Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az alternatív energia felhasználása

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Az alternatív energia felhasználása"— Előadás másolata:

1 Az alternatív energia felhasználása
Készítette: Laki Csaba

2 Mi az alternatív energia?
A megújuló energiaforrásnak nevezzük azon természeti jelenségeket, melyekből az energia úgy nyerhető ki, hogy jelentősebb emberi beavatkozás nélkül legfeljebb néhány éven belül az újratermelődik.

3 Miért van rá szükség? A jelenlegi energiaforrásaink (szén, szénhidrogének,urán) kimerülőben vannak A fosszilis energiahordozók használata a környezetszennyezés további fokozásával jár

4 Napenergia? Földünk másodpercenként 50 milliárd kWh energiát kap a Naptól. A megújuló napenergia hosszú távon jelent megoldást. Hiszen folytonosan, vagy bizonyos gyakorisággal fordul elő a természetben.

5 Szélenergia A szélenergia megújuló energiafajta, amelynek termelése környezetvédelmi és költségelőnyei miatt rohamos ütemben nő a világban. A szélenergia kitermelésének modern formája a szélturbina lapátjainak forgási energiáját alakítja át elektromos árammá.

6 Vízenergia A víz energiáját az emberiség már a történelmi időkben is használta. A vízfolyások, tavak, tengerek, mechanikai energiakészletét villamos energiává alakító műszaki létesítmény. . A hasznosítható energia növelése érdekében a vizet duzzasztják, esetleg tárolják, és a vízerőtelepen a turbinákra ejtik, amelyek generátort hajtva termelnek villamos áramot.

7 Geotermikus energia A geotermikus energia a Föld kőzetlemezeinek természetes mozgásából származó energia. A geotermikus energia a napenergiához hasonlóan korlátlan, el nem fogyó, de azzal ellentétben nem szakaszosan érkező, hanem folytonos, viszonylag olcsón kitermelhető és a levegőt nem szennyezi.

8 Árapály energia Az árapály-energia kiaknázásához egy árapálymedence nyílásához (tölcsértorkolathoz) gátat kell építeni. . A gát (vagy vízlépcső) turbinák és generátorok segítségével áramot fejleszt . Az árapály-energia szinte ingyen van, amint a gát megépült, - nincs szükség üzemanyagra, a fenntartási költségek pedig relatíve alacsonyak.

9 Biomassza Biomassza 5 nemzetgazdasági szférából származhat: növénytermesztésben és erdészetben képződő melléktermékekből, állattenyésztésből, élelmiszeriparból (növényolaj-iparból), és a kommunális és ipari hulladékokból. A biomasszák jelentősége, hogy fosszilis energiahordozók válthatók ki velük.

10 Fúziós energia A fúziós reaktor a könnyű atommagok összeolvadásakor, fúziójakor felszabaduló energiát hasznosító berendezés. A Napban és a többi csillagban végbemenő energiatermelő folyamat szabályozott földi megvalósítása beláthatatlan távlatokra ígér biztos energiaellátást, létrehozása egyben óriási tudományos-műszaki kihívás is.

11 Adatok a jövőre


Letölteni ppt "Az alternatív energia felhasználása"

Hasonló előadás


Google Hirdetések