NEM-állapot: A fogyatékkal élő nők és lányok munkarőpiaci esélyei Keveházi Katalin 2013.09.14. Készült a „Fogyatékos emberek a társadalomban” c. konferencia.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Az Európában élő körülbelül 10–12 millió roma közül sokan naponta szembesülnek az előítéletekkel, a tolerancia hiányával, a hátrányos megkülönböztetéssel.
Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
„Programok a gyermekszegénység ellen” Biztos Kezdet konferencián,
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
10 éves a Jól-lét Alapítvány Jubileumi konferencia
Életkor és diszkrimináció
JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány A kisgyermekesek munka világába való visszatérésének akadályai. Munkáltatói gyakorlatok.
DIREKTÍVÁK AZ EURÓPAI UNIÓBAN és ezek hatása a magánbiztosításra Dr. Marczi Erika.
rétegek munkaerő-piaci integrációjáért”
ISKOLATÁSKÁBÓL RIDIKÜL, AVAGY OKTATÁS ÉS MUNKA KELETEN ÉS NYUGATON
Családtámogatások, rugalmas munkavégzési formák és társadalmi kohézió
A nők érdekvédelme a BDSZ-ben - a fúzió előtt és után - Varga Éva BDSZ alelnök, Ruhaipari tagozatvezető.
JÓL-LÉT Közhasznú Alapítvány let.com A munkavállalást befolyásoló egyéb tényezők • Kereslet a csak a munkafeladatra koncentráló, ahhoz időben.
Hercegh Mária MSZOSZ Női Választmány elnök
Esély és lehetőség: Távmunka Magyarországon 2002.november.
Az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat tevékenysége és céljai
A Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ szerepe a komplex rehabilitációban Balog Lajos Rehabilitációs főreferens,foglalkoztatási szakértő
1. A családpolitika társadalmi hatásai
SZEREP TANMŰHELY ESÉLYEGYENLŐSÉGI RENDEZVÉNY március 25. West Hungary Humán Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
Az Európai Női Lobbi nézőpontja Juhász Borbála.
Nagy Zita Éva - Prókai Orsolya Revita Alapítvány (2. lot)
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
VI. Országos Távmunka Konferencia december 6. Az OTP Csoport távmunka tapasztalatai Magyarországon és Romániában.
A családbarát intézkedések előnyei, hasznai és lehetőségei
A gondnoksággal kapcsolatos szemléletváltás az új Polgári Törvénykönyv cselekvőképességi szabályaiban Kovács Melinda Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Civil szervezetek a munka világában
Társadalmi tényezők szerepe a párválasztásban és a családi életben Herczog Mária Budapest, novenber 9.
Munkaasszisztensi tevékenységek Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. ___________________________ Integrált Foglalkoztatást Segítő Szolgálat.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
Óvodai és iskoláztatási támogatás lehetőségei és korlátai Herczog Mária TÁRKI - Világbank műhelykonferencia május 7. Novotel Hotel.
Atipikus foglalkoztatás szabályozásának egyes kérdései Nacsa Beáta május 14.
A nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőség november 11.
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
Esélyegyenlőség Előadó: Megyesi Rita.
Nyíregyháza, december 2. Tájékoztatás a lakóotthoni kitagolási program szakmai és finanszírozási hátteréről Horváth Péter SZMM, az Országos Fogyatékosügyi.
Miért fontos a komplex rehabilitáció az Európai Unió foglalkoztatáspolitikája szempontjából? Budapest, december 3.
Strukturális és Kohéziós Alapok
A szociálpolitika aktuális kérdései
A nők foglalkoztatása, családi napközi, atipikus foglalkozatás,
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
A VISSZAÚT ÉPÍTŐKÖVEI Készítette: Balatoni Ágnes | Utcai Szociális Segítők Egyesülete |
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
JÓL-LÉT Alapítvány Integráció női szemmel
Helyi Esélyegyenlőségi Program Nők munkaerő piaci helyzetfelmérése Bükön 2014.augusztus 27.
ViaD’oro Közigazgatásfejlesztési Tanácsadó és Szolgáltató Készült az Új Magyarország Fejlesztési terv Államreform.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
Esélyegyenlőségi és munkaadói, munkavállalói attitűdök közötti eltérés – kisgyermekes szülők (MUKI) szempontjából Stefkó Judit Budapest HSZOSZ.
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Alapfogalmak.
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
A munkahelyi diszkrimináció
szolgáltatástervezés Dr. Gazsi Adrienn, Kézenfogva Alapítvány
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
Nők és férfiak társadalmi egyenlőségének munkaerőpiaci és családügyi vonatkozásai december 3.
A családpolitika szerepe a társadalmi integrációban A családpolitika szerepe a társadalmi integrációban december 9.
Dr. Nagy Katalin Magyarország EU melletti Állandó Képviseletének korábbi tanácsosa XVII. Nemzetközi Közlekedési Konferencia Szeged, november
2008. június 16.foglalkozási rehabilitációs képzés1 Foglalkozási rehabilitációs képzés az ELTE GYFK-n ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Kar.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
Esélyegyenlőség, társadalmi felzárkózás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért és Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Langerné.
Társadalmi tudatformálás
And what else?... Leszakadó gyerekek.
Az új rendeletek hatálya az uniós tagállamokra
Megbecsülés az idős embereknek
Készítette: Farkasné Veres Edina
Országos Foglalkoztatási Közalapítvány Szakmai Fórum az "Út a munkához" program megvalósításáról és a "Jó gyakorlatok" bemutatásáról Kecskemét, 2009.
Előadás másolata:

