Két éves a csődtörvény módosítás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az adó- és Vámhatóság végrehajtási tevékenysége
Advertisements

Cash flow A vállalat működése, befektetései és pénzügyi tevékenysége által genarált pénzáramlásokat tartalmazó kimutatás. Az eredménykimutatásban és a.
Az ún. tételes Áfa-bevallás bevezetése január 1-jétől [2012. évi LXIX. tv. módosította a évi CLVI. törvényt, amely következtében az Art. 31/B.
Somogyi Ferenc dr. Andris Ildikó
Biztosítás. Mi jelent a biztosítás? •A biztosítás a nyugalom megvásárlásának egy formája •Ha valamilyen szerencsétlen előre nem látható veszteséget szenvedsz.
Kötelezettségek 10. feladat kidolgozása
Modellezés a számvitelben
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc

Értékpapírok értékelése és főkönyvi könyvelése
Faktoring 1950 USA – a kezdet
Dr. Jókay Károly IGE Tanácsadó Kft. Ha az önkormányzat nem fizet! (az önkormányzati adósságrendezési törvény tapasztalatai, )
A bizalmi vagyonkezelési szerződés az új Ptk.-ban
A PROJEKT, A VÁLLALKOZÁSI SZERZŐDÉS SZEMSZÖGÉBŐL dr. Naszádos Krisztina NKKB Ügyvédi Iroda 2010.
Siemens Financial Services – Kisértékű eszköz finanszírozás
Általános forgalmi adó
Az egyszerűsített vállalkozói adóról szóló évi XLIII. törvény
Felelősséggel a vállalkozókért! Vezető tisztségviselő felelősségbiztosítása, mint megoldás. Hány vezető beosztású embert kell bebiztosítani? Megnövekedett.
Előadó: SOMOGYI FERENC FOE Elnök
A HELYI IPARŰZÉSI ADÓVAL KAPCSOLATOS ELJÁRÁSI SZABÁLYOK JANUÁR 1. NAPJÁT KÖVETŐ VÁLTOZÁSAI.
A munkaviszony jogellenes megszüntetése december Dudás Katalin.
Az illetékekről szóló évi XCIII. törvény változásai
Prof. Dr. Nagy János Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács Elnöke Budapest, február 24. A felsőoktatási intézmények vagyongazdálkodása.
Áfa Várható változások 2012  Közhatalmi tevékenység fogalma  ig: feltétel az, hogy a tevékenység során az államigazgatási jogkörben.
Mivel foglalkozunk?  Reklám – és média jog  Fogyasztóvédelem  Szellemi alkotások joga  Társasági jog, cégjog  Ingatlanjog  Pénzügyjog  Követeléskezelés.
Menedzselem a vállalkozásom Társasági jog, szakjogok
A vezető tisztségviselők felelőssége fizetésképtelenség esetén
Megújulás és folytonosság a jogi személyek szabályozásában
Szarvasné Vadászi Csilla
MKVK Konferencia Változások az IFRS-ben
Polgári jog Szerződések joga évi IV. törvény:
CSŐDTÖRVÉNY A VALÓSÁGBAN - Felszámolói szemmel
Egyes társasági formák Közkeresleti társaság, betéti társaság
Egyes társasági formák A korlátolt felelősségű társaság
A felszámolási eljárás
Kereskedelmi jog II. IX. Előadás A csődeljárás.
Az ÁFA törvény módosulásának következményei a programra „Integrált helyi fejlesztési akciók ösztönzése” című 2002/2003. évi területfejlesztési Phare program.
A csőd- és felszámolási eljáráshoz közvetlenül kapcsolódó peres eljárások
Budapest, január 26. dr. Kaszó Éva FOE Elnökségi tag
Jogszerűtlen gazdálkodás miatti felelősségrevonás
CSŐDELJÁRÁSSAL KAPCSOLATOS MÓDOSÍTÁSOK
Csőke Andrea – Juhász László A évi XV. tv
FOE Regionális Tanácskozás
Mediátor képzés Kártérítés.
Präsentationsbeginn. A csődtörvény aktuális módosításai, reorganizációs lehetőségek Budapest, október 20. Dr. Tapolczai Nóra LL.M.
Polgármesteri Akadémia A helyi önkormányzatok adósságrendezési eljárásáról Dr. Lóránt Zoltán főigazgató február
Page 1 Date 2007 Author Siemens Finance Zrt./Siemens Leasing Kft. Siemens Financial Services Siemens Financial Services Kisértékű eszköz finanszírozás.

Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
Új közbeszerzési szabályok július 1-től
Jogi személyek és könyvvizsgálók Az új Ptk. könyvvizsgálókra vonatkozó szabályai Lőrinczi Gyula szeptember 4.
A betétbiztosítás.
A gazdasági társaságok megszűnése
A munkaviszony megszüntetése
A Bit módosítása évi LXXXVI. tv június január január 1.
MEGSZŰNÉSEK SZÁMVITELE
A pénzügyi lízing lényege, számviteli kezelése
Szakképzési hozzájárulás legfontosabb szabályainak változása, az éves elszámolással kapcsolatos tudnivalók 2014.
Hulladékgazdálkodás önkormányzati feladatai december 6. Szeged Csongrád Megyei Kormányhivatal Törvényességi Felügyeleti Főosztály Dr. Balogh Zoltánné.
Adózói fórum – A végelszámolás számvitele „röviden” Kovács Lajos
Dr. Dávid Ivett Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Hatósági és Jogi Főosztály április 22. Várható szankcionálási eszközök.
A Polgári törvénykönyv vállalkozásokat érintő legfontosabb változásai Előadó: Dr. Halmos András ügyvéd 3300 Eger, Széchenyi u. 2.
FÜGGETLENSÉG Készítette: Szabó Gabriella. Nemzetközi szabályozás A Könyvvizsgálók Nemzetközi Szövetsége (IFAC) által kiadott Könyvvizsgálói Etikai Kódex.
copyright © P2P Money Europe Inc.
1. Felszámolási eljárás megindítása
Az adós gazdálkodó szervezet vezetője kártérítési felelősségének megállapítása iránti kereset   A hitelező vagy - az adós nevében - a felszámoló a felszámolási.
SZÁMVITEL.
Balatonkenese, szeptember :20 – 12:30
SZÁMVITEL.
Közbeszerzési Hatóság
Előadás másolata:

Két éves a csődtörvény módosítás A felszámoló és lízing cégek együttműködésének tapasztalatai Somogyi Ferenc FOE Elnök TM-LINE Zrt. Vezérigazgató 2011.10.04. 2017.04.05.

Kórkép és diagnózis Néhány cím gazdasági újságok címlapjáról: „Felszámolási láz a gazdaságban” „Letűnőben a céglovagok világa” „Cégbedőlési rekorddal zárt 2010” „Mentik a menthetetlent” „Csúcsra járó cégtemetők” A válság hatásai felerősítették a cégalapítási és megszűntetési tendenciát. 2017.04.05. 2

A kényszer végelszámolási és a felszámolási láz okai A GAZDASÁGI KÖRNYEZET HATÁSAI: - Magyarország geopolitikai helyzete - gazdasági paradigma váltás torz tulajdonosi szerkezet, - strukturális reformok elmaradtak, a nagy ellátó rendszerek változatlanul nyelték a pénzt - Cégek adó-és járulékterhelésének folyamatos növekedése, élőmunka terheinek emelkedése - Forráshiány: a beruházásokat a forgóeszközök rovására finanszírozzák - Olcsó bankhitelek-túlkínálat - Multik árletörő hatása 2017.04.05.

A kényszer végelszámolási és a felszámolási láz okai A JOGI ÉS TÁRSADALMI KÖRNYEZET HATÁSAI: - Adócsalás / Adóelkerülés- szinte „ bocsánatos” bűn a közvélemény szemében - Vállalkozások mind szabadabb és „olcsóbb” alapítása - Egyesek visszaélnek más, tisztességes vállalkozók kiszolgáltatott helyzetével - A gazdasági bűnözés egyre növekvő térnyerése (csalás, adócsalás, csődbűntett és egyéb) Következetlen a szabályozás a jogalkotásban és elmarad a következetes felelősségre-vonás - A közbeszerzések átláthatatlan szabályozása 2017.04.05.

