Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Kiutak a válságból?. Kiút feltételei • Rendszerszemlélet • Szociális igazságosság • Környezet eltartóképesség szerinti használata • Paradigmaváltás •
Advertisements

Energia a középpontban
A fenntartható fejlődés és a Nemzeti Fenntartható Fejlődési Stratégia
Globális probléma Hatása minden kontinensre kiterjed
"vállalkozások klímatudatossága" Melyek vagy melyek lennének a legjobb, leghatékonyabb állami eszközök a vállalkozások klímatudatosságának erősítésére?
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉS és A FÖLD ELTARTÓKÉPESSÉGE
A FÖLD TERMÉSZETI ERŐFORRÁSAI
Globális problémák Kialakulásuk okai:
A Magyar Természetvédők Szövetsége az Éghajlatváltozási Stratégiáról Farkas István, ügyvezető elnök Magyar Természetvédők Szövetsége Föld Barátai Európa.
1872 : 1. nemzeti park megalakítása Yellowstone
A fenntartható fejlődés alapelemei, globális célkitűzései
1111 Budapest, Műegyetem rkp Tel: (361) Fax: (361) M ÉRNÖKÖKOLÓGIA Előadó: Dr. Szilágyi Ferenc Dr. Fleit Ernő Dr. Fleit Ernő.
Klímaváltozás – fenntarthatóság - energiatermelés
A fenntartható fejlődés fogalma és filozófiája
FENNTARTHATÓ ÉPÍTÉSZET
Környezet- és emberbarát megoldások az energiahiányra
4. Előadás Vállalatgazdálkodási alapok
Környezetértékelési módszerek
A környezetvédelem története és alapfogalmai
Természeti erőforrások védelme
Erdővagyon-gazdálkodási Intézet Erdészeti politikai és Ökonómiai Tanszék ERDŐVAGYON-GAZDÁLKODÁS Mészáros Károly egyetemi tanár.
“Ha az ember eltűnik, lesz-e reménye a gorillának? Ha a gorilla eltűnik, lesz-e reménye az embernek?”
Versengő tézisek a fenntartható fejlődésről: a piaci és az alternatív gazdasági modell Boda Zsolt MTA PTI, BCE, Védegylet.
Ökológia Fogalma:Az élőlényeknek a környezetükhöz való viszonyát vizsgáló tudomány. Vizsgálatának tárgya: Az ökoszisztéma, az élőhely ( biotóp) és azt.
Az alternatív energia felhasználása
Agrár-környezetvédelmi Modul Vízgazdálkodási ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Környezeti elemek védelme III. Vízvédelem
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Megújuló Energiaforrások
EU KÖRNYEZETVÉDELEM ÉS A CSATLAKOZÁS MAGYAR VONATKOZÁSAI Dr. Fogarassy Csaba
Az EU többéves pénzügyi kerete
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
Környezet-gazdaságtan Környezet és tudomány. Ember és környezete Környezet: természetes és mesterséges elemek A Húsvét-szigetek esete A környezet döntő.
Energiahatékonyság és fenntartható fejlődés
Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gépészmérnöki Kar Energetikai Gépek és Rendszerek Tanszék Dr. Ősz János Fenntartható fejlődés és energetika.
Tudásalapú társadalom és fenntartható fejlődés a globális felmelegedés korában Milyen globális és európai kihívásokra kell válaszokat találnunk? Herczog.
Globális problémák, diák szemmel
Erőforrások a Földön Jut is, marad is?. Az emberiség a legutóbbi 20 évben több energiahordozót és természetes nyersanyagot használt föl, mint azt megelőzően.
Globális problémák.
Előtérbe kerül-e a természeti erőforrások fenntartható használata, vagy a gazdaság és a fogyasztás okozta környezetszennyezést minimalizálandó még ebben.
Felszín alatti vizek minősítése
Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek védelme A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI A HASZNOSÍTÁS ALAPELVEI Felszín alatti vizek védelme Felszín alatti vizek.
TELEPÜLÉSI VÍZGAZDÁLKODÁS ÉS VÍZMINŐSÉGVÉDELEM (BMEEOVK AKM2)
Környezetjogi alapelvek
A mezőgazdaság és az élelmiszeripar kapcsolata a fenntartható fejlődés érdekében Kaposvár 2009 április 28. Sándor István Földművelésügyi és Vidékfejlesztési.
CSR ISMERETTÉRKÉP. Munkahely Közösség Környezetvédelem Piaci környezet Üzleti Etika Vállalatok Társadalmi Felelősségvállalása.
1. BEVEZETÉS. EMBER,ENERGIA, KÖRNYEZET
Környezettan Előadás Ajánlott irodalom:
Globális változások-környezeti hatások és válaszok
TECHNOLÓGIA ÉS KÖRNYEZET
Készítette: Bádenszki Paszkál 11. c Január 2-án született Kösin-ben (ma Koszalin) augusztus 24-én halt meg Bonnban. Német származású fizikus.
1© Dennis Meadows, 2005 Rendszerszemlélet a felsőoktatásban Élő egyetem - konferencia Budapest, 2005 Április 21. Dennis Meadows
Környezettechnika Bevezető Musa Ildikó BME VKKT. Természeti erőforrások használata.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Az alternatív energia felhasználása
A víz hiánya és többlete, mint potenciális veszélyforrás Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia Nemzetközi tudományos-szakmai konferencia
Globalizáció és környezeti problémák
Ipari ökológia 2 Dr. Bezegh András.
A fenntarthatóság szempontrendszere és a jövő iskolája Varga Attila, Országos Neveléstudományi Konferencia Budapest,2011. november 3.
KÖRNYEZETVÉDELEM.
Bevezetés a természet- és környezetvédelembe dr. Munkácsy Béla adjunktus Környezet- és Tájföldrajzi Tanszék I. emelet 419.
Ipari ökológia 7 A "szimbiózismenedzsment" feltételei: bizalom, távolság Dr. Bezegh András.
1111 Budapest, Műegyetem rkp Tel: (361) Fax: (361) M ÉRNÖKÖKOLÓGIA Előadó: Dr. Szilágyi Ferenc.
Az oktatás szerepe az energetikai szektor jövőjének formálásában Dr. Bihari Péter BME Gépészmérnöki Kar oktatási dékánhelyettes.
Globális problémák Globális problémák.
1111 Budapest, Műegyetem rkp Előadó: Dr. Szilágyi Ferenc
Környezetvédelem a II/14. GL osztály részére
GLOBÁLIS CÉLOK A FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSÉRT Global Goals.
Energiaforrásaink.
Előadás másolata:

Mérnökökológia Musa Ildikó BME VKKT

Mozaikszó, tudomány Mi a mérnökökológia? (öszvér, farkaskutya, lódarázs?) Mérnök Ökológia

A mérnök és az ökológus térbeni horizontja

A mérnök és az ökológus időbeni horizontja

A mérnökökológia helye – - több tudomány területnek eleme

A mérnökökológia szükségessége Kialakulása az alábbi felismerések alapján: A földi erőforrások kimerülőben vannak (vízkészletek, fosszilis tüzelőanyagok…) Az emberiség rövid és hosszú távú érdekei ellenérdekek gazdasági érdekek (profit) ↔ csökkenő készletek

Definíció A mérnökökológia elsősorban fenntartható ökoszisztémák tervezése és létesítése amelyek mindkettő előnyére integrálják az emberi társadalmat és a természeti környezetet. Ezen felül cél: a már degradált ökoszísztémák helyreállítása.

Globális törvényszerűségek „Think globally act locally!” A Föld eltartó képessége Fenntartható fejlődés Termelés és környezetminőség

A Föld eltartó képessége Mezőgazdasági vonatkozásban hány embert tud eltartani a Föld? Optimista szemlélet: a gazdasági növekedéssel együtt növekedni fog a Föld eltartó képessége

A Föld eltartó képessége Pesszimista szemlélet: a gazdasági fejlődés csak egy adott szintig növelhető az erőforrások végessége okán.

A Föld eltartó képessége Dinamikus pesszimista modell: Gazdasági növekedés → csökkenő eltartó képesség → népesség és gazdasági fejlődés csökkenés → növekvő eltartó képesség (préda-ragadozó)

A Föld eltartó képessége Katasztrófa modell: A népesség növekedés és a gazdasági fejlődés rohamos eltartó képesség csökkenést von maga után. Egy bizonyos pont elérése után az egész emberi populáció összeomlik

A termelés és a környezetminőség összefüggései Társadalom, természet szoros kölcsönhatás Kicsi anyagi javas felhasználás esetén, kicsi a környezeti változás, azaz kicsi a környezeti változás kicsi a környezeti javak kihasználtsága Nagy anyagi javas felhasználás esetén csökken a környezeti erőforrás.

Hol az igazság? Termodinamika első főtétele Energia és anyag megmaradásának törvénye. Erőforrás felhasználás → szennyező elhelyezés. Teherviselő képesség csökkenés Termodinamika második főtétele Entrópia (rendezetlenség) mértéke.

Természetes erőforrások Ingyenesek? Korlátlanok? Mindenki számára hozzáférhetők? A jövő a szennyező fizet elv Drága modern technológia vagy bírság?

Mérnökökológia Kezdetben környezet manipulálás Alacsony energia felhasználású technológiák bevezetése Természet közeli alkalmazás, mely pusztán mérnöki ismeretekkel nem megvalósítható

Mérnökökológiai alapelvek Éljünk barátságban a természettel! Nem leigázás, sokkal inkább védelem. Környezetbarát technológiák Környezetbarát és környezetvédő fogalmi tisztázatlanságok…

Mérnökökológiai alapelvek Természeti folyamatok önszabályozó képességére alapozás Ökológiai alapelvek átültethetősége a gyakorlatba Rendszer megközelítés Nem megújuló erőforrások védelme Természetvédelem