NEM-állapot: A fogyatékkal élő nők és lányok munkarőpiaci esélyei Keveházi Katalin Készült a „Fogyatékos emberek a társadalomban” c. konferencia résztevői számára

Nemre/fogyatékosságra vakság Nemhez kötődő TÁRSADALMI SZTEREOTÍPIÁK (tulajdonságok, szerepek, magatartás, tevékenységek, külső jegyek) Milyen a tipikus nő? Milyennek kellene lennie a nőnek? Korlátozott esélyek a munkaerőpiacon a nők nem irányításra születtek a nők más tevékenységekre születtek Egyenlőtlen bánásmód  A (potenciális) gyermekvállalás a nemek szerint ellenkező hatása  A teljes életcikluson át alacsonyabb arányú női foglalkoztatottság  A horizontális és a vertikális szegregáció  Az életkorral és gyermekszámmal növekvő, szektoronként igen eltérő, az EU- átlagnál magasabb bér-, jövedelem, nyugdíj-különbségek, vagyoni hátrányok  A nők gazdasági függése és magasabb szegénységi kockázata

Előítéletek fogyatékosokról: képtelen, motiválatlan, ambíció nélküli, megbízhatatlan A fogyatékos nő esetében felerősödik a „gyengébbik nem” üzenet és státus: -Függ. Gyámolítandó. Sérülékeny. Passzív. Áldozat. -A hagyományos szerepek (anyaság, háztartásvezető, szerető stb.) megvalósítása is korlátokba ütközik. -Bántalmazó kapcsolat, gazdasági függés erősebb. A fogyatékos nők társadalmi szereplehetőségei korlátozottabbak Nincs összehasonlító kutatás a fogyatékkal élők nemi szerep felfogásáról, családi és munkavállalói szerepek összeegyeztetéséről MIÉRT FONTOS A FOGYATÉKOS NŐK MUNKAVÁLLALÁSA? -A munka az önbecsülés, a felnőttként létezés, az anyagi biztonság alapfeltétele -A munka világától való távolmaradás az elszigeteltséget növeli Nemre/fogyatékosságra vakság-2.

Nemre érzékeny látásmód és döntéshozatal előmozdítása Nemre szegregált adatok gyűjtése: Kizárólag a fogyatékosságot típusairól van publikus adat Jogszabályi háttér – CEDAW, UN CRPD, és EK implementálása 2011-től, EGSZB feltáró vélemény (2010), Európa Parlament Nőjogi Bizottság (jelentéstervezet ) stb. Utóbbi fő témái: - fogyatékossággal élő nőkről és lányokról esik szó, 46 millió nő és lány az EU-ban, a nők aránya nő az idősek arányának növekedésével - Előítéletektől, fizikai, szellemi és társadalmi akadálymentesítés, sztereotípiák (!) felszámolása, méltányos és egyenlő részvétel biztosítása a közösségekben, a társadalmi, gazdasági és politikai életben - A gazdasági válság restrikciói egyrészt közvetlenül érintették a fogyatékos nőket és lányokat, továbbá gondozóikat, így szegénységi kockázatuk nőtt, másrészt szolgáltatásokhoz való hozzáférés is szűkült - Szükség van az önellátóbb életvitel elérését támogató szakszolgáltatásokra, lakhatásra stb. IT-technológiai és kommunikációs szolgáltatásokra - A FOGYATÉKOSÜGYI POLITIKÁK tervezésébe, kidolgozásába, nyomon követésébe és értékelésébe a nemek fogalmát átfogó módon be kell vonni

