel:
Fórum használata A fórum főoldala alapállapotban.
A böngészőprogram használata. A böngészők értelmezik a html nyelvet, a javascript kódokat és a php kódokat is. Majd ezeket lefuttatja, és azok alapján.
A hálózati terminológia alapszintű megismerése, internetes ismeretek
SZOFTVEREK (programok)
SZOFTVEREK (programok)
E LEKTRONIKUS LEVELEZÉS . E LEKTRONIKUS LEVELEZÉS Az elektronikus posta ( ) olyan rendszer, amelynek segítségével más felhasználók számára.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 2 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Jogi informatika1 INFORMATIKA III. alkalom szeptember ELŐADÓ.
A Google Drive használata. Mire jó? A Google Drive segítségével a fotókat, videókat, fájlokat és sok más tartalmat egy biztonságos felhőtárhelyen keresztül.
Gyakorlat. postafiók készítése: 1. Nyissuk meg a oldalt! 2. Válasszuk a Fiók létrehozása gombot! 3. Töltsük ki az űrlapot! 4. A nyitólap.
AZ INTERNET SZOLGÁLTATÁSAI Készítette: Horváth Tünde.
17 ISMERTESSE AZ INTERNETES KERESÉSI MÓDSZEREKET! KONKRÉT GYAKORLATI PÉLDA KERESÉSRE.(KERESÉS, TALÁLATI LISTA ÉRTELMEZÉSE, TALÁLT OLDAL MENTÉSE.) Készítette:
Információ és kommunikáció
Az elektronikus levelezés a számítógép-hálózatok klasszikus szolgáltatása, az Internet alkalmazásának egyik legnépszerűbb formája. Szövegen kívül lehetőség.
Számítógépes ismeretek
Internet, Elektronikus levelezés
Internet és kommunikáció
SZOFTVEREK (programok)
Internet és kommunikáció
Kérjük, adja meg felhasználónevét és jelszavát!
Informatika Oktató: Katona Péter.
Előadás másolata:

Internet, Böngészők, Elektronikus levelezés

Internet Világméretű számítógépes hálózat Kapcsolódás feltétele: Eszköz: Számítógép Mobiltelefon PDA, … Program (Böngésző): Internet Explorer Mozzilla Firefox Google Chrome Kapcsolat: Vezetékes Vezeték nélküli: Wi-fi, MobilInternet, Mikrohullámú, … (legtöbb esetben előfizetés)

Fogalmak Webhely: Internetcím azonosítja Pl.: www.sulinet.hu Böngészés közben a webhely tartalma weblapokban (weboldalakban) jelenik meg a számítógépünkön. A weblapok közötti kapcsolatot a hivatkozások (link, hypertext) biztosítják. Ha rákattintunk az egérrel egy linkre, akkor valamely másik weblapra jutunk.

Böngészők A böngésző egy olyan program, amellyel weboldalakat nézhetünk meg.  Weboldal megnyitásához a keresett webhely címét a címsorba (címmezőbe) kell begépelni.

Lapozás Lapozni az felkeresett weboldalak között az Előre és a Vissza gombokkal tudunk.  Ha a gombok melletti nyílra kattintunk, akkor lenyílik egy lista. Ebből kiválaszthatjuk, hogy melyik oldalra szeretnénk lapozni.

Előzmények (Hasonló célt szolgál a címsor kinyitható menüje.) Megjegyzi a nap folyamán, az elmúlt napokban, sőt hetekben meglátogatott weblapok címét. (Hasonló célt szolgál a címsor kinyitható menüje.)

Kedvencek, Könyvjelzők Segítségükkel a böngésző ablakában éppen látható weboldalt menthetjük el a Kedvencek vagy Könyvjelzők listába.

Keresők- Tematikus keresők: Témakörökből választhatunk. A témaköröket egyre jobban szűkíthetjük. Ilyen kereső például a magyar nyelvű HuDir (www.hudir.hu). A kiinduló oldalanként szolgáló….lap.hu oldalak szintén témák szerint csoportosítják a weboldalakat. 

Keresők-Kulcsszavas keresők  adott szavak vagy kifejezések előfordulására kereshetünk. Pl: www.google.com A találatokra kattintva juthatunk el arra az oldalra, amely az általunk keresett témával foglalkozik.

Elektronikus levelezés Az e-mail (elektronikus levél) számítógépes hálózatokon keresztül továbbított levél, üzenet. Tartalma lehet szöveg, kép, hang, mozgókép. Előnye: A számítógép előtt ülve, megírása kényelmes Gyors Olcsó Bármilyen elektronikus anyagot csatolhatunk hozzá (képet, mozgóképet, zenét, dokumentumot, stb.) Egyszerre több címzetthez is eljuttathatjuk Hátránya: Nem olyan személyes, mint a kézzel írt levél Kéretlen reklámlevelek (SPAM)

Postafiók létrehozása Pl.: kovacsbela@freemail.hu AZONOSÍTÓ:  ez lesz az e-mail címünk eleje, vagyis a felhasználónevünk. Erre a címre kapjuk leveleinket, ezért jó, ha az azonosító utal a nevünkre.  Az e-mail cím (azonosító) nem tartalmazhat nagy betűket, ékezetes betűket, szóközt és speciális karaktereket!  Jelszó: Legalább 8 karakter Kis-Nagy betűk Számok

Levelező programok, levélírás Minden levelezőprogram tudja: - levél fogadása (Beérkezett levelek) - levél küldése  - Levélírás - Válasz küldése - Továbbítás (továbbküldés) - fájlt csatolása (Csatol) - a kapott levélből a csatolt fájl elmentése - címtár használata  - levelek törlése Nem minden levelezőprogram tudja: - levélszemetek szűrése - vírusellenőrzés - szöveg formázása - állandó aláírás csatolása - levelek rendszerezése - a kijelölt levelek megadott helyre mentése (Mappák), vagy címkézése  - helyesírás ellenőrzése stb. A fejlécek általában tartalmazzák az alábbi négy mezőt: Feladó (From) – a feladó e-mail címe  Címzett (To) – annak az e-mail címe, aki kapja a levelet  Tárgy (Subject) – a levél rövid leírása Dátum (Date) – a helyi idő és dátum, amikor az üzenetet elküldték  Melléklet (Attachment) – A levélhez csatolt egy vagy több fájl nevet adhatjuk meg itt

Csatolás Az elektronikus levélhez csatolhatunk fájlokat, (képet, dokumentumokat, stb.) A fájl csatolása a legtöbb esetben egyszerű: a megfelelő menüponttal vagy a megfelelő nyomógombra való kattintással kell kiválasztani számítógépünkről azt a fájlt, amelyet küldeni szeretnénk. Csatoláskor figyelnünk kell arra, hogy túl nagy fájlt ne küldjünk levélben. A szolgáltatók korlátozzák a küldhető-fogadható levelek méretét.

Forrás: http://informatika.gtportal.eu A szövegek és képek egy részének forrása: http://en.wikipedia.org/

Ajánlás Ez a prezentáció a Jedlik Oktatási Stúdió „ Informatikai ismeretek a 9-10. évfolyam részére és az „Informatika szóbeli érettségi közép- és emelt szinten” című könyvéhez készült www.jos.hu