A közzétett új csődök, fel- és végelszámolási eljárások száma 2017.04.05. Feketelista.hu alapján

Néhány szám a tendenciák alátámasztására: - Felszámolások: 2010-ben 17.420 cég ellen indítottak felszámolást a hitelezők. - 2011. első háromnegyedévében 14.266, amely éves szinten az előző évit fogja mintegy 1.400-al várhatóan meghaladni. - Új jelenség a kényszer-végelszámolások éves szinten a 20.000-et fogják elérni (ez 55 % növekedés lesz) - Cégalapítás: 2010. évben 46.072 céget alapítottak. Az új cégek számának növekedése 10%-ot elérhati az előző évhez képest, mivel I-III. név.-ben 36.378 céget alapítottak Forrás: PartnerControll.hu 2017.04.05. 6

A Cstv. 2009. évi módosítás főbb céljai Valamennyi eljárás vonatkozásában a gyorsítás a cél: - A csődeljárás teljes újra szabályozása - A csődeljárás alatt a reorganizáció elősegítése - Hitelezők jogosítványainak növelése - A felszámolási eljárások elektronikus kijelölése - A felszámolási eljárás felgyorsítása - Az ügyvezetők és többségi tulajdonosok felelősségének növelése - A felszámolók díjazásának változtatása 2017.04.05. 7

Lízing a csődeljárásban A Cstv. 11.§ (1) bekezdése szerint a fizetési haladék „időtartama alatt az adós, a vagyonfelügyelő, a számlavezetők és a hitelezők is kötelesek tartózkodni minden olyan intézkedéstől, amely a haladék célját meghiúsítja.” A Cstv. 11.§ (2) bekezdés h) pontja alapján: „Adóssal kötött szerződéstől nem lehet elállni, vagy azt nem lehet felmondani arra hivatkozással, hogy az adós a fizetési haladék időtartama alatt tartozását nem egyenlíti ki. 2017.04.05.

Lízing a csődeljárásban - Nem rendelkezik a moratórium alá nem eső kötelezettségek, így az aktuális lízingdíj fizetés elmaradás esetén alkalmazandó szankciókról sem (a szállító számlák áfa-ját kell csak fizetni). - A moratórium alá nem eső követelések a törvény értelmezése szerint a bejelentés ellenére szavazati jogot nem eredményeznek. - Az egyezségi javaslatban az adósok a moratórium alá nem eső követeléseket figyelmen kívül hagyják. - A moratórium alá nem eső követelések jogosultjai kiszolgáltatott helyzetbe kerültek.

Hitelezői igény bejelentése csődeljárásban - Csak az elmaradt lízingdíj hitelezői igény(S.F.) - Zárt végű pénzügyi lízing: ? - Az utolsó lízingdíj vagy maradványérték megfizetését követően a lízingbe vevő tulajdonába kerül. - Nyílt végű pénzügyi lízing: Az utolsó lízingdíj megfizetését követően lízingbe vevő dönthet a maradványértéken történő kivásárlásról, szerződés hosszabbítás maradványértékről indulva, illetve a visszaadásról - A hátralévő díjak esedékességkor fizetendőek 2017.04.05.

Lízing a csődeljárás alatt - Az esedékes lízingdíjakat csődeljárás alatt fizetni kell(ene) ? - Csődegyezségbe nem tartozik bele a hátralévő lízingdíj tartozás, mivel a lízingtárgy nem adós cég vagyonának része 2017.04.05.

