„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május 12-13., Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Advertisements

Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht.
Merre tart a magyar foglalkoztatáspolitika? Garzó Lilla.
Új Magyarország Fejlesztési Terv „Foglalkoztatás és növekedés” Cél: Felzárkózni a fejlett országokhoz a foglalkoztatás növelésével és a gazdasági.
1 Idősebb munkavállalók a magyar munkaerőpiacon Dr. Székely Judit november 28. BUDAPEST.
A Kormány intézkedései és tervei
A könyvtárak fejlesztési lehetőségei Országos Széchényi Könyvtár Budapest, november 14. A stratégiai tervezés és végrehajtás aktuális állapota alapján.
Kovács István Vilmos Fejlesztéspolitikáért felelős elnökhelyettes
Európai Uniós pályázatok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok Első Orosházi Kistérségi Civil Szemináriumi napok December 8. Barák Anita.
Az EU támogatáspolitikája és az oktatásfejlesztés Halász Gábor tudományos tanácsadó Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
AZ ÚJ gazdaságfejlesztési programról
A Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) és a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) Kisgyörgy Orsolya Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
TÁMOP /10/1 TÁMOP /10/1/KMR Pénzügyi követelmények.
”PRO-TEAM” REHABILITÁCIÓS NONPROFIT KFT. Versenyszféra Fórum „Munkaerő-piaci szolgáltatások a „Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP /
BEVEZETÉS. Magyarország között 15 operatív program megvalósításáért felelős Összesen mintegy 22,4 milliárd euró fejlesztési forrást tudunk felhasználni.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A TÁMOP felépítése Tóth István január 26.. ÚMFT prioritások és OP-k Társadalmi megújulás Gazdaság- fejlesztés Közle- kedés Környezeti és energetikai.
A TÁMOP civileket érintő területei. A TÁMOP specifikus céljai 1.A munkaerő-piaci kereslet és kínálat összhangjának javítása 2.Az aktivitás területi különbségeinek.
A munkaerő-kereslet és –kínálat előrejelzését megalapozó kutatások a HEFOP 1.2 intézkedésének keretében.
TAMOP 5.2.2/08 A korai beavatkozást középpontba helyező Biztos Kezdet programok elterjesztése országos szinten, kiemelt figyelemmel a leghátrányosabb helyzetű.
NFT I NFT II Hosszú távú cél: az életminőség javítása Általános cél: Az EU átlaghoz viszonyított jövedelmi különbségek mérséklése specifikus.
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
Gazdasági versenyképesség növelése Készítette: Németi Szilvia.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
Készítette: Lázár Nikolett Földrajz BSc II. évfolyam.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Pályázati felelős Kiválasztása:  állandó személy, az igazgató „nevesítse”  a feladata meghatározott, lehetőleg finanszírozott legyen (pl. órakedvezmény)
Gazdaságfejlesztési Programok Helyettes Államtitkársága
A FELNŐTTKÉPZÉS AKTUÁLIS KÉRDÉSEI Soós Roland ÉRÁK május 29.
PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK A HUMÁNERŐFORRÁS OPERATÍV PROGRAMOKBAN
Együttműködési lehetőségek és megoldások a foglalkoztatási és szociális terület munkájában Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális.
Foglalkoztatási Programok Osztálya – osztályvezető
1 Közoktatás fejlesztési elképzeléseinek háttere 2007.
Tájékoztató a Társadalmi Megújulás Operatív Programról.
A kompetencia alapú oktatás bevezetésének tapasztalatai.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
A Jövő Internet kutatás hazai támogatási lehetőségei Fonyó Attila Nemzeti Erőforrás Minisztérium Tudománypolitikai Főosztály.
Strukturális és Kohéziós Alapok
Humán közszolgáltatások fejlesztése prioritás Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség.
A „Nógrád megyei TISZK infrastrukturális fejlesztése” TIOP-3.1.1/08/ című projekt célja Dénes Anita ERFA projekt menedzser.
EURÓPAI FOGLALKOZTATÁSI STRATÉGIA
Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat modernizációja Budapest 2005.szeptember 8.
TERÜLETI PAKTUM. A PAKTUM BEMUTATÁSA szeptember 25-én aláírták a Területi Foglalkoztatási és a Társadalmi Integráció a Központi Régióban Paktumot.
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Kormányszóvivői tájékoztató 1 Tanulni és versenyben maradni felnőttkorban is.
Foglalkoztatáspolitika az Európai Unióban
Új Magyarország Fejlesztési Terv, TÁMOP-TIOP, akciótervek
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Berecz Mihály kistérségi koordinátor Püspökladányi kistérség Észak-alföldi Regionális Fejlesztési Ügynökség Kht. Az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT)
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
A lisszaboni stratégia és a magyar foglalkoztatáspolitika Kordás László április 29. Balatongyörök.
Az Új Magyarország Fejlesztési Terv és az operatív programok rendszere CIVILIÁDA 2006 Budapest, október 18. Kelemen Balázs, főosztályvezető-helyettes.
A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program aktuális pályázati lehetőségei aktuális pályázati lehetőségei szeptember 26. Szolnok.
A Nemzeti Fejlesztési Terv
Foglakoztatás-politikai workshop Budapest, augusztus 23.
A szociális munka fő fejlődési irányai Az EU stratégia és Magyarország stratégiájának hatása a szociális munka gyakorlatára.
Új Magyarország Fejlesztési Terv Egészségügyi fejlesztési lehetőségek Gál Ilona közgazdasági szakállamtitkár Új Magyarország Fejlesztési Terv Egészségügyi.
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
A Társadalmi Megújulás OP és a Társadalmi Infrastruktúra OP Budapest, április.
Strukturális alapok és a HEFOP. Strukturális Alapok Európa regionális politikája a pénzügyi szolidaritáson alapul. A Strukturális Alapok, az EU regionális.
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Társadalmi Megújulás Operatív Program - TÁMOP
Lorem ipsum.
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A Pályázatkezelő szemszögéből
Előadás másolata:

