A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Lukács Oktatási Központ -
Advertisements

A közoktatás és a tudás (Csapó Benő: A tanulás és tanítás tudományos megalapozása) Elmúlt évszázad: az iskolázás gyors expanziója → Kimerült! Tartalék:
Pedagógiatörténet Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem február 16. Körmendy Zsolt.
A filozófia helye a középiskolai oktatásban
A viselkedés, mint a pszichológia tárgya
A megismerésről másként – konstruktivista pedagógia
Bevezetés a tanácsadásba Dr. Dan Brinkman.. Tanácsadás  Nátán esete (2Sám 12:1- 14)
A személyiség.
A harmadik erő elméletei
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS FOLYAMATA
A szociális munka elméletek főbb jellemzői-V. Kognitív elméletek Malcolm Payne: Modern Social Work Macmillan Press Ltd, 1991( )
A PSZICHOLÓGIA TÉMÁI, TÖRTÉNETE, NÉZŐPONTJAI, MÓDSZEREI
A pedagógia alapjai 3. előadás Emberformáló folyamatok: szocializáció, nevelés, a nevelés lehetőségei és korlátai Birta-Székely Noémi BBTE, Pszichológia.
A személyiség Vagyok, mint minden ember: fenség, Észak-fok, titok, idegenség, Lidérces, messze fény. (Ady)
A „közbülső változók” bevezetése
Gordon W. Allport vonáselmélete
Behaviorizmus (előzmények)
Henry Murray dinamikus motivációs rendszere
Szociális tanuláselmélet
Személyiséglélektan I.
Alfred Adler individuálpszichológiája
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
A SZEMÉLYPERCEPCIÓ, SZTEREOTIPIÁK, ELŐITÉLETEK
MOTIVÁCIÓ.
Rendszer és modell szeptember-december Előadó: Bornemisza Imre egyetemi adjunktus.
A társadalomtudományi kutatás módszerei
ME-ÁJK, Bevezetés az állam és jogtudományokba 1. Előadás vázlata
Egy eklektikus szerző humanisztikus oldala
Kognitív modellek, sémák, attribúciók
A személyiségpszichológiában használt modellek összefüggései Melyik modell a jó? Van-e közös az egyes megközelítésekben?
A kompetencia alapú szakképzés sajátosságai
Altbacker Vilmos Miklósi Ádám Topál József ELTE TTK Etológia Tanszék
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Személyiség- pszichológia II
Negyedik előadás. Az emlékezés Fogalma: Korábbi tapasztalataink felidéződése a kiváltó inger szükségszerű jelenléte nélkül a megismerés a múltra is kiterjed.
SZEMÉLYISÉGFEJLESZTŐ MÓDSZEREK
Pszichoterápia Dr. Berghammer Rita SE Magatartástudományi Intézet
A mérés, mértékegységek és átváltásuk problémái
Képesség, készség, adottság, tehetség
A PEDAGÓGIAI KUTATÁS Dr. Molnár Béla Ph.D.. 1. PEDAGÓGIAI KUTATÁS CÉLJA, TÁRGYA Célja, hogy az új ismeretek feltárásával, pontosabbá tételével, elmélyítésével.
A konstruktivista pedagógia alapjai
A TUDOMÁNY KOGNITÍV MODELLJEI: elnöki zárszó MTA november 7 Pléh Csaba BME Kognitív Tudományi Tanszék MTA-BME Neuropszichológiai és Pszicholingvisztikai.
„A tudomány kereke” Szociológia módszertan WJLF SZM BA Pecze Mariann.
A pszichikumról általában
Történelemfilozófia Típusok.
A pszichológia mint tudomány
TÁRSAS KAPCSOLATOK – ÖNISMERET ALAKULÁSA.
Személyiségelméletek
Tudományos konferencia Nyíregyháza Október
Tantervek összehasonlítása gyakorlati megközelítésből
A metafizika és a természettudomány. Különböző érzékszervi ingereket érzünk, melyeket alkalmi mondatokkal fejezhetünk ki. Pl.: a tej látványára a „Tej.
A... TANTÁRGY OKTATÁSA KÍSÉRLETI/PROJEKT FORMÁBAN Projekt/kísérlet konkrét címe Név | Tanár neve | Iskola.
Pszichológiai Ismeretek
A deviancia értelmezési kerete
7.Az elméleti redukció 1.A mechanizmus-vitalizmus vita –Szélesebb értelemben: redukálható-e a biológia a fizikára és a kémiára, vagy beszélhetünk-e autonóm.
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
A személyiség biológiai alapjai
A harmadik erő elméletei
GÉNEK ÉS VISELKEDÉS.
Kutatásmódszertani dilemmák
Mi a személyiségpszichológia?
A pedagógia mint tudomány Dr. Molnár Béla Ph.D. főiskolai docens.
Összeállította: Piacsek László Zoltán
Freud motivációs elmélete A strukturális modell
Motiváció és ellenőrzés az informatika órákon
TÁRSAS KAPCSOLATOK – ÖNISMERET ALAKULÁSA.
Bevezetés a pszichológiába motiváció, emóció
Bevezetés a pszichológiába motiváció, emóció
Szociálpszichológia-2 Attitűd
A pedagógiai kutatás általános kérdései. A téma váza A pedagógiai kutatás tárgya, célja, helye a tudományos kutatások rendszerében A pedagógiai kutatás.
Előadás másolata:

A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya Elméletek, munkadefiníciók, nézőpontok fogalma (általános áttekintés)

A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya A tudomány kritériumai A valóság leírására alkotott hipotézisek megléte Ezek bizonyíthatóságának kritériumai Pontosan körülhatárolt tárgy, amit vizsgál Tudományos szakkifejezések rendszere Vizsgálati módszerek, eljárások Mértékegységek Kísérletek megismételhetősége, hasonló eredménnyel Szakember-gárda; kompetens személyek megléte

A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya Pro – kontra érvek a tudományosságra vonatkozóan: Mértékegység Ellentmondás-mentesség Törvények Mérés Bizonyíthatóság Definíció/munkadefiníció Egységesség

A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya A személyiség köznyelvi értelmezése Konzisztencia (következetesség – ismétlődés) a viselkedésben Érzés kifejezése, hogy magatartásunkat belső erők hozzák létre Jellemző tulajdonságok listája helyett Munkadefiníciók: Pszichofizikai rendszerek olyan szerveződése a személyen belül, mely az egyén jellegzetes viselkedés- érzelem-motívum- viselkedésmintázatát hozza létre

A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya Biológiai alapokon alakuló, folyamatosan változó rendszer, melyben a változás többségében valamilyen tanulás alapján jön létre úgy, hogy e tanulás, újabb tanulást indukál. Genetikai alapokon, a környezet hatására változó rendszer, melynek lényege az egyediség, mert a külvilág ingereire minden rendszer más-más módon változik.

A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya Van-e, létezhet-e egységes elmélet a személyiségre vonatkozóan? Metateóriák (feltevések rendszere, értelmezési keret) a személyiségre vonatkozóan Diszpozicionális: viszonylag stabil (állandó) hajlamok, különbözőképpen mutatkoznak meg, de ezek összessége a személyiség (típus, vonás, szükséglet, motívum)

A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya 2. Biológiai: a személyiség-diszpozíciók öröklődnek – a hormonműködés, központi idegrendszer sajátosságai hogyan befolyásolják a viselkedést. 3. Pszichoanalitikus: belső erők (ösztön) versengésének, együttműködésének eredménye a személyiség 4. Neoanalitikus: az ego hogyan fejlődik a szociális kapcsolatok hatására.

A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya 5. Tanuláselméleti: a személyes tapasztalatok összessége, a megtanult dolgok rendszere a személyiség 6. Fenomenológiai: az egyéni – szubjektív – élményvilág határozza meg, fejleszti önmagát – mit akar saját létezéséből „kihozni” 7. Kognitív: információfeldolgozó rendszer, melyben az érzelmek motívumokat hoznak létre, s annak folyamatos ellenőrzése folyik, hogy az elérendő céloknak a motívumok megfelelnek-e

A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya Hasznosíthatók-e az elméletek a mindennapi életben? Konkrét elméletekkel célszerű-e azonosulni, vagy más módszer a célszerű? Lesz-e kapcsolat a további pszichológiai ismeretek, valamint e tárgy ismeretanyaga között?