Az új „ügyesség” - A lízingszerződés cs.a.-val lejárt, ezért az egész hitelezői igény - Hitelezők generálása - 5-10 %-os egyezségi javaslat - Ennek kifizetése után lízingcégtől kérni a tulajdonba adást. Eger bírói fórum válasza a kérdésre: Ez nem jogszerű

Lízing a felszámolásban - A szerződéses jogviszony lezárása (felmondás) - Cstv. 47. § (1) bek. – ha a szerződés még nem teljesült, azonnali hatályú felmondásnak van helye a felszámoló részéről - Lízingbeadó azonnali hatályú felmondása – a szerződés rendelkezései szerint (díjfizetési késedelem miatt, vagy kifejezetten fizetésképtelenség esetén is) Következmény: elszámolási helyzet, hitelezői igény, a vagyontárgy nem lesz a csődvagyon része - A szerződés teljesítése Következmény: a vagyontárgy a felszámolási vagyon részeként értékesíthető => bevételnövelés - A szerződés továbbfolytatása harmadik személy által (átvállalás) Az „f.a.” cég kilép a jogviszonyból 2017.04.05.

Lízing folytatás lehetőségei felszámolási eljárásban Felszámolás alatti működés figyelembe veendő szempontok: - a működési veszteség minimalizálása - a lízing cég felé garancia nyújtás - közös nevező keresés (felszámoló, lízingbe adó és többi szállító) - fontos az állapotrögzítés 2017.04.05.

Együttműködés helyzete I. Ha megvan a vagyontárgy…(irat van vagy nincs) - Felszámoló átadja, de ki viseli a költségeket? - Felelős őrzés szabályai alkalmazhatók? - Hitelezői igény bejelentés (teljes összeg, értékesítés utáni módosítás) - Az esetek 99%-ban a lízingcég hitelező marad 2017.04.05.

Együttműködés helyzete II. Problémák a felszámolók oldalán: - nincs meg a vagyontárgy - f.a. előtt birtokba vett vagyontárgyak (felszámoló érdeke, hogy az elszámolást mielőbb megkapják - elszámolások „nagyvonalúak” a lízingcégek részéről (felszámolók költségeinek megítélésénél viszont takarékosak) - értékesítésről nincsenek információink 2017.04.05.

Kifutás - Működő üzem eladása - kedvezőbb megtérülés - Értékesítés (közös hirdetés – kedvezőbb lehetőségek) - Lízing átcedálás a vevőre 2017.04.05.

A lízingügylet lezárása Ha nincs lehetőség a folytatásra: - A lízingtárgy értékelése - A lízingtárgy átadása - Elszámolás - Költségek megtérítése 2017.04.05.

Lízing az adósságrendezési eljárásban - A Har. törvény nem tesz különbséget a követelések közt aszerint, hogy az folyamatos teljesítésű-e. - A Har. törvény 11. §-ának (1) bekezdésében foglaltak alapján: - „A helyi önkormányzattal szemben követeléseket az adósságrendezés megindításának időpontjától kezdődően csak az adósságrendezési eljárásban lehet érvényesíteni az e törvényben meghatározott módon. Az adósságrendezés megindításának időpontjában a helyi önkormányzat és költségvetési szervének azon vagyoni jellegű kötelezettségei is lejárttá válnak, amelyeket a le nem járt követeléssel rendelkező hitelezők jelentettek be.” 2017.04.05.

Cstv. módosítás és együttműködés - Összhitelezői érdek miatt a lízingszerződés egyoldalú szabályozása miatt támadható - Értékesítésről a felszámoló értesítése megnyugtató lenne (esetlegesen a hitelezők potenciális vásárlóként megjelenhetnének) - A Cstv. 63/B.§ (6) bekezdés szerinti költségérvényesítés a bírói társadalmat is megosztotta. 2017.04.05.

A „0”-ás ügyek Mindenki keres valamit. Feljelentés – Btk. 317. §, sikkasztás Lízingtárgy körözés Eredmény: levelezés, telefonálás 2017.04.05.

Terápiás célú cégtemetők: Holalé BEDŐLT LÚZER Finito SOKASARA A J KONYEC 2017.04.05. 22 22

Új cégnév: SZPERO „Megakadályozza a felszámolók gondatlan illetve szándékos magatartása által a cégek ügyvezetőinek és tulajdonosainak okozott súlyos joghátrányok járványszerű terjedését.” „Hatékonyan előzi meg a felszámolók által ismétlődően megvalósított helytelen jogértelmezés és jogalkalmazás miatt érzett elkeseredettség és tanácstalanság kialakulását.” 2017.04.05.

www.szpero.hu     2017.04.05.

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET! 25