Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Alfred Adler individuálpszichológiája

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Alfred Adler individuálpszichológiája"— Előadás másolata:

1 Alfred Adler individuálpszichológiája

2 Individuálpszichológia
Az ember egyediségét és egységét hangsúlyozza. Az első pszichoanalitikus elmélet, mely a személyiség és a viselkedés társadalmi meghatározóival foglalkozik. Az ego-pszichológia előrevetítése.

3 Adler alapfeltevései a személyiségről
A társadalmi késztetések a legfőbb motiváló erők A szociális érdeklődés velünk születik Életstílusunk egyediségünk jegyeit hordozza a kreatív-én: nem az ösztönök céljait szolgálja, hanem a személyes életstílus alakítását, beteljesítését Az ember tudatos lény, a tudatos szféra a személyiség központja!

4 A személyiség dinamikája
Kisebbrendűségi érzés: ösztönzi a cselekvést Kompenzáció elve Fölényre törekvés: önmegvalósítás, önmagunk kiteljesítése, minden motiváció alapja Cél: a tökéletesség (superego!)

5 A személyiség fejlődése
Életstílus: út, ami a célhoz (fölény) vezet Egészséges életstílus: alkalmazkodás, fejlődés, jó kapcsolatok, értelmes célok Hibás életstílusok Kreatív-én: Az öröklött nyersanyagból és élményeinkből teremtjük önmagunkat

6 Fiktív finalizmus Az embert inkább a jövőt illető várakozásai motiválják, semmint a múltbeli események. Ezek a tulajdonképpeni céljaink, nincsenek benne valóságosan a jövőben (fiktívek), hanem jelenleg, itt és most a tudatunk szubjektív valóságában léteznek, mint ideálok, törekvések.

7 A születési sorrend befolyása
Az elsőszülött A másodszülött vagy középső A legkisebb Az egyke

8 Hibás fejlődés fogyatékos gyermek – kudarcra ítéltnek érezheti magát, de kompenzálhat is elrontott (elkényeztetett) gyermek – nem alakít ki közösségi érzést, egocentrikus elhanyagolt gyermek – életstílusában a társadalomellenesség, bosszúállás vágya uralkodhat


Letölteni ppt "Alfred Adler individuálpszichológiája"

Hasonló előadás


Google Hirdetések