„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) NCA-ÖNSZ-08-C-0070 A Társadalmi Megújulás Operatív Programról: a HEFOP tapasztalatai alapján – egy pályázó szemével

TÁMOP a HEFOP tapasztalatai alapján Törökné Mikó Adrienn

HEFOP kontra TÁMOP HEFOP Humánerőforrás- fejlesztési Operatív Program NFT (2009) TÁMOP Társadalmi Megújulás Operatív Program NFT2 - ÚMFT TIOP Társadalmi Infrastruktúra OP

A Humánerőforrás-fejlesztési Operatív Program stratégiai céljai a foglalkoztatási szint emelése, a munkaerő versenyképességének javítása a munkaerő-piaci igényeknek megfelelő képzettség biztosításával, valamint a társadalmi beilleszkedés elősegítése.

TÁMOP specifikus céljai TÁMOP: elsősorban a munkaerőpiac kínálati oldalára irányuló intézkedések, az emberi erőforrások fejlesztése a munkaerő-piaci kereslet és kínálat összhangjának javítása az aktivitás területi különbségeinek csökkentése a változásokhoz való alkalmazkodás segítése az egész életen át tartó tanulás elősegítése az egészségi állapot és a munkavégző-képesség javítása a társadalmi összetartozás erősítése, az esélyegyenlőség javítása

TÁMOP - prioritások A program prioritási tengelyei a következők: 1. A foglalkoztathatóság fejlesztése, a munkaerő-piacra való belépés ösztönzése 2. Alkalmazkodóképesség javítása (munkavállalók és szervezetek gazdasági és társadalmi változásokhoz való alkalmazkodásának segítése) 3. Minőségi oktatás és hozzáférés biztosítása mindenkinek 4. Az emberi erőforrások fejlesztése a minőségi képzés, kutatás és innováció területén 5. Egészségmegőrzés és a társadalmi befogadás, részvétel erősítése

ESZA és ERFA költségek ESZA (Európai Szociális Alap) –Bérköltség+járulék, képzés, szolgáltatások stb. ERFA (Európai Regionális Fejlesztési Alap) –Eszközbeszerzés, infrastruktúrafejlesztés stb. ESZA és ERFA költségek aránya – pályázati projekt

TÁMOP Pályázati dokumentáció Struktúrájában eltér a HEFOP adatlaptól Mellékletek eltérőek (már nem „A1-2..”) Megvalósíthatósági tanulmány (~200oldal) –Nem minden TÁMOP-nál kötelező –Részletes tanulmány a környezetről (jogi, gazdasági… –Ütemtervek részletezése (költségek, marketing, projekt ütemezés…) –PR

TÁMOP pályázati adatlap és mellékletek tartalmi elemei Indikátorok részletezése (aktuális állapot – vállalt eredmények) „kötelező indikátorok” Hatás – eredmény - kimeneti (logikai keretmátrix) Hatásvizsgálat (externáliák) Esélyegyenlőség (projektmenedzsment, családbarát munkahely) Fenntarthatóság Tájékoztatási követelmények

Költségvetés Támogatás intenzitása (KMR) Támogatás max.-min. (KMR) – adatlap! EXCEL táblázat –Struktúrájában eltér a HEFOP-nál használttól –vízszintes tagozódása megváltozott! (Útmutató) –ÚJ! Függőleges felosztás (TÁMOP4.1.1.:projekt előkészítés, projektmenedzsment, szakmai megvalósítás célcsoport számára biztosított támogatás, megvalósításhoz igénybevett szolgáltatás, egyéb szolgáltatás, eszközbeszerzés, egyéb általános költség) –Belső százalékarányok!!! (pl.: menedzsment ktg. v. tartalék)