A nemi sztereotípiák hatása a fogyatékkal élő nők és lányok munkaerőpiaci esélyeire LIFE-Streaming 1. Oktatás, média A nők és a lányok körében gyakran magasabb az írástudatlanság és alacsonyabb az iskolázottság szintje, Szakmaválasztás 2. Foglalkoztatás (felvétel, megtartás, újra-elhelyezkedés, mobilitás 3. Jövedelem (támogatások, juttatások, pénzügyi nehézségek, biztonság, egészségügyi szolgáltatások stb.) ADATHIÁNY

Előrelépések a női foglalkoztatás növelésében – ellentmondásosan  Anyasági szabadság direktíva elutasítása  A vertikális szegregáció oldására elutasított EU-kvóta kezdeményezés (Magyarország tiltakozik)  GYES, GYET melletti munkavégzés korlátozása, gyermekgondozási rendszer visszaállítása  Családi adózás: csökkenti a nők munkavállalási motivációját, növeli a háztartáson belüli kereseti egyenlőtlenséget, az egyedülállók, alacsony keresetűek nem/korlátozottan tudják érvényesíteni)  Gyermekétkezési díjak megemelése  A gyermekvállalással összefüggő ellátások összege alig változik  Segítő családtag státusz január eleji megszüntetése.  Álláskeresési járadék csökkentése  Közmunkához kötött ellátások elvesztésének nagyobb kockázata  Családi pótlék iskolába járáshoz kötése

Előrelépések a női foglalkoztatás növelésében – ellentmondásosan  Női pályázatok hiánya - munkába állást akadályozó tényezők lebontására, CSANA-források (TÁMOP , GOP 3.5.1), DE bölcsődei térítési díj  Járulékkedvezmények (job-share, startok, munkahelyvédelmi akcióterv)  Családbarát/nőbarát munkahely mozgalom erősítése (HEFOP 1.3.1)  Új foglalkoztatási formák bevezetése (egyszerűsített foglalkoztatás, közmunkaprogramok, segélyezettek foglalkoztatásba illesztése stb.)  Munkahelyteremtés elképzelések a gondozási tevékenységekben (leépítés)  Alanyi jogon nincs támogatott képzés nőknek, van (TÁMOP 2.1.2)  Munkahelyvédelmi akcióterv CEDAW: MEGERŐSÍTETT ÉS ÁTMENETI KÜLÖNLEGES INTÉZKEDÉSEK, IDŐHÖZ KÖTÖTT INDIKÁTOROK A NEMEK TÉNYLEGES MUNKAERŐPIACI EGYENLŐSÉGE ÉRDEKÉBEN

Family mainstreaming vs gender mainstreaming – kedvez a horizontális szempont eltűnésének A kormányzat családbarát szemlélete a nőket kizárólag anyaszerepben láttatja, a nők támogatása a hagyományos családon belüli szerepekre bátorít. Az apáknak kötelező 1 hónapos gyermekgondozási szabadság LMP-s kezdeményezést a kormányzat elutasította Női gondozói szerep támogatása minden életkorban – nyugdíjszabályozás üzenete, ápolási díj és főállású anyaság tervezett munkaviszonnyá minősítése stb. Az intézkedések hátrányba hozzák a nem hagyományos családban élőket az Alaptörvényben korlátozott, házassággal szentesített többgyermekes hagyományos/nukleáris Családvédelmi tv-ben definiált családdal szemben. Amennyiben a férfiak magánéleti szerepvállalását nem támogatják, ezáltal a nők hátrányait tartják fenn Az egyenlőségen, a nők autonómiájának megőrzésén, minden téren kiegyenlített szerepeken alapuló családmodell vezetne a nők foglalkoztatási és gazdasági hátrányainak kiegyenlítése